Regisztráció Blogot indítok
Adatok
BrotherHooligan

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az igazán jó dub techno nem csupán szemezget két különböző területről, de egyszerre meg is tudja szólítani mind a techno, mind az ambient műfaj hallgatóit. Kezdem az egyik legfontosabbal: ennek az albumnak nem lehet úgy nekimenni, hogy oké, most van tíz percem, gyorsan…..
...nehéz. Az alábbiakban arról írok pár sort, miért akar meghalni majdnem minden évben ez a blog, és végül miért nem hal meg soha. Köszi, ha elolvasod. Ezt a blogot általánosan minden harmadik bejegyzés után akarom bezárni, komolyabban pedig kb. évente veszem fontolóra. A…..
BrotherHooligan 2012.10.19 09:15:16
Nem ma kezdtem az Ambient hallgatást, de a Blogodat csak kb. egy éve találtam teljesen véletlenül. Sajnos azoknak az embereknek a nagy része, akik Ambientet hallgatnak, maguk sem tudják igazából mit hallgatnak és azt hogyan hallgassák. Betolják a gépbe és aztán elmennek mosogatni vagy nekiállnak bárminek otthon. Így nehéz érezni hogy mit is akart az előadó aranytálcán átnyújtani nekünk ott, belül.
Azok az emberek akik nem is értik magát a műfajt, azok sosem fognak kritikát olvasni, mert nincs mire fel. Maga a zene sem érdekli őket igazán, inkább amolyan, nevezzük sznobizmusnak :), szóval amolyan sznobizmusból hallgatják a műfaj mások által javasolt gyöngyszemeit, mert hogy ettől majd ők kilógnak a társadalomból. Magam is folyton-folyvást tapasztalom ezt az ismerőseim körében, hogy amiket javasoltam zenéket, azokat hallgatják, de igazából nem is értik hogy mire kéne figyelni és meg sem próbálnak megnyílni a zenének, átadni magukat a hangulatoknak, érzelmeknek (illatoknak, képeknek vagy tapintásoknak) amiket ezek a zenék sokszor elég intenzíven közvetítenek.
Szóval úgy érzem hogy az ambient szeretőknek csak kis része nevezhető műértőnek, nem pedig csak mezei hallgatónak. Kritikát vagy lemezbemutatót alapból csak az olvas aki meg is értette magát a zenét, de még köztük-köztünk is van akit elriaszt a sokszor, a lemezzel kapcsolatban várt pozitív kritika hiánya vagy más milyensége. Volt amikor én is szívesen írtam volna hozzászólást a kritikáid alá esetleges másképp érzéseimmel kapcsolatban, vagy elfilozofálgattam volna arról, hogy például Solar Fields miért nem tud olyan remekművet letenni az asztalra mint a Leaving Home, de sajnos lusta ember vagyok és mindig későbbre halasztgattam a regisztrálást (ebből a szempontból gratulálok a jelen cikkedhez, mert szerintem minimum megdupláztad a beregisztrált kommentelőid számát :D ).

Én határozottan biztatlak az írásra, mert remekül csinálod és jó érzéked van ahhoz, hogy a technikai oldalt kivesézzed és magáról a mondanivalóról is behatóbban véleményt alkoss. Számomra veszteségként lenne elkönyvelve a blog halála, mert rengeteg zenét ismertem meg itt, amiket vagy sikerült vagy nem sikerült beszereznem (Sinepearl-t az istennek nem tudok szerezni...) Külön hálával tartozom neked, mivel a Winged Victory for the Sullen írásoddal berántottál az ambient egy eddig számomra ismeretlen kis dimenziójába, amit azóta mondhatni habzsolok!
Ezúton is köszönöm az eddigi munkádat és bízom benne, hogy sok finomságot fogsz még számunkra tálalni!

És ha esetleg megroggyan a lelkesedésed, akkor jusson eszedbe, hogy a művész akkor őszinte, ha a korszakait meg tudja élni és nem kapaszkodik abba amit saját magának tart (köszönöm Menyhárt Tamásnak ezt a gondolatot, mert nekem azóta is amolyan gondolati alapkő)

ui.:
Egy Lao-ce bölcsességgel kedveskednék a számodra, ha esetleg elbizonytalanodnál a bejegyzéseid sűrűségét illetően:

Harminc küllő kerít egy kerékagyat,
de köztük üresség rejlik:
a kerék ezért használható.
Agyagból formálják az edényt,
de benne üresség rejlik:
az edény ezért használható.
A házon ajtót ablakot nyitnak,
mert belül üresség rejlik:
a ház ezért használható.
Így hasznos a létező
és hasznot adó a nemlétező.

Üdv.:Balázs