Regisztráció Blogot indítok
Adatok
söjtöri

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múlt héten kezdte el tárgyalni az országgyűlés az új választójogi törvényt, amelyről már korábban megírtuk, hogy drága, felesleges, manipulatív, ráadásul pedig alkotmányos aggályokat is fel vet. Ha összevetjük a korábbi  szabályozás folyamatával, akkor ez…..
söjtöri 2012.10.02 08:55:24
@Diocles: Csatlakozom, fogalmunk sincs, hogy kinek lehet kedvező az új rendszer. Feltételezések vannak, az is egy feltételezés, hogy a munkavállalók nehezebben tudnak regisztrálni a nagyvárosi nyugdíjas baloldali szavazóknál, akik internet helyett ráérnek levelezni és hivatalba menni. A protestszavazók terén inkább osztom a feltételezést.
Ezek azonban nem tények.

Ténytár: Az írásban nem véletlenül nincs kifejtve a "sok eset" 1939 előttről, hiszen nem tudjátok összekapcsolni a mostani rendszerrel. Most feltételhez kötik az általános választójog gyakorlását (tehát van általános választójog), akkor meg sokaknak (akár a választókorú lakosság 95 százaléka) nem volt általános választójoga.

Még valami: "polgári demokratikus forradalom általános, egyenlő és titkos választójogi szabályozását már az 1919-es, Friedrich-féle szabály is korlátozta"

Jelzem, már a Tanácsköztársaság is korlátozta, lásd tanácsválasztások.
söjtöri 2012.10.02 11:06:22
@Ténytár: Köszönöm a javítást, valóban, az állampolgárok 35-40 százalék is szavazhatott.

A szabályozás logikája (írhatjuk nagybetűvel, de szerintem ismeretlenül is tiszteljük meg a másikat az ilyesmi mellőzésével) tehát hasonló, annak ellenére, hogy most van általános választójog, akkor meg nem volt. Tehát nem elvileg áll fenn, hanem fennáll, de gyakorlása feltételhez kötött.

Rejtett cenzusos érvelés: "vagy nem figyel eléggé, s nincs kedve egy fél napot sorban állni a jegyzőnél, akkor könnyen kimaradhat" - bocsi, de ez régen nem a tények világa. Miként relatív az "erős korlátozás" kifejezés is. Fél év alatt egyszer kell megfelelő időben hivatalba menni (plusz levél, plusz internet).

Persze, nem tagadom: a feliratkozás politikai filozófiai kérdés is - a jogok világát a kötelezettségek világával köti össze. Ez pedig minimum erősen vitatható. Akár tényekkel is.
A legfiatalabb, és legalacsonyabb választási hajlandósággal bíró szavazói bázisra az ökoszociálisok pártja épült. Ellentétben mindazzal, amit a kormány állít, az LMP nem nyertese, hanem méltatlanul hátrányos helyzetbe hozott vesztese lehet a regisztrációnak. - CEGLÉDI Zoltán…..