Regisztráció Blogot indítok
Adatok
drazse

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lehet, hogy az enyhe paranoia jele a kormány balfaszságát látni mindenben, de mégis eszembe jutott, hogy Wolf Kati csalódást keltő 22. helyezése az eurovíziós dalfesztivál szombati döntőjében igenis a magyar diplomácia műve. Elvégre néhány napja azt lehetett hallani, hogy a…..
Sziasztok! Nekem olyan adminisztrációval, illetve területi illetékességgel kapcsolatos kérdéseim vannak, amelyekre még senkitől sem kaptam konkrét választ, bárkinek is tettem fel. A történet a következő: két lakcímem van, egy állandó meg egy ideiglenes (ez hivatalosan a…..
drazse 2010.06.05 13:51:09
@másikpista: Bejegyzesemmel a meglevo egeszsegugyi rendszer "rendszertelensegere" szerettem vonla ramutatni, es erzekeltetni, hogy az egysegesitett protokollok/normak mennyire pozitivan hatnak az itteni egeszsegugyi ellatas szinvonalara.

Ellenben ez a hozzaszolas finanszirozasi kerdeseket feszeget. Alapvetoen felrevezetonek tartom, hogy finanszirozasi kolonbsegeket az abszolut ertekek menten probalunk altalanositani. Termeszetes, hogy pusztan penzugyi perspektivabol nezve, a "holland rendszer" pozitivumai elkepzelhetetlenek lennenek otthon.

Nem is szolva arrol a lenyeges momentumrol, hogy a finanszirozasi modell megalkotasat jelentosen befolyasolja - tobbek kozott, mint pl a fizetesi hajlandosag/kepesseg - az atlag egeszsegugyi korkep. Marcsak ezert is lehetetlen otthon a Hollandiaban implementalt finanszirozasi modellt egy az egyben atvenni.

Egy adalek: az atlag itteni befizetett biztositasi dij 100 euro alatti osszeg. Ez az osszeg ket fontos tenyezo miatt alacsonyabb, mint az on altal emlitett: a munkaltato kollektiv biztositasokat kothet egy adott biztositoval, igy kedvezmenyes aron tud a munkavallalo biztositashoz jutni, masreszt, az atlag holland biztositott az alapbiztositasan felul nem vasarol extra szolgaltatasokat.
drazse 2010.06.05 15:53:02
@másikpista:

a protokollokrol: Ha jol ertelmeztem a bejegyzest, es a ra adott reakciokat, egy altalanos gyakorlat peldaul, hogy "orvosa valogatja", mit hogyan regisztral, es talan - de ez csak feltetelezes - azt is, hogy milyen vizsgalatokat vegez. Ha csak a dokumentaciot ertelemszeruen egysegesitenek (es akkor meg nem is beszelek ennek "intelligens" megoldasairol), mar nagyot lepne elore a szabalyozas, es a betegellatas minosege.

a szules utogondozasarol: Termeszetesen, van utogondozas. Egy atlag esetet veve, a korhazban (vagy szulohazban) szulo nok, amennyiben nincsen semmi, orvosi ellatast igenylo komplikacio, a leheto leghamarabb hazamennek (itt ez a szulo no igenye is) - termeszetesen, ha nincsen erre megoldas, akkor mentoautoval.
Azonban: sosem mennek haza egyedul. Minden esetben egy szakkepzett vedono kisereteben, aki a szulest koveto 5 nappon keresztul, napi 8 oraban (ha jol emlekszem, 40 ora osszesen), hazhoz jarva segiti a kismamat es az ujszulottet - orvosi es fekvobetegi funkciokat ellatva (ha kell, foz es takarit is).

A rendszer a megelozesre es a gondozasra helyezi a hangsulyt. Ez pedig, hacsak orvosi problema nem indokolja, nem elsosorban a korhaz feladata.

A finanszirozasrol: Termeszetesen nemcsak az en altalam befizetett biztositasi osszegre alapul a finanszirozasi modell. Igaza van, itt sarkitottam a kepet, mert nem a finanszirozasi kerdesekre akartam hangsulyt fektetni.
drazse 2010.06.05 12:23:00
@Caleb7: @Káin:
Talan pont eme blogbejegyzesek es a ra adott reakciok segithetik indirekt/direkt modon a hatalyos szabalyozasok alakitasat. Ha jol ertelmezem a blogot, megfordulnak itt szakmabeli, a rendszert alaposan ismero emberek is, es talan olyanok is, akik az itt (es mas forumokon) szerzett tapasztalatokat a valtozasok erdekeben hasznositani tudjak.
Kettős Mérce Most kell odabaszni 2009.09.15 15:54:00
Aki megunta már, hogy mindenféle korrupt politikusok játszadoznak az életével, az marsoljon ki szeptember 21-én, délután 5-re a Terézvárosi Önkormányzat épülete (1067 Bp, Eötvös u. 3.) elé, kicsit tüntetgetni.Én spec. meguntam. És azt nagyon vegyük figyelembe, hogy amíg a kis…..
drazse 2009.09.16 09:27:29
Szeptember 21-e az ENSZ határozata alapján a béke napja (www.internationaldayofpeace.org/). Ez aztán a kettős mérce! Talán mégsem ezen a napon kellene - a poszt stílusa alapján általánosítva - hőzöngeni.

Van érdemi mondanivalód, ne degradáld.
Margit 27 éves textiltervező. Szereti az életét, szereti a munkáját, de amit a legeslegjobban szeret, az a kapcsolat, amiben immár két és fél éve él. Kristófot egy társasutazáson ismerte meg, a férfi az utazási iroda megbízásából volt a szállodában, mint programszervező.…..
Már régebben eldöntöttem, hogy ne mindig csak a rosszat nézzük, ezért szenteljünk egy bejegyzést azoknak a dolgoknak, amelyek tényleg működnek - és jól működnek - Magyarországon.Nos nem találtam sokat, ha valakinek van még ötlete, akkor várom a kommentek között.Az első,…..