Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Catinator

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Folytatom sorozatomat. Elhatároztam és megelégeltem hitelesnek tűnő/hiteles emberek félrevezető és gyakran féligazságokat tartalmazó írásait. Hogy miért? Mert olvasod őket, mert hallgatsz rájuk, hiszen hitelesek. Formálják a véleményedet egy adott pénzügyi termékről vagy…..
Catinator 2015.06.12 15:31:11
Érdemes lenne UL témában a Kiszámoló blog többi cikkét is elolvasni. Nem mondom, hogy mindenben egyetértek vele, de sajnos többnyire igaza van. Amúgy szerinte is van az ügyfél számára kedvező konstrukció, csak azt tipikusan nem az ügynökön keresztül lehet venni, köpdösik is rendesen. Az MNB és a fogyaztóvédelem képviselője nyilatkozott a rádióban pár hónappal ezelött, és a jelenleg értékesitett UL Élet és Nyugdijbiztositási konstrukcióknak már majdnem negyede akár az ügyfél számára is kedvező költségstruktúrával rendelkezik, hála a szigoritásoknak.

Az első UL életbiztositások most kezdenek lejárni, eddig túl sok jót nem hallottam róluk. A szerencsésebbek kb. a befizetett pénzt megkapták, az infláció bukta. Persze, ezek nem hosszú távúak csak 10+ év és biztos ez a baj...

Sajnos volt szerencsém belülről látni a BNET nevű rosszemlékű alakulatot, és saját tapasztalataim alapján Isten óvja a szerencsétlen ügyfelet! Az értékesitőt - bocsánat - "tanácsadót" értékesitésre képzik, többnyire az ügyfél számára nem kedvező, túlárazott konstrukciók eladására. Még elöttük is elhallgatnak lényeges információkat, mert elmondva az ügyfél "esetleg" megijed és nem köt! Daráld le az általuk megirt szöveget, és 4-ből 1 tuti kötni fog! Erről szólt a dolog.

Aki egyfajta pénzügyi terméket értékesit és annak a jutalékából él, az ügynök, nem pénzügyi tanácsadó!

Aki ebből él az nem fog megértést találni azoknál, akik már ráfaragtak ezekre a tudósitásokra, és sohasem fognak kibékülni azokkal, akik felhivják a konstrukciók és az értékesités visszásságára a figyelmet.
Igen is meg nem is. A cikk apropóját egy blog oldal adta, ahol egy szakember (akinek munkásságát rengetegen tisztelik) általánosítások sokaságával mindenfajta egyediséget mellőzve kiszámolta, hogy a nyugdíjbiztosítás bizony egyáltalán nem éri meg. Nagyon megrökönyödtem az…..
Catinator 2014.06.17 16:13:37
Azt hiszem, sejtem, melyik oldalról van szó.
Ennek ellenére ott is ajánlanak az akkori feltételekkel használható UL életbiztositást. Nem veti el teljesen, de felhivja az alternativákra is a figyelmet. Sajnos, mint ahogy a cikke is emliti, vannak rossz termékek, és egyenlőre ezek vannak többségben. Nagyon igazat kell adnom az értékesitőszervezetekkel kapcsolatos észrevételeivel kapcsolatban is. Volt "szerencsém" belülről látni a "legnagyobb magyar független pénzügyi tanácsadó" céget, remélem, hamarosan az utódai is eltünnek a sűllyesztőben. Őket annó az állami támogatás és a termék újszerűsége juttatta a csúcsra. Az állami támogatás megszüntével már nem voltak olyan használhatók. Sajnos nem tudjuk, a mostani esetben meddig tart ki az állam "lelkesedése".

Üdvözlendő, hogy a szabályozó szervek is komolyabban foglalkoznak a termékcsoporttal, és kellő szintű egyeztetett szabályozással a biztositók is az ügyfél számára is kedvező termékekkel rukkolnak elő, illetve a közvetitői piac is megszabadul a jutalékvadász többségtől.

Igaz, meg kellene teremteni a tisztességes megélhetést (ugyanakkor komoly szakmai tudást és felelősséget felmutató) biztositó közvetitői réteg létezésének feltételeit.

Szerencsére ez a termékcsoport is fejlődik, de sajnos sok embert fog kellemetlen meglepetés érni a szerződések lejártával a rossz termékek illetve a haszonszerzésre koncentráló ügynökök miatt.

A kicsit árnyaltabb kép megismeréséhez a fent emlitett oldalnál érdemes a hozzászólásokat is elolvasni, van néhány igen használható mind a szerző mind a látogatóké között.
A nyugdíj-előtakarékosság remek dolog, résen kell lennünk ugyanakkor, máskülönben a nyereség egy jelentős részét zsebre vágják a bankárok.Ha évente félreteszünk egy csinos kis összeget egy nyugdíjszámlára, amit egy professzionális befektetői csoport kezel - mondjuk egy bank…..
Számtalan fórumon, kommunikációs csatornán elmondtam már a véleményemet az MLM rendszerekről, ami az általánosan elfogadott vélekedéssel szemben pozitív. Persze attól mert jónak tartok egy üzleti modellt, az nem feltételezi rólam a "párthűség" szerű csőlátást. Most az egyik…..
Catinator 2014.02.26 17:09:23
Az MLM rendszer alapból nem az ördögtől való, sok függ attól, mit árulnak és milyen haszonkulccsal. Az Amway is vagy 50 éve működik, de mondjuk ott vissza is tudod vinni ami nem tetszik. A termékeik sem rosszak, igaz, azt az árat azért nem adtam volna érte mint amennyiért az átlag embernek adják.

Másik véglet véglet viszont sajnos saját tapasztalat - az azóta szerencsére kettéesett Brókernet nevű förmedvény volt. Egy addig korrekt és megbizhatónak hitt kolléga rángatott bele. Az elején sok hasznos dolgot tanitottak a pénzügyekről - több is van mint a bankbetét és milyen különböző eszközök vannak a különböző távú célokra - előnyök, hátrányok, stb.... Aztán egyre inkább az értékesitési oldalt "nyomták" és az értékrend is gyorsan torzult.

A többféle pénzügyi termékről kiderült: Unit linked életbiztositás, UL életbiztositás, ja és UL életbiztositás.... Az elején még - mintegy 100.000 embernek lehet jó megoldásból átcsúszott a - ez mindenkinek jó megoldás!!!!-ba.

A teljeskörű szakmai segitség meg kimerült az "Én evvel nem akarok foglalkozni - tanuld be azt a szöveget, menj el ügyfelekhez, elmondod a szöveget, 4 emberből egy tuti kötni fog!", az aggályaimra meg a "Dehát evvel nagyon sok pénzt lehet keresni!!!" volt a válasz.

Ezek után nem volt meglepetés, hogy a "több mint 5 éve a szakmában tevékenykedő magas szintű tanácsadó" bizony alapvető pénzügyi ismereti hiányosságokkal küzdött.

És amikor elkezdtek neveket és telefonszámokat kérdezgetni akkor végleg elszállt minden lelkesedésem.

Szóval - kézzelfogható termékekkel, alacsony haszonkulccsal szerintem megvan a helye a gazdaságban, de pl. a pénzügyi termékek esetén be kellene tiltani! Erre a PSZÁF részéről többször is volt javaslat, de sajnos eddig megtört a biztositólobbin.
Á, mi aztán sose húztuk le az ügyfeleket. A mi munkatársaink ma született bárányok. Ki is kérik maguknak, ha leügynöközik őket, ők kérem alássan profi pénzügyi tanácsadók.Véletlenül se szarul kereső óvónéniből, meg rendszergizdából képeztük át őket a hasadba is…..
Catinator 2013.06.10 21:08:45
Az MLM müködhet rendesen, erre több helyről pont az AVON-t hallottam. Bár nekik hagyományos értékesitési csatornáik is vannak.

Lényeg, hogy ne legyen túl sok lépcső a rendszerben, és ne legyen magas a jutalék. Ja, és ha nem tetszik, vissza tudod váltani, vagy olyan nagyot nem talán nem bukik az ember valami szépitkező kenceficén.

A Brókernet-es termékek esetén ez mind nem igaz.

Nagy hangsúly volt azon is, hogy lehetőleg azonnal döntsön az ügyfél - ne gondolkozzon, ne nézzen utána - azt érezze hogy ez neki kell és kössön!

Amúgy a saját embereiket is simán megvezetik ha érdekeik úgy kivánják, megdöbbentő volt több dolognál látni hogy egyáltalán nem úgy van és nem úgy működik mint ahogy a fejét leorditva a szakmai vezető előadta.

Az ügyfelek anyagi kára mellé hozzájön az erkölcsi kár, amit az ügynöknek bepalizott emberek szenvednek el. A még aktiv kolléga vérig van sértve hogy ő segit az embereken, megóvja őket a nyugdijjaskori szegénységtől és erre itt leügynöközik a kollégák meg nem állnak vele szóba! Sőt, megvádolják hogy átveri az embereket, pedig ő mindent megtesz értük! Jó ideig naponta több emberhez is elment hogy erről a csodálatos lehetőségre felhivja a figyelmüket! Erre avval jönnek hogy végezze a munkáját és legalább törzsidőben legyen bent a munkahelyén!

Sajnos, komolyan is gondolja....

Talán a többi kollégát már sikerül megóvnunk a hibáktól amit mi elkövettünk. Sokkal tudatosabbak lettünk és a környezetünk figyelmét is igyekszünk felhivni a dolgokra.

"Nincs drágább mint az ingyenes tanácsadás, ami csak most csak neked az meg általában az eladhatatlan bóvlit jelenti.."

A Consequit és a Quantis felkerült a kerüld messzire listára....

Amúgy van egy rendszeresen megszólaltatott pénzügyi tanácsadó saját bloggal, aki rádióban, tévében nagyon hasznos dolgokat mond, de nem dicsekszik vele, hogy a Brókernet egyik igazgatója. Amúgy nem véletlen, hogy a képzéseken nem volt szabad semmilyen felvételt késziteni. A vezető "tanácsadók" néhány előadása szerintem minden jóérzésű embernél kicsapta volna a biztositékot. A fent emlitett úriember is gyökeresen másképp viselkedett az ottani előadásokon.
Pénzkérdés Kikukázott Brokernet 2013.06.05 09:34:55
Június 1-től QUANTIS néven folytatja tovább tevékenységét a Brokernet. A névváltás érdekessége, hogy a Brokernet Csoport felveszi egyik cégének, a már 2010-ben 100 milliárd forintnál nagyobb vagyont kezelő QUANTIS alapkezelőnek a nevét. Mi vehet rá egy vállalatot arra, hogy…..
Catinator 2013.06.06 15:04:03
Sajnos volt "szerencsém" belülről látni - azok alapján csak azt tudom mondani - messzire el kell őket kerülni!

A Unit-linked életbiztositással is rengeteg kárt okoztak! Jóval több embernek adták el mint akinek való, és az MLM értékesitési piramis miatt a még "használható" konstrukciók is nagyon drágák lettek. Piacvezető cégként akár az ügyfél 1,5 - 2 éves befizetését is megkapták mint jutalék. Ennek töredéke került az ügynökhöz, oroszlánrésze a felette lévőké és a cégé. Sok biztositó is megégette magát velük - hozták rendesen az új szerződéseket nagy számban, de utána jöttek a felmondások is hasonló ütemben. Sok biztositó már szóba sem áll velük. Igy viszont a "teljes piaci ajánlatkör" lefedése sem teljesül.

Ezek az emberek nagyon messze vannak az igazi pénzügyi tanácsadóktól – hálózatépitő ügynökök szerintem a korrekt megnevezés. Hangsúly a hálózatépitésen és az értékesitésen van.

A "szakmai vezetőimnek" komoly hiányosságaik voltak pénzügyi ismeretek terén, a termékekkel kapcsolatos sarkalatos kérdéseket meg egyszerűen kikerülték: “Én nem akarok evvel foglalkozni, én pénzt akarok keresni!”. “Elmész az ügyfélhez, elmondod a szöveget: 4-ből 1 kötni fog!”.

Ne feledjük a Consequit-et ami K. Erika nevével jelzett kivált társaságot jelenti, MLM rendszerben – jelenlegi slágertermék az “aranyszámla” – megveheted 400+ ezerért azt amit közvetlen a forgalmazótól 100 ezerért.

A Brókernet átállt MLA rendszerre hogy ne lehessen rájuk mondani hogy MLM, de az ügyfél szempontjából ugyanaz. Az új, saját fejlesztésű termékük is PSZÁF-os vizsgálatok fókuszában van.

Nagyon remélem, a PSZÁF által javasolt törvénymódositások ahogy vannak, átmennek, mert kirántanák a szőnyeget az ilyen értékesitési piramis alapú cégek alól amivel tisztulna a piac, és az ügyfeleknek is lenne esélye, hogy jól járjanak.

Amúgy a “Kukába dobták a Brókernet nevet” jobban tükrözné a cikk tartalmát
Egyszerre zseniális és undorító. Bődületes siker, luxuskocsin furikázó értékesítők, hatalmas házukat elvesztő, csúnyán bepalizott befektetők. Az MLM-rendszer csúcsra járatása, az ügyfelek szerződés utáni magasról leszarása. Ez mind a Brokernet nevének hallatán juthat az…..
Catinator 2012.11.18 16:58:08
A legnagyobb probléma, hogy a Brókernetes magát "pénzügyi tanácsadónak" pozicionálja. MLM alapú befektetési életbiztositás értékesitő lenne a korrekt elnevezés, csak evvel nem sokan állnának szóba vele. Pénzügyekben adnak "tanácsot", de attól még nem pénzügyi tanácsadók. A gumicentirozót sem hivjuk autószerelőnek!

Szerencsétlenségemre sikerült belülről látni a szervezet müködését, akkor még komolyan azt hittem hogy tényleg azok. Egy amúgy több mint tiz éve ismert és kedvelt kolléga unszolására.

Az alapképzésekre azt tudom mondani, érdekes és hasznos volt (pénzügyi alapismeretek - amit mindenkinek tudnia kéne!!), komoly erkölcsi alapozással . Az idő előrehaladtával ez folyamatosan tolódott a miért jó az UL majd a miért csak az UL a jó irányába.

Alapképzéseken még arról volt szó hogy ez a termék nem mindenki számára megfelelő, körülbelül 200 ezer ember a potenciális piac. Később ez a szám 2 millió ember lett, a szakmai vezető szerint már ez mindenkinek jó!

Alapképzéseken - ne legyen túl sok ügyfeled (max 50), mert félévente, évente mindenképpen találkozni kell vele. Rá kell világitani a lehetséges kockázatokra is! Ebből lett az "épits hálózatot, minél több cimet gyűjts be"! Arra ügyelj hogy a második évi befizetés legyen meg mert akkor már a pénzünknél vagyunk! A 2 plusz szintű előadásokon Dr. Tóth András már kifejtette: A kockázat szó kiejtése tilos!!! Megijed az ügyfél és nem köt! Személyesen nyúzza meg aki ki meri ejteni ezt a szót az ügyfél elött! Ki kell törölni a szótárból!

Született idealistaként gondoltam igénybe veszem a "teljeskörű szakmai segitséget" mert a kb. 1 hetes képzést és utána jövő előadásokat kevésnek éreztem, és kértem a szakmai vezetőimet, üljünk le és nézzük már meg az alternativ lehetőségeket. Mi a NYESZ, TBSZ és hogyan viszonyul az UL Életbiztositásokhoz.
-Magyarországon több mint 8 ezer pénzügyi termék van, nem ismerheted mindet!
-Miért akarod az almát a körtével összehasonlitani?
-Azok szarok, nem kell velük foglalkozni!
- Nem érek rá erre a f'-ra, én pénzt akarok keresni!
-Hogy akarsz sikeres tanácsadó lenni ha nem adsz el semmit?
-Tessék elmenni az ismerősökhöz, előadni azt a szöveget - 4 emberből 1 kötni fog!!!

Utána néztem néhány dolognak, amikor keresztkérdésekkel bombáztam a szakmai vezetőket, kiderült, alapvető hiányosságok vannak a pénzügyi ismeretek terén.

Régen nem értettem, miért nem lehet felvenni az előadásokat. Visszahallgatva sokkal jobban megjegyezhetők a dolgok! Nos, volt néhány előadás a magasabb szintű értékesitőktől ami ha kijut, sok embernél kiverte volna a biztositékot.

Ezek az emberek profi értékesitők. Ha hűtőgépért kapnának több pénzt azt árulnának.

Természetesen a nagy számok törvénye alapján a 3 vagy 4 ezer ügynök között van olyan is aki pénzügyileg képzett, de a saját tapasztalataim alapján kevés. Kifogásokban és kifogások kezelésében viszont le a kalappal!

És ne feledjétek: Az értékesitők szerződéses partnerek és nem alkalmazottai a Brókernetnek! Ő csak a hátteret biztositja és a jutalékát veszi le! Tehet ő arról hogy a partnerei mit csinálnak? Az előrelépés az eladás volumene alapján történik. Hogy oldja meg a partner az már az ő dolga!
Catinator 2012.11.19 14:02:21
Ami a jutalékot illeti: Nem az értékesitő (és a felette állók) kap kimagasló jutalákot, hanem a brókercég. PSZÁF-os és biztositós forrásaim szerint: Ha bemész a biztositóhoz akkor 30 - 80 % körül van, ha a biztositó embere megy el hozzád akkor 50 - 100% , ha brókercégen keresztül akkor 120 - 150% az átlag. A Brókernetnet mint piacvezető egyes biztositóknál a 200%-ot is kiharcolta magának, ha hinni lehet a biztositók szóvivőinek.
Azt én is kicsit cinikusnak érzem hogy jelentsd a Brókernetnek vagy a PSZÁF-nak ha bajod van. Anno megkérdeztem az egyik szakmai vezetőt, mi van ha az ügyfél valami miatt panaszt emel - megnyutatott - amig elég magas a kötési rátád addig semmi. A PSZÁF mint hivatalos szerv a bemondásokkal nem tud semmit kezdeni - minimum egy hangfelvétel de inkább egy aláirt "jegyzőkönyv." Nem sok ember gondol rá előre, sok értékesitő sem hiszem, hogy hajlandó lenne rá.
A legalacsonyabb sztornó rátát még nem Brókernet-es forrásból nem hallottam. Azt tudom, hogy sok ember egyszerűen szégyelli hogy megvezették, sokan abban a hiszemben vannak hogy evvel elintézték a nyugdijukat, többen meg azt számolgatják, hogy kisebb a veszteség, hogyan tudnak kilépni. Mivel befektetési egységekhez kötött, akkor hoz valamit, ha a hozzátartozó alapok is növekedésben vannak. Jól hangzik hogy ha bukóban van akkor sok egységet lehet venni olcsón, csak a költségeket ugyanúgy vonják. Ha meg továbbra is igy szerencsétlenkedik a piac akkor nehezen fogja kitermelni a költségeit. Azt meg kevesen mondják el az ügyfélnek hogy benne van a pakliban hogy veszit rajta! Ne feledjük, a kockázat szó törlendő a szótárból! Érdekes még a kétfajta hozzáállás a "tanácsadóktól": Egyszer jól beállitod, hozzá sem kell nyúlni többet VS. Hát ezt évente állitgatni kell!
Amit nem sikerült soha teljesen tisztázni az az évi 12%-os költségtisztitott hozam (Nem tudom, engedélyezték-e már hogy évi 20%-ot mondjanak). Anno úgy magyarázták hogy vették a tőzsdén az elmúlt 100 évet, azt osztották vissza, és igy jött ki. A számitás nem tartalmazza az időközben bedőlt alapokat, részvényeket. Rövidebb időszakokra vannak sokkal kedvezőbb és sokkal rosszabb számitások attól függ mely időszakot nézed. A jövőt "remélhetőleg" senki sem ismeri!
Aranyos történet még a Botánó - az "önkéntes CO2 kvótákkal" üzletelő cég esete (tanulságos utánaolvasni). Ismerős dolgozott ott mint adminisztrativ munkaerő (kávéfőzés, prospektusok rendezgetése...). Ő mesélte, fürtökben jártak a Brókernettesek mert hatalmas volt a jutalék és hülye aki nem fektet be ilyenbe! Mennyit fog az érni pár év múlva! Pláne, ha megnyilik a piac! És már most vehetsz kvótákat!
Mint minden MLM rendszerben itt is lényeges a motiváció - addig jársz előadásokra amig meg nem csömörlesz vagy meg nem világosodsz. Kétely nélkül kell hinni, különben nem tudod eladni.
Remélem az életbiztositások már konszolidálodtak kicsit, de ami az ügynökök hátterét legjobban leirja az Csekő László - Galambos András: Pénzvadászat cimű könyve:
www.scribd.com/doc/37668029/Penzvadaszat

Egykori szakmai vezetőmön látom hogy meg tud változni az ember. A cég talán legjobb szakembere volt, a társaság közepe. Mostanra aki teheti kerüli mint a leprást - sajnos a létszámstop és némi hátszél miatt nem tudtuk még kirúgni. Agressziv lett és a sunyi. Utánament a kantinba a titkárnőknek hogy valamelyik azonnal menjen fel vele és adja oda a céges tárgyaló kulcsát mert neki most jött ügyfele. Mindezt munkanap kellős közepén.
Kollégával kötött az akkori fő termékükkel, kb. fél év után nézte a kolléga hogy kb. 3x akkora költséget vontak mint ami a szerződésben szerepelt. Mint kiderült, a jelzett költség akkor van, ha az ember a normál befizetésein kivül az eseti számlára is fizet be. Amikor a kolléga rákérdezett - ja igen, ezt már észrevették, perelni is akarták érte a biztositót. Én rákérdeztem, ha tudott róla, mikor szándékozott tájékoztatni az ügyfelet, ha meg ez a slágertermék és nem tudott róla, az is sok kérdést felvet.
Nekem avval hencegett, több mint egy hónapja nem csinált semmit bent a cégnél. Mint kiderült, ez megfelelt a valóságnak. A kollégái güriztek helyette hogy tartani tudják a határidőt. A szomorú az, hogy még büszke is volt rá!
Nem értem meg hogy ő azért dolgozik hogy a kollégái ne haljanak éhen nyugdijas korukban! Felvetettem, miért nem dolgozik akkor csak a Brókernetnek? Nem kéne bejárni a sok okvetlenkedő kolléga közé, kamuzni a megrendelőnek, felvehetnénk valakit aki dolgozik, a kollégáinak nem avval menne az ideje hogy "rúgdossák". Az átlagbér többszörösét kapja, azért valamit nyújtani kellene..
Egyszer kinyögte hogy akkor nem tudna megélni. Ahhoz képest hogy amikor a Brókernethez beléptetett hetekig járt a nyakamra hogy itt kéne hagynom a céget és csak a Brókernetnek dolgozni...