Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kerekréti Szabolcs

40 bejegyzést írt és 24 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azért kiesni is tudni kell egy Európa bajnokságról. Egy szánalmas, időhúzó német válogatott ellen utolsó körben kiknek szurkolói egy komolyabb eső elől szivárványos-zászlóstul menekültek az eresz alá, mig a mienk nem. Mindegy láttuk, nagyobb bravúr volt még a francia meccsnél is.. Szép volt, de hát…..
Megszólítva érzem magam: - Potenciálisan beteg vagyok? Mint beoltatlan? A nyáron? Most még csak testileg, immunrendszerileg, később nyilván szellemileg is borítékolhatóan, amiért nem hiszem el az indiai mutánssal kapcsolatban terjesztett, legutóbbi posztomban már kifejtett és…..
Rövid helyzetjelentés, amolyan oly korban éltem én a Földön jelleggel. Tegnapi hir. India világrekordot állitott fel, 4500 haláleset kovidilag egy nap alatt. Szörnyü, borzasztó. Ezalatt nálunk 65 a napi adag, de már lassan mindenki ki meri jelenteni, hogy lecsengett, vége van a harmadik, ÁMDE nem…..
Na nem úgy, ahogy egy népszerű rádióműsor tette nemrégiben többízben, Scooter Fuck 2020 című dalával, teljesen máshogy. Mennyire divat lett szidni tavaly az évet figyeltétek? Egy évszámot szidalmazni, fura! Furák az emberek.. Az arató ember mikor meglepődik, hogy mi lett vetve. És káromol valami…..
A minap hallottam egy hírt, miszerint egy legújabb kutatás szerint az idős korban nem romlik a rövidtávú memória, hanem csak átalakul. Amíg a fiatalok minden részletre aprólékosan emlékeznek, addig az idősek megpróbálják inkább valami átfogóbb előzetes élményhez kötni azt, és úgy emlékezni rá. Egy…..
 A hit, vagy nemhit, hitetlenség az egyfajta előítélet. Tegyük fel hiszek egy személyben, hiszek a jóságának a mértékében, a lelki, szellemi fejlődőképességében. Pozitív előítélettel állok hozzá. Miért hibás hozzáállás? Mindig elvisz a saját beletett hitem, akaratom. Vagy alábecsülöm, vagy…..
Gyűjthetsz akármekkora és akármilyen tudást is mellé. Ha szerepbe kényszerít bárki is, nem leszel hatékony. Te is rámész. Ha bevonódsz ebbe, kivonódsz Abból. Van, hogy végig kell nézned, számodra - valamiért - fontos emberek leépülését is...
"Ha félsz Istentől, nem hiszel Istenben." Mindig megüti a fülemet az, ha valaki istenfélőnek nevezi saját magát. 3 dolog lehet véleményem szerint ennek a kiváltója: 1: Vagy azt se tudja mit beszél, csak jó MLM-es módjára "el akar adni valakinek valamit", saját jellemét jobb színben feltüntetve. 2:…..
Annyi van csak, hogy a szenvedést szoktad meg, így időnként kényelmetlenül érzed magad a szenvedésmentesség állapotában, ha oda jutsz. Arra állt rá a szemed, az agyad, hogy rossz van. De olyan ez, mint a hőlégballonkezelés. Amint észleled a nehezékeket, idővel ráveszed magad, hogy egyenként kezdd el…..
Rágalmazás: "A rágalmazás vétségét követi el, aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít vagy híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ."  Éltem megyeszékhelyen, fővárosban, majd néhány éve faluban. Előbbi két helyszínen vagy nem találkoztam, vagy…..
Ma az iskolákban az írás, olvasás, számolás mellett a legalapvetőbb és legértékesebb képességek elsajátítása kimarad. Élethelyzeteinkkel, valamint egymással való bánásmód terén magunkra hagy minket az állami oktatás. Hogy mindez szándékosan történik-e vagy sem, mindenki döntse el maga. Függetlenül…..
Kerekréti Szabolcs 2016.08.11 12:30:24
Kerekréti Szabolcs 2017.05.19 12:24:26
"Az iskola agymosás
Ennek egyik leghíresebb példája a bécsi születésű Ivan Illich, aki egyenesen a társadalom iskolátlanítását (deschooling society) tartotta volna üdvözítőnek. Illich az iskolát a társadalmi egyenlőtlenségek melegágyának, az ott folyó oktatást pedig egyfajta agymosásnak tartotta, amelynek egyetlen célja, hogy az egyént a fogyasztói társadalom igényeinek megfelelően idomítsa.
Minél alaposabb agymosáson esik át valaki (minél jobban tud az iskola önkényes elvárásaihoz alkalmazkodni), annál privilegizáltabb helyet tud kiharcolni magának a társadalomban. Aki pedig valamilyen okból nem tud mindehhez idomulni, azt a társadalom megbélyegzi, és a margóra löki.
Egy másik radikális iskolakritikus, John Holt deschooling helyett unschoolingot, azaz nem iskolázást javasolt. Holt nem társadalomtudósként, hanem gyakorló pedagógusként jutott arra a felismerésre, hogy az iskola nem fejleszti, hanem egyenesen rombolja a gyerek intelligenciáját. A tanárok azzal, hogy szakértők által meghatározott tananyagot töltögetnek a gyerekek fejébe, egyet érnek el: kiölik a gyerekből a természetes, veleszületett kíváncsiságot, a világ megismerésének vágyát.
Ijedség, unalom, görcsös megfelelési kényszer
Holt egy barátjával közösen szokatlan kísérletbe fogott. Míg egyikük tanított, másikuk a gyerekek között ült, és a reakcióikat figyelte. Hogy mit látott a megfigyelő? Ijedséget, unalmat, görcsös megfelelési kényszert. A gyerekek minden energiája arra fordítódott, hogy elkerüljék a kudarcot, és hogy megfejtsék, vajon mit akarhat tőlük a tanár. Az adott téma iránti érdeklődés, az órán felvetett probléma megoldásának vágya és öröme semmilyen módon nem játszott szerepet viselkedésükben.
Holt lassanként megértette, hogy az iskolában valójában nem tanulás folyik, hanem azoknak a természetes tanulási képességeknek (akár életre szóló) elfojtása, amelyekkel minden ember rendelkezik első életéveiben. Egy kisgyerek mindenféle dresszúra nélkül, pusztán megfigyelés, utánzás és próbálkozás útján képes megtanulni járni, a vizeletét-székletét visszatartani, egyszerre akár több nyelven kommunikálni, verseket, meséket memorizálni, rajzolni, számolni, sőt olvasni is (a különféle technikai kütyük kezeléséről nem is beszélve) – amennyiben biztonságos, támogató, ingergazdag környezet veszi körül."
www.origo.hu/kultura/20150207-az-iskola-nemcsak-megbetegit-butava-is-tesz.html
"Amint nem figyelsz egyetlen negatív gondolatra sem, a rezgésszinted magától emelkedni kezd az ő természetes, pozitív tartományába." (Abraham-Hicks)  ..Ez egy nagyon fontos felismerés: Ha kicselezel minden negatív gondolatot, már az önmagában energianövelő hatású! Nem a pozitív gondolkodás a…..
Még akár egy pozitív szitkozódásként is értelmezhető a fenti cím, de ezen felül azt lenne érdemes tudatosítani, hogy a sikerből magából képtelenség tanulni. Az csak egy kudarc-sorozatok általi tanulás, fejlődés következménye. Hasznos erre a nézőpontra fókuszálni.  "Az élet olyan iskola, melyben a…..
"A szem csak azt láthatja, amit a tudat felfogni is képes."(Robertson Davies) A mai napig meglepődök civakodó emberek elvakultságán, mennyire nem képesek a "gerendát" észrevenni saját szemükben. És minél indulatosabbak, annál inkább nem. De rájöttem miért van ez pontosan így megalkotva és arra…..
Az ember először sokáig akar élni.Aztán jól akar élni inkább.Majd rájön, hogy a jól élni nem ugyanaz, mint a jól élni.És akkor már csak szabadon akar élni. De mégsem, ez sem jó igazán.Tevékenység kell, értelem-töltet!Rossz tett helyébe jót, s jól,Várj, vagy cselekedj, rajtad áll...
"Amint keresel, tévúton vagy!" - olvastam egyszer Oshótól ezt a meglátást. És ezt tapasztalom én is: a keresés - bármilyen téren - feszültséggel jár, stressz ez is. Lelkibéke-ellenes tevékenység. Például az a szókapcsolat is milyen érdekesen alakulhatott így, hogy: "pénzt keresni". A pénzt nem…..
  (Máig sokak által vitatott kérdés, hogy gyógyításért, vagy tanításért pénzt kérni szabad-e. Azt a tudattalan folyamatot mindenesetre már megfigyeltem magamon és másokon is, hogy ha nincs arányban egy "energia-csere", akkor hajlamos vagyok leértékelni az adott fél teljesítményét, csak hogy a…..
Mindenki magából indul ki, mindig, minden téren. Ki mennyire ismeri ezt a forrást, saját magát, annál kevésbé feltételez, vagy vár el mást, mástól. És annál kevésbé ítél meg másokat, melynek oka mellesleg mindig ismerethiány.  Felbosszantani is épp ezért bosszant fel…..
A sikeres és boldog élet felé apró lépéseken át vezet az út. Utazásunk során pedig gyakran bukkanókhoz érünk, melyek helytelen gondolati mintáink következményei. Ezeket helyettünk senki nem fogja kiegyengetni. Íme 12 tévhiteket eloszlató napi inspiráció, mely bármikor segíthet a továbblépésben, ha…..
"Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi." - jelentette ki Einstein. Ezzel el is árulta a titkát: érdeklődőnek, kíváncsinak kell maradni mindennel kapcsolatban. Egy lángelme nyitott és befogadó az újra és végső soron minden pillanat új. Nem ugyanerre utalt Jézus is több…..
Van egy mondás, amit én kissé átalakítva a következőképpen alkalmazok: - A buta ember saját kárából sem tanul, az okos a sajátjából igen. Az előrelátó a másokéból, míg a bölcs megelőzi a problémákat.  Mitől buta egy ember? Attól, hogy félelem bénítja a józan ítélőképességét. Csakis a félelem…..
Ő itt Bátor. Lassan elkezd hallgatni a nevére, de közben nem érti mi ez a furcsa - fényképezőkattanás - hang körülötte. A héten talált rám. Egyik éjjel rohant ki elém egy utcán, ilyet még nem láttam macskától. Egyszerűen nem hagyott továbbhaladni, mindig keresztül sasszézott a lábam előtt, mikor…..
Október első hétvégéjét ha tehetem a Pálos 70 zarándoklat és teljesítménytúrának szentelem, ahogy idén is. Ám számomra ez inkább egy jó hangulatú teljesítménytúra nyitott, természetbarát, gyaloglást kedvelő emberek között. Egy zarándoklat keresztény töltete nem igazán az én szájízemnek való, ki is…..
Önismereti KÖR 2016 október 8. szombat részletek: https://www.facebook.com/events/190271931394127/ Kétféle útvonal: Csobánkától Márianosztráig, vagy Pilisszentlélektől Márianosztráig, utóbbi délutáni indulással. További részletek és jelentkezés a kerekreti[kukac]gmail[pont]com címen...