Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jegyzetelő

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előbeszéd Be kell valljam, 2013 számomra a fordulat éve. Eddig a civilek haladtak elöl ebben az egész e-könyv mozgalomban, és próbálták rávenni a profikat, a kiadókat, és a kiadványtervezőket, hogy "legyen már valami". Például ezt a szépségversenyt is egy civil szervezi egy…..
jegyzetelő 2013.11.07 19:41:36
Mivel csak kindle-öm van, így csak a amazonos vonalhoz tudok hozzászólni.

Leon sima szöveges anyagánál a linkeket szerintem érdemes lenne felső indexbe tenni. A szögletes zárójel(vagy hiánya) igazából ízlés dolga, de talán ha elhagyod, akkor a nem tapogatós kindle-öknél könnyebb a linkekre pozicionálni, mert a vertikális mozgatáskor beleveszi a jegyzet-linket az útvonalba. Igazából sose néztem meg pontosan, hogy a kindle mikor különbözteti meg így, csak a saját gyártósorom szerencsés véletlenje folytán találkoztam vele. De ahogy láttam az eClassic-os anyag is ilyen.

A eClassic anyagainál talán az zavaró, hogy egyes címeknek akkora a betűmérete, hogy néhányszor egy szó nem fér ki egyetlen sorba és ketté lesz vágva. Persze valamilyen betűméretre be kell lőni a dolgot, de nem biztos, hogy a legkisebb a legszerencsésebb választás. Egy másik észrevételem/tapasztalatom, hogy az iniciálét nem érdemes erőltetni, mert nehéz (lehetetlen?) belőni általános használatra. Minden fontra külön be kell állítani, nem mindegy milyen sortávolság van beállítva az olvasón, vagy hogy milyen olvasó. Az én K3-omon például bármilyen sortávolsággal beállítva takarja a második sort a Sparkle könyvben. Pedig új firmware van rajta. Én ehelyett, ha egy kis extrát akarok a könyvembe akkor teszek az első sorra kiskapitális formázást (.tompak:first-line {font-variant: small-caps;} ). Ez bármilyen betűméretnél jól jelenik meg a kf8-as könyveknél.
Érdekes felkérésnek teszek most eleget. A már emlegetett ipubs.hu összehozott egy elég tisztessséges, átgondolt webshopot, és egy szintén tisztességes, kiadótámogató "szolgáltatóházat". Mint azt megtudtam, ebben a fejlesztésben volt pályázati pénz is, ezt pedig azzal a…..
jegyzetelő 2013.09.19 23:13:34
@Dworkyll:
Nem kell hozzá végtelen sok pénz, csak megfelelően kell elkölteni egy keveset.
Én például szívesen csinálnék egy ilyen rendszert valakinek a szabadidőmben (mivel hobbiként is ezt csinálom), de nem hiszem hogy valaha adódik rá lehetőségem sajnos.
jegyzetelő 2013.09.20 07:53:52
@Dworkyll:
Írtam Moly-on.
jegyzetelő 2013.09.19 18:13:57
@Hawle:
És ha pdf formátumba is meg lehet venni a könyveket, akkor az is külön pénz?
Én értem, hogy több munka, de a legtöbb embernek azt is nehéz elfogadni, hogy külön kell fizetni a papírért és a digitális változatért. És akkor még fizessen külön a különböző digitális formátumokért...
Ez már csak azért is probléma, mert teszem azt elromlik a kindle-öm és habár nagyon szeretem, de ha vennék egy epub-os olvasót, azért a megvásárolt könyveimet szeretném továbbra is olvasni. Vagy utólag is be lehet fizetni azt a plusz 400 forintot, hogy a másik formátumot is lehessen használni, ha úgy alakul a helyzet?
Mert az nem valami jó helyzet, ha a könyveim szablyák meg, hogy milyen olvasót vehetek.
Én kérek elnézést, hogy ezt a klasszikus poént már harmadjára sütjük el a blogon. Ígérem, többet nem fordul elő :-) Annak idején Professzore barátom beszámolt a PocketBook egy minimalista modelljéről. Érdekes volt visszaolvasni, mert a PocketBook megcsinálta gyakorlatilag…..
jegyzetelő 2013.09.10 13:13:30
@Komavary: :)
E-könyv olvasók Radar! 2009.10.04 23:33:00
Közkívanatra itt egy poszt, semmi másért, hogyha valaki más témához nem illő anyagot  talál a hálón, itt megoszthassa. A legjobbakból posztot fabrikálunk. Előre is köszönöm, a többi olvtárs nevében is. UPDATE: új megjelenéseket, érdekes könyveket a Könyvradaron…..
jegyzetelő 2013.09.08 08:50:05
@Dworkyll:
Nem akarsz közben is írni egy összefoglalót?
Csak hogy valahol az olvasók is elküldhessék őket a... Mármint utólag már nem az igazi megtárgyalni a dolgot.
E-könyv olvasók Bétateszt II 2013.06.18 21:30:43
Naszóval, ne mondja senki, hogy a Könyvmolyképző nem hallgat az értő közönség szavára. Mellékelten jön az e-könyvgyáruk próbaüzemének második hulláma. Igen, sorkizárt. És zombik is vannak. Lehet kritizálni megint :-) Ha lehet, építő jelleggel. Max Brooks:…..
jegyzetelő 2013.06.19 21:54:48
A mobi Zombiháborúba néztem bele (a könyvet is levettem a polcról).

A sorkizárt forma nekem jobban bejön, mint az előző kör balra zártja. Bár ehhez nagyban hozzájárulhat, hogy minden e-könyvet sorkizártan olvasok. Viszont ezt nektek is be kell kalkulálnotok...

Amivel talán jobb lehetne, az az, hogy a amikor új helyszínre kerül a cselekmény, akkor ezek új oldalon kezdődjenek (ennél a könyvnél). Nem vészes így sem, de nem árthat, mert néha a lap alján is kiköthet így a helyszín kiírása.
Viszont az szerintem jó, hogy ezek nincsenek jelölve a helyzetjelzőn ponttal. Túl sok pontnál elvesztené a jelentőségét a jelölés.
Egy másik dolog még, hogy az interjús részen a kérdések esetleg kaphatnának valami minimális kiemelést (dőlt?). A könyvben is (mintha) erősebben látszanának, de így este a lámpa mellett nehéz megállapítani. De ez egyébként egy utolsó utáni dolog már.

A végjegyzet linkekkel nincs bajom, mert úgyis K3-asom van... :)
A megnyitás sem volt lassú (valószínűleg), bár a teljes könyvnél lehetséges, hogy észre lehetne venni.
Az, hogy ezt az epubnál felesleges CSS formázások okoznák a lassú megnyitást... hát ha ez így van, az inkább az olvasó hibájának rónám fel. Szerintem elvárható, hogy megfelelően működő olvasót adjanak el a gyártók, normális megírt értelmezővel.
Mivel nem néztem bele (de ha lesz időm még elképzelhető), de ha igaz ez a span-os akció, az tényleg gond lehet a gyorsaság szempontjából, és ezeket elkerülni a ti felelősségetek.

Összességében, ha megvásárolnám a könyvet szerintem elégedett lennék vele.
E-könyv olvasók Bétateszt 2013.05.15 10:20:15
Sziasztok! Hogy a produktivitást és a kreatív hangulatot is megőrizzük, itt közöljük a régóta emlegetett Könyvmolyképző e-könyves projektjének bétateszt-felhívását. Úgy tűnik, ők nagyon komolyan gondolják a dolgot, és elébe mennének az esetleges nehézségeknek,…..
jegyzetelő 2013.05.15 20:24:56
@Dworkyll: Egyet tudok vele érteni, még ha nekem személy szerint jobban tetszik is az, ha az elején van. Egyébként ha te csinálod az e-könyvet, akkor már úgyse lehet spoileres a tartalomjegyzék... :)

Viszont a szoftveres tagolás utólagos kindle hack? Amikor kijött a legutolsó firmware, akkor nagyban kerestem megoldást a teljes sorkizártságra, és mintha láttam volna egy ilyet, de nem próbáltam ki.
jegyzetelő 2013.05.15 21:19:57
@Polemius: Az epub-os dolgokról nem tudok valami sokat, de érthető, hogy nem rakjátok az elejére a tartalomjegyzéket. Egyértelmű, hogy mi, akik szeretnek minden könyv eleji oldalt is átolvasni, vagyunk kevesebben :)

Egy másik ötlet ami eszembe jutott, de nem kapcsolódik szorosan a konvertálás technikai oldalához, hogy a könyvrészletekből is fogtok-e mobi/epub verziót elérhetővé tenni.
(Egyébként az, hogy eddig is be lehetett olvasni a könyveitekben, külön köszönetet érdemel.)
jegyzetelő 2013.05.16 19:13:19
@Gukker: Félreérthetően írtam. A teljes sortkizártság ellen kerestem megoldást, mert nagyokosan nem gondoltam bele, hogy a teljes sorkizártság annyira azért nem jó dolog.
E-könyv olvasók A belső ember 2013.05.13 07:30:00
Kedves Olvasóinknak bizonyára feltűnt, hogy az utóbbi nagyjából egy évben kevés és felettébb szűkszavú elemzés jelent meg tőlem. A dolognak több oka is van, ezek közül a legfontosabb, hogy ez idő alatt a politikai korrektség jegyében csak néhány szűk témában nyilatkozhattam, ugyanis szakmai…..
jegyzetelő 2013.05.14 18:52:00
@Professzore: Én egyetértek Aadaam-mal.
Te azt kérdezed, hogy mi lesz a pénzzel? Ezt Aadaam már fent megválaszolta és egyetértek vele, hogy a büszkeség legalább olyan jó motiváló eszköz.
Nem túlzás azt mondani, hogy a legtöbb profi hobbi e-könyv konvertáló itt, ezen a blogon szerezte meg az alapvető (és haladó) tudást. Mégsem árasztjuk magunkból az e-könyveket a letöltőoldalakra. Elég csak körülnézni azokon a helyeken és könnyen észrevehető.
Ennél azért büszkébbek vagyunk arra, amit csinálunk és tiszteljük, becsüljük a kiadót is. Nem hiszem, hogy én vagyok az egyetlen, aki az otthoni konvertálás mellett a lehetőségeihez mérten annyi könyvet megvesz, amennyit csak tud.
Ebből kiindulva szerintem reális esély van rá, hogy egy-egy kiadónál összetalálkozzon annyi ember, amennyi már képes ha nem is gyors, de a 0-nál nagyobb sebességgel e-könyvet készíteni. Ergo a kiadó 0 Ft, vagy maximum 2-3 könyv árából hozzájuthatna az elektronikus verzióhoz, ha elintézi, hogy meglegyen a joga az e-terjesztéshez is. (persze tudom, hogy nem könnyű, de ennyi erőfeszítés elvárható tőlük)
jegyzetelő 2013.05.15 22:07:01
@Professzore: A puding próbája az evés, ahogy mondani szokták. Remélem egyszer majd adódik lehetőség annak eldöntésére, hogy mennyire működőképes a rendszer :)
Bocs, az előző poszt akkorára sikerült, hogy kiverte a blog.hu biztosítékát. Itt a folytatás. Dworkyll Miért is lesz egy tisztességes polgár könyvkalóz? Már 5 éves koromban tudtam olvasni (írni azóta sem igazán). Kezdetben csak a boltok feliratait, cégéreit böngésztem,…..
jegyzetelő 2012.11.04 11:10:48
@kIára: Az eszmefuttatásod irányvonalával egyet tudok érteni, azzal viszont nem, hogy egyetlen Office sem tud szép, feleslegmentes html-t készíteni. A Word pl. elég jó úton halad. Sőt, a lehetőségeihez mérten szinte már majdnem ott is van. Az apróbb hibák kijavítása automatizálás nélkül sem nehéz feladat.