Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hechtgrau

0 bejegyzést írt és 69 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Báró Lehár Antal ezredes, a katona Születésének 145. évfordulója alkalmából a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában Jagadics Péter szerkesztésében jelent meg a Lehár Antal ezredes életét és írásait tartalmazó kötet. A könyv címét Lehár Antal saját maga által megfogalmazott gyászjelentésének mottója…..
hechtgrau 2022.04.03 07:14:40
Halálmars és asinarai hadifogság az egyházi holttányilvánítási iratokban – 3/1. rész A szerb hadifogságba esett osztrák–magyar hadifoglyokra rendkívül nehéz sors várt. Szerbia 1915. novemberi elfoglalása és a szerb hadsereg visszavonulása után a helyzetük még tovább romlott, amikor a visszavonulók…..
Katonatörténetek az első világháborúból. Én imádtam őket, remélem nektek is tetszeni fog...
Imre Gábor naplója az orosz frontról – 12. rész Hadnagyunk szakasza utóvédnek marad hátra, hogy fedezze a zászlóalj visszavonulását. Hajnal háromtól négy órán át kell kitartaniuk, s utána ők is megindulhatnak Delatin, vagy ha nincs szerencséjük, akkor a „nagy káder”, vagyis az orosz hadifogság…..
Az alábbi remek képek 1971-ben kerültek az University of California könyvtárának tulajdonába, miután megvásárolták a fotós örököseitől. A képek francia készítőjét Branson DeCou-nak hívták, és 1920 és 1941 között utazgatott a világban. Mintegy nyolcezer üvegdiát tartalmazott a hagyaték, amelyek…..
hechtgrau 2016.12.16 08:03:26
@David Bowman: A többségük meg sajnos '41-45 között
Bár 1969 márciusának elején a világ még éppen a szuperszonikus Concorde üzembe helyezésén ámuldozott, ám hamarosan mindenki inkább a szovjet-kínai határra szegezte a tekintetét, és aggódva figyelte a Peking és Moszkva között kialakuló válsághelyzetet...
II. Vilmos császár uralkodása idején, az első világháború előtti időkben készültek ezek a hihetetlen felvételek. Ilyen volt az élet a Berlin-Kreuzberg-i kaszárnyában. Láthatjuk a beöltözést, a kiképzést és a mindennapos teendőket. A fotós nevét is tudjuk: Waldemar Titzenhaler. A képek többsége…..
hechtgrau 2015.05.26 11:51:41
@szeme közé, laposan!: Vagy neki nem kellett külön beállni, mert mindig üvöltött... ;)
A Nagy Háború A vers ereje 2015.04.15 06:58:00
Szegedi írók és költők a Nagy Háború idején Három, Szeged városához szorosan kötődő országos hírű író-költő az első világháború időszakából: Juhász Gyula, Móra Ferenc és Tömörkény István. Életkoruk nem volt akadály a katonai behívásra, de mégsem lettek…..
hechtgrau 2015.04.15 08:05:12
2014 szeptemberében jelent meg Margittai Gábor Szamár-sziget szellemkatonái című kötete a Külső Magyarok kft. gondozásában. A könyv a Nagy Háború talán egyik legborzalmasabb magyar vonatkozású eseményének, a „halálmarsnak” és az asinarai hadifogolytáboroknak a történetét…..
A Nagy Háború A kém 2014.08.04 06:17:00
Kovács György háborús naplója – 11. rész A bukovinai hegyek között játszódó mai izgalmas történetünkben hősünk is közreműködik egy kém elfogásában. A lebukott kémeknek háborús időkben nem járt kegyelem…       A kém. A bukovinai Kárpátok magas hegyei…..
Zenta rendezett tanácsú város képviselő-testületének reagálása a szarajevói merénylet hírére Az 1914. június 28-án Szarajevóban eldördült lövések híre gyorsan bejárta a Monarchiát, és a trónörökös-pár elleni merénylet felháborodással vegyes gyászhangulatot keltett…..
Magyarország Nagy Háborúja 1914-1918 Egy évszázad távolából is joggal vethető fel a kérdés: miért háborúzott a magyarság 1914 és 1918 között, kereken 51 hónapon át szinte a fél világgal – orosszal, románnal, szerbbel, montenegróival, olasszal, franciával, angollal,…..
Bepillantás az osztrák–magyar haderő tisztikarának házasságkötési lehetőségeibe 1868–1918 Ma már csak a szakemberek előtt ismert, hogy az osztrák–magyar tisztikar –beleértve a magyar királyi honvédség, valamint az osztrák Landwehr tisztikarát is – csak szigorú…..
Kókay László szegedi önkéntes doberdói naplója – 38. rész 1916. május 19-e, majd a következő nap is a szokásos ágyúzással, macskázással, fegyverlövöldözéssel telik az új állásban. A bakák élvezik az újdonságnak számító tüzérségi fölényt, azonban hősünk fél…..
Doberdói emlék, halottak napján Gyertyátlan halottak napján, a pirosleveles ősz fekete ünnepén, amiből a kioltott mécsesek komor emléke megmarad a jövőnek, ha a koszorús itthoni temető mégis dús lesz meghatott arcoktól, öreg édesanyák sóhajtásával, menjünk vissza a…..
hechtgrau 2013.11.06 18:33:33
@Mária Matuz: Hasonló cipőben jártam a saját kutatásaim során: a galíciai 89. gyalogezrednél találtam rá a Sopron vármegyei családtagra. A magyarázat az urak által leírtakkal azonos: a 89. gyalogezred az orosz térnyerés miatt nem tudta a saját területéről pótolni veszteségeit, így más ezredek teljes menetalakulatait irányították hozzá

A pontos névvel - és egy kis szerencsével - érdemes lenne rákeresni a családtagra a közzétett veszteséglistákban. Ott a hasonló esetek egy részében közlik az eredeti és az áthelyezés utáni alakulat számát is.
Kókay László szegedi önkéntes doberdói naplója – 18. rész 1916. május 4-5-én a föld felett és alatt is harci tevékenység zajlik San Martinónál a Templomdomb környékén: lelőtt léghajóról, rosszul sikerült vállalkozásról, kölcsönös kézigránátharcról olvashatunk a…..
hechtgrau 2013.07.02 20:32:31
@MTi:
Erre gondolsz?:
epa.oszk.hu/01500/01596/00066/pdf/1vh_kepes_kronikaja_1916_66.pdf
(21. oldal, 'A Citta di Ferrara pusztulása')
A XX. századi magyar történelemben szimbolikus jelentősége van a folyóknak. A komor és mégis hősies emlékű Isonzó, vagy a tragikus emlékeket idéző Don mellett különleges szerepet tölt be az olasz Piave. A 95 éve ott zajlott események hatására a folyó neve a magyar katonai hősies helytállás mellett a…..
Kókay László szegedi önkéntes doberdói naplója - 2. rész 1916. március 31-én a szegedi 46-osokat leváltják a San Martinónál lévő állásokban. Hősünk százada után indul, miután átadta saját védelmi szakaszát. A doberdói éjszakában különös szekérutazásnak lehetünk…..
Arcok a Nagy Háborúból 5. Az 1918. július 18-án Olaszországban készült fotót Soóky Péter osztotta meg a blog Facebook-oldalán, most örömmel tesszük közzé itt is. A kép bal oldalán alul, kereszttel jelölve Péter dédapja, Takács Gyula (1898-1958) szerepel. A többi katona ismeretlen.    ..
A mai nap 95 éve, hogy megindult az olaszok által csak caporettói csodának, a német és osztrák-magyar irodalomban karfreiti áttörésnek, vagy tizenkettedik isonzói csatának nevezett hadművelet az olasz fronton.   A központi hatalmak által ezen a hadszíntéren végrehajtott…..
Dr. Kemény Gyula ezredorvos naplója az olasz frontról – 27. rész 1915 októberének végén kifullad a 3. isonzói csata, Kemény doktor is számot vet a nagy összecsapás veszteségeivel, eredményeivel, s a folytatás epizódunk címében is idézett perspektíváival…   Nagy…..
98 évvel ezelőtt, 1914. június 28-án gyilkolta meg Szarajevóban Gavrilo Princip szerb diák Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörököst és feleségét, Zsófiát. Az első világháborút kirobbantó merénylet évfordulója, valamint a jelenleg is zajló labdarúgó EB apropójából…..
hechtgrau 2012.07.04 07:51:43
@StencingerNorbert: Köszönöm! Közben én is próbáltam hozzáolvasni, egy angol cikkben találtam: "összességében úgy néz ki, hogy meglehetősen méltányosan kezelte őt az általa zsarnokinak tartott kormányzat."
Arcok a Nagy Háborúból 2. A pár hete megjelent Módosiak bevonulás előtt című sorozatindító poszt úgy tűnik több olvasót is megmozgatott, mert folyamatosan érkeznek a fotók – amiket ez úton is köszönünk, természetesen mindet publikálni fogjuk. Elsőként egy családi gyűjteményből származó felvételt…..