Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Petra_08

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A diákhitelt néhány éve azért vezették be, hogy a hallgatók e kedvezményes konstrukcióval támogatni tudják felsőfokú tanulmányaik végzését. Érdemes-e igénybe venni? Milyen érvek szólnak az igénybevétele mellett és ellen? Inspirációként:…..
Petra_08 2012.12.07 08:31:05
Annak érdemes felvenni, akinek semmilyen más lehetősége nincs a tandíj kifizetésére. Az állami helyek csökkentése miatt, pedig ez a szám jelentősen növekedhetett. Más hitelekhez képest jóval alacsonyabb a kamata (2%). A törlesztést nem kell azonnal megkezdeni, hanem elegendő a tanulmányaink befejezése után, legkésőbb 35 éves korunkig. Ez valóban nem kötelez arra, hogy minden esetben munkába kell állnunk a tanulmányi idő alatt. Bár az sem biztosított, hogy rögtön kapunk olyan állást a diploma megszerzése után, amely mellett biztos lábakon állva a hitel fizetésére is alkalmasak vagyunk. Ez egy rizikófaktor. A DH1 szabadon bármire fordítható, míg a DH2 csak képzési költségre. Ennek lehetnek előnyei és hátrányai. Az előnye a szabad felhasználásnak, hogy a lakbér és a rezsi fizetése így könnyebben megoldott, ugyanakkor túlzásba is eshetnek a diákok és elkölthetik ezt a pénzt bulizásra is. Előny, hogy a hitel törlesztése jövedelemarányosan történik.
Annak ellenére, hogy tényleg ez a legkedvezőbb a hitelek közül, mégis kötelezettséget jelent, amely a későbbiekben hátrányként jelentkezhet. Ezért tényleg csak azoknak érdemes felvenni, akik tényleg csak így tudják végezni a tanulmányaikat, ahol igazán szeretnék. Sokan azt mondják, hogy egy neves oktatási intézményben szerzett diplomával és kellő felkészültséggel jó állásokat szerezhetünk, bár a mai helyzetben semmi sem biztosított.
Vállgazd Blog ÉFM 2. kérdés 2012.11.26 11:21:08
Az üzleti szakemberek szerint a vevők ma nem annyira termékeket és/vagy szolgáltatásokat akarnak vásárolni, hanem komplex "megoldást" szeretnének kapni problémáikra. Mi a véleménye: ténylegesen igénylik a fogyasztók a komplex megoldást, vagy a gyártók/szolgáltatók "sózzák…..
Petra_08 2012.11.28 18:57:38
A mai siető világban ez a tény helyénvaló. Az emberek folyamatosan informálódni szeretnének a körülöttük zajló világról, amire a hordozható gépek megfelelő lehetőséget nyújtanak (laptop, tablet). Az üzleti világban ez nagyon fontos elvárás, hiszen az üzletemberek sokat vannak úton, s mindig jó ha kéznél van egy többfunkciós eszköz. Ma már nagyon sok dolgot helyettesíthetünk vele, ezzel pedig időt is spórolhatunk. Manapság már a vásárlást is sokan ezen keresztül bonyolítják le, hagyományos könyvek helyett ezen keresztül olvasnak, beszélgetéseket folytatnak le. A telefonok esetében is hasonló céllal igyekeznek a gyártók a fogyasztók igényeit kielégíteni. A folyamatos internet hozzáférés egyre inkább elengedhetetlen tényezőként jelenik meg. A telefonba pedig egyre több olyan funkciót építenek be, amivel más eszközök használatát helyettesítik (pl. fényképező, naptár, elemlámpa stb.) Természetesen vannak olyan funkciók is, amelyekről a használója nem is tud, mégis jól érzi magát abban a tudatban, hogy ő olyannal is rendelkezik. Az emberek pedig egyre olcsóbban, egyes szolgáltatásokkal (pl. viber) ingyenesen tudnak kommunikálni, csak egy bizonyos havidíjat kell megfizetni. Úgy érzem, hogy az emberek egyre jobban igénylik ezeket a komplex megoldásokat, amelyekért hajlandóak akár többet is fizetni, mivel úgy érzik, hogy ez kényelmesebbé teszi mindennapjaikat s hisznek abban, hogy ez a későbbiekben meg is térül a számukra.
Mire használja ill. tartja használhatónak Facebookot ill. a Wikipediát az egyetemi tanulmányaiban, a tudása megosztásában és a kapcsolatai építésében és ápolásában? Miért lehetnek előremutatóak, és milyen hátrányai lehetnek e megoldásoknak? Isnpirációként:…..
Petra_08 2012.11.22 13:03:52
Nézeteim szerint a Facebooknak sok hasznos oldala van. Külön csoportok létrehozásával könnyebb egyes programok megszervezése, valamint hasznos anyagok (pl. házi feladat, jegyzetek) feltöltése által gyorsabb a hozzáférhetőség , amelyet egyszerre több emberhez is eljuttathatunk. Számomra azért is pozitív, mivel külföldi barátaimmal ezen keresztül könnyebben tudom tartani a kapcsolatot. Így pénz takarítható meg, hiszen a telefon erre a célra nem igazán lenne a legjobb választás. Ugyanakkor az itthon lévő barátainkkal is könnyen tudunk ezen keresztül üzenetet váltani, valamint hosszabb beszélgetéseket lefolytatni. Nagy előny, hiszen vannak olyanok, akikkel a távolság miatt nincs lehetőség gyakran találkozni. Az tény, hogy a személyességet nem lehet vele kiváltani. Figyelnünk kell arra, hogy ne vigyük túlzásba ennek a használatát.
Óvatosan kell kezelnünk a személyes információforrásokat, hiszen ha túl sok adatot írunk ki magunkról, könnyen érhetnek kellemetlenségek. Arra se árt odafigyelnünk, hogy milyen képeket töltünk fel magunkról és miket postolunk ki, hiszen ez pl. egy állásinterjú, de akár a hétköznapjaink során is kellemetlen helyzetbe hozhat minket. Ebből következtetésként levonható, hogy okosan kell használni a Facebook nevű közösségi hálót.
Napjainkban egyre több vállalat csatlakozik az oldalhoz, s ezáltal próbálnak nagyobb ismeretségre és népszerűségre szert tenni, amelyhez különböző nyerési lehetőségeket is felajánlanak, ha a megadottak szerint cselekszünk. Ez egyfajta ösztönzőként jelenik meg az embereknél.
A Wikipédia hasznos is lehet akár, ha tanulmányainkhoz rendszerező tudásra van szükség. Azonban én ezt nem tartom a legmegbízhatóbb forrásnak, hiszen bárki számára adott a lehetőség, hogy szerkesszen és hozzáadjon információkat ehhez az oldalhoz, ezáltal nagyobb az esély, hogy hibás adattal találjuk szembe magunkat.
Ahogy már előttem is mondták, az ott található tagolás elég jól átlátható és ha megvannak jelölve az információforrások, akkor könnyeben rátalálhatunk arra amire nekünk szükségünk van.
Nyilvánvaló, hogy manapság szinte minden ember használja a Facebookot és a Wikipediát, arra azonban tényleg nem árt odafigyelni, hogy helyesen tegyük azt, hiszen mindkettőnek vannak pozitív és negatív kihatásai is.
Alkalmazottként vagy vállalkozóként vonzóbb-e a munka világa? Milyen érvek szólnak az alkalmazottként és milyenek a vállalkozóként való pályakezdés mellett? Insipirációként: http://evinet.hu/2011/07/korlatok-nelkul-esely-vagy-teher…..
Petra_08 2012.11.12 21:51:37
Én fontosnak tartom, hogy ha valamit csinál az ember, azt a tőle telhető legjobban próbálja véghez vinni. Ehhez azonban sok esetben jól jönnek az előzetes tapasztalatok. Ezeket a tapasztalatokat kezdetben könnyebb megszereznünk, mint alkalmazott.
Az alkalmazott dolga olyan szempontból könnyebb, hogy a munkaideje beosztott, ezáltal jobb esetben ebben az intervallumban a tényleges munkavégzés folyik. Sokan úgy vélekednek, hogy sokkal jobb dolog az, ha saját maguk osztják be az idejüket. Azonban ez nem minden embernél eredményez hatékonyságot. Vannak olyan dolgozók, akiknél igenis fontos, hogy irányítsák őket, hiszen ellenkező esetben kárba vész a munkára fordítható idő.
A másik fontos tényező a kockázatvállalás. Vállalkozóként nagyobb a felelősség, mint alkalmazottként, s ez teherként is jelentkezhet. Ha valaki nem alkalmas vezető szerepre, könnyen kicsúszhat a kezéből az irányítás, amely negatív kihatást eredményez. Sokszor ezzel nemcsak a saját, hanem más emberek állása is kockáztatva van.
A rátermettség és az elismertség is nagyon fontos szempont. Ahhoz, hogy egy vállalat jól működjön, olyan vezetőre van szükség, akinek szavára adnak az alkalmazottak.
Tény, hogy az alkalmazottak állása sok esetben veszélyben van. Nagyon sokat hallani arról, hogy milyen arányban megnőtt a munkanélküliség. Bár úgy gondolom, hogy megfelelő képesítéssel és tapasztalattal jó pozíciók pályázhatók meg alkalmazottként.
Mindenkinek tisztában kell lenni a képességeivel ez alapján eldönteni, hogy ő alkalmazotti vagy vállalkozói posztra pályázik. A realitás fontos ebben a kérdésben.
Véleményem szerint tehát alkalmazottként éri meg kezdeni, a későbbiekben pedig lehet gondolkodni a vállalkozói tevékenykedésben.
Mit gondol, egy termék ill. egy társadalmi ügy vonzerejét növeli-e, ha ismerős arc vagy arcok reklámozzák ill. népszerűsítik? Véleménye szerint pl. az idei londoni olimpikonjainknak van-e ilyen vonzerő  növelő értéke  vállalatok ill. társadalmi szervezetek számára?…..
Hogyan határozná meg a BKV termékét? Mi jellemzi a BKV értékláncát? Fogyasztóként (utasként) hol lát javítási lehetőséget az értéklánc tevékenységeiben? Inspirációként: http://www.bkv.hu/upload/M_166/rek4/1099.pdf; …..
Petra_08 2012.10.12 11:11:14
A BKV, Budapesti Közlekedési Vállalat terméke a közlekedést biztosító járművek, amelyek az emberek utazását segítik.
A BKV mindezek mellett egyéb szolgáltatásokkal is rendelkezik:
A BKV két múzeumot üzemeltet. Az egyik a Deák Ferenc téren található Földalatti Vasúti Múzeum, amely Millenniumi Földalatti Vasút egy eredeti szakasza, melyet az 1955-ös vonalkiegyenesítés miatt forgalmon kívül helyeztek.
A másik a Városi Tömegközlekedési Múzeum, amely a szentendrei HÉV-állomáson, az egyik felújított kocsiszínben található. Mindkét helyre a felnőtt belépő ára megegyezik a mindenkor érvényes vonaljegy árával.
2008 év elejétől a vállalat ajándéktárgyak értékesítésével is foglalkozik. Az érdeklődők vehetnek bkv-s tollat, bögrét, kulcstartót, kirakót, és akár különböző viszonylatjelző táblákat is. Az ajándéktárgyak megvásárolhatók az Akácfa utcai ügyfélszolgálaton, a Városi Tömegközlekedési Múzeumban, Szentendrén, és a Földalatti Vasúti Múzeumban.
A BKV rendelkezik 6 darab magas színvonalú autóbusszal – 5 Volvo 9900-as, és 1 Volvo 9700-as –, melyeket a téli időszakban (november és április között) bérbead.
Természetesen ezek csak kiegészítő dolgok, a legfontosabb a tömegközlekedés biztosítása, amely nagyon sok ember mindennapjait megkönnyíti. Úgy gondolom, hogy a rendszer elég jól ki van építve, hiszen a járatok rendszeressége miatt nem kell sokat várakoznunk, ha esetleg lekésnénk egy korábbi járatot, valamint az éjszakai járatok is igen hasznosan, s így nem kell több ezreket költenünk taxira.
A diákbérlet ára ezekkel összevetve kedvezőnek mondható, hiszen többféle járművet is igánybe vehetünk vele (pl. metró, villamos, kombinó stb.)
Az előttem szólókkal viszont én is egyetértek, hogy hatékonyabb ellenőrzésre lenne szükség, hiszen sok a bliccelő, és a metrókon kívül szinte nincs is ellenőrzés, ami nagy kiesést jelent és így tényleg csak rosszabbodik a helyzet.
Nagyon jó ötletnek tartanám az időalapú jegyrendszert, amely egy igazságosabb árskálát alakítana ki, s így gondolom többen ki is használnák ezt.
A higiénia sajnos nem a legjobb, azonban ez az emberek mentalitásától is nagymértékben függ, van még hova fejlődnünk.
Mindenesetre remélem, hogy nem a csődbemenetel lesz az állandó téma a BKV-val kapcsolatban, hanem egyszer pozitív dolgokat is fognak sugározni ezzel kapcsolatban.
Milyen érvek szólnak a külföldön folytatott egyetemi tanulmányok mellett, és milyenek ellene? Gondolkodik-e abban, hogy külföldön folytat tanulmányokat?  Inspirációként:…..
Petra_08 2012.10.02 21:02:58
"Az utazás lényege, hogy váratlan dolgok történjenek. Ez a kívánatos, ettől érdekes az egész. Alkalmazkodj a helyzethez, és próbáld meg kihozni belőle a maximumot."

Szerintem ez az idézet sok mindent kifejez! Nagyon fontos, hogy minden adódó lehetőséget ragadjunk meg életünk során. Én így vagyok a külföldön való tanulással is, hiszen sok új tapasztalattal gazdagodhatunk.

Nővérem tökéletes példaként áll előttem, hiszen 1-1 évet töltött külföldön ösztöndíjjal és felejthetetlen élményekkel tért haza, nem beszélve arról, hogy a világ minden tájáról barátokat szerzett. Rengeteg olyan tapasztalat, amely formál s egyben erősít is. Különösen igaz ez, ha olyan helyet választunk, amely nehézségek elé állítja az embert. Testvérem egyik célpontja Indonézia volt, ami ugyebár nem a közelben van és ráadásul a kultúra is teljesen más. Egy európai számára nagy kihívást jelenthet az ehhez való alkalmazkodás, de ha az ember igazán elszánt, akkor semmi se lehetetlen.

Bár ha továbbtanulásról, a szakmánk fejlesztéséről van szó, akkor lehet, hogy mégiscsak ideálisabb egy európai országot választanunk.

Sok előnye van annak, ha valaki kipróbálja azt, hogy milyen is külföldön az oktatás. Összehasonlítási alapot kap, hogy mi az ami jobb s mi ami rosszabb az itthonihoz képest. A gyakorlatorientáltság melyet sokan említenek pozitívumként a magyarországi elméleti oktatással szemben. Mindenki döntse el, hogy számára melyik a fontosabb, de szerintem a legideálisabb lenne a 2 egyensúlyba tétele. Ezért is érdemes kipróbálni, hogy milyen újdonságokat, fejlesztéseket lehetne bevezetni itthon.

Nagyon fontos dolognak tartom azt, hogy az embernek ha lehetősége adódik, akkor szerezzen barátokat a világ minden tájáról. Én személy szerint imádok utazni és biztos vagyok abban, hogy nagy előnyt jelent, ha van kitől tanácsokat kérni, ha az adott országba el szeretnénk látogatni.

A nyelv fejlesztése is nagyon fontos szempont, hiszen hiába tanuljuk az idegen nyelvet itthon tizen évekig, az mégsem ugyanaz mintha napi szinten alkalmazzuk. Erre pedig szintén tökéletes lehetőség a külföldön tartózkodás. A későbbiekben ez hatalmas előnyt jelenthet állásinterjúk során, s az önéletrajzunk is sokkal vonzóbbá és színesebbé válik.

Ezek a lehetőségek a karakterjegyeinket sokkal pozitívabbá formálják, hiszen jó esetben nyitottabbá és magabiztosabbá válunk.

Negatívumként megemlíteném azt a sajnálatos helyzetet, amely most az önköltséges hallgatókra nehezedik, hiszen nekik anyagiak szempontjából ez a lehetőség sokkal nagyobb költséget jelent. Lehet, hogy sokan emiatt nem fogják tudni kipróbálni a külföldön tanulást, amely igazán sajnálatos lenne.

Természetesen sokan vannak azok, akik nagyon nehezen válnak el szeretteiktől, de szerintem a mai világ internet adta lehetőségei mellett érdemes megragadni az alkalmat, hiszen fél év az nem sok. Aki pedig nagyobb bátorságot és lelkesedést érez magában annak érdemes akár hosszabb időt is kinn tartózkodnia.

Nagyon remélem, hogy adódik számomra is olyan alkalom, hogy megtapasztaljam milyen más országokban az oktatási rendszer.