Regisztráció Blogot indítok
Adatok
öncenzor

26 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Öncenzúra Blog EU vs. SzU 2013.03.21 23:48:20
Vladimir Bukovsky az alábbi videóban egy érdekes megközelítésben veti össze az EU és a Szovjet Unió szubsztanciáját. Végül arra a következtetésre jut, hogy a két szervezet lényegében ugyanúgy működik és ugyanarra törekszik, csak más a "csomagolás". Nem mondom, hogy minden…..
Öncenzúra Blog Moderáció 2013.02.14 17:05:01
Kedves Olvasók! A legutóbbi poszt sok és sokféle hozzászólást hozott és egyesekben heves indulatokat szült, ezért úgy érzrem, hogy egy bejegyzés erejéig meg kell, hogy emlékezzek a blog moderálási irányelveiről. A blogon előmoderálás működik, eddig minden kommentet…..
Öncenzúra Blog Kordon-gondok 2013.02.07 14:47:47
Ismét akcióba léptek az emberi jogokat mindenek fölé helyező önérzetes civilek és kisvártatva ("nagy meglepetésre") csatlakozott hozzájuk a DK. Most Tarlós került a célkeresztbe és az általa kihelyezett kordonok, amivel az aluljáróban lakó hajléktalanokat akarják távoltartani,…..
öncenzor 2013.02.08 12:47:22
@a_tom: Azt gondolom azért maradnak mégis az aluljáróban (vagy legalábbis egy részük), mert ezt választják. Ezt ők maguk sem tagadják és korábban sem tagadták.

@Csigataposó: Tényleg nem abból a célból lett kihelyezve, amivel indokolták és ez csakugyan nem szép. De nem tudok róla, hogy törvénytelen lenne. Ha pedig tényleg törvénytelen, akkor feljelenthetik a kihelyezőt vagy fordulhatnak a bírósághoz. De szerintem nem érdemes jogelméleti útra terelni a témát, mert ennek nem ez a lényege. A kordonbontók valamilyen demonstrációs céllal tették, amit tettek a polgári engedetlenség eszközével. Ehhez az eszközhöz, akkor nyúl a lakosság, ha valamit nagyon tarthatatlannak érez, többségben van a véleményével és minden más demokratikus eszközzel élt már, de sikertelenül. Azt próbálom boncolgatni, hogy a szóban forgó jogvédők miért érezték fontosnak, hogy egyből ehhez a drasztikus módszerhez nyúljanak és valójában mit akarnak demonstrálni.
öncenzor 2013.02.08 16:21:30
@dávidzoli: Abban egyetértünk, hogy ez nehéz, sok kérdést felvető probléma és hogy csak hosszú távon, több lépcsőben lehet megoldani. De abban már nem, hogy "ha pedig valakit erőszakkal akarnak a szálláson tartani, akkor akár börtönbe is zárhatnák". Ez a - szavaiddal élve - ugyancsak sántít, nincs arról szó, hogy erőszakkal ott tartanák, csak a közterületen való életvitelszerű tartózkodás lenne korlátozva. Általában véve a hajléktalan oda megy, ahova csak szeretne, éjszaka pedig abban a szállóban száll meg, amelyikben kedve tartja. És ez különösebben nincs szankcionálva. Nem az lenne a cél, hogy megbüntessük a hajléktalanokat, hanem, hogy legyen felhatalmazásunk azt mondani, hogy fáradjon be a szállásra. Egyébként ez valahol az ő érdekük is, nyilván te is tudod, hogy évente többen fagynak meg az utcán, ezzel ennek is elejét lehetne venni.
A betört ablak analógiával pedig azt próbáltam megvilágítani, hogy a lepusztulás lepusztulást vonz. Ha nem teszünk ellene, akkor csak növekedni fog. És ez több dolgot is indukál a hajléktalanságon kívül, például a bűnözést vagy az állampolgárok (egyébként is) rossz közérzetét/biztonságérzetét fokozza, ami megintcsak további negatív tendenciákhoz járul hozzá és még hosszan lehetne folytatni a sort. Ezért volt, hogy a NY-i metrókban minden éjszaka lesikálták a graffityket és egy idő után azt vették észre, hogy az erőszakos bűncselekmények száma is elkezdett csökkenni a járatokon, mert elvándoroltak szépen lassan azok, akik ebben a miliőben szeretnek bűnözni.
A beltéri dohányzás betiltását is sokan kritizálták és mégis úgy látom, hogy elérni látszik a célját: kevesebben, kevesebbet dohányoznak és lassan a dohányosoknak is belső igényükké vált, hogy ne füstöljék be a zárt tereket. Én valami ilyesmit vártam volna ettől az intézkedéstől, hozzáteszem nem kordonokkal.
öncenzor 2013.02.09 13:51:55
@dávidzoli: Ezek már valóban erősen technikai kérdések, de szerintem nem megoldhatatlan. Lenne ötletem, de nem akarom én rá egyszemélyben megadni a választ. De azt gondolom ez már megérne egy érdemi szakmai-társadalmi vitát.
Nehéz néha eldönteni, mit gondoljunk, amikor ilyen sorokat olvasunk: „A Magyar Nemzet kifogásolhatónak tartja, hogy a hallgatókat bizonyos „közösségszervezők” támogatják. Szeretnénk tájékoztatni a Tisztelt Szerkesztőséget, hogy a közösségszervező, mint egyetemi szak…..
öncenzor 2013.02.05 15:38:17
@Tehéntőgy: Igen, az. Entelektüelkedéssel vegyített odamondó kérdésedből ítélve te másként látod. Engem azonban nem bizonytalanítasz el, gondolom inkább az olvasókat akarod. Remélem nem sikerül!
Egyre gyakrabban látom, hogy kvízműsorokba celebeket hívnak meg játszani, nyilván a jobb nézettség érdekében. Ilyenkor a derék hírességek mindig valamilyen jótékony célra ajánlják fel a nyereményt és általában azt már a játék elején leszögezik, hogy kinek is. Ez…..
Az alábbiakban egy előadást szeretnék megosztani Takács-Sánta Andrástól. Ő elsősorban környezetvédelmi/ökológiai szakember és az előadás témája is elsősorban ezen tudományterületek legfontosabb  aktuális kérdéseivel foglalkozik. Ezek is nagy érdekesek, ajánlom…..
Öncenzúra Blog Rasszizmuskártya 2013.01.15 22:34:23
A közvélemény borzolása komoly közéleti kérdésekben legalább olyan egyszerű és olcsó módszerekkel történik, mint a bulvár világában. Most épp Bayer Zsolt cikke korbácsolta fel az indulatokat, amire a balliberális sajtó szinte ösztönös automatizmussal dobta be a már oly…..
A vasárnapi érvénytelen népszavazás értelmében úgy néz ki megtarthatja nevét a Horthy Miklósról elnevezett park Gyömrőn. A sors iróniája, hogy a névhasználat ellen még annál is kevesebben szavaztak (1778-an), mint ahányan a szavazás kiírásához a beadványt aláírták…..
Öncenzúra Blog Regisztráció 2013.01.09 16:09:24
Végre fellélegezhetnek a demokráciát remegve féltők, az alkotmánybíróság ítéletének hatására úgy döntött a kormány, hogy nem lesz választási regisztráció, legalábbis 2014-ben biztosan nem. Tehát ha lehet hinni nekik, nem fognak szembe szállni az testület ítéletével. De…..
Azt hiszem természetes, hogy így karácsony tájékán mindenkinél fókuszba kerülnek a szakrális témák: a teremtés, a megváltás, a jó és a gonosz alapvető kérdései. A vallás ennek az ünnepnek a formájában legalább meg tudta őrizni létezését az emberek többsége számára,…..
Öncenzúra Blog Diákállam 2012.12.18 21:21:40
Úgy látom, hogy nehezen veszik tudomásul a diákok, hogy nem jött el a diákállam kora, amikor az ő diktátumaik szerint történik az ország kormányzása. Pedig egyelőre még ez a helyzet. Észre kellene venniük, hogy végre elértek valamit és lassan be kéne fejezni ezt a…..
Öncenzúra Blog Tanulópénz 2012.12.15 16:04:29
Még nem látni a felsőoktatási átalakítás fiaskójának végét, de az biztos, hogy a kormánynak is meg kell fizetnie a maga tanulópénzét a súlyosan elhibázott kommunikációért. Sajnos úgy tűnik nem tanul a korábbi hibáiból és minden érdemi változtatási kísérletet,…..
A fenti képen látható "télfának" nevezett installáció díszeleg idén Brüsszel főterén az éveken át megszokott karácsonyfa helyett. Kezdetben felröppent a hír, miszerint a muszlim lakosság vallásos érzületét kímélendő tekintenének el idén a karácsonyfa már-már bigott…..
Nagy felháborodást váltotott ki az a fotó, ami nemrég jelent meg a New York Post címlapján egy embert ábrázolva pillanatokkal azelőtt, hogy a metró halálra gázolja. Miután a kép bejárta az internetet, a közösségi oldalakon és fórumokon kommentezők leginkább azon akadtak ki,…..
Öncenzúra Blog Az elfojtás ára 2012.12.07 11:59:46
A második világháború óta az egyik leghosszabb békeidő korszakát éljük. Lassan felnőttek és döntéshozók körében túlsúlyba kerülnek azok a generációk, akik egyáltalán nem hallottak puskaropogást. "Hál' Istennek" gondolhatnánk, de a dolog azt gondolom nem ennyire…..
Ezen a blogon eddig sok kritika elhangzott, de ahhoz, hogy a világon jobbítani tudjunk szükség van pozitív inspirációra is. Ebben a bejegyzésben erre teszek kísérletet. Azt hiszem senkinek nem kell bizonygatni, hogy a magyar egy elég pesszimista nép. Mindannyian ismerjük az erre…..
Az ún. "Semjén ügy" kapcsán meg kell, hogy jegyezzem, hogy nem lehet nem észrevenni azt a rosszindulatot, ami a hvg.hu szándékai mögött munkál és azt a végletekig szőrszálhasogató módszert, amivel a miniszterelnök-helyettes dolgozatát próbálják elhitelteleníteni, következés…..
öncenzor 2012.11.30 12:05:29
@forgalomkorlatozas: Azt hiszem, hogy mi alapkérdésekben nem értünk egyet és minden részletkérdésben való nézeteltérés már ebből fakad. Mondjuk tetszett, hogy a K-Pax-ből idéztél, ezért talán mégis van bennünk valami közös. De miért gondolod például, hogy a választási törvény átalakítását merő rosszindulat vezérli?
Lehet, hogy a diákságról nem jól gondolom, amit írtam, ezt nehéz általánosan felmérni, én csak azt mondom, amit láttam és tapasztaltam. Természetesen nem akartam senkit megsérteni, aki tökéletesen becsületes. De szerintem, amit mondasz egy kicsit utópisztikus. A többség nem ilyen és tökéletesen becsületes ember (diák) nincs, de akinek nem inge, ne vegye magára!
A Gyurcsány dolgozatra pedig azt tudom mondani, hogy szerintem már meglett volna megfelelő helye és ideje, hogy előkerüljön, pontosan akkor, amikor Orbán nyilvánosságra hozta a sajátját a Schmitt ügy kapcsán. Ezt diktálta volna a korrektség.
öncenzor 2012.11.30 12:05:31
@Pienaar: Tehát te úgy gondolod, hogy ez a médiatanáccsal szembeni bosszú?
öncenzor 2012.12.01 17:36:45
@Pienaar: Ez tényleg sajnálatos dolog. Jó lenne egy hinni, hogy egy tényleg független médiatanács létezhet. De talán a hosszú évek egyensúlytalansága a média területén szülte ezt a helyzetet.
Öncenzúra Blog Betépve 2012.11.22 17:26:28
A minap volt szerencsém a Viasat jóvoltából látni a  Betépve című 2001-es filmlegendát. A port.hu-s kommentekbe beleolvasgatva, szinte mindenki isteníti a filmet, nagyon megérintőnek találják, nagy mondanivalóval. A film tényleg magával ragadó. A cselekmény tempója és…..
A facebook elindította gifts szolgáltatását, amivel a közösségi oldalon keresztül küldhetünk ismerőseinknek személyre szabott ajándékokat. A dolognak rengeteg előnye van: mivel a facebook sok mindent tud ismerősünk életéről és érdeklődéséről, maga ajánlhat ajándékokat,…..
Öncenzúra Blog Piszkos munkák 2012.11.19 20:58:42
Az alábbiakban egy előadást szernék megosztani veletek. Mike Rowe a Discovery Channel Piszkos Munkák (Dirty Jobs) című műsorának házigazdája beszél arról, mit tanult a műsor készítésével eltöltött évek alatt az ott bemutatott emberektől. Érdekes, hogy éppen a TED-en osztja…..
A héten megjelent egy érdekes cikk az amerikai reklámiparban dolgozók átlagos fizetéseiről szakterületenként és tapasztaltsági szintenként lebontva. Az első, ami szembetűnik az embernek a magyar és az USA-beli keresetek átlagos színvonala közötti bődületes különbség, de…..
Öncenzúra Blog IMF vagy sem? 2012.11.15 11:55:49
Hosszú ideje megy a huzavona arról, hogy felvesszük-e az IMF hitelt avagy sem és folyik is az "ennek megfelelő" közéleti diskurzus. Nem tudjuk végül tényleg felvesszük-e, mikor és, hogy annak ténylegesen milyen hatása lesz a gazdaságra, de azt látom, hogy egy dolgot mindenki nagyon…..
Öncenzúra Blog Ingerküszöb 2012.11.12 23:03:40
Egy-két hete úgy alakult, hogy pár napot a szüleimnél töltöttem. Egyik este elkezdtem nézni egy – a leírás alapján - izgalmasnak tűnő filmet. Hamar kiderült, hogy nem az, de annyira azért sikerült felkelteni az érdeklődésemet, hogy továbbnézzem, hogy fény derüljön a…..
Öncenzúra Blog Születésnap 2012.11.09 16:56:41
A minap volt szerencsém megnézni a születésnap (Festen) című dán filmdrámát. A film annyira nem ugrotta meg nálam az ingerküszöböt, hogy komolyabban utánaolvassak, így nem tudom a történeti beágyazottság szemszögének teljességével vizsgálni, komolyabb boncolgatásába nem is…..