Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nuvalosz

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mit gondol, hogyan lehet értékes és kapós munkavállalóvá válni az egyetemi évek során? A tanulmányokra vagy a vállatoknál megszerezhető gyakorlati tapasztalatok megszerzésére kell-e koncentrálni? Hazai vagy külföldi elhelyezkedési lehetőséget érdemes-e elsősorban szem előtt…..
nuvalosz 2012.11.14 14:53:53
Az hogy hazai, vagy külföldi elhelyezkedési lehetőségeket vizsgálunk-e, szerintem teljesen szubjektív. Ez attól függ szerintem, hogy kinek mi számít: az, hogy külföldön jobban megfizetik, jobb körülmények között élhet, vagy az, hogy itthon van.

Amit a cikkben olvastam a külföldi munkavállalók rossz tapasztalatairól, szerintem nagyon gyakran megtörténik. Többen is mesélték már nekem, hogy a kiutazás után kiderült, hogy alacsonyabb bért kapnak, ha egyáltalán megkapják, nem azt a munkát kell elvégezniük, amire felvették őket. Ezekből én azt szűröm le, hogyha nem vár kint valakit ismeretség, vagy biztos állás, akkor nem éri meg külföldön dolgozni, vagy nagyon elővigyázatosnak kell lenni.

Én úgy gondolom, hogy a gyakorlati tapasztalatra, és a tanulmányokra is koncentrálni kell.
Végignézve egy állásportálon, egy vezetői pozícióhoz szükséges a diploma is, és jobb helyeken a tapasztalat is elvárás. Ezt lehet úgy is teljesíteni, hogy az egyetemi évek alatt munkatapasztalatokat szerzünk. Viszont a cégek által elvárt minimum 1-2 éves tapasztalat szerintem csak az egyetem után szerezhető meg egy alacsonyabb pozíció betöltésével. Ugyanakkor azt gondolom, hogy miután a munkavállaló megkap egy állást, lényegében úgyis ott fog beletanulni abba amit csinálnia kell a cégnél.

Értékes munkavállalóvá úgy válhatunk szerintem, ha az önéletrajzba nem csak a szakma szerepel, hanem több nyelv ismerete és szakmai gyakorlat is. Ezen kívül nagyon jól mutat még az, ha valaki feltüntet versenyeredményt, vagy részt vett diákcserén. Például egy tengerentúli diákcsere azt az üzenetet közvetítheti a munkáltató számára, hogy az egyetemi évek hasznosan teltek, és hogy a pályakezdő megállta a helyét idegen környezetben is, nyelveket beszél, és ismer más kultúrákat is. Egy versenyeredmény pedig kiemeli a munkakeresőt a többiek közül, hiszen ő valamiben különösen jó.
Hogyan határozná meg a BKV termékét? Mi jellemzi a BKV értékláncát? Fogyasztóként (utasként) hol lát javítási lehetőséget az értéklánc tevékenységeiben? Inspirációként: http://www.bkv.hu/upload/M_166/rek4/1099.pdf; …..
nuvalosz 2012.10.11 12:24:15
Egyetértek Gerivuc gondolatával, hogy a BKV igenis jó. Én úgy gondolom, hogy a mi fővárosunkban az európai városokhoz mérve kifejezetten sűrű a tömegközlekedési hálózat, és azokhoz képest egyáltalán nem drága (persze nálunk kevesebb a fizetés is..). Egyedülálló tehát, hogy nincs olyan csücske a városnak, ahová ne vinne ki egy busz, vagy egy villamos, az éjszakai járatokról, és a 0-24 órás kombínóról nem is beszélve.
A nagy baj ott kezdődik, hogy a BKV (ugyanúgy, mint a vidámpark) már nem fenntartható. Ez minden évben téma, hiszen autóval szinte lehetetlen közlekedni a forgalmasabb városrészeken, ezért muszáj fejleszteni a tömegközlekedést. Rámutatnak arra is, hogy erre mindig csak egy ideiglenes megoldást nyújtanak, így minden évben kezdődik elölről, hogy a BKV csődbe jutott.

Fogyasztóként én nem a elsősorban a cég marketingjén javítanék (bár az is rossz), mert úgy gondolom, hogy a tömegközlekedés is egy olyan alapszolgáltatás, mint pl.: a víz, az emberek használják, és nem kell reklámozni. Szerintem a leglogikusabb az lenne ha a pénzügyön javítana a cég, hiszen ez az alapja mindennek. Ez után következik az innováció, ami szintén szorosan összefügg a vállalat fenntarthatóságával.

Szerintem nagyon fontos lépés lenne az időalapú jegyrendszer bevezetése, amivel sokkal szimpatikusabb lenne a jegyvásárlás a bliccelők számára is.
Még hozzátenném azt is, hogy az javítana elsősorban a BKV marketingjén, ha a fogyasztók nem arról hallanának folyamatosan, hogy milyen botrány van újból az amúgy is becsődölt BKV körül. Ezeket a híreket egy magánvállalat nem engedhetné meg magának, ez lenne az egyik pozitívuma, ha a BKV nem állami vállalat lenne.
Milyen információkat tartana fontosnak megismerni állásra pályázóként a cég küldetéséből és stratégiájából? Miért lenne célszerű ezekről tájékozódnia? Honnan gyűjtene információkat? Inspirációként:…..
nuvalosz 2012.10.11 11:41:46
Álláskeresőként elsősorban a céggel kapcsolatos eddigi tapasztalataim alapján döntenék, szerintem a legtöbb munkakereső már ismeri azokat a cégeket, akiknél pályáz.
Ha olyan cégnek küldeném el az önéletrajzomat, amit akkor kell megismernem, akkor természetesen az ismerőseimnél kezdeném a kérdezősködést, majd a cég honlapja is sokat elárulna nekem. Ezután persze információkat gyűjtenék a stratégiájukról, és eddigi eredményeikről. Ez azért fontos, mert ha eddig elérték a kitűzött célt, akkor szívesen dolgoznék náluk. A másik fontos dolog a jövőorientáltság, legyen hosszútávú céljuk, ami reálisan megvalósítható, és előrelépést jelent a vállalatnak. További információ gyűjtésre használnám a KSH statisztikáit, utánanéznék még az elektronikus beszámoló oldalán, vagy az e-jegyzék-en.

Az, hogy a közösségi oldalakat használják a cégek az új munkatársak kiválasztásához, szerintem egyáltalán nem meglepő, miután ezeket az oldalakat már nagyon sok mindenre használják, nem csak arra amire konkrétan kitalálták. Ha belegondolunk, miután megismertünk egy új embert, vagy hallottunk valakiről, és több információt szeretnénk, mi is rögtön beírjuk a nevét a keresőbe. Számomra ezért is, és más okokból is fontos, hogy csak elfogadható képek, és kiírások legyenek fent rólam. Nagyon cikinek tartom továbbá azt, hogy "a munkaadók 86%-a szerint a jelölteknek változtatniuk kellenek a profilukon az állás érdekében".
Mondjon maximum három olyan területet, ahol az adófizetői pénzekért cserébe az állami szerepvállalást elengedhetetlennek tartja! Ezek közé tartozik-e a felsőoktatás nappali tagozatos képzése? Indokolja választását! Inspirációként:…..
nuvalosz 2012.10.04 13:54:40
@Dorka.1993: Másodikként válaszolva Dorka válaszára, valamennyire igazad van abban, hogy mindenkinek meg kéne legyen ez a joga.. de szerintem meg is van, hiszen aki be tud kerülni, az végezhet egyetemet, akár költségtérítéssel, lényegében erre mindenkinek meg van az esélye, persze nem hangzik igazságosnak, hogy akinek van pénze annak nagyobb az esélye. (De ha nincs pénzem bigmacre, akkor nem kapok, akinek meg van, az kap.)