Regisztráció Blogot indítok
Adatok
balszerencselovag

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Idén először kapott nagyobb hangsúlyt hazánkban is november harmadik csütörtökje a filozófia világnapjaként: kör-email érkezett, hogy gyűjtsük össze az eseményeket a FISP számára, az ELTE-n ebből az alkalomból Radnóti Sándor beszélt a barátság filozófiájáról,…..
balszerencselovag 2012.11.18 15:00:36
Úgy vélem, hogy a filozófia/filozofálás társadalmi megbecsültséget alapvetően az vágta haza, hogy a világ (az egyre mértékadóbb felszínén legalábbis) rettenetesen extravertálttá vált. Jó ideje már csak az anyag, az anyagiak, a fizikailag megragadható dolgok izgatják. Ami minden bizonnyal a népességrobbanás következménye.

A filozófiát/filozofálást az a teljesíthetetlen kettős követelmény tette perifériára, hogy egyrészt legyen elit, hisz mégiscsak kiemelkedő gondolkodók sportja, másrészt azért az új uralkodó "elitnek", a tömegembernek is tessék, vagyis azon emberek sokaságának, akik tudvalevőleg semmilyen szellemi erőfeszítésre nem hajlandóak, viszont megingathatatlan véleménnyel rendelkeznek az égvilágon mindenről.

Bár becsülnék ma is úgy a bölcseletet, mint a régi szép időkben! Én is ezt szeretném. Úszómedencés házat is szeretnék. Egyiket se bármi áron.

A régi szép idők Ortegáinak nem volt okuk lázadást emlegetni. Ma száz Ortega se lenne elég feldolgozni az új meg új fejleményeket. A régi szép idők sose jönnek vissza, semmilyen új köntösben.

Két lovat nem lehet egy fenékkel megülni. A filozófia/filozofálás akkor - és csak akkor - kerülhetne vissza a társadalmilag becses dolgok közé, ha mi, az ész emberei őszintén és szívből elismernénk a felkészületlen tömegemberek sablon-véleményeiről (is), hogy tőrőlmetszett filozófiai gondolatok. Nem eredetiek, nem nívósak, de lényegük szerint bölcseletiek.

Ez azonban nem fog menni, mert a filozófia - mármint az igazi, az, amit imádni lehet - természeténél fogva elitista, talán minden idők legarisztokratikusabb tevékenysége. Ami igen kevéssé demokratikus cucc.

Ne akarjuk a talpára állítani. Hagyni így, békén, a fején, ez lenne az igazi méltatása - főleg hogy már napot is kapott a tömegkultúra egyik virulens csúcsszervezetétől...