Regisztráció Blogot indítok
Adatok
manyusz

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Akinek nincs kedvük végigolvasni a témáról írott postunkat és az ahhoz érkezett sokszáz kommentet, azoknak összetennék a puzzle néhány darabját. Történetünk csütörtökön délután kezdődött, mikor az egyik legnépszerűbb hazai torrent tracker szájt, a BitHUmen nyitóoldala…..
manyusz 2007.11.20 22:18:51
Olvasgatva a hozzászólásokat, elárulok pár dolgot én is.
A közelmúltban (pár éve) vettem egy hifit, majd elkezdtem gyűjteni az engem érdeklő zenét. Csak érdekességként megjegyzem amit annak méltóra tartottam, azt mind eredetiben vettem meg, legyen az külföldi vagy magyar. Példaként, Edda, Omega, Neoton, Princess csak eredetiben fityeg a polcomon, a Hofi gyűjteménnyel együtt. De csak azért mert őket méltónak találtam rá, és sikerült baráti áron beszerezni, 2000-nél egy sem volt több.
Külföldiekből is van pár gyűjteményem ami szintén eredeti, mert megérdemlik és többször is hallgatom őket. De ami olyan egyszer, esetleg kétszer hallgatós az nekem is letöltött mert az nem éri meg az árát. A mondandóm fő lényege innen következik. Szeretem a Scootert, természetesen ami van (majdnem mind) az ebből is eredeti mivel sikerült jó forrásból beszereznem. Én akkor lepődtem meg nagyon, mikor nálunk piacra dobtak egy dupla albumukat. Kicsiny városunkban csak úgy kíváncsiságból körbe jártam szinte minden boltot ahol kapható volt. A legolcsóbb hely (csak egy) 7200 ruppó volt, még az összes többi helyen 7600 és 7800 mozgott. De, volt egy picinyke üzlet melynek tulajdonosával szinte összebarátkoztunk mert annyira sok lemezt vettem tőle. Neki sok ismerőse járt ausztriába és németbe, ahonnan visszatérve mindíg ellátták pár lemezzel, majd az eu csatlakozás után már ő maga is kijárt, de már csak németbe árút beszerezni. Hivatalosan és vámon keresztül hozta be mindíg a maga pár tíz esetleg száz lemezét. Nos ezt a bizonyos Scooter lemezt is nála vettem meg. Még a többi boltban 7600-ért kínálták, addig ő 3600-ért. De mivel én már akkor törzsvásárlója voltam, meg mivel már összebarátkoztunk, nekem ideadta 3200-ért, és halkan bevalotta, még így is nyert rajta 400 Ft-ot. Ha ezt levesszük belőle, mindjárt csak 2800-ba került neki. Mivel nem tudom mennyi lemezt hordott egyszerre, és mennyi volt a benzin költsége, így csak egy dúrva saccolást végzek, és 300Ft-ot számolok benzin pénzként rá. Tehát becslésem szerint németben legrosszabb esetben is 2500Ft-jába került hívatalos boltban neki ez a lemez. Ki lehet számolni, akkor milyen árakon mozoghatnak ott a lemezek, és ki lehet számolni mennyi hasznot húznak itt belőle az olyanok akiknek abszolúte semmi közük hozzá. Az itthoni 7600-ból vonjuk le az ottani 2500-at, és marad 5100, amiből a nagyker, kisker és viszont eladó plusz szállító meg egyebek költsége a legjobb indulattal is számoljunk 2100-at, és marad 3000, amit köztudottan az ASVA és társai zsebelnek be, amiből a Scooter aki megdolgozott érte, semmit nem lát.
A lényeg, nem kellene ide semmi jogvédő szervezet, semmi kiadó és mindjárt reális áron lehetne kapni a zenei cd-ket és máris megszünne a másolás.
Egyébként volt egy magyar együttes, aki próbált élni a fejlődéssel, és kikerülve a potyalesiket, feltöltötte a lemezét a netre, majd árulni kezdte a kódokat a letöltéshez. Összegre nem emlékszem, de messze nem volt 500 Ft, és ami a lényeg, nem köthetett bele senki hisz az eladótól vásároltuk meg a letöltési engedélyt. Csakhogy ám a jogvédők és kiadók összefogtak mert féltették a munka nélkül bezselt óriási hasznukat, és ellene fordultak ennek az együttesnek. Ahelyett hogy tudomásul vennék, ma már ez a világ rendje, és hagyni kellene az előadókat, hogy rendezzék a saját dolgaikat. Igen ám de akkor sok embernek kéne megfogni a lapát nyelét, ami senkinek nem teszik, azok után hogy az ölébe hullott a potya.