Regisztráció Blogot indítok
Adatok
munder

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A dr. Erdő Péter prímás atya mint főrelátor által jegyzett különleges pápai szinódus kapcsán a Vatikán arra kérte az egyházközségeket, hogy juttassák el a Katolikus Egyház tanításáról szóló kérdőívet a laikus hívekhez. A visszaérkezett válaszokat február 25-én…..
Jezsuita bloggerek Háziorvosok 2013.09.29 15:31:07
Egy barátom különös történetet mesélt el a napokban. Történt, hogy egy orvostanhallgató felvételizett az egyik egyetemi kollégiumba. Ilyenkor sokféle kérdést tesznek fel a jelöltnek, hogy megítéljék, mennyire tud majd beilleszkedni a közösségbe. A felvételiztető ezért…..
munder 2013.10.15 14:43:08
@cserenkov: ha egyféleképpen értjük, akkor egyetértünk.
Köztudott, hogy a vallásokról az átlagemberekben kialakított képet elég durván torzítják a hírek a fősodorbeli médiából, hiszen miközben például az iszlámról és a muszlimokról az olyan dolgokra szokás asszociálni, mint erőszak és terrorizmus, addig például a buddhisták…..
munder 2013.01.21 22:12:53
@SchA:
"A mai keresztények szerint a krisztusi szeretettel nem összeegyeztethetőek a keresztes hadjáratok ... egy vallás/világnézet hívei igen ritkán ismerik el sűrű bólogatások közepette, hogy az egyéb hívek által elkövetett atrocitások a egyenesen a vallásukból/világnézetükből erednek."

Ezzel a megfogalmazássa nem sok esélyt adsz arra, hogy talán igazuk is lehet, vagy legalábbis lehet abban igazság, amit állítanak.
Egy biztos, nem lehet úgy tekinteni a múltra úgy, hogy azt a jelenből vezessük le.
A katolikus egyház ma is tisztelt szentjei között is van sok olyan, akik embereket öltek, akár tömegesen is, mondjuk királyokra gondolván. Nem az abszolút krisztusi élet megvalósításában voltak nagyok, hanem a körülményekhez képest: embertársaik, kultúra stb. alkottak nagyot. Ugyanígy jelen időben is: egy hadifogoly is lehet úm. szent, amire fel sem figyelnénk a hétköznapokban, pusztán a körülményeken tud felülemelkedni és ezt teszi naggyá, nem az abszolút tette.

Már csak az előbbiek miatt is, de más okokból is külön venném az alábbiakat: - egyéni hívő, egyház, vallás, egy vallás által dominált kultúra.

Szerintem a fenti jordániai írásban a legutóbbiról van szó, de ahogy a kommentekben ez is megjelent: meglehetősen nehezen kezelhető módon.
Hosszú évek óta dolgozom többed magammal a digitális magyar zsolozsmán. Erre a Magyar Kuríron azt olvasom, hogy „Antonio Spadaro jezsuita szerzetes, aki XVI. Benedek nevezett ki a Kultúra Pápai Tanácsa és a Tömegkommunikáció Pápai Tanácsa konzultorának, a Cyberteologia című…..
Vajon létezik reinkarnáció? A hinduk és a buddhisták szerint: minden esetre (az pedig minimum összesen kb. 1,3 milliárd ember). No persze az igazság nem többségi szavazás kérdése (meg ugyebár amúgy sincsenek többségben! :) Minden esetre elgondolkoztató, hogy a reinkarnáció…..
munder 2012.09.18 19:33:42
Miért kell vallási kérdést csinálni a reinkarnációból? (kérdezem nem provokatív módon, miután átolvastam az hozzászólásokat; nem három év kellett hozzá ;))

Korábban az emberek az ismeretlen űrről hasonlóan gondolkodtak.

Hasonlítsuk össze.

A legkorábbi időkben sok feltételezés volt, a legegyszerűbbek szerint az űr az égbolt, egy kifeszített anyag, vagy fal. A lényeg, hogy nem sok figyelmet érdekel, van és kész; aki az idejét ezzel elpocsékolja az vessen magára.
Ismerős? Aki a reinkarnációval foglalkozik - amiről alig tudunk biztosat, pontosabban a halálról és az "utána" lévőkről, az feleslegesen pazarolja az életét egy kérdésnek. Ezt hallani manapság számos helyről és a fenti kommentekben is előfordul.

Később, amikor az űrről egyre több bizonyíték tanúskodott, különösen annak bonyolult voltáról, kezdett csökkeni a feleslegesség vádja. Közben előjött a következő vád: aki ezen filozofál és nem abban hisz, amit egy adott vallás erről mond (vagy nem mond!) az elvakult, eretnek, stb.
És ez ismerős? Vagy igazat adnak, vagy érdektelenség fogad, de leginkább vallási kérdésként fognak fel olyasmit, ami ha attól nem is független, mégsem az igazán. Mert ki mondaná ma azt, hogy az űr léte, szerkezete, a Földünk alakja és helye az univerzumban vallásilag leírható csupán? Sőt.

Bár még ma is sok kérdés van az űrrel kapcsolatban, az alapvető Földbéli és annak környezetének vizsgálata kétségkívül természettudományos vizsgálat tárgya. Ennek eredményei nem mondanak ellent egyetlen vallásnak sem, ami nem lépett fel tudományos érvénnyel. Így a kereszténység sem bukott meg azzal, hogy mást állít a Biblia mint a mai fizikusok. Nem utolsósorban azért, mert a legtöbb nézet szerint nem is állít róla igazán semmit.
Ez is ismerős? A halálról még mindig nagyon keveset tudunk. Az agykutatás, az elme kutatása sok olyan tényezőt állít elénk, ami valahogy jelez bizonyos lehetőségeket, mely már nem a biológiai életünkhöz kapcsolódnak. Olyan ez, ahogy az előbbi példában is: minél messzebb látunk, annál messzebb keressük Istent, miközben eme távolság csak megerősíti egy nagyobb egész létének lehetőségét.

Úgy gondolom tehát, hogy a reinkarnáció talán nem is vallási kérdés. Mivel a kereszténységben biztos nem az, ezért a bibliai alapozás és utalások kifordíthatják az Írás igazi értelmét és célját. A reinkarnációt mi nyugati emberek tudományos kérdésként kellene vizsgáljuk, feladatunk legfeljebb annyi, amennyi volt az egyháznak Galileo (és a többiek) idejében: megláttatni, hogy ez sem mond ellent a Szentírás céljának.

munder.wordpress.com/