Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fizikaland

8 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A legutóbbi amerikai választások után Steven Kopp lelkész a következő sorokat írta: „A választási időszak felszabadító volt számomra. Egy rakat bálvány lepleződött le, ami a saját szívemben volt. Ezek a leplezések fájtak, ugyanakkor a Krisztusba vetett hitemben erősítettek meg.” [1] Mintha a…..
fizikaland 2018.04.16 10:06:07
Kedves Gondolkodó Barátaim!

Megpróbálok nagyon rövid lenni, hogy ne éljek vissza a megtiszteltetéssel, hogy elolvassátok soraimat.
Jómagam fizikus vagyok, önálló, saját magam által kialakított világképpel, a materializmus talajáról indulva jutván el egy személyes istenképhez, amely aszimptotikusan konvergál a zsidó-keresztény Isten eszményéhez (" Az Isten itt állt a hátam mögött, s én megkerültem érte a világot...").
Meglátásom szerint mi emberek mindannyian egy a priori ellentmondás kelepcéjében vergődünk: a Csányi Vilmos által leírt biológiai ösztönlény és az ösztöneit meghaladó morális és racionális képességekkel megáldott isteni lényeget hordozó EMBER skizofrén állapotában. Egyénenként nagyon eltérő, hogy az egyes emberekben melyik fél dominál, sőt valljuk be, hogy adott személy esetén is időben változó, szituáció-függő, hogy melyik kerekedik felül. Az ösztönlény voltunk sikerorientált (ezt követeli meg tőle az egyed- és fajfenntartás genetikusan beégetett axiómája), mivel pedig társadalmi lények is vagyunk, ezért a többi ember magunk mellé állítása a siker záloga. Frank Crane szerint: "A siker titka az, hogy képesek legyünk megváltoztatni emberek véleményét. Ettől lesz valaki jó ügyvéd, jó politikus, jó fűszeres." A másik (isteni) lényünk pedig felteszi a kérdést, hogy milyen eszközök vethetők be ennek érdekében? Ezt a belső ellentmondást jól illusztrálja, ha ugyanazon személytől (Frank Crane) idézek: "A vita nem mindenki számára jelenti ugyanazt. A kiművelt, higgadt elmék számára izgalmas játék, melynek célja az igazság feltárása, a kusza és fegyelmezetlen elmék számára csata, amit meg kell nyerni, még ha az igazság bele is pusztul."
Magam részéről aktuálpolitikai szempontból ez az ellentmondás úgy jelenik meg, hogy míg leghalványabb kétségem sincs a keresztény-nemzeti-polgári értékek fölényében a ultraliberális-nihilista-nyítltársadalom-monetáris transzparensekkel szemben, addig a mód, ahogyan az általam becsült fenti értékeket politikailag reprezentáló FIDESZ ezeket megjelenítette, képviselte a kampánya során az elszomorít, sőt elborzaszt (talán nem kell részleteznem mikre gondolok). Egyedüli magyarázatuk erre az lehet, hogy a kampányt nem az ilyen blogokat olvasó emberekhez, hanem a sajnálatosan túlnyomó többséget képviselő dominánsan ösztönlény emberekre igazították.
A „kelta kő” (angolul „celtic stone”, vagy „rattleback”) egy első ránézésre egyszerű, leginkább hajótestre emlékeztető alakú tárgy, a viselkedése azonban igen meglepő. A kelta követ domború felületével lefelé sima, vízszintes felületre (pl. asztallapra) helyezve…..
Egy nagyszerű természettudományos szimuláció-gyűjteményre szeretném felhívni mindazok figyelmét, akik még nem ismerik. Ez a Colorado Egyetem PhET-projektje keretében létrehozott és folyamatos fejlesztés alatt levő Java és Flash alkalmazásokra épülő oktatási célú, ingyenes…..
A Kecskeméti Főiskolán egy TÁMOP pályázat keretében készítünk videókat érdekes fizikai kísérletekről. Az első néhány videó már elkészült és megtekinthető. Az utolsó kísérlethez javaslom megtekintésre az alábbi videót, amely egy természetben…..
FIZIKALAND Telekinézis 2013.01.30 09:27:07
A telekinézis vagy pszichokinézis anyagrészecskék, illetve testek mozgatását jelenti fizikai érintkezés és az ismert fizikai hatások alkalmazása nélkül. Közkeletű értelmezése a „gondolattal való mozgatás”-nak felel meg. Az alábbi videón jómagam is megpróbálkozok egy…..
Tudományos (racionális) megközelítés: bizonyos elvek, szabályok és módszerek összessége (a teljesség igénye nélkül):• minden ismeret forrása a tapasztalat (megfigyelés, kísérlet. mérés),• reprodukálhatóság,• tapasztalatok rendszerezése, értékelése (matematika),•…..
FIZIKALAND Csoda-csap 2012.11.01 12:53:41
Egy csap lebeg a levegőben és ömlik belőle a víz... (Ha nem indul el a videó, akkor az alsó eszközsoron a YouTube gombra kattintva lehet megtekinteni.) Vajon mi a magyarázat?..
FIZIKALAND Parrondo paradoxon 2012.10.31 11:20:36
A játékelmélet interdiszciplináris (tudományágak közé egyértelműen nehezen besorolható) tudomány, mely azzal a kérdéssel foglalkozik, hogy mi a racionális és optimális stratégia olyan helyzetekben, ahol minden résztvevő döntéseinek eredményét befolyásolja a többiek…..
Örömmel üdvözlünk Mindenkit! Elhatározásunk, hogy indítunk egy fizikai érdekességeket bemutató tematikus blogot, végre tetté érlelődött. Mivel is érdemes indítani egy ilyen sorozatot? Talán nem rossz választás az ún. mirascope 3d bemutatása. A mirascope 3d egy kereskedelmi…..