Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VZsu

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1978-ban a szilveszter nemcsak az év utolsó napja volt, hanem a Kapuvári Gazdasági Vasút is ezen a napon közlekedett utoljára. A kisvasút 1978. december 31-én szűnt meg, utolsó útjáról az alábbi képek narrálnak. Személyek azonosításához nem restellem a tisztelt publikum…..
minden kapuvár Legénykedés 2.0 2012.10.22 21:24:42
Kritikai kommentet kaptam, lájf!   A Legénykedés című poszthoz érkezett a hozzászólás, mely ide kattintva olvasható, nem palizálom ide. Köszönet érte. Ha nem gáz, kedves VZsu, külön posztban válaszolnék, pontosabban reagálnék, mert utalásaim jelzése érdekében…..
minden kapuvár Legénykedés 2012.02.08 17:34:00
 Olvasom, hogy a Kapuvári Legénycéh február 4-én legényavató bulájt tartott. A kommunikáció szerint hagyományőrzésről van szó, de számomra ez a szóösszetétel nem gyengén tűnik ellentmondásosnak. Bár a hagyományőrzést gyakran a kulturális formák változatlan…..
VZsu 2012.10.22 00:03:14
A cybertérben most, kicsit megkésve akadtam erre a témára. Legényavatás...
1. A Kapuvár Néptáncegyüttes repertoárjának "hagyományőrző" műsorszáma, a Kapuváron felgyűjtött népdalokra, tánclépésekre, és szokásokra alapozva a koreográfiát Simon András állította össze. Az összeállítással az együttes hagyományőrző kategóriában kiváló minősítést kapott a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség által rendezett minősítsen, azt hiszem 2004-ben. ( A hagyományőrző szót azért tettem idézőjelbe, mert ezt a kategóriát így nevezik táncos berkeken belül. A szót, a jelentését lehet analizálni- nem akarják ellopni, akkor miért kell őrizni-, de így hívják és kész!)
A koreográfia színpadra készült, a nézőknek nyújt lehetőséget, hogy ízelítőt kapjanak az avatás ceremóniájából és az azt követő mulatságból. Természetesen a színpadon nem valódi avatás zajlik, mint ahogy egy lakodalmas táncnál sem a valóságban fogad őrök hűséget a menyasszony és a vőlegény... vagy a filmekben sem halnak meg igazán... Tehát ez a része "színház"!
2. Legényavatás,mint szertartás.
Szerintem, azt senki nem állította, hogy teljesen azonos a rég múlt avatásaival... sem a próbatételekben, sem a vele járó jogokkal.
Ha valaki, aki elmúlt 16 éves, jelentkezni akar a legénycéhbe keresztapát kell felkérnie a legénycéh tagjai közül. A választott keresztapa nyújt segítséget felkészülésben.
A próbatételek teljesítésével az avatandó bizonyíthatja rátermettségét. Fizikai, ügyességi, szellemi próbákon kell megfelelnie. Azért az belátható, hogy ez a mai élethez sem árt!
A közösségben betöltött szerepéről annyit tudok, amit látok: a legénycéh tagjai összetartanak, a közösség felnéz azokra, akik volt/van bátorságuk jelentkezni és kiállják a próbákat. Tény, hogy egyenlőre csak néptáncosok közül avattak puhabot legénnyé, pedig bárki jelentkezhet, aki elmúlt 16 éves! Sajnos szélesebb társadalmi körökből még nem volt jelentkező...
Nők nem vehetnek részt az avatáson, csak az avatás utáni mulatságban.
Az,az állítás, hogy eljátszák csak...és nem megélik a résztvevők az avatást, egyenesen felháborító! Az avatáson túl esett legények közül szerintem senki nem tekintette játéknak... Elmondásaik alapján, mindenki komoly kihívásként élte meg. Sőt!
De azt hiszem, leghitelesebben a saját érzéseimről írhatok: Én aggódtam az avatás idején, BÜSZKE vagyok rá, hogy a fiaim a kiállták a próbákat, avatott legények, a kapuvári legénycéh tagjai!