Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Daniel0813

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A diákhitelt néhány éve azért vezették be, hogy a hallgatók e kedvezményes konstrukcióval támogatni tudják felsőfokú tanulmányaik végzését. Érdemes-e igénybe venni? Milyen érvek szólnak az igénybevétele mellett és ellen? Inspirációként:…..
Vállgazd Blog ÉFM 2. kérdés 2012.11.26 11:21:08
Az üzleti szakemberek szerint a vevők ma nem annyira termékeket és/vagy szolgáltatásokat akarnak vásárolni, hanem komplex "megoldást" szeretnének kapni problémáikra. Mi a véleménye: ténylegesen igénylik a fogyasztók a komplex megoldást, vagy a gyártók/szolgáltatók "sózzák…..
Mire használja ill. tartja használhatónak Facebookot ill. a Wikipediát az egyetemi tanulmányaiban, a tudása megosztásában és a kapcsolatai építésében és ápolásában? Miért lehetnek előremutatóak, és milyen hátrányai lehetnek e megoldásoknak? Isnpirációként:…..
Alkalmazottként vagy vállalkozóként vonzóbb-e a munka világa? Milyen érvek szólnak az alkalmazottként és milyenek a vállalkozóként való pályakezdés mellett? Insipirációként: http://evinet.hu/2011/07/korlatok-nelkul-esely-vagy-teher…..
Daniel0813 2012.11.15 21:29:56
Erre a kérdésre szintén nincs egyszerű és egyértelmű válasz. Mindennek megvan a maga előnye és hátránya. Nézzük is meg őket sorban..:

Alkalmazottként alapvető pozitívum az indulás könnyedsége. A meghirdetett munkakörben dolgozik az ember, pontos utasításokat követve, sok esetben csapatban, így könnyebb az indulás, beilleszkedés a munka világába. Ugyancsak emellett szól, hogy a munkavállaló felépíthet egy hierarchia rendszert magában (akárcsak a Maslow piramis), aminek a segítségével mindig újabb célokat tűzhet ki maga elé karrierje szempontjából. Hiszen ugye a legtöbb vállalat lehetőséget ad kibontakozni és folyamatos, precíz, kitartó munkával szintet lépni, ami motiválólag hat az emberre.

Ugyanakkor negatívum a főnök. Ki tudja? Lehet, hogy szimpatikus, jól kijön a munkavállalóival, de lehet, hogy egy rémálom minden nap. Meg hát, ki akar évekig úgy dolgozni, hogy megmondják neki minden egyes lépését, értékelik, felügyelik stb. Aki vezetői ambíciókkal rendelkezik az semmiképp. Így a közgazdasági szférában tanulok egy része egy idő után a saját vállalkozás indítását részesítheti előnyben.

A másik oldalon pedig ott az említett egyéni vállalkozó. Pozitívumok: saját döntéshozatal, teljesen átlátható tevékenységek(hisz a vállalkozás saját irányítás alatt folyik), szabadságérzet, vezetői szerep.

Negatívumként sok mindent nem tudnék említeni, ami szerintem a legalapvetőbb, az a nehéz indulás lehet, instabil lehet jövedelem szempontjából, hiszen csak rajtunk áll, hogy van-e munka másnap és meddig marad talpon a cég..egyáltalán be tud-e törni a piacra..?!
Hosszú távon viszont kifizetődő lehet, még ha tőkeigényes is, és hitel is szükségeltetik.
Meggondolást igényel.
Mit gondol, hogyan lehet értékes és kapós munkavállalóvá válni az egyetemi évek során? A tanulmányokra vagy a vállatoknál megszerezhető gyakorlati tapasztalatok megszerzésére kell-e koncentrálni? Hazai vagy külföldi elhelyezkedési lehetőséget érdemes-e elsősorban szem előtt…..
Daniel0813 2012.11.15 21:19:58
A kérdés részben relatív, hiszen mindenki számára mást jelent az érték a munkaerőpiacon, csakúgy, mint a mindennapi életben.
A legalapvetőbb mégis, a tanulmányaink alatt felhalmozott tudás, amiről bizonyos időközönként számot adunk, amit számokban kifejezve tovább viszünk, így informálva a leendő munkaadó(ink)at kompetenciáinkról, tudásunk mélységéről.
E mellé társul az oktatási intézmény neve is, ami esetenként presztizs név, esetenként már-már márkanév. Nem véletlen, hogy sokan a nagy múlttal rendelkező Corvinus diplomáját a többi között is előnyben részesítik.
A lényeg mégsem ezekben rejtőzik..legalábbis szerintem. Az állásra való pályázás alkalmával nem a mérhető intelligencia a legfontosabb. Inkább az ember azon kommunikációs készségei, amivel el tudja adni azt a tudást amivel rendelkezik. Az ember személyisége legalább a felét kiteszi annak az erénynek/hiányosságnak, amivel rendelkezik.

A tanulmányok illetve a gyakorlat közötti választásban pedig egyértelműen az lenne a válaszom, - amivel egyben Chikán Attila tanár urat is idézem - hogy az ember igenis tanuljon az egyetemi évek alatt, éljen közösségi életet, esetenként bulizza ki magát, majd a megfelelő tudás elérése után kezdjen bele a szakterületén a munkavégzésbe.
Persze ehhez türelmes, megértő munkaadókra lenne szükség, aminek hiányában vagyunk a mai felgyorsult világban. Senki nem akar gyakornokokkal foglalkozni, kivéve amíg csak minimális költséget jelent a vállalatnak és éppen kapóra jön a kisegítés. Ezen kéne változtatni szerintem, hogy a diák ne kapkodjon a munkák után már 1 évesként, hanem megérje kivárni.

Az elhelyezkedés helyéről csak annyit, hogy mindenki találja meg a számára ideális környezetet, legyen az itthon vagy külföldön. Persze a megszerzett nyelvtudást jobb külföldön is, esetenként anyanyelvi környezetben hasznosítani, jobb fizetés és "világjárás" szempontjából, de ha itthon adatik jó lehetőség, az sem elutasítandó. :)
Az emberiség életminősége szempontjából milyen területen látna szívesen és tartana fontosnak innovációt (új terméket, szolgáltatást, eljárást, szervezeti megoldást)? Miért?…..
Daniel0813 2012.11.08 22:05:03
Az én személyes véleményem szerint egyértelműen az egészségügy terén várnám az innovációt. Nem is akármilyet. Az orvostudomány egyre nagyobb dolgokra képes (lenne képes..), a baj csak az, hogy ez nem ilyen egyszerű, a gazdasági ereje (az egészségügynek) óriási a gyógyszeripar révén, így sajnálatos módon olyan mértékű szabályozások kötik a neves kutatók kezét, ami egyáltalán nem előnyös a fejlődés szempontjából. Nézzük csak azt a tényt, hogy a rák kezelésére kifejlesztett gyógyszerekből milyen bevétele származik a gyógyszergyártóknak.. Olyan mértékű, hogy eszük ágában nem lenne felfedni az esetleges lehetséges gyógymódot, mely milliók problémáját oldaná meg, hiszen valószínűleg az egyszeri költségből jóval kevesebb bevételük származna.
A legtöbb területen szintén ez a probléma; a nagy lehetőséget magukban rejtő alternatív gyógymódok a háttérbe szorulnak a gyógyszerek mellett. Ez pedig még hosszú évekig akadálya lesz a VALÓDI innovációnak, amire az orvostudomány (köztük sok tehetséges magyar orvos és kutató) képes lenne.
Szerintem sajnos a közeljövőben olyan innovációs folyamatok fognak végbe menni, amikre már egyáltalán nem lenne szükség, de a gazdaság szempontjából igen jövedelmező és így a felsőbb hatalmak akarata érvényesül, ami több területet is megrekeszt majd a jelenlegi helyzetében, míg a már ígyis "túlinnovált" szegmensek egyre több látens igényt próbálnak majd kielégíteni és ezzel egyre nagyobb profitra szert tenni.
Az innovációt a fogyasztói igények magasabb szintű kielégítéseként határoztuk meg. Ez hogyan egyeztethető össze a tartós fogyasztási cikkek (pl. mobiltelefon, számítógép) körében megfigyelhető „beépített avulással”, miszerint a termékek rövidebb élettartammal…..
Hogyan határozná meg a BKV termékét? Mi jellemzi a BKV értékláncát? Fogyasztóként (utasként) hol lát javítási lehetőséget az értéklánc tevékenységeiben? Inspirációként: http://www.bkv.hu/upload/M_166/rek4/1099.pdf; …..
Daniel0813 2012.10.11 20:06:17
A BKV Zrt-nek konkrét terméke nincs, viszont annál komolyabb szolgáltatást nyújt, mégpedig a főváros - és környező települések - tömegközlekedésének ellátását. A lefedettsége teljesen kielégítő, nagyjából minenhova, a nap nagy részében el lehet jutni.
A BKV - bár nem állami tulajdonú, de - az állam számára stratégiai fontosságú megfelelő üzemeltetése. Mégpedig azért, mert az emberek jórésze a BKV-t választja utazásaihoz( iskolába, munkahelyre menet, vagy bármi más eseményre).
Léte azért fontos, mert az emberek 70-80%-a nem képes óriási összegeket kiadni minden nap a taxival, saját autóval való utazgatásra, és a bérletek árai még pénztárcabarátnak mondhatók, így nem csoda, hogy több százezer ember veszi igénybe szolgáltatásait nap, mint nap.
Mi történne, ha esetlegesen csődbe menne a BKV? (Amire mellesleg jó esély van az állami beavatkozás nélkül)
Az átlag emberek nem tudnák fizetésükből megoldani a munkába, iskolába járást, vagy rosszabb esetben a bejárás miatt a megélhetésük kerülne veszélybe, hiszen kevesebb forrás maradna a mindennapi ételre, rezsire stb..
Az állam tudja, hogy az adófizetők megtartásához és az életszínvonal megtartásához szükség van a BKV szolgáltatásaira, ezért igyekeznek megoldást találni a problémás időszakokban, hogy a lehető legkisebb károsodás érje, mind a céget, mind pedig az utasokat.
A szolgáltatás színvonaláról...: Kényes a téma. A pozitívumokat szerintem már kimerítettem abban, hogy az ember viszonylag bárhova el tudj jutni a vársoban, és akár a városon kívül bárhova viszonylag gyorsan.
A többi - milyen körülmények között - már negatívum. A buszok, metroszerelvények, villamosok az esetek nagytöbbségében elavultak, régi konstrukciók, "megszolgálták már az időt", de pénz persze nincs a járműpark cseréjére/felújítására. Sokszor még a tisztántartásra sem, ugyanis gyakori a "szétcsulázott", "összegraffitizett" és rendszerint büdös szerelvény, busz. Másik visszataszító jelenség a hajléktalanok jelenléte, akik sokszor csak ülnek végállomástól-végállomásig.

Nem szaporítom tovább a szót, összességében azt mondanám, hogy lenne mit javítani, de sajnos lassan örülnünk kell annak is, hogy egyáltalán elvisz A-ból B-be.