Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ági 1987. 4.c.

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
MaNDA Huszonötöt Paul Cézanne-ra 2012.11.08 14:17:04
Az alábbiakat a Szépművészeti amúgy vérprofi kiállításán látottak hatására voltam kénytelen papírra vetni. Egyszerűen nem tudtam benntartani, pedig megpróbáltam. Arról van szó, hogy a király meztelen, Cézanne a kipakolt munkáiból kiindulva egy tehetségtelen valaki volt, aki…..
Ági 1987. 4.c. 2012.11.09 11:10:58
@B. Bíró: Szerintem nem a kápolna méretével van a baj, és nem is a mennyezeti freskókkal. A kápolna akkora, amekkora, nem a freskókhoz tervezték. A freskók is tökéletesek, ezen - ahogyan Virág elvtárs megmonta - nem nyitok vitát:). A baj velünk, emberekkel van. Nem tudunk állva hátra vetett fejjel sokáig felfelé nézni, mert elszédülünk és bevibrál a szemünk.:)Gondoljon az égboltra. Azt sem tudjuk ebben a helyzetben sokáig nézni, pedig nyílt térben vagyunk és ugyebár az égbolt tökéletességét nem tudjuk megkérdőjelezni, mert nincs hozzá fogható, vagyis nincs viszonyítási alapunk.

Visszatérve Cézanne-ra, itt sokan hajtogatják, hogy nem élethű, nem arányos, nem szabályos. Ha úgy akarta volna, élethű, arányos és szabályos lett volna. Simán tudott volna így festeni.De minek. Szerintem ez nem érdekelte Őt. Azt akarta kiadni magából, amit látott. Ahogy Ő látta. Az, hogy szegény Lajos vak, mint a barlangi gőte, hát az nagy pech. De ez Lajos pechje, nem Cézanne-é.
Ági 1987. 4.c. 2012.11.09 20:51:15
@B. Bíró: ;) Ez van. Ekkorára csinálták. Lehet, hogy olyan építészeti okokból, amelyekről mi a XXI. században már nem tudunk. Kár szőrözni a kápolna méretén. Michelangelonak ide szólt a megrendelése, azt' kész. Itt kellett festenie. A plafonon (is). Meg is csinálta. Aki ezt utána csinálja, az kapja meg a jogosítványt a kritikára. Nem megy, igaz? Hát igen. Ez bizony nem fog menni. Ettől zseni a Michelangelo. Mert utánozhatatlan.
Csűr;))))) Akinek erről a kápolnáról egy csűr jut az eszébe, hát az is vak szegény, mint a Lajos. A Raffaelo is szűk szobák falaira festett a Vatikáni Múzeumban. Remélem azokról nem egy ól jut eszèbe az ilyen embereknek. Csűr. Jót nevettem;) Na én távozok innen, minden jót mindenkinek!