Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Konzervatorium

636 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A párizsi terrortámadás messzire csapó médiahullámai számos érzékeny kérdést vetettek fel. Olyanokat, amelyek mellett nem lehet elmenni, amelyekre minden magára valamit is adó értelmiséginek reflektálnia kell. Mik a szólásszabadság határai, létezik-e kultúrák közötti…..
Húsz évvel ezelőtt, 1994. április 19-én hunyt el Russell Kirk, a huszadik század közepi amerikai konzervatív reneszánsz talán legmeghatározóbb személyisége. Ebből az alkalomból rendeznek konferenciát pénteken, 2014. szeptember 19-én a Nemzeti Közszolgálati Egyetem…..
„When the war of the giants is over the wars of the pygmies will begin.” Winston Churchill Idén július 28-án az első világháború kitörésének centenáriumához érkeztünk. A nagyszabású megemlékezések és rendezvénysorozatok jól mutatják: a 21. század emberét még mindig…..
Megjelent a Kommentár folyóirat 2014. évi 1. száma. Benne Mindszenty bíboros kerülgeti a későkádári diktatúra Black Sabbath-koncertjét, Jancsó Miklós az endékás vallástudóst. Továbbá Bereményi Géza-interjú, és konzervativizmus fejjel lefelé (Ausztrália és Új-Zéland),…..
Éppen megörültek volna az életüket a rendszeresen bekövetkező kampányidőszakok kényelmesen eligazító rendjében élő, a közéleti vitákat egy közepesen jó akciófilmhez illő átéléssel figyelő hír- és politikafüggők, amikor a múlt héten kiderült, hogy a tengerentúli Kim…..
Az ukrán válságról elhamarkodott, meglapozatlan, inkább lelkesedő, semmint megfontolt vélemények születtek a honi sajtóban és a pártok közleményeiben.  1. A jelenlegi ukrán helyzet nem fekete-fehér. A motivációk és az események egyaránt homályosak, így nehéz igazságot…..
Az elmúlt négy év, az évértékelő beszédek, a parlamenti felszólalások megannyi témát, szakpolitikai kérdéseket felvetettek és a kormány illetve ellenzék kompetenciáját kétségbe vonó retorikától harsogtak. Természetesen a kampány során ugyanezeket ömlesztve viszont…..
Az Összefogás pártjai olyan kommunikációs csapdákat állítottak fel saját maguk számára, melyek eredménye, hogy a Fidesz ma számottevően erősebbnek tűnik, mint ténylegesen. Mindez azt eredményezi, hogy az ellenzéki szavazók maguk sem hiszik el, hogy a Fidesz legyőzhető. A HVG…..
A legtöbbet hangoztatott érvelés ma a Fidesz közvélemény-kutatások szerinti töretlennek tűnő vezetését tekintve, hogy a jobbközép pártnak nincs megfelelő kihívója. Ennek több oka is van: a baloldal töredezettsége, az erős vezető hiánya, az MSZP–SZDSZ-kormányok…..
A politikai kommunikációval legtipikusabban akkor találkozunk, egyszersmind hajlamosak vagyunk arra az időszakra értelmezni ezt a fogalmat, amikor elindul a pártok szavazatszerző akciója, a választási kampány. Szélesebb körű érdeklődéssel rendelkező emberek észreveszik, hogy két…..
„...köztársaságra pedig az a nép alkalmas, amelyben a fegyverfogható elem, a törvénynek megfelelően engedelmeskedni és parancsolni egyaránt tud, és a tehetős polgároknak érdemeik szerint juttatja a tisztségeket.”(Arisztotelész: Politika) John Kekes nyomán dogmatikusnak nevezem…..
A római istennő, Bona Dea, vagy – mert mindent a görögöktől tanultak – Günaikeia ünnepén egy hírhedett nőcsábász, bizonyos Clodius női ruhában lopózott be Caesar házába, a csak nők számára nyitott vidám ünnepségre, feltehetően ama szándéktól vezérelve, hogy…..
Az elmúlt évek aktuális feladata volt az új közigazgatási rendszer megalkotása. A végérvényesség formáját öltő rendszerről nemcsak szakemberek, politikusok vitatkoztak, de az állampolgárok hivatalos ügyeik intézésénél közvetlen tapasztalatokkal is véleményt formálhattak az…..
Konzervatórium Fletó unchained 2013.06.18 10:22:20
Már nincs mit vesztenie. Szikrázó szemmel, feltűrt ingujjban lép elő a vakító napsütésbe. Minden szem rászegeződik, hang fennakad, lehellet megszegik. A szembefénytől csak az árnyéka látszik, éles, kissé szögletes álla, szikár termete, csapott vállai. Párbajra készül, tán…..
A frakcióalakítás rendszerváltozás óta újra és újra előbukkanó kérdése az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került. Az Alkotmánybíróság döntésének következtében a Demokratikus Koalíció nem alakíthat országgyűlési képviselőcsoportot, míg szintén…..
Hosszú idő után utolsó alkalommal látogat Magyarországra John Lukacs, aki két előadást is tart a jövő héten Budapesten. A 89 éves történészprofesszor a Pázmányon a kiegyezés koráról, az Eltén pedig a két világháborúról és azok következményeinek magyar…..
Tegnap ateista nagygyűlés volt Washingtonban, ami körülbelül tízezer embert mozgatott meg (hasonlítsuk ezt össze a Séta az életért – March for Life – harmincszor nagyobb tömegével). Hogy írna a média erről a nagygyűlésről, ha azt a stílust használná, ahogyan az…..
Hogy miről szól március 15.? Szokás szerint a regnáló politikai elit és a „civil” társadalom a forradalomhoz való viszonyának újrapozícionálásáról, amely mögött igen gyakran aktuálpolitikával erősen átitatott politikai zsákmányszerzés célja húzódik meg. Hogy miről is…..
Antidemokratikus eszközökkel a demokráciáért és jogellenes eszközökkel a jogállamiságért. Ezt így nem. Tegnapelőtt tüntetők foglalták el a Fidesz székházának udvarát, ezzel így fejezve ki tiltakozásukat az alkotmány negyedik módosítása ellen. Szolomayer Balázs…..
A Lehet Más a Politika 2012 végén nehéz döntés előtt állt. Az októberben zászlót bontó, Bajnai Gordon fémjelezte Együtt 2014 leterítette az ökopárt elé a mozgalmukba vezető vörös szőnyeget. Az LMP tavaly év végén minden kétséget kizáróan útelágazáshoz ért. A kérdés…..
Világszerte megdöbbentette a katolikus híveket XVI. Benedek pápa lemondása. Az egyháztörténelemben utoljára a középkorban előfordult esetet egyre fokozódó izgalom követi, és mint ilyenkor történni szokott, megindulnak a találgatások a lehetséges utódról. Egyes források Erdő…..
A világban hatalmi átrendeződés zajlik. Mi is kivesszük a részünk belőle; nemzetközi szabadságharcunkat vívjuk. Küzdelmet folytatunk pénzpiaci intézményekkel, nagyhatalmak elképzeléseivel vagy éppen a brüsszeli technokrata elittel; mégis mi, magyarok a nyugati világ részei…..
Joszif Visszarionovics Sztálin a megnyert második világháború után bekövetkezett kelet-közép-európai átrendeződések során több – rá és jellemére egyértelműen utaló – kijelentést tett. „Magyarországot példásan meg kell büntetni!” – vallotta a szovjet birodalom feje…..
Ángyán József, Révész Máriusz és Kovács Ferenc rekordnagyságú büntetést kaptak, amiért a frakciófegyelmet megszegve nemmel szavaztak az Alaptörvény harmadik módosítására. Vajon az ilyen büntetés összefér-e a szabad mandátum elvével? És milyen jogi relevanciája van a…..
Volt egyszer egy öreg molnár, s annak volt egy kamasz fia. Volt egy szamaruk. Gondolták, eladják a vásáron, és jó pénzt kapnak érte. Attól féltek azonban, hogy mire a városba érnek, a csacsi elfárad, esetleg a lába is föltörik az úton, s akkor nem kel el olyan jó áron. Ezért…..