Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sn76

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A bőségkosár bűvkörében Szembe megyünk a főáramlattal. Nem azon borzadunk el, hogy átlagos jövedelem mellett nem vehető igénybe a családi adókedvezmény teljes összege, hanem azon, hogy ez az igény. Lássuk először a tényeket: a tavalyi évben összesen 180 milliárd forintnyi…..
sn76 2012.09.27 19:18:58
Udv mindenkinek.

Aki a mai magyar berviszonyok kozottt ~240-280 HUF brutto korul keres, az igenis jol kereso. Plane, ha a (hazas)par mindket keresoje ebben a bersavban mozog, mert a rezsikoltseg boven a ketszeres szorzo alatt marad.
A ~240E koruli/feletti bruttoju ember persze ezt persze nem igy fogja fel, mert o azt a berszinvonalat szokta meg. Az autoja tipusa, fenntartasi koltsegei, a napi, havi kiadasai is ehhez igazodnak. Neki mar az 500...600E-res berezesu kollega a jol kereso. Ezen kolleganak meg a mar nem dolgozo, tehat az osszegyujtott vagyonan nyugodtan uldogelo emberke a "jol kereso"... Ezt felesleges ragozni.

Befizetessel aranyos csaladi adokedvezmeny: barmennyire is szimpatikus ez az itt jelenlevok tobbsegenek (ez amugy termeszetes, hiszen az interneten ugy altalaban, es ezen belul plane penzugyi oldalakon jellemzoen a magasabban kepzett, tehat jol, jobban keresok kommentjei bukkannak fel) a dolog visszafele sult el, ugyanis eddig a jol keresoknek erte meg elcsalni a jovedelmet, mig most a rendszerben nagy tomegben(!) jelen levo alacsony jovedelmu teszi ezt, reszben elvi okokbol, reszben, mert kozben az adojovairas megszunt. (A ket dolog egyutt jar.)
Magyarul: vagy nagyon jol keresonek, vagy 0 Ft. bevetelunek erdemes lenni, tehat nincs kozeput. Ezert aztan -egyeb negativ kovetkezmenyek mellett- nyilik a joveledemollo, ami hosszutavon senkinek nem jo, mert valahol, valamikor majd osszegyulik annyi elkeseredett ember, aki majd nekimegy a rendszernek. Akkor nem szeretnek majd a mostani szja rendszerben jol jartak helyeben lenni, mert valoszinuleg rajtuk is csattani fog az ostor.

A 16%, tehat a "jol keresok, meg jobban keressenek" szisztemaju szja-csokkentes:
Itt az alacsony jovedelmu tomegek(!) ellenallasa abbol adodik, hogy kozben az adojovairas kivezetesre kerult es a "kotelezo", azaz elvart beremeles, mint olyan, a gyakorlatban nem mukodik es jovo evben mar berkompenzacio sem lesz a cegek szamara.
Tovabbi informacio az indulatok megertesere: a hazai cegvezetok/munkaadok a kozep- es felsovezetok ala boldogan tesznek ceges autot, mig a sor aljan levo melostol, a sajat penzbol beutazast termeszetesn modon elvarjak.
Ez alul a multik reszben kivetelek, mert jopar idetelepult multiceg -elfogadhato szintu koltseglevonas mellett- kulonbuszokat uzemeltet a melosok szallitasara. A hazai tulajdonu kkv-knal ez fel sem merul.
Ebben a helyzetben aztan jon a kormany, es kozep- es felsovezetok beret adocsokkentesen keresztul nem kis mertekben megemeli, mikozben ezzel parhuzamosan az alacsonyjovedelmuek nettojat csokkenti az adojovairas kivezetesevel.

A kormany harom -egyebkent helyes- cellal csokkentette az kozepes/magas jovedelmuek szja-jat: gazdasagfeheredes, belso fogyasztas elenkulese es az elozo ketto dolog kovetkezmenyekeppen pedig munkahelymegtartas, illetve -teremtes. Ebbol a harom celbol egyik sem teljesult, es jol lathatoan -ebben a ciklusban- mar nem is fog.

A gazdasag nem feheredett, sot az adoelkerules -mind munkavallaoi, mind munkaltaoi oldalon- emelkedo tendenciat mutat, ugyanis az adojovairas kivezetesevel az alacsony jovedelmu gyermektelenek erosen erdekeltek lettek a jovedelmuk eltitkolasaban. (Az oket nagy szamban foglalkoztato hazai kkv-k legnagyobb oromere)
A kkv szektorban eddig is preferaltak a gyermekteleneket. Nos.. ez ezutan csak erosodni fog.
A belso fogyasztas (elsosorban az alacsonyjovedelmueket sujto fogyasztasi adok halmaza miatt) joforman lenullazodott, es ennek lett kovetkezmenye az meg megmaradt keves hazai feldolgozo cegek, uzemek csodkozeli allapotba kerulese. A munkahelymegtartas semmilyen formaban nem valosult meg, a munkahelyteremtesrol nem is beszelve. A kozmunkasokat kivonva az osszkepbol, negativ a hazai foglalkoztatottsag alakulasa.

Ezt persze felismerte a kormany is, es mivel a meg jobban keresove tett jol keresok nem fogyasztanak tobbet, (miert is tennek, viszont ebbol van az a kezdettol fogva kergetett, ~500...650 MRD Ft-ot koltsegvetesi TOBBLEThiany) ezert jonnek is a fogyasztasi jellegu adok, egymas utan sorban, es az alacsonyjovedelmuek anyagi helyzetenek, es igy eletszinvonalanak az alakulasara ezek az adok "tettek fel i-re a pontot".
Ezek az adok ugyanis meg tovabb degradaljak a rendszerben -meg mindig- nagy tomegben jelen levo valoban alacsony jovedelmuek (tehat nem csalo minimalberesek), adojovairassal amugyis csokkent vasarlokepesseget, es ez tukrozodik a nulla fele kozelito lakossagi fogyasztasban, a kkv-k kozott meg mindig sokasodo csodeljarasokban es a kozuzemi szolgaltatok, egyre novekvo lakossagi, es mar onkormanyzati kinntlevosegeben is.
Az is a egesz resze, hogy kozben a fogyasztoi, szolgaltatoi arak konstans modon emelkednek (tehat szo sincsen a rezsikoltsegek emelkedesenek a megallitasarol), es ez ertelemszeruen tovabbi fogyasztascsokkenest, eletszinvonalromlast es eladosoadast okoz az alacsony jovedelmueknel. A tovabbi fogyasztascsokkenes pedig tovabbi leepiteseket, cegfelszamolasokat, afa- es egyeb jarulekbevetel elapadast okoz. Lehet tippelni a rovid-, es kozeptavu kovetkezmenyeket.

Az alacsony jovedelmuek megelheteset mar regen nem fedezi az alacsony berszinvonaluk, es eppen ok vannak kizarva az oktatasi, tehat tovabblepesi lehetosegek nagyjabol teljes korebol, mert altalaban nincs autojuk, vagy ha van, uzemanyagra nem telik. Az minosegi oktatas koltsege szamukra kitermelhetetlen, es akkor az esetleges munkaidobol "buntetlenul" kieses meg szoba sem kerult, mert ilyen ugyanis az alacsony berszinvonalu munkakoroknel nincsen. Illetve, par alkalom utan le is epitenek.
Az ugynevezett "esti" iskolak: a barmifele tovabblepeshez alapot jelento erettsegit ado esti iskolak csak nevukben "esti"-ek, mert ennek a vallalasa heti ket nap, munkabol teljes kiesest jelent. Ez, az alacsonyjovedelmu munkakoroknel, ma, Magyarorszagon azonnali felmondast von maga utan. Emellett az erettsegi esetleges megszerzesevel, ezekben a munkakorokben a munkavallalo automatikusan tulkepzett lesz...

Hibas feltetelezes az (is), hogy a minimalberesek tobbsege zsebbe kap meg egy jo nagy bonuszt.
Amennyiben ez igaz lenne, akkor a lakossagi fogyasztas nem a nulla fele hajlana, nem nonenek honaprol-honapra a kozuzemi szolgaltatok lakossagi kinntlevosegei, es nem usznanak el a megmaradt (deviza)hitelesek sem.
Apropo devizahitelek.. az egyosszegu vegtorlesztessel a jol, megbizhatoan fizeto adosokat kivette a kormany a bankrendszerbol (ergo csupa rossz, vagy nem fizeto ados maradt a bankoknal), es ez megfejelve "bankadoval" lenullazta a bankok hitelezesi hajlandosagat, ami viszont lassan kinyirja az orszagot.

Beremelessel osztonzes, illetve megtartas: ez a fogalom teljes ipari agazatokban ismeretlen fogalom, mert az adott munkakorre, napi 24 oraban van 200 masik jelentkezo, igy a munkaado egyszeruen nem erdekelt a dolgozo, beremelessel osztonzott megbecsuleseben, megtartasaban.
Szamomra -es valoszinuleg az osszes, korombeli szakember szamara- a kormany a kegyelemdofest azzal adta meg, hogy sokkal olcsobba tette a palyakezdok es 50(?)-en tuliak alkalmazasat annal, mint amennyibe en kerulok a munkaadomnak. A kovetkezmenyt tessek kitalalni.
Ebbol nem lesz munkahelyteremtes, legfeljebb stagnalas. Uj munkahelyek megjelenesehez beruhazasok es foleg gazdasagi novekedes kellene. Az meg nincs.

Tehat, nem arrol van szo, hogy az alacsonyjovedelmueken "miert nem segit az allam", hanem eppen ellenkezoleg: a kormany kozvetlen es kozvetett lepesekkel lenyomta ezt a neptomeget a lassu ehenhalasba (a fizetokepesseguk tobblepcsoben torteno csokkentesen keresztul.)

Politikai szempontbol a kerdes mar sokkal egyszerubb: az 16%-kos szja-val es a befizetesaranyos csaladi adokedvezmennyel a fidesz vasarolt maganak egy 1 milliosra teheto, fix szavazobazist, de a rossz hir a fidesz szamara itt hir az, a rosszul, vagy nagyon rosszul jartak -hiaba fizetnek kevesebbet a kozosbe- szamszeruleg sokkal tobben vannak es ok is valasztopolgarok.
Ennek a rosszul jart tomegnek az egymas elleni uszitasa megy is szorgalmasan, nehogy veletlenul is legyen egy olyan ellenzeki ero, amelyik csak reszlegesen is egybegyujtene es maga moge allitani ezt a szavazobazist, mert ezesetben a fidesz 2014-ben gyorsan es tisztan az ellenzekben talalna magat.

Osszefoglalva: nem az a baj, hogy a jol kereso meg jobban keres, hanem az, hogy kozben az alacsony keresetu lassan ehenhal, es a kormany erre a folyamatra meg ra is erositett.