Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NetuDki

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Zsófi egy kéttannyelvű gimnáziumban tanult, két nyelvet is felsőfokon beszél, ugyanakkor az is gyorsan egyértelművé vált számára, hogy államilag támogatott helyen nem nagyon tud továbbtanulni. Pénzgyűjtésre Ausztriát és a pincérnőséget választotta. Ennek fél éve. Lássuk, miként látja a helyzetét és…..
NetuDki 2016.06.21 11:56:46
Az O koraban ennek kellene a termeszetesnek lenni hogy eltolt egy kis idot kulfoldon. A gond hogy mi nem azert indulunk el amiert a finnek, vagy az ausztralok,...

Olvasom a Hataratkelo blog kommentjeit, es eleg furcsanak talalom hogy rengeteg demagog negativ hozzaszolas van. Messzirol latszik hogy a velemenyalkotoknak fogalmuk sincs a Brexit-rol, a kulfoldi fizetesekrol - azok vasarlo ertekerol -, ( peldaul az 1600 euros fizetes es a CSAK szo egy mondatban emlegetese szerintem eros nem hozzaertesrol tesz tanusagot) az ottani állapotokról. Kicsit ugy tunik mintha direkt meg kene ijeszteni az otthon maradtakat.

A nyugdij sokszor felmerul, ki fizeti majd a maminak ha elmesz, amolyan buntudatkeltes. (Komolyan kezdem azt hinni hogy ez valami forgatokonyv).
Hat eszre kene venni hogy maminak mar most sem biztos a nyugdija es nem azert mert te kimesz. Mindegy hogy mennyit fizetsz a kasszaba, nincs aranyossag, nem kovetheto. Es mar alkotmanyos garancia sincs ra hogy ezert kapnod kell akarmit is.
A legbiztosabban ugy gondoskodhatsz a mamikadrol, ha megprobalsz sikeres lenni! Ha van penzed tudsz segiteni a maminak, Ennyi...

Nincs kolbaszbol a kerites, persze, de legalabb megfizetik!
Otthon meg nem, es mar a kolbasz sem olyan,... ami jut  

Lehet kritizalni, hogy egy huszoneves lany miert latja ugy a vilagot eppen most, ahogy. A lenyeg viszont az,,.... Elment!

Azert, mert megteheti, mar nem kotelezo lenyelni ha rossz valami.

A Tesco minimal berert dolgoztatott mert megteheti! Mar mi is el tudunk menni es nem csinaljuk, mert megtehetjuk.

Lassan elkezdenek emelkedni a berek otthon, mer sokan voltak ugyesek es batrak. Elindultak masfele, es mar a Tesco, vagy a tobbi munkaado nem teheti meg hogy ugyananyit fizet!

Akar csendben orulhetnenek is az otthon maradtak, az hogy emelik a beruket, hogy egyaltalan szobakerult es most emelik is az apolok fizeteset, sorolhatnam.

Ez egyetlen dolog miatt van!!!

Az itt pocskondiazot, lesajnalt lehazaarulozott emberek nem csinaltak tovabb. Amikor elindultak, -en biztos vagyok benne- a tobbseguk nem orokre tervezte. Aztan ez lassan elkezd valtozni,.....
Amikor hazajon, pedig nem megveregetjuk a vallat, megdicserjuk es azt mondjuk neki szeretunk, varunk vissza ha megvalositottad a terveid!

Hanem,... na most kell olvasni a kommenteket, van aki szerint biztos prosti volt ( viragnyelven fogalmazva)
A mai poszt valójában egy kísérlet, hiszen igencsak elüt a blogban megszokottaktól. Mégis kiteszem, vállalva a bukás kockázatát is, mert nagyon érdekesnek tartom és nagyon kíváncsi vagyok a kommentekre. A történet röviden annyi, hogy a levél írója, Rebecca több mint három…..
NetuDki 2013.03.02 02:45:21
1. Hol érdemes Magyarországon lakni? Budapesten (ha igen, mely részein), vagy vidéki városokban, akkor melyikben?

Szerintem is Budapesten kellene venni lakast, ez jobb kornyekeken 20m ft tol indul, panelek kb 10m korul ha szepet akarsz.
en szemely szerint valahol pest kozeleben vennek egy kertes hazat, es bejarnek kocsival.
A penzcentrum.hu rendszeresen cikkezik melyek a legkeresetebb reszei a fovarosnak.
"Győr, Székesfehérvár, Sopron, valamint a II., XII. és V. kerület: az Otthon Centrum szerint az adásvételek számából ítélve itt éreztette legkevésbé a hatását a válság." gondolom ezek jo helyek

2. Mennyibe kerül a lakhatás? Bérelni vagy vásárolni érdemes?

Mivel ez egy komoly dontes, az elejen en csak berelnek valamit, kb az elso evben. A berleti dijjak nagyon alacsonyak pesten havi 50-e es 120e Ft kozott biztos talalsz. a 120e mar egy nagyon nagyon jo alberlet. a rezsi biztos kijon 2 fore maximum 50e forintbol, meg legkondival is.

3. Hol a legjobb az orvosi ellátás? (Abban az esetben, ha ez szükségessé válik.)

minden nagyobb varosban vannak jo szakemberek, de sajnos boritekokat kell adni. angliai viszonylatban meg igy is olcsobb. A fogorvos peldaul nagyon olcso, 30 font egy esztetikai tomes, 400-800 egy implantatum. Orvos kepzes Szeged, Debrecen< Budaspest. Ezekben a varosokban biztos vannak nagyon jo szakemberek.

4. Mennyire elfogadott az akupunktúra? A homeopátia? Kórházakban alkalmazzák?

Pesten biztos vannak ilyen maganklinikak, mar csak azert is gondolom mivel van egyetemi ezoterikus kepzes pesten.

5. Mennyibe kerül betegbiztosítást venni?

Havi 5000e Ft kb

6. Érdemes autót tartani?

Attol fugg ugye milyen eletmodot szeretsz. a biztositas olcso 30e Ft a kozepar egy evre ami angliai szemmel nagyon olcso. Az uzemanyag kb egy arban van. Viszont a kocsik dragabbak. 1m Ft-bol szep megbizhato hasznalt autot tudsz venni. Mivel nyugdijasok vagytok szerintem erdemes venni.

7. Szeretünk színházba, koncertre menni, barátokkal összejönni. Az első kettőre hol vannak a legjobb lehetőségek?

mindenkeppen Pesten van a legnagyobb valasztek ebben a tekintetben. Kocsival viszont megnezhettek rengeteg idoszakos fesztivalt az orszagban, ugy -mint Kaplolcsi kezmuves feszt, Eger is szep es rengeteg program van egesz nyaron. Pest kozel van a hegyekhez ami megint rengeteg programot kinal.
Majdnem minden megyeszekhelyen van legalabb egy nagy fesztival az evben, halaszle fozo, kezmuves, lovas akarmi.

8. Odafigyelünk az étkezésünkre, ezért a bioélelmiszerek beszerzésének lehetősége fontos számunkra.

Ez csak hozzaallastol fug, ha ilyen igenyeid vannak meg fogod talalni idovel. vannak otthon is ilyen jellegu arusok. az atlagos minoseg zoldsegekben magasan veri az angolt meg igy is.

9. Minimum hány forintos havi bevétel szükséges a fentiekhez két ember részére? (Azzal tisztában vagyok, hogy a „csillagos ég" a határ, erre nem kell figyelmeztetni.)

a lakossag nagy resze havi 100e/fo ft-bol normalisan megel ha nem csak egy keroso van, ebbol mar tankolni is tudsz, esetleg berelni egy flat-et, es gazdasagosan elve, fozve otthon, ki lehet jonni, Egy aktivabb elethez, kirandulgatasokkal, etterem, szinhaz mozi, akkor szerintem inkabb a duplaja. Persze ez lehet sokkal tobb is az alap 100e/fo erre jon ra a szorakozas. Ha szegenyesen eltek 150e a minimum 2 fore. Csak viszonyitas keppen. amugy az etel kb egy arban van a Londonival, kisebb elteresekkel, pl a zoldseg olcsobb.

10. Végezetül még egy fontos kérdés: ha a társad nem beszél magyarul, vállalnád-e a Magyarországra költözést?"

Manapsag szerintem ez nem nagy problema, plane ugy hogy te beszelsz, es azokban a helyzetekben amibe o egyedul belekeveredhet siman elboldogul. Ne feledjuk hogy az elmult evekben rengeteg ember tanult angolul, a fiatalok kozul nagyon sokan beszilik a nyelvet mar. Nem olyan nehez talalni valakit az utcan aki tud segiteni. Persze nem az idosebb korosztalyt kell probalni. szerintem.Nagyon sok kulfoldi diak el az orszagban, es folyamatosan no a szamuk. A taxis lehet dragabb lesz kicsit, de indiaban is es angilaban is siman atverik a kulfoldit ha nagyon kuka :). semmivel sem rosszabb mint barhol mashol. Persze majd kell kicsit tanulni a nyelvet, meg ha soha nem is fog jol beszelni. Mivel foleg egyutt mozogtok majd, es a hivatalos ugyeket el tudod intezni, szerintem nincs nagy jelentosege a ti helyzetetekben. A kerdes hogy o hogy dolgozza fel hogy foleg veled tud csak koomunikalni., de el tudok kepzelni olyan elethelyzetet ahol talaltok olyan idosebb part akik tudnak nyelveket. es lehet barati tarsasagotok teljes ertekuen. rejtatok all.

Magyarorszag olcsobb mint anglia, szerintem a kulfoldiekkel sokkal kedvesebbek voltunk mindig is mint egymassal. Minden megtalalhato nallunk is ugyanugy mint mashol. Vannak autopalyak, plazak, szinvonalas kulturalis programok. Persze a vilagsztarok kevesebbet jonnek ide mint Londonba. Viszont 100 font egy repjegy oda-vissza es 2 oras ut csak. Most mar a filmek is nagyreszt feliratosak a mozikban, jo esellyel az sem problema. Budapest is nagyvaros es lehet szidni hogy ilyen meg olyan. Viszont elni kell Londonban egy kicsit es akkor egybol nem is lesz olyan szornyu. :).
szerintem ez egy komolyan megfontolando kerdes, anyagilag mindenkeppen.
Remelem segitettem.
J
Érdekes, hogy amikor külföldi munkavállalásról van szó, általában a fiatalokról beszélnek, holott egyre többen keresik a megélhetést 50 felett is a határokon túl. Ilyen mai szerzőnk, Öregszárcsa is, aki megtapasztalt már egyet s mást, több országban is dolgozott, nem egyszer…..
NetuDki 2012.11.22 18:36:14
Azert gyomor kell igy nekivagni egy iskolanak, es megprobalni elvegezni. Van igazsagtartalma a posztolonak egyebkent. Mar amennyire en ismerem a temat.

Angliaban minden acreditalt felsooktatasi intezmenybe (ahogy en tudom) felvetel elott angol szintfelmero teszt van. Talan nem kell magyarazni miert...

A masik, ezek foleg unios penzek amiket szetszornak az angolok. Van valami ilyesmi az Eu-bol bevandorloknak (talan nem csak nekik), felzarkoztatas, beilleszkedes stb cimen. Nyilvan erdekuk hogy az ingyenpenz bekeruljon a gazdasagba. Persze van sajat oktatast finanszirozo programjuk is azert.

Akinek van hajlama ra az egesz sok mindent meg tud oldani menetkozben, a benyujtandokat mindig meg lehet csinaltatni valakivel, baratsagbol-jopenzert akarmi. Az oktatok sem gondolom hogy nagyon vadasznak a tanulokra ha nem muszaly.

Meg olyan is van, hogy "valahogy" :) segitokesz magyarok elintezik, hogy atmenj a nyelvi szintfelmeron, segitenek a beiratkozaskor, a papirmunkaban, stb hogy biztos megkapd a kolcsont+tamogatasokat.. Jo sokan csinaljak.Az utobbi idoben lett ez slager.

Sokan lehuztak mar ezt az orszagot, az is teny. A bankrendszert, az oktatast, a szocialis rendszert. Az is teny hogy az angolok kezdenek bekemenyiteni. Nincs garancia arra hogy a jovoben mi lesz. Lasd most emeltek fel a maximalis tandij osszeget a 3x-osara, sztrajkoltak is a diakok -amugy feleslegesen- .

A masik hogy ez az ugyeskedes, csak bizonyos kepzeseken mukodik szerintem, nem leszel villamosmernok ha belegebesz sem ezzel a modszerrel. Inditanak par szakot, buisnes managment, meg ilyesmi veszelytelen temaban, vagy olyan helyekre ahol hiany van kepzett munkaerobol

www.gov.uk/student-finance/overview

medical students
social work students
teacher training students
students in special circumstances, eg if you have children or are disabled

Viszont azi indiainak akinek vizumot kell venni de a tanulovizum sokkal de sokkal olcsobb, azoknak ez pont jo.

Na es a penz, itt kicsit arnyaltabb a helyzet. Van a tandijad meg igenyelhetsz penzt ilyen olyan cimen a kiadasaidra. Ezeknek egy reszet tenyleg nem kell visszafizetni!
Ez jo, ha megkapod, de mondjuk sokan megkapjak egyebkent. Meg ha varni is kell ra esetleg par honapot. Viszont ha ide jarsz akkor nem dolgozhatsz csak heti 16 orat legallisan kulonben ugranak a tamogatasok.
A baj az hogy akik belevagnak tizedet sem tudjak annak mire is valalkoznak, a tobbseg. Erdemi munka nelkul eleg sokat kell ugyeskedni, es rizikozni hogy vegigcsinald, ha sikerul egyaltalan. Azt latjak hogy kaphatnak egy csomo penzt, es ennyi. A baj hogy mar nem nagyon lehet elbujni europaban, itthagyni a kifizetetlen szamlakat, ugysem tudjak behajtani alapon.

Mindenesetre ha van hozza agyad, es tudsz/akarsz tanulni, ebben az orszagban, sikerulhet. Es a financialis resze nem tunik megoldhatatlannak, meg ugy sem ha ures a zsebed jelenleg.
Persze nem Oxfordon fogsz tanulni. :)

Szivesen olvasnek egy cikket valakitol aki ezzel az altalad gyerekjateknak hirdetett modszerrel tul van mar egy ilyen diploman. Mivel eddig csak olyanokrol hallotam akik, azt hirdetik milyen konnyu penz, meg olyanokrol akik belevagtak. Erdekelne az is mi van 2 ev mulva.
Mar ha lehet itt objektiven beszelgetni valamirol.

A tevedes jogat termeszetesen fentartom :)
NetuDki 2012.11.22 23:48:58
@tildy:): A kiindulasi alap mindig az, a dolgoknak ara van!
A kedvezmeny rendszer egy mas dolog.

Van ami olcsobb, es van ami dragabb.
Bizonyos dolgokat tamogatnak, aki tamogatja annak van egy koncepcioja miert jo ez neki, es miert pont ezt tamogatja.

Ha mar valamiert erdekemben all hogy a kulfoldiek tudjanak angolul, akkor olyaner fizetek ami minoseg, es lehet tudni mit kapok a penzemer, erre jo pl az acreditacio, a nemzetkozi elismertseg stb.. Ha mar fizetek valakinek, akkor annak fizetek aki megerdemli de nincs ra penze.
kicsit feluletesen fejtettem ki, lehet belekotni, nagy vonalakban szerintem azert errol van szo.
Es igen ha dolgozol, akkor van penzed, ha van penzed akkor lehetosegeid vannak. Mint ahogy sikerult is megtanulnod angolul.

Ha feluletesen nezzuk, akkor igen azok ingyen vegzik el akik nem dolgoznak....., ergo szegenyek. en nem irigyelnem tolluk ezt a lehetoseget. Azt kivanom neked mindig legyen annyi penzed hogy ki tudd fizetni ha akarod a tanfolyamot akkor is ha penzbe kerul.

Arrol most ne beszeljunk aki csalo, es igy vagy ugy jogosulta valik a kedvezmenyre. Ha ez zavar akkor felreertettelek.

Szereny velemenyem velemenyem szerint :)
Határátkelő A CNN-kaland 2012.11.08 09:46:00
Megkereste a blogot a CNN (igen, az, az amerikai hírtelevízió), mert egy sorozat keretében keres londoni határátkelést tervező embereket. Az angol nyelvtudás (érthető okokból) fontos, így a levelet is változtatás és fordítás nélkül adom közre. Benne van minden lényeges…..
NetuDki 2012.11.10 17:39:12
Tobbszor olvastam mar, es itt is megjelent egy tevhit.
Mindenki felkiatojellel a mondat vegen irja, hogy nyelvtudas nelkul orultseg, par szaz fonttal a zsebedben, stb.
Aztan belinkel egy akarmilyen riportot.

Csendesen jegyzem meg,...
A helyzet az, hogy senkinek nem erdeke a sikersztorikat megfilmesiteni. Meg a vegenr holnap mindenki utrakelne. Igen ha valami rossz tortenik akkor jo eselyel, az alkoholista, drogos, notorius munkakerulo, es/vagy/esetleg nyelvet nem beszelo ilyen-olyan szakkepzetsegu emberke lesz az aldozat, jo esellyel fog megfekudni. Ok azok akiknek nincs apuci aki hazavigye oket.

De! Szerintem az emigracio sokkal nagyobb szeletet adjak akik a kezuket adjak el kulfoldon, mint akik az agyukat, Statisztikailag sokkal kevesbe szamit par negativ tortenet. Plane ha pozitiv egy sincs..a nagy tobbseg, igenis nem tudott angolul mikor kijott, nem sok penze volt, es nem ment haza!
komolyan elhiszi valaki is hogy az a 200e magyar aki angliaban el ugy jott ki hogy tudott angolul? Hat nem, baromira nem tudott rengeteg ember, akinek volt is nyelvvizsgaja az sem ert semmit az elso honapokban. O gyorsabban fejlodott kicsit. de ha olyan sokat szamitana a nyelvtudas nem sokan birtak volna ki anyagilag amig megtanulnak. A nagy igazsag az az, hogy meg mindig Anglia az a hely ahol yes/no angollal nem torvenyszeru az ehenhalas. Ez nincs a fokuszban benne.
A lenyeg ez.

szerintem ez a krisztina amugy ezzel a cnn storyval egy nagy kamu... vagy mint mindig az igazsag a reszletekben rejlik. lehet hogy azert kell nekik a kis telefonos home video hogy lecastingoljak kivel erdemes foglalkozni, es odamenni egy nagyobb stabbal?!
Viszont szerintem a CNN es a BBC meg az osszes tobbi, soha nem fog leadni telefonos videot hacsak nem olnek rajta valakit eppen :)
NetuDki 2012.11.12 21:45:25
Talan felreertheto voltam. Nem akartam mondani, hogy nem szamit a nyelvtudas, mindig is szamitott, es ahogy jelenleg elezodik a verseny egyre jobban szamit. Viszont nem hangsulyoznam ennyire erosen hogy nyelvtudas, sokak szerint komoly nyelvtudas nelkul nincs eselye senkinek.
Persze van akinek komoly nyelvtudassal sem megy. Vannak akik ugyesen felmerik a kepessegeiket, lehetosegeiket, masok ugyesen becsorognak a helyekre ahova egyebkent nem sikerulne. Nem dontik el a kerdest mar otthon azzal hogy ugysem vesznek fel.
Peldaul hogy erthetobb legyen, ha mar nem egyedul mesz az ugynoksegbe, -hanem massal akinek kommunikaciokepes angolja van (valaszoni tud a mi a neved, hol laksz, hany eves vagy, mihez ertesz, hozd be holnap ezt reggel 8-ra legyel itt, kerdeskorre :) )- es kell nekik tobb ember, jo esellyel felvesznek teged is, vagy egy jol elejtett 2 rovid tomondattal (aminel tobbet amugy sem tudnal, viszont eppen kitalaltad mirol folyik a diskurzus, mert valjuk be elore lehet ismerni a forgatokonyvet) meguszod a faggatozast. Ha mar dolgozol a tobbi egyszeru, meg ha egy szot sem ertesz siman kitalalod mit kell csinalni 2 perc alatt. Jellemzoen becsomagolsz dolgokat, kitakaritasz helyeket stb.
Ha rendesen jarsz dolgozni, jol csinalod a munkad, kepes vagy elvegezni - es miert ne lennel kepes- nem nagyon fogjak eroltetni a nyelvtudasod. Egy darabig biztos nem. Aki idot nyer eletet nyer, gyakorolgatod a mindennap hasznalatos angolt, tanulgatsz, legkozelebb mar egyedul is mehetsz melot keresni.
A lakas, az penzkerdes, es kezdetben talan a legegyszerubben kipipalhato dolog. Ha nem ismersz senkit mesz az iwiw-re es kesz. Olyan lesz amilyen, de altalaban ha fizeted a lakbert akkor semmi gond nincs. Az elejen szerintem nem kell tobbet akarni. Magyaroknal talan direkt elonyos az elejen, a helyismeret nagyon fontos, hol vannak az ugynoksegek, melyik milyen. Vannak ahol semmi eselyed, vannak ahol direkt ilyen tipusu emberek vannak foleg mint te. En ismerek olyat ahol az elmult 4 evben ugy megfordult a munkavalalok aranya hogy a lengyel asszisztenst lecsereltek magyarra. Azert ez nem jellemzo valjuk be, de van ilyen is.
Nem ragozom tovabb. A lenyeg, a nyelvtudas hianyaval egyenes aranyban vagy kiszolgaltatott, kevesebbek az eselyeid, lesz bizonytalan az allasod. Nem kikerulheto problema, el lehet indulni nelkule. Gondos tervezesel, ha hasznalod a fejed, normalisan viselkedsz, dolgozni akarsz. felfogod hogy sok mindent kell kompenzalnod siman mukodhet. Nem kell hozza kulonlegesnek lenni, Ha segitenek ismerosok rokonok az jo, de meg anelkul is mehet. Viszont csodak nincsennek. Az kozhely hogy a nyelv ragad az emberre angliaban. Nem ragad, csak a kosz, valamit osszeszedsz de edeskeves lesz. foglalkozni kell vele.
Penz nelkul semmi sem megy, kell penz is, azert nem milliok. sajnos ki kell fizetni a lakast, depozitot, letezni kell amig elintezel par adminisztrativ dolgot, ha dolgozol is amig megkapod az elso fizetesed. Penz kell hazautra is kell felrerakni vesz esetere. Igen tervezni kell. Viszont mit nem? Buta emberek mindig vannak, en most arra nem ternek ki.
Viszont nem kell tulmisztifikalni ezt a dolgot, Nagyon sok, hetkoznapi, egyszeru, rendes ember jott mar ki, es jon most is. Nagyon keves angollal, annyival amit otthon probalt megtanulni kb 1 honap alatt. Sokaknak osszejott. Nehez, munkas, de inkabb arrol kene beszelni ami segit, nem amitol eselytelen semmirekellonek erzik magukat akik ezen gondolkodnak.
Nekem mindegy hogy ki mit akar csinalni, nem mindenkinek eri ez meg kint, nem mindenkinek felvalalhato kompromisszum. Aki viszont ugy dont hogy kiprobalja azt hagyni kell. Vagy legalabb nem riogatni. A velemenyem szubjektiv, egy a sok velemeny kozul. Lehet vele egyeterteni, vagy nem, a kritikat mindig szivesen veszem.
Amugy en Londonrol beszeltem most, tudom hogy Anglian belul is London maskeppen mukodik. Viszont itt ez van.
En ezt ismerem, viszont ugy gyanitom Londonon kivul drasztikusan maskeppen mukodnek a dolgok. London egy nagy gyar, elonyokkel-hatranyokkal.

Ja BBC, erre nem vennek merget, de azt is latni kell,.. van egy fokozodo nyomas az kulfoldiekkel szemben a helyi lakossag reszerol. Amig jottek a segelyek, anelkul hogy dolgoztak volna, es a kulfoldiek megcsinaltak minden alja melot felpenzert. Amig tobb munka volt nem volt gond. Most hogy a kormany terelgetne oket vissza melozni, nem is van munka, ha van is nem igazan tetszik nekik. Szoval a helyieknek gondolj bele milyen, egy ilyen riportot latni. Szerintem ez inkabb nekik szolt, --nem tudnak ezek ide jonni, nagyon nehez nekik, hazamennek ugyis. meg enni sem tud annyi penze sincs, nezd milyen szep hazbol jott, majd visszamegy stb. nekem inkabb ez jott le a videobol.
Sok mindent meg kell szokni az Angliába költözőknek, és ezek közül még nem is a fordított közlekedés a legdurvább. Mai posztolónk, Invisible Kid például a külön hideg és külön melegvizes csapon akadt ki. Ami persze csak félig vicc, a lényeg mégis csak az, hogy miként élik…..
NetuDki 2012.11.11 13:42:00
@tlvajferi:
Te milyen primitiv vagy fiam :)