Regisztráció Blogot indítok
Adatok
A tanácsadó

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Kárpátok között ered, s az "Alföld tengersík vidékin" , végig magyar-lakta területeken át kanyarogva a Kárpát-medencében ömlik a Dunába. Itt a Tisza, s a Tisza-tó partján, de szerte az országban, vagy a nagyvilágon, ahol magyar szó hallik, ismerik, s szeretik a legmagyarabb folyót.  Olvass róla,…..
Agyonnyomja már az embert az a napi több ezer cikk, nyilatkozat, elemzés és vélemény, ami migrációs-ügyben megjelenik. Látszólag mindent elmondtak már. Valójában bizonyos véleménytípusokat ragoznak különböző oldalról, miközben mögéjük csak kevesen néznek. Pedig itt…..
A tanácsadó 2015.10.25 10:27:16
N- Orbán István:

Apokalipszis II.

A borús égből vér ömlik a folyókba,
Az útjainkon végeláthatatlan áradat,
Szennyet visz a Duna, a Rajna, a Szajna,
A Temzében úszik a meg nem fogant pillanat,
Reszkess, csak reszkess, Európa népe,
Mert későn jön számodra a virradat,
Elkésve fogadod kebledre,
Mi ezer évente rád szakadt,
A népek vándorlását,
Az eggyé vált világ sérelmei,
És a jövő ifjakba oltott reményt,
A múltat, amely most téged is megtagad,
Sírnak a magtalan asszonyok,
Siratják az sok eltékozolt életet,
Sírnak az istenek az Olimposz felett,
A bika mely megteremtette képedet,
Siratják Ázsia és Afrika népeit,
Melyek testvéreid voltak az ősök szerint,
S melyeket kiraboltak mohó népeid,
Felbuzgó, bús vérük felkel ellened,
A mobiltelefonba préselt tudás,
Terjeszti és gerjeszti ez áradást,
Mely úgy jár most az úton, mint egykor
Egy katona legény, egy hírvivő dudás,
Az elrabolt fekete kincs, és a kő,
Melyhez milliárd liternyi vér tapad,
S melyet vízzel lemosni nem lehet,
S a szellemed, mely hanyatlik mint
A Tiberisz parti császári Róma,
Melyben a sok élveteg naplopó lopta a napot,
S kéjesen gyilkolta a nőt és a papot,
Azt hívén mindig jön új, s más,
Csak bámulta a meghalni induló következőt,
Szerecsent, barbárt, nincstelent…
Sikoltott és élvezett…
S lám született új élvezet, kereszttel gyilkolni,
Máglyákon égni, keresztért kínok között halni meg,
S most mikor szelíd hangú
Örökösök ülnek Szent Péter trónján,
S a jólét és szabadság lengi be tájad,
Beborul az ég, másfelől jön a sötét,
S megint vér ömlik majd az utakon,
A folyóink holnap halát hordanak.
Mindig eseményekkel dús a testületi ülés Csongrádon, sosem fullad unalomba és egyre nagyobb érdeklődésre tart számot már a szomszédos településeken is. Ez persze azt is jelenti, hogy igazi funkciója - vagyis egy-egy, a város számára fontos döntés meghozatala - esetenként…..
A tanácsadó 2013.04.27 13:25:16
Azért a címválasztás sem rossz(Van akinek mindent lehet?) az elmúlt napok helyi és és országos eseményeinek tükrében. Remélem, merem remélni polgármester úr éppen így gondolkozik a dohánymonopólium elosztását illetően is, és nem vett részt azon a frakcióülésen ahol a döntést szentesítették. Vagy éppen erről konzultált az ominózus időpontban a választókerület nagy hatalmú urával.
kard.blog.hu/2013/04/27/trafikugy_a_partbizottsag_visszater
(Ide teszek egy linket,ha már NER, hogy ne kelljen keresni a mert előfordulhat, hogy amit nem akar azt nem látja vagy nem találja meg.)
Kívánom polgármester úrnak, hogy a helyi (elvtársaival)pártvezetőivel is ilyen határozottan járjon el, minden esetben! Mert lennének "ügyek" amelyekben tennie kellene valamit, mert kilóg a lóláb!
Elképesztő, és nehezen túlbecsülhető horderejű adatot mondott a minap Matolcsy: félmillió magyar dolgozik külföldön. A keddi Véleményvezér már foglalkozott ezzel az adattal, okaival és következményeivel. Véleményünk szerint a mégoly drámai képet festő poszt még mindig…..
Kőrösi Tibor blogja A tanácsadó 2012.11.14 23:58:41
Nekem nincs.  A Vízműnél volt. És hogy hová jutott, hogyan ment szét, hová  lett széthordva, hogyan hozott össze 171 milliós kintlévőséget, melynek jó része ma már behajthatatlan, mindannyian tudjuk. Ha nem, majd megtudjuk. A taktika jól ismert. Sározni, ismételni,…..
A tanácsadó 2012.11.18 13:23:49
Tisztelt Polgármester Úr!

Sajnos azt kell írjam Önnek, hogy a cég súlyos terhet hordoz. Hasonlóan az Önkormányzathoz nem áll rendelkezésére az a likvid forrás amivel nyugodtan gazdálkodhatna, ami nélkül nem gazdálkodhat !

Valamikor már leírtam ennek a „történelmi okait” . A 80’ évek végétől ismerem a céget , még a Csongrád Megyeri Vízmű Vállalat idejétől. A 90’ években Szentesi Önkormányzat Közgazdasági Osztályvezetőjeként részt vettem a cég átalakításának tárgyalásain. Megjegyzem az átalakítás/feldarabolás meggyőződésem ellenére történt, mert néhány „erőszakos” polgármester akarata érvényesült és a kisebb önkormányzatok( pl. Csongrád) kárára. Már a vagyon elosztásakor is rossz kompromisszumot kötöttek a tulajdonosok. Ebben látom az előző képviselő testületek egyik legsúlyosabb (20 éves) mulasztását ezen a területen. Azt gondolták, hogy ez egy olyan „Aranytojást tojó tyúk” ami úgy is tojni fog, hogy nem etetik.
Éppen e „történelmi” hiba miatt írtam Önnek, hogy a cég likviditási helyzetét végre( húsz év után) rendbe kell tenni, hiszen az mindig csak látszólag volt rendben. Ehhez szolgálhat forrásként a díjemelésből befolyó többletbevétel.

Megítélésem szerint a cég vezetői struktúrája és az a vezetői elképzelés ahogy a menedzsment vezette, régen letért az optimális útról de ennek a hátterében tulajdonosi döntések húzódnak meg. Éppen ezért a cégvezetés annyiban hibáztatható, hogy bár időben jelezte a fizetési , gazdasági, gazdálkodási, karbantartási, fejlesztési nehézségeit, és az ezeket a folyamatokat biztosító likvid források hiányát, a gondjait nem tudta erőteljesebben megmutatni, az álláspontját a képviselő testület előtt kellően megvédeni és érvényesíteni.
Sőt - kényszerűségből – felvállalt olyan tevékenységet is ( fürdő és a szálloda üzemeltetése, sportpálya működtetés, közkutak működtetése , öntözőrendszerek) ami már a józan ész ellen vannak. Mentségére szolgáljon, hogy sem a korábbi sem a jelenlegi felügyelő bizottság nem támogatta érdemben (szakértelem híján) a vezetői tevékenységben . Néhány tagja leragadt kicsinyes, filléres kérdéseknél (nyomtatók száma és a patronok töltési módja, kéziszerszámok számoltatása és gépkocsi beszerzés indokoltsága és indokoltatása) és operatív problémák feszegetésénél amelyek filléres tételek és nem jelentettek a gazdasági társaság életében sorsdöntő, stratégiai kérdést. Ezzel az egész felügyelő bizottságok munkája eredménytelenné és jórészt formálissá vált. Vagy más esetben olyan kérdéseket tárgyaltak amelyek nem a KFT ügyvezetésének kompetenciái (beruházások, Víztorony felújításának kérdése.) Gyakorlatilag ez azt bizonyítja, hogy sajnos nem ismerték/ismerik a felügyelő bizottság tényleges küldetését.
A KFT helyzetét tovább rontotta szintén a tulajdonos döntése következtében „ megnyert” hulladékszállítás, amelyhez sem a személyi sem a pénzügyi feltételeket nem biztosította az Önkormányzat.
A feladatot a KFT erején túl elvégezte, de gyakorlatilag „belerokkant”, és amikor már stabilizálni lehetett volna a helyzetét akkor további terheket „felejtett” a KFT -nél a tulajdonos.
( hitel, hitelkamat, garancia, fedezet stb.)
Ezzel az esttel kapcsolatban is azt kell írnom Önnek, hogy hibás döntések sorozata vezetett a helyzet eszkalálódásához, és a hulladék gazdálkodás értékesítéséből befolyó pénzt sem a cége megmentésére és stabilizálására használta fel az önkormányzat , hanem a saját költségvetésének lyukait foltozta belőle (120-130 millió Ft), a külső képet igyekezett javítani.

A cég mérleg szerinti ugyan eredményes, de mint tudjuk ez nem jelenti azt, hogy fizetőképes is lenne ne lennének/ lehetnének likviditási gondjai.

Napi fizetési és finanszírozási gondokkal küzd. Ön Polgármester Úr ezt tudja , hiszen folyamatosan hitelre, vagy tagi kölcsönökre van szüksége a fizetőképessége fenntartásához, még a bérek kifizetéséhez is.
Megjegyzem az önkormányzat és az intézményei a jelentős adósok között vannak.( az hogy a szennyvízrendszer bérleti díját megemelte nem javította a cég likvid helyzetét, mert annak hatását nem engedte érvényesíteni a díjban, csak arra volt jó, hogy a nettó elszámolásban nem kelljen pénzt utalnia az önkormányzattól a cég számára)

Ami a távfűtés rendszerét és díját illeti.

Az elmúlt évben kényszerült egy csőszakasz cseréjének elvégzésére amelyre éppen úgy nem állt rendelkezésére fedezet,( ha jól emlékszem 15 millió értékben) mint más javításokra. Erre is az vonatkozik amit az előző elemzésemben írtam Önnek – csak a kikényszerített felújításokat, beruházásokat, kárelhárítást tudja/képes elvégezni, - de arra sincs szabad pénzeszköze.

Éppen ezért írom Önnek, hogy egy ilyen cégnek ahol akár (50-100 milliós)havária esetek is előfordulhatnak nem gazdálkodhat felhasználható szabad pénzeszközök nélkül !

A távfűtés díjai adottak, de a költségek változóak, az időjárás függvényében. A jelenleg folyamatban lévő kútfelújítás sem teszi majd olcsóbbá a fűtést érdemben nem csökkenti a költségeket, hiszen a közbeiktatott cég olyan külső forrásokat von be amelyeknek a banki hitelek kamatainál nagyobb mértékben kell megtérülni, hiszen hitelből finanszírozza a felújítást és még nyereséget is szeretne realizálni. Nyílván való, hogy ha egy rendszer vertikálisan egymásra épülő akkor az a rendszer drágább mint ha horizontális rendszer lenne.
Azt Ön is tudja hogy a kút kapacitása és a víz hőfoka évről évre csökken és a kúton érdemi felújítást nem csak karbantartást végeztek.
Az új rendszerben is kötelezően átveendő energia mennyiséget írnak elő a cégnek, ha tudj értékesíteni, ha nem.

A fentiek alapján állíthatom, hogy cég( a menedzsment) folyamatosan arra kényszerül, hogy szállítóival egyezkedjen, fizetési haladékokat kérjen erejét meghaladó feladatokat oldjon meg.
Amennyiben arra kíváncsi, hogy milyen menedzsmentre lenne szüksége a KFT-nek akkor arra azt kell válaszoljam, hogy a gazdasági és a műszaki menedzsment is megerősítésre szorul. Ez nem azt jelenti, hogy a jelenlegi műszaki és pénzügyi-gazdasági szakemberek nem megfelelőek, hanem azt, hogy kevesek, kevesen vannak ennek a feladatnak a magas színvonalú XXI. századi szintű gazdasági, pénzügyi , elemzési, finanszírozási feladatok ellátásához.

Összehasonlítva hasonló cégekkel, azok sokkal erősebb szakembergárdával dolgoznak, bár ennek ellenére elkészültek azokat az elemzéseket amelyek bemutatták/bemutatják a cég helyzetét

Azt bizton állíthatom Önnek, hogy az elkészített anyagok korrekten bemutatják a cég helyzetét. Ezt erősíti a könyvvizsgáló asszony véleménye is, amely hasonló/azonos megállapításokat tartalmaz.

Sajnálatos, hogy az elmúlt évek gazdasági folyamatai részben külső( nemzet- és világgazdasági, energia árak, piacszűkülés, finanszírozási gondok) okok, részben belső fezsültségek ( a képviselő testülettel vívott eredménytelen harc, a béremelések elmaradása és a cég szintjén jelentkező finanszírozási gondok, tőkehiány) súlyosbította a gazdasági társaság amúgy sem rózsás helyzetét.
Megítélésem szerint a cég fizikai állományát nem szabad és nem is érdemes érdemben változtatni. ( ez persze már az új ügyvezető kompetenciája) Egy ilyen közüzemi szolgáltató nem engedheti meg megának, hogy a rendszerben(meglehetősen elavult) jelentkező hibákat külső megrendelővel javíttassa, hiszen az időben és költségekben sem megfelelő. A lakosság komfort érzetét is rontja.

Tehát összefoglalva:

a klasszikus értelembe nem folyik a cégnél gazdálkodás, csak az eszközök működtetése, hiszen gazdálkodásról érdemben csak akkor beszélhetünk, ha a gazdálkodáshoz rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Ha a kötelezettségeinek időben eleget tud tenni, ha a bevételei rendszeresen és tervezhetően befolynak és fedezik a gazdasági szervezet valóságos költségeit. A menedzsment és a fizikai állomány megfelelően felkészült és motivált . A kezelésükbe , működtetésre átadott eszközök megfelelnek azoknak a műszaki elvárásoknak, kívánalmaknak amelyek működtetésével és az azokkal való szolgáltatással kapcsolatban a tulajdonos az elvárásait megfogalmazza, és azt írásban rögzíti !

Pénz hiányában nincs folyamatos karbantartás, nem tudja elvégezni azokat a szükséges munkafolyamatokat amelyek elengedhetetlenek lennének.
Nem olyan a rendszer műszaki állapota amely elvárható lenne vagy amelyik hosszú távú gondolkodást takarna, de még egyszer hangsúlyozom ebben a felelősség szinte 100%-ban a tulajdonosé, az önkormányzaté.
A jelenlegi leköszönő ügyvezető olyan kompromisszumokra kényszerült, amelyek miatt számos alkalommal vitákat folytatunk. Meggyőződésem szerint ezeket a – kikényszerített –kompromisszumokat nem lett volna szabad megkötni.
Néhány esetben tanúja voltam olyan beszélgetésnek amikor képviselők azt kérték, hogy x. vagy y. hátralékait a cég ne forszírozza, ne hajtsa be. Ezek után már érthető volt, hogy más esetekben sem járt el kellő eréllyel a cégvezetés.
A jelentős kintlévőség kialakulásának ez az egyik, ha nem is az egyetlen oka.
S ha gazdálkodásról beszélünk egy a versenypiacon szereplő cég tevékenységében - még ha az monopolhelyzetben van is - csak nagyon korlátozottan jelenhetnek meg szociális szempontok, márpedig ez a cég sokszor végzett „humanitárius” tevékenységet, finanszírozott szponzorként (önkormányzati) rendezvényeket, eseményeket vezetői vagy képviselői kérdésre( mondván: „a Vízműnél van pénz, majd megoldja”) miközben már akkor sem volt.

Végső konklúzióként azt tudom tanácsolni Önnek, hogy a „gazdálkodás” biztosítása érdekében:

• Az új ügyvezetőt részesítsék rendkívül erős tulajdonosi támogatásba és a felügyelő bizottságot szakmai alapon erősítsék meg, vagy cseréljék ki.
• Ösztönözzék az ügyvezetőt megfelelő érdekeltségi rendszer kialakítására és műszaki és gazdasági menedzsment megerősítésére, az általánosan elmaradt béreket rendezzék.
• A gazdálkodáshoz legalább egy alkalommal juttassanak megfelelő nagyságú forgótőkét (pénzt) 15-20 millió Ft.
• Képviselő-testületi döntéssel rendezzék a díjat úgy, hogy az stabilizálja a céget , kiváltsa a rendkívül drága hiteleket, megszabadítva a súlyos adósságszolgálati tehertől, a napi fizetési gondoktól.
• A cégről válasszák le a veszteséges tevékenységeket (fürdő), / vagy legalább írjanak elő rendkívül szigorú önköltség elkülönítést és ragaszkodjanak az általános költségek egzakt felosztásához, (ami az elmúlt két évben már megtörtént.)
• Ne alkalmazzanak nettó finanszírozást , a vásárolt szolgáltatásokat valóságos áron vásárolják meg.
• Kössenek közszolgáltatási szerződést a KFT-vel, amelyben rögzítik, hogy mit várnak el a cégtől és mit kap a cég, hogy tervezhessen és gazdálkodhasson.

Tisztelettel:

Csongrád 2011. június 08

Nemeskéri – Orbán István
A tanácsadó 2012.11.18 13:27:47
Csak hogy tiszta kép legyen: Polgármester úr „Tanácsadó”címmel írt blogbejegyzése nekem szól a napokban megjelent írásaim reakciójaként és természetesen a későbbiekben sem fog visszatartani kritikus vagy az egyéni véleményemet tükröző írások megfogalmazásától és publikálásától.
Polgármester úrnak tudnia kell, hogy a tanácsadónak nem az a feladata, hogy egy cég operatív tevékenységét irányítsa, döntéseket hozzon, legfeljebb az, hogy ha megkérdezi a megbízó, akkor elmondja egy-egy konkrét üggyel kapcsolatban a véleményét, ami akár szöges ellentétben is lehet a döntéshozó álláspontjával és későbbi döntésével. Az pedig egyenesen csúsztatás, hogy a megjegyzésén keresztül az én nyakamba akarja varrni a cég húsz év alatt felhalmozott kintlévőségét és felhalmozott veszteségét, miközben én nyolc éve élek itt a városban és számos alkalommal felszólaltam a helytelen díjpolitikával és pénzügyi politikával szemben, és nem egészen két évig voltam a cég tanácsadója. Minden olyan feladatot elvégeztem, amivel az ügyvezető vagy az ügyvezetőn keresztül a gazdasági vezető megbízott, s ezt ők aláírásukkal igazolták, nyilvánvalóan nem ingyen. S a cég mellet a képviselő-testület tagjaiból álló felügyelő bizottság állt, akiknek éppen a cég működésének felügyelete a feladatuk közpénzért!

Én nem a polgármesterrel szemben fogalmaztam meg kritikát, hanem a város korábbi és jelenlegi vezetőivel szemben. A korábbi városvezetővel szemben éppen úgy megtettem, mint most. A korábbi polgármester mégsem ragadtatta magát hasonló blogbejegyzés megírására. Polgármester úr megválasztása után az elsők között gratuláltam és elküldtem számos olyan elemzést és birtokomban lévő anyagot, amit a későbbiekben fel tudott használni, ha akart, amelyek a város valóságos helyzetére hívták fel a figyelmet.

Az pedig tény, hogy a mindenkori polgármester (és nem Dr. Kőrösi Tibor) a képviselő testület vezetője, a várost reprezentáló személy, akinek szinte kötelessége bizonyos eseményeken megjelenni, vagy képviseltetni magát megbízottja útján.
S az is tévedés, hogy elfelejtettem, hogy hol mikor, mit tettem, hol politizáltam és kinek és mennyiért adtam tanácsot. Azt mindig a nyilvánosság előtt vállalva tettem. Általában sok-sok konfliktussal.

Nem tartom magam mindenek felettinek és mindentudónak sem, viszont számos dologról van véleményem. Köszönhetően származásomnak, szüleimnek, és neveltetésemnek, tanulmányaimnak és az eltelt ötvenhat év alatt szerzett sokirányú tapasztalatomnak. Nem fogom szégyellni, hogy számomra nem Gátér a Nyugat.
Ami a polgármester úr által biztosított termet illeti, - amit nem átall felhánytorgatni – meglehetősen izléstelen módon, azt sem ártana akkor megjegyeznie, hogy az előadás megakadályozásának szándéka is tőle vagy az ő közvetlen környezetéből indult ki. Az előadás szervezője nem én, hanem a Csongrádi TIT szervezet volt, tehát a termet ők kapták meg. Persze az maga is elég furcsa, hogy egy egyszerű teremhasználat ügyében is a polgármester dönt Csongrádon.

Ami a rendezvényeken való részvételt illeti, én csak megírtam azt, amit számosan - nem pártkötődésű emberek – megjegyeztek, de nem merik, nem akarják vagy nem tudják megírni. De a rendezvényeken való részvételre vagy a képviseltetésre már korábban kitértem.

Az utolsó előtti megjegyzésére csak annyit, hogy ezt legutóbb „lapszemle” írta, s ennek alapján úgy tűnik, mégis csak van valami kapcsolat közötte és polgármester úr között. Tehát az, hogy kategorikusan tagadta a közöttük lévő kapcsolatot vagy azonosságot, nem igaz.

Az utolsó megjegyzésére pedig annyit, hogy mint ahogy már többször leírtam, kijelentettem, nem kívánok a csongrádi politikai közéletben sem mint tisztségviselő, sem mint képviselő részt venni. Ezt akár tekintheti polgármester úr írásbeli nyilatkozatnak és fel is használhatja, ha ezzel a kijelentésemmel ellentétesen cselekednék. Nem vagyok alkalmas arra, hogy szervilis módon végrehajtsak pártutasításokat, vagy „bólogatójánosként” tűrjek a meggyőződésemmel ellentétes dolgokat. Meggyőződésem szerint egy értelmiségi gondolkodónak az a feladata, hogy az éppen regnáló hatalommal szemben kritikát fogalmazzon,vagy alternatívát, alternatív gondolatot fogalmazzon meg, vagy éppen támogassa, ha az a meggyőződésével találkozik, mint ahogy már számos esetben polgármester úr mellet is megtettem.
A tanácsadó 2012.11.18 15:12:13
@Nagy Péter András: Jól érzem Kedves Nagy Péter! Némi alkohol szagú irigység van a szavaidban?