Regisztráció Blogot indítok
Adatok
palipali

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Őszinte Ingatlanos! Egy furcsa helyezettel kapcsolatban lennék kíváncsi a véleményedre. Családommal lakást keresünk, azaz meg is találtuk a megfelelőt. Tettünk árajánlatot, majd egy kis pingpongozás után kiderült, hogy az eladó nem akar engedni az irányárból. Mivel mi…..
palipali 2015.11.05 13:07:26
Mivanmivanmivan?

Ha van egy ingatlanom, autóm, szakadt farmerem, fél vajaskenyerem, amiért az érdeklődők sora az utca végén áll, miért ne adhatnám el annak, aki a legtöbbet adja érte? Naná, hogy belekiabálok a levegőbe, hogy épp mennyin áll a legmagasabb ajánlat, van-e, aki többet adna érte!

Ezt persze lehet elektronikusan, vagy hagyományosan (pergő nyelvű bemondóval, kalapáccsal), de akár bemondásos alapon is (épp most jövök egy másik vevőjelölttől, aki épp kétszer annyit adna érte) - a vevőn múlik, hogy mibe megy bele, hogy mit hisz el, és (nem utolsó sorban) hogy mennyit is ad végül a licit vágyott tárgyára.

Egyik módszert se nevezném etikátlannak. Jogilag inkorrektnek meg pláne nem! Nincs ugyan jogi végzettségem, de a józan eszem azt sugallja, nem létezik olyan jogszabály (legalábbis egyelőre - de ne politizáljunk ;-)), ami korlátozná, mennyit kérhetek az ingó vagy ingatlan tulajdonomért.

Megegyezés után árat változtatni jóízlés, gyomor és korrektség dolga (igen, ez már lehet etikátlan). Szerződés után pedig lehetetlen, legalábbis, ha jól van szövegezve a papír.

Ja, még valami. A "licit" megjelenhet a vevői oldalon is. "Miért vegyem én meg az Ön kedves ingatlanát (báránykáját, kiálló rugós díványkáját), amikor a szomszéd utcában van egy éppen ilyen, feleennyiért?" A módszer sikerességéhez sokat hozzátesz az ügynevezett "pléhpofa" alkalmazása, vagy egy valóban létező ellenajánlat a zsebben. Mely esetben rögvest át is lehet fáradni a "szomszéd utcába", és ott is feltenni a fentebb idézett kérdést - immár az új árral. Az ingajárat mindaddig folytatódhat, amíg csak egy eladó marad talpon.

Ha ez a licit nem etikátlan (mert ugye nem tekintjük annak?), akkor miért lenne az, ha az eladó szeretné feljebb tornázni az eladási árat?

És egy utolsó gondolat. Ha az eladási árat reálísnak tartjuk (tessék a vevőnek utánajárni, meggyőződni róla!), akkor nemigen valószínű _több_ tényleges vevő - érdeklődő akármennyi, de azok ugyebár nem fizetnek, tehát nem is számítanak. Azt akarom ezzel mondani, hogy ha megcsináltam a házi feladatom, és szerintem az ingatlan reális ára X, akkor csak akkor mennék ennél feljebb, ha valami plusz érdekem fűződik hozzá. Ez lehet érzelmi (itt nőttem fel), anyagi (már ki kellett költöznöm az előzőből), esetleg sokkal közelebb van a munkahelyemhez, és jelentős utazási időt és költséget spórolhatok meg az új lakással.

Szerintem.