Regisztráció Blogot indítok
Adatok
juber

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem csak Oroszországba, hanem egészen az Udmurt Köztársaságba megyünk, ami (miként azt Kutya79 megfogalmazza) még „éppen Európa". Legalábbis földrajzilag. Kutya79 ígérete szerint ez egy sorozat első része, melyből kiderül, hogy már bejutni sem könnyű az országba; hogy milyen…..
juber 2012.09.30 11:53:59
@Dövan: Én azt mondanám, hogy inkább 15-20 évvel ezelőtt nősültek meg Oroszországban 18-19 évesen, most inkább 24-25 évesen nősülnek, ami még mindig korai az európai viszonyokhoz képest, de nem mondanám, hogy sokan egy pár év után elválnak, bár statisztikát nem ismerek. Inkább azok a nők egyedül nevelik a gyereküket, akik tudatosan erre vállalkoztak: nem akarnak egyedül maradni öreg korukra és felvállalnak egy gyereket férj vagy élettárs nélkül
juber 2012.09.30 12:11:20
@Sanyi9: Én udmurt nemzetiségű vagyok, de ugyanúgy, ahogy más nemzetiségű emberek szerte Oroszországban, második anyanyelvemként beszélem az oroszt. Elsősorban nyelveket tanítok, tolmácsolok, fordítok: udmurtra - magyar szépirodalmat, oroszra - szakszövegeket és néha szépirodalmat is. Néha orosz-magyar fordításokat is elvállalok. Igen, udmurtra való fordítás - ez nem kifejezetten pénzkeresés, sokkal inkább különböző fordítási támogatások megpályázása, megszerzése, de ha az ember egy kis rutint szerez ezekben a dolgokban, igenis jelentős támogatásokat lehet megnyerni.
10 000 eurót nem kezükbe nyomják a családoknak, hanem lakásvásárláskor, házépítéskor átutalják annak a banknak, ahol felvettek hitelt. Ezenkívül ezt az összeget gyerekek oktatására lehet fordítani, ill. később anyuka nyugdíjára. 20 évvel ezelőtti helyzethez képest mostanában sokkal jobban támogatják a fiatal családokat, azokat is, akik faluban akarnak élni, ott az előbbi támogatáson kívül akár ugyanannyi juttatást kaphatnak azok a friss családosok, akik saját házukat építik, és a pénzt csak az építkezési anyagokra lehet költeni stb. Ezenkívül fiatal tanároknak, orvosoknak, akik vidékre költöznek, kb. 7 milliónyi támogatást adnak, hogy vegyenek maguknak lakást/házat és ott is maradjanak.
Természetesen, ennek ellenére nem mindenki rögtön megházasodik vagy nem vállal rögtön második gyereket, az én barátaim közül szintén sokan csak 1 gyereket vállaltak és nem akarnak többet, ezeket csupán összehasonlításképpen írtam, hogy mi volt Oroszországban korábban, ill. Magyarországi helyzettel is lehet összehasonlítani
juber 2012.09.30 15:45:46
@Sanyi9: @Muscari:
Köszönöm szépen! Ez sokban annak köszönhető, hogy beszélem az egyik finnugor nyelvet és számomra a magyar nyelv grammatikai rendszere könnyen követhető és természetes. Az oroszok viszont már az első magyar órán sokkot kapnak attól, mennyire más a magyar nyelv és mennyire nem hasonlít semelyik "népszerű" nyelvekhez, ők velünk ellentétben nem tudnak párhuzamokat tenni. És ez később kiejtésben is érezhető: az udmurtoknak sokkal "lágyabb" az akcentusuk, amikor magyarul beszélnek, az oroszok pedig 10-15 év múlva is erős akcentussal beszélnek.