Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VikMorroHun

0 bejegyzést írt és 92 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Félrefordítások Fizetési sapka 2008.11.03 08:01:00
Mi az a "fizetési sapka"? Nyilván az a sapka, amit akkor viselünk, amikor felvesszük a fizetésünket, nem? Én legalábbis erre gondoltam, amikor először hallottam a kifejezést. Jó, nem mondok igazat, mert arra gondoltam, hogy nem értem, mit jelent a kifejezés, de annyira…..
VikMorroHun 2019.07.25 18:01:31
@Leiter Jakab: Valóban, bizonyítás nem volt. Tudod mit? Írd meg ezeket az összes irodai/egyéb programfejlesztőnek, mert én még sehol sem találkoztam File-Keep/Keep as... menüponttal. Pedig az általad elmondottak alapján mindenki rosszul tudja, a bizonyításod alapján neked és az ismerőseidnek van igazuk. (Kezdhetnéd a Microsofttal; úgy tudom, jelenleg ők a legértékesebbek a világgazdaságban.)

Persze az is lehet, hogy a "rescue" és a "save" szavak jelentésének - bár mindkettő fordítása "mentés" - köze nincs egymáshoz, ez okozza a kavarodást. :)
VikMorroHun 2019.07.26 17:29:54
@Leiter Jakab: Értem, mit akarsz írni, csak te nem érted, hogy kb. 1990 óta (most így hirtelen utánanézve egy CoV játékismertetőben) soha senki sem használta az általad példaként említett "megment, veszélyből kiment" jelentéssel a Save szó magyarítását. (Gondolom előtte sem, de most ezt találtam legkorábbi ilyen témájú írást.)

Egyébként igazad lehet, amerikai céget kellett volna írnom.
www.portfolio.hu/vallalatok/rossz-adatnak-orulnek-amerikaban-1000-milliard-dollar-folott-a-microsoft.327183.html
A TV2 múlt pénteken jelentkezett be élőben Oszter Sándor házából, ahol a többmilliósnak tűnő kazán beszart, így a színművész és neje kénytelen volt 13 fokban négykezesezni a zongorán, kabátban, sapkában, kesztyűben, mint az állatok. Az ominózus kazánt gyártó cég nem hagyta annyiban a dolgot, és egy…..
Volt egy golyóm, amin Nicole Horne neve állt. Sőt, tízezer skulóm, annak a boszorkánynak a nevével. Neki csúcstechnikás biztonsági rendszere volt, zsoldoshadserege és annyi fegyvere, amennyivel el lehetett volna indítani a harmadik világháborút. Nem féltem. Ó, Max, senki nem tud olyan romantikus…..
VikMorroHun 2018.04.24 17:44:25
@Bobby Newmark: Érdekes, eddig úgy véltem, tűrhetően ismerem a magyar történelmet, de ez nekem új információ, hogy a magyarok kihaltak volna. Tudnád pontosítani, nagyjából mikor történt ez? Illetve arra is kíváncsi lennék, mivel indoklod, hogy a magyar nyelv megmaradt, miután a magyarok kihaltak, hiszen sokkal életszerűbb lenne az, hogy a betelepített idegenek megtartották a saját nyelvüket, kultúrájukat (ahogy az jelenleg is szokás akár Nyugat-Európában, akár Magyarországon élő idegen népeknél), ahelyett, hogy áttértek volna a magyarra. Mivel ez nem történt meg, szerintem elvethetjük ezt a pontot. A genetikára visszatérve, sajnos nem találtam nyomát annak az állítólag a Science magazinban megjelent írásnak, amire pl. itt hivatkoznak. enfo.agt.bme.hu/drupal/sites/default/files/Volt%20egyszer%20egy%20finnugor2.pdf

Viszont találtam olyan írást, ami szerint a genetikai rokonság és a nyelvrokonság két teljesen eltérő dolog. Nem értek egyet vele, de sebaj, meg tudom közelíteni más irányból is a kérdést. A finnugor elméletet a XIX. században találták ki. A nagyszüleimnél volt alkalmam beleolvasni a XIX. század végén kiadott Pallas Nagy Lexikonba. Egyértelműen leírták, hogy a magyarok ősei a szittyák, de az újabb nyelvészeti kutatások a finnugor származást valószínűsítik. Fölöttébb érdekes, hogy a finneket/finnugorokat a krónikáink meg sem említik. Sem a Képes Krónika, sem a többi. Pedig a középkorig nagyjából 100 évente leírták a magyarok történetét.

Még annyit, hogy józan paraszti ésszel két nyelv rokonságáról akkor beszélhetünk, ha nem azok _hangzása_ (lásd a műsorban elhangzott "persze", vagy a fentebb említett "jön a vonat" példát), hanem azok _jelentése_ hasonlít. Ami ezeknél a példáknál köszönő viszonyban sincs egymással.

A nemzeti büszkeség nem tartozik ide szorosan, ezért csak röviden reagálnék (már egyébként is többet foglalkoztam ezzel, mint amennyi időm van rá). Egy finnugor tényleg nem fogja érteni, ahhoz magyarként kell felfedezni, micsoda kincsek vannak a magyar népballadákban, a hősénekekben, népmesékben, vagy mondjuk a reformáció idején készült festett kazettás mennyezeteken. Vagy a Szent Koronán. Illetve volt egy olyan esemény nem is olyan régen (a nemzet ideje szerint), mikor az elsüllyeszthetetlennek tartott Titán megküzdött a Természettel, és a Titán veszített. A túlélőket pedig egy bizonyos Carpathia mentette meg, mielőtt ott pusztultak volna. Ahhoz a feladathoz viszont fel kell nőni, amit ez az esemény előre jelzett. Nem elég a körülményekre büszkének lenni.
VikMorroHun 2018.04.30 10:19:36
@Bobby Newmark: Nem témája egy játékblognak, csak reagáltam Stöki felvetésére. Még zárásként annyit, az elején tévedtem, a Finn Akadémia honlapján látható, hogy ugyanúgy megvan a Finnugor tanszékük, mint régebben is. Sőt, még Bécsben is van ilyen. Egyezzünk ki annyiban, hogy én a genetikát tekintem tudománynak, te pedig a finnugor nyelvészetet.
www.youtube.com/watch?v=BREKQHjvm4E
VikMorroHun 2018.06.06 09:19:26
@Savior: Komolyan, ezt most már elmentettem, mert ennyi butaságot (ahol a szerzők komolyan gondolták, amit leírtak), legutóbb egy laposföld blogon olvastam. Csak az nem volt vicces. :)

Összefoglalás: a magyarok szerintetek kihaltak, de a magyar nyelv megmaradt, mert a betelepülő idegenek asszimilálódtak. Na most, ha a magyarok kihaltak, akkor az idegenek nem tudtak asszimilálódni, mert nincs hova/kihez. Ha viszont asszimilálódtak (magyarrá váltak), akkor a magyarok nem haltak ki. A magyarok 1301-ben haltak ki, ami az Árpád ház kihalásának dátuma emlékeim szerint, vagyis magyarok=Árpád-ház. Ugye te sem gondolod komolyan, hogy egy néhány száz fős "hadsereg", mint uralkodó osztály elfoglalta a Kárpát-medencét, majd katonai ellenőrzés alatt tartotta Európát? (vÖ. "kalandozások") Ja, nem tudom, hallottál-e róla, de az emberek nem csak pusztulnak különféle okok miatt, hanem hajlamosak szaporodni is. Persze ez már biológia, nyilván ezzel sem lehet érvelni a finnugor származás elmélet ellen. :)

Egyébként egy finnugor cikkben azt olvastam, hogy 3 különféle szempont szerint 3 különféle nyelvvel állapítottak meg nyelvrokonságot. Egyik volt a finn nyelv. Ilyet lehet csinálni, csak utána nem szabad tovább menni, hogy kiválasztják az egyiket, és azt mondják, hogy a nyelvrokonság alapján közösek az ősök, közös az őshaza, amit valahova az Urál hegység tájára helyeznek, mert ez tudománytalan. (Nekem ezt tanították az iskolában, ez van Wikipédián, stb.) Aztán, ha jön egy tudományosan bizonyított tényállás, mint mostanában, akkor összedől a finnugor származásnak nevezett kártyavár. Ezt persze lehet vitatni, hogy a nyelvrokonság akkor is fennáll, de ez csupán annyit jelent, hogy még a tagadási fázisban vagytok. A tények ugyanis makacs dolgok.

Egyébként olyan nyelvrokonságot állapítanak meg a nyelvészek tetszőleges szempontok alapján, amilyet akarnak. De csak eddig tart a tudományos rész. További érdekesség: már az MTA is érzi, hogy tudományosan tarthatatlan a finnugor származáselmélet. Néhány hete nyilatkozott tőlük valaki, hogy ők igazából nem állítják, hogy a magyarok innen vagy onnan származnak. Pedig az elmúlt évtizedekben mintha azt állították volna...
Igen, sajnos kimaradt egy egész hét, Melódémon (16 hit dice-os szörny, kisebb melódémonokat idéz) 20-ast dobott támadásra, én pedig nem dobtam meg a mentőt a mérge ellen. De ami késik, már itt is van, ráadásul további négy adást felvettünk a napokban, egyet pedig már meg is vágtam. Szóval pikk-pakk…..
Megjelent a Nintendo Vicc... akarom mondani, a Switch, és eléggé kritizálják a vasat is és a játékfelhozatalt is. Pedig a Nintendo korábban több nagyon jó konzolstartot is dobott, míg például a Sony rendre elég szar lineupot hozott össze mindegyik konzolja premierjére. De mennyire számít egyáltalán…..
Hogy mi az a kódtárcsa? Persze, ezt a mai, internethez, DRM-törésekhez és olcsó akciókban megvett legális játékokhoz szokott gémerek már nem feltétlenül tudják. Szóval régen, még a web megszületése előtt többé-kevésbé hatékonyan lehetett védeni a játékokat a kalózmásolatoktól azzal, hogy a játék egy…..
Igen, ennek az adásnak múlt héten kellett volna megjelennie, de családozás és egyebek miatt mostanra csúszott, elnézést. Megérte várni rá, mert másfél órát beszélgettünk egy régi kedves vendégünkkel, Hancuval (akinek a gnóm WoW-karakteréről (Hunhancuki) nem találtam képet, szóval ha valakinek…..
  A következő bejegyzés valószínűleg senkinek nem fog tetszeni. Akármilyen „oldalhoz”, nézetrendszerhez sorolódik is valaki, valamelyik szakaszban eretnekséget fog találni. Először is le kell szögezni, hogy a kényszerbetelepítés elutasításával egyetértek több okból is. Így is túlságosan beleszól,…..
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogy fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Nyaralásaink alatt jól felgyűltek a Vakondok 4-werkfilmek (tudjátok, ez az a dokumentumfilm, ami a magyar videojáték-fejlesztés hőskorát dolgozza fel, és aminek rendezőjével nemrég beszélgettünk). Három is van, ami még nem szerepelt a blogban, de most behozzuk magunkat. Az első videóban ismét egy…..
VikMorroHun 2016.07.20 21:37:26
@korporál jolán: Én eddig még mindegyik részletet meg tudtam nézni...
A héten volt orkos csütörtök, azaz a Warcraft-film hazai premierje. Arról pár hónapja hosszasan beszélgettünk, hogy jó videojátékos filmadaptáció még nem készült, ugyanakkor a Warcraft büdzséje és a rajta dolgozó menő rendező, Duncan Jones (Forráskód, Hold) némi reménykedésre adott okot (aztán a…..
VikMorroHun 2016.06.02 13:02:33
@Renok: Erre muszáj reagálnom. Ez nem Warcraft dokumentumfilm. Ha az lenne, akkor lennének elfogadhatóak az ilyen kukacoskodó szempontok, amiket csak azok vesznek észre, akik álmukból felverve is tudják a 26. mellékszereplő családfáját is. Meg minden apró részletet, ami a világ történelmét illeti. A fekete kocka egy korábbi őrző maradvány. Nekem mondjuk úgy tűnt, mintha valami démoni átverés akarna lenni, ehhez képest igazat mondott a benne lakó szellem(?). Gul'Dan a filmben sem nyomta le Durotant közelharcban. Mágiával győzte le, pont úgy, ahogy Durotan tervezte - ezzel akarta megdönteni a hatalmát. Majdnem bejött neki, de csak majdnem. Garrona indítéka Llane király megölésére se nem f*szság, se nem nevetséges (ha figyeled Garrona érzelmeit, nagyon vívódik miatta), hanem az egyetlen lehetősége, amivel helyzetbe hozhat egy szövetségest az ellenséges, náluk lényegesen erősebb seregben, amivel a jövőben esetleg megakadályozhatja a népe pusztulását. Szerintem a film egyik csúcspontja.
Van ez, hogy néha filmekről beszélgetünk az IGN-es Zalaba Ferivel és Sasával, múltkor be is kötöttem ide az Amerika kapitány-podcastet. Az az igazság, hogy én világéletemben filmes újságíró akartam lenni, és valahogy ebben élem ki ezt, nagyon élvezem ezeket az okoskodásokat - de hátha más is, az…..
Üdv minden régijáték-rajongónak, eltelt két hét, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogy fogyasztja. Ezúttal is olyan játék jön, amit sokan kértetek: a Dark Sun: Shattered Lands - Grathtel bevetettük magunkat Athas arénáiba, és erről beszéltünk…..
A héten nem nagyon volt időm a blogra, ügyeletes szerkesztő voltam, és hát volt egy kis világtörténelem megint. Épphogy sikerült megvágnom az eheti podcastet vasárnapra, szóval legalább ezzel nem hagytalak benneteket cserben. Kár is lett volna csúszni vele, eheti vendégünk ugyanis megint egy régi…..
Egy hete sincs, hogy megírtam, a System 3-góré irigy pöcs Mark Cale hogyan szívatja a Last Ninja Musicology projektet készítő lelkes norvég metálosokat, de azóta elég sok fejlemény volt. Az előzmény annyi volt, hogy a FastLoaders nevű metálcsapat jó régóta tervezgeti, hogy mindegyik Last Ninja…..
VikMorroHun 2016.03.22 09:39:38
@Bobby Newmark: Végül is az ellenreklám is reklám, de nem biztos, hogy jó ötlet felbőszíteni egy cég termékének a rajongóit, akiknek a terméket el akarják adni...
Korábban írtam már a Last Ninja Musicologyról, de most fejlemény van. Ez a FastLoaders nevű skandináv (azt hiszem, norvég) C64-rajongó rockzenekar projektje, tavaly mutatkoztak be először koncerten is. Régi álmuk a teljes Last Ninja-korpusz zenéinek metálfeldolgozása. Persze volt már ilyesmi, de a…..
A kalandjátékokat a kilencvenes évek közepe óta szokás temetni (hej, ha annyi millióm lenne, ahányszor láttam leírva, hogy "haldoklik a kalandjáték"), pedig ez a műfaj nagy túlélő - és most nem arra gondolok, hogy más zsánerekben szépen gyökeret vertek a kalandelemek, hanem a klasszik…..
Mivel az elmúlt két Checkpoint Minire elég jó visszajelzések jöttek, maradunk ennél a formátumnál, azaz ezentúl minden Minihez lesz egy pár bekezdéses cikkecske is a tárgyalt játékról (nevezzük Kétheti Retrónak). Így a Checkpoint Mini-posztoknál azok is találnak majd kontentet, akik irtóznak a…..
VikMorroHun 2016.02.10 16:08:04
@-Szűcs Gyula-: Mi meg játszottunk Dark Sunt asztali szerepjátékként, elindult a kaland, valami karavánt kellett megvédenünk a támadóktól, aztán ott voltunk a sivatagban, és nem tudtuk megoldani az első logikai feladatot, hogy merre kellene menni. Egy idő után a mesélő megmondta a megoldást, hogy ha felnéznénk az égre, látnánk néhány madarat. :)
Podcastünk második évadját úgy indítottuk, hogy ráfeküdtünk a magyar játékfejlesztés kezdeteire. Két hete Képes Gábor mesélt baromi érdekes dolgokat az ötvenes-hatvanas évek kibernetikai játékairól, most pedig a nyolcvanas-kilencvenes éveket vettük elő Matusik Szilárd segítéségével...
VikMorroHun 2016.02.02 17:47:26
A NBC elnöke a pasadenai TCA-turnán jelentette be, hogy ennyi elég is volt a feltámasztott Hősökből, nem folytatják az eleve limitált sorozatként beharangozott Heroes: Rebornt. Bob Greenblatt azt mondta, hogy ez nem kasza, mert eleve ez volt a terv, egy tízrészes, limitált sorozat (leánykori nevén…..