Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bertalan Zsolt

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szia István! A képen látható csikó annyiban különbözik az általam korábban belovagolt lovaktól, hogy a kezdetektől kapicánnal futószáraztam és a kézen történő munka során is kapicánnal készítettem elő lovas alatti munkára. A nyegeg alatti munkához a kapicánt…..
Az alábbiakban Igaz Andrea cikkét közlöm: Kiképzési módszer vagy állatkínzás? Szükséges tornáztatás vagy a kényelmetlen és fájdalmas helyzetből való szabadulás lehetőségének feladása és a tehetetlenség elfogadása a ló részéről? Természetesen ezek olyan kérdések…..
Bertalan Zsolt 2014.03.05 18:50:29
@kandare:

egyszerű anatómia...ha a ló homlokvonala a függőleges mögé kerül akkor nem lehet a tarkója (art. atlantooccipitalis) a legmagasabb pontja.

Az idézett részek is a véleményemet támasztják alá. Köszönöm a megerősítést! :)
Bertalan Zsolt 2014.03.07 12:57:24
@NünükeL:

Valahol az interneten van egy cikkem az előre és mélyre lovaglás anatómiai alapjairól és téveszméiről. Kérem keresse meg és olvassa el!

@kandare:

Az első képpel semmi bajom. kb ez az az állapot amit elfogadok előre mélyrének. Ami ennél mélyebb az szerintem kontra produktív. Feltételezem a többi kép a kevésbé jó megoldásokat ábrázolják.
A cikkben megnevezett fogalmak "árnyalását" nevezem szerecsenmosdatásnak,ha ezt Ön magára vette,akkor nem velem van a gond!

Azt,hogy általánosítanék és a tényeket elkerülöm,nem tudom honnan veszi?! Számomra világos és egyértelmű,hogy mi a függőleges, hol helyezkedik el a ló tarkója/toroktájéka és mit jelent az a kifejezés,hogy "tartósan". Ezek,szerintem, nem általánosságok,hanem tények. Hát kb. ennyit szerettem volna hozzáfűzni...így búcsúzóul. További kellemes olvasgatást! :)
Bár a nemzetközi szakirodalom nem felejtette, hazánkban a lókiképzésben szinte nyoma sem maradt az osztrák-magyar hajlítás módszernek. Sem napjaink lovassportjának gyakorlatában, sem a szaksajtóban évtizedek óta nem használják, nem említik. A módszer rendkívül régi…..
Bertalan Zsolt 2013.06.10 22:08:47
@kandare: Köszönöm az információt! Idézek:forrás internet
/elnézést a nagybetűkért, de máshogy nem tudtam a megjegyzéseimet láthatóan megjeleníteni.)

Passzív nyújtás:

Az izom nyújtása külső erő felhasználásával történik. A passzív nyújtásnak két alaptípusa van:

Ballisztikus nyújtás: például a nyújtást végző ritmikus törzshajlítást végez gyors egymásutánban, vagy partner nyomja a törzset a lábak felé. Többen úgy vélik, hogy a ballisztikus nyújtás nem biztonságos. ( 1. PRINUM NIL NOCERE!!!)
Statikus nyújtás: az izom megnyújtása nem ritmikus nyújtogatással történik, hanem az izom lassú megnyújtása után a nyújtott helyzet 20-60 másodperces megtartásával. Ez a fajta nyújtás a legelterjedtebb.(2. ERRŐL ÍRTAM.ÉN 90MP-ET TANULTAM,DE A LÉNYEGEN NEM VÁLTOZTAT.)

PNF nyújtás: ezt a módszert azért fejlesztették ki, hogy a keveset mozgó izületek hajlékonyságát megőrizzék. A PNF technika viszonylag biztonságos. A megnyújtandó izmot először lassan nyújtják meg, majd izometriás feszülést hoznak létre 6-10 másodpercig. Ezután az izmot ellazítják és megfeszítik az antagonista izomcsoportot, miközben a partner passzív nyújtást hajt végre a kiválasztott izmon. (3. A LÓNÁL GYAKORLATILAG KIVITELEZHETETLEN AZ IZOMETRIÁS FESZÍTÉS. EBBEN A FORMÁBAN LEGALÁBBIS. SZÓVAL EZ ÉRTELMETLENSÉG. )

A humán példák azért "sántitanak" a lovak esetében,mert a lovaknak nincs egojuk és tudatosan/önszántukból soha sem lépik át a fájdalom küszöbüket. A fájdalom mindig jelez. Eddig és ne tovább!
Egyes kollégák hasznosnak tartják a "répatornát". Én nem.

Üdvözlettel: Bertalan Zsolt osteopatha és akupunktőr.
Bertalan Zsolt 2013.06.11 09:10:58
@kandare: Kedves Kandare! Egyetlen egy sorban sem bíztattam senkit,hogy megfelelő tapasztalat/tudás nélkül nyújtsa a lovát.(ez vonatkozik az Ön által alkalmazott "répatornára" is.)
Amennyiben mégis buzdítást olvasott volna ki a soraimból,akkor azt Ön az eddigi megélt élményei alapján gondolja.Azokhoz nekem semmi közöm. Pusztán leírtam,az általam helyesnek vélt módszer kivitelezésének elméleti alapjait. Azzal,hogy Ön nem ért velem egyet nekem semmi gondom sincs. Nem az én dolgom. További kellemes opponálást! Részemről a téma lezárva.
Az alábbi videóból nyilvánvaló, hogy a spanyol lépés a passage előgyakorlata. Maria Basch mutatja be Cseles nevű lován a Kajászó-Szentpéterpuszta Lovardában. Cseles a passage-t most tanulja, ám kétségtelen az út helyessége. A passage-t persze másképp is lehet tanítani, ismét…..
Bertalan Zsolt 2012.10.03 15:15:34
@kandare: M. spinalis - stabilizálja a nyaki-háti átmenetet.
M. longissimus - stabilizálja a gerincet.
M.trapesius,M. rhomboiedus,M. serratus ventralis pars cervicis et thoracis stb stb.-lapocka/végtag mozgatók.
Bertalan Zsolt 2012.10.03 21:33:37
@kandare: Nem csak a váll izomzatot,hanem az átmenet és a gerinc stabilizátorokat is. A passage-hoz ezek fontosabbak,mint a végtag izmok.
Bertalan Zsolt 2012.10.04 09:50:52
@kandare: Ebben egyetértünk.:)