Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hankiss

47 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hankiss Keserű játék 2013.02.22 12:01:00
  Elkeseredettebb perceimben úgy érzem, hogy önmagunkat, országunkat így írhatnám le néhány irodalmi mű címének vagy egy-egy sorának felsorakoztatásával:    Emberi komédia  Hosszú út az éjszakába…  Hiúság vására  Bolond…..
Hankiss A szabály az szabály 2013.02.15 11:08:00
  Ha több ember együtt akar élni, akkor meg kell állapodniuk bizonyos szabályokban. Abban, hogy mi szabad és mi nem, mi ildomos, és mi nem. Abban, hogy hogyan kell viselkedni utcán, színházban, iskolában, a családban, az üzleti életben, emberi kapcsolatainkban. Az emberi…..
Hankiss „Olvassa a Pravdát!” 2013.02.12 17:18:00
  A közismert hajdani viccben Molotov panaszkodik Sztálinnak, hogy nem érti: járta az országot, és egészen más dolgokat látott, mint amit a Pravda ír. Sztálin megtömi a pipáját és csendesen így szól: Molotov elvtárs, maga csak olvassa a Pravdát. Ez így rendben is van. A…..
Egyre erősebben lobognak a zászlók. Készülve a választásra pártok és pártkezdemények lobogtatják őket, próbálgatják a harsonákat, egyre hangosabban pergetik a toborzó dobokat. Hívják az embert erre is, arra is, balra is, jobbra is, félbalra s féljobbra is. Figyelmeztetnek: nem…..
Hankiss A szabadság és a nátha 2013.02.05 16:54:00
  Nagyon rossz és nyomorúságos, de ugyanakkor meglehetősen kényelmes a rablét. Nyomorúságos, mert fázik és éhezik az ember. Nyomorúságos, mert megfosztja az embert az élet ezer lehetőségétől és örömétől. Ámde, mindennek ellenére, megvannak a rabélet kényelmei és…..
Hankiss Politikus-nevelde 2 2013.02.01 19:19:00
Ez a tanmese a politikusok szerencséjéről szól. Mármint a mai politikusok szerencséjéről. Mert elődeik korántsem voltak ilyen szerencsések. Néhány évszázaddal ezelőtt a politizálás még meglehetősen kockázatos mesterség volt. Nem babra, hanem vérre ment a játék. Nem, ne…..
Hankiss Butaság vagy bátorság? 2013.01.29 12:05:00
  Egy klinika járó betegeket kezelő termében ülök. Körben ágyak, csepegnek az infúzíók, nővérek szorgoskodnak, vért vesznek, injekcióznak, lázat mérnek, orvosok tanácskoznak. Középen asztal, leterítve szép, fehér abrosszal. Körülötte ülnek négyen-öten. Már…..
Hankiss A befejezetlen ember 2013.01.26 18:42:00
  Nem tudom, jól emlékszem-e, de mintha Sartre írta volna, hogy:          „Ha tudnám, mi lesz könyvem befejezése, el se kezdeném írni.” -- Arra utal-e ez, hogy a gondolkodásnak legfeljebb pihenőpontjai vannak, befejezése,…..
Hankiss A "valódi" és az "igaz" 2013.01.22 19:16:00
Unos-untig idézgetjük József Attila Thomas Mann üdvözlése című versének azt a bizonyos öt sorát:  az igazat mondd, ne csak a valódit, a fényt, amelytől világlik agyunk, hisz egymás nélkül sötétben vagyunk. Ahogy Hans Castorp madame Chauchat testén, hadd lássunk át…..
Jól hangzik. De vajon komolyan gondolta-e ezt Woody Allen? Megunhatja az ember magát. Néha már én is úgy érzem, hogy a saját könyökömön jövök ki. Elkopott rutinválaszaim vannak az élet különböző helyzeteire és kérdéseire. De ha választhatnék, valóban vállalnám-e azt,…..
Költői kérdés. Hát persze, hogy szabok akartunk és akarunk lenni. De azért nem árt tudnunk, hogy a szabadság nem olyan gyermekien egyszerű dolog, mint gondolnánk. Meg kell fizetni annak az árát, ha az ember a rabságból a szabadságba akar átlépni. Hadd mondjak el ezzel kapcsolatban…..
„Nem szeretem Magyarországot” – írtam néhány évvel ezelőtt, majd sietve hozzáfűztem: „Ez persze így nem igaz. Mert mindent ennek az országnak köszönhetek. De nem szeretem olyannak, amilyen. Amilyenné lett. Tehetetlenkedő, szétesett, marakodó. Elherdálja értékeit,…..
Hankiss Politikus-nevelde 1 2013.01.11 18:48:00
  A híres antropológus, Victor Turner egyik könyvéből veszem az alábbi történetet. (A rituális folyamatot, 1969, 2002). Politikusaink figyelmébe ajánlom felekezetre és pártállásra való tekintet nélkül. A Zambia-beli Ndembu törzs életéből vett példán mutatja be azt, hogy…..
Hankiss Bolondítjuk magunkat? 2013.01.08 18:25:00
Valóban „ércnél maradandóbb”-e az emberi gondolat? Az emberi alkotás? Túléli-e az elmúlás pillanatát? Nem önáltatás-e ez? Hiú ábránd? Vágy? Valami, amibe belekapaszkodunk a nemlét szakadékának a szélén? Nem maradandóbbak-e a tárgyak? A szemben lévő domb, a folyóparti…..
Hankiss Futball és politika 2013.01.04 12:12:00
  Évekkel ezelőtt közös „beszélgető könyvet” adtunk ki Lengyel Lászlóval. Ebből idézek itt néhány bekezdést; abból a fejezetből, amelyben a szabadságról és a politikai függetlenség lehetőségeiről gondolkoztunk. HE: Nem vagyok független. Nem is lehetek. LL: Eddig…..
Hankiss Ferenc József és Freud 2012.12.28 17:36:00
Koronázására Pest-Budára jött Ferenc József császár. És – a fáma szerint -- ünnepi beszédében komoly freudi elszólásba keveredett. Valószínűleg csillogtatni akarta (szövegíróinak hada csillogtatni akarta) történeti tájékozottságát. Széchenyit idézve („Magyarország…..
Hankiss Utolsó szavak 2012.12.26 10:45:00
Több gyűjteménye is van az úgynevezett „utolsó szavaknak”. Vagyis annak, hogy haláluk előtti órákban, pillanatokban mit mondtak híres politikusok, művészek, tudósok a mellettük/körülöttük állóknak. Alig-alig van szomorúbb, lehangolóbb olvasmány ezeknél a…..
Ki ne emlékeznék Brueghel hires képére, az Ikarosz bukásá-ra? Szép és döbbenetes kép. Már-már idilli tájon békésen szánt a szántóvető, halászik a halász, legelteti nyáját a juhász, vitorláikat bontják a hajók. Béke és csend árad el a dombokon, mezőkön, tengeren,…..
Hankiss Liftbeszéd 3 2012.12.20 10:51:00
Megszégyenülve olvasom Agatha Christie egyik regényében Miss Marple szavait: „Megtettem mindent, ami tőlem tellett.” Visszatekintve életünkre, melyikünk mondhatja el ezt önmagáról? (Ja, és hogy Agatha Cristie-ből idéztem? De hát Dante mellett, esténként, Babits is…..
Hankiss A teremtés koronája? 2012.12.18 12:32:00
Ezt a tévhitet, ezt a gőgös fontosságtudatot, beképzeltséget elsőnek talán a Biblia nevelte belénk (a görögök, minden emberkultuszuk ellenére még korántsem voltak ilyen biztosak a dolgukban). A Genezis szövegéből az olvasható ki, mintha Isten az emberért és az embernek…..
Hankiss "Eszeveszettek" 2012.12.14 11:01:00
Nem rettenetes pazarlás-e az, hogy azt a csodát, amit emberi tudatnak, a gondolkodás képességének nevezünk, jobbára csak arra használjuk, hogy ezernyi napi feladatunkat/gondunkat megoldjuk, munkánkat elvégezzük, számláinkat összeadjuk, gyerekeiket eligazítsuk, keresztrejtvényeinket…..
Hankiss Bolondok szótára 2012.12.11 12:02:00
„Csak a bolondok szótárában található meg az a szó, hogy: lehetetlen” – mondta állítólag Napóleon. Rokonszenves gondolat, bátorságot ad ahhoz, hogy megpróbáljunk kitörni az óvatos kis lehetőségek ketrecéből, és minden erőnket s gondolatunkat összeszedve…..
Hankiss Találjuk ki … Mit is? 2012.12.07 11:38:00
Találjunk ki egy jobb országot? Egy működőképesebb országot? Egy igazszágosabb országot? Egy boldogabb országot? Találjunk ki egy jobb világot? Találjuk ki jobban az életünket?  Találjuk ki azt, hogy mit akarunk kezdeni magunkkal? Hogy honnan-hova akarunk eljutni ebben az…..
Hankiss Diana hercegnő 2012.12.04 11:34:00
Emlékszem Diana hercegnő temetésére. London utcáin haladt végig a gyászmenet. A Westminster környékén a BBC riportere az út szélén állóktól kérdezgette, hogy mit éreznek ezekben a szomorú percekben. Az egyik hölgy, sírással küszködve, nem tudott azonnal válaszolni. Majd a…..
Hankiss Liftbeszéd 2 2012.12.02 10:43:00
Ritkán találkozik az ember jó liftbeszéddel. A minap rábukkantam egyre. Furcsa módon egy jezsuita szerzetes könyvében. Így határozza meg önmagát: Többször kérdeznek életeszményem felől, erre én mindig egész egyszerűen, talán naivul felelek: Meg akarom változtatni a…..