Regisztráció Blogot indítok
Adatok
monarchista

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Nagy Háború Kapcsolat 2014.09.04 19:09:24
A blogot kitalálta, írja és működteti a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány. A blogot szerkeszti: Babos Krisztina Pintér Tamás E-mail a szerkesztőknek: szerkesztoseg [kukac] nagyhaboru [pont] hu Szerkesztőségünk szívesen veszi, ha látogatóink a Nagy Háborúhoz kapcsolódóan bármilyen…..
monarchista 2012.12.13 20:04:09
@M.Kristóf:
Köszönöm a segítséget!
A 10. miskolci honvéd gyalogezred emlékalbumában sajnos nem találtam dédnagyapámra vonatkozó információt. A miskolci megyei könyvtárban még az ezred-újságot is átnéztem, de sajnos semmi. Az ajánlott internetes oldalt böngészgetem, most ismerkedem vele.A magyar gyalogos könyvet még nem volt lehetőségem kezembe venni, ha esetleg abban tudnál segíteni, hogy hol lehet hozzáférni Miskolc környékén.
A másik alakulatról (a 315. honvéd gyalogezredről) csak annyit tudtam kideríteni, hogy 1915. júliusában alakult az erdélyi 4. csendőrezred átszervezésével.
Egy korábbi kommented kapcsán már információt cseréltünk a Przemysl-erőd védelmében résztvevő egységekről. Ezzel kapcsolatban érdekelne, hogy a 11. honvéd gyalogezredben szolgáló üknagyapád sorsa. Az első sikertelen ostrom idején volt ott vagy az erőd elestével járó második során.
Petrik Ernő visszaemlékezése a kalnikowi csatára A blogon is többször említésre került már Przemyśl erődje, mind az eleste, mind a visszafoglalása kapcsán. 1915 májusának elején a miskolci 10-es honvéd gyalogezred is részt vett a gorlicei áttörésben, majd a kalnikowi csatában…..
monarchista 2012.11.22 21:36:42
@M.Kristóf:
Szervusz Kristóf!
Az erőd ostromainak történését dolgozza fel a Kossuth Könyvkiadó gondozásában 1982. évben, a népszerű történelem sorozat részeként megjelent "A nagy temető" című könyv. A szerzője Szabó László, aki Przemyslt járt nagyapja emlékére ajánlotta könyvét.
A könyv szerint a Fort I. Salis Soglio erőd a VI. védőkörletben helyezkedett el, amelyet mindkettő ostrom idején a 97. népfölkelő dandár védett. A dandár a 9., a 10. (miskolci)és a 11. népfölkelő ezredből állt össze.
A 65. gyalogezred emlékalbuma fellelhető a miskolci megyei Könyvtárban.
Remélem tudtam segíteni!
Egyébként már jártam a fent említett erődben, érdemes megnézni!