Regisztráció Blogot indítok
Adatok
booware

125 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hajóroncsok 123. Jura - Svájc 2020.08.10 23:03:49
Az elmúlt években munkám során néhányszor megfordultam a Bajorország déli részének egyik legszebb tóparti településén, Lindau-ban. Gyakran elgondolkodtam a Bodeni-tó mellett sétálgatva azon, hogy ebben a három ország által határolt tóban vajon milyen hajóroncsok lehetnek. Egyszer aztán nem…..
A mai célpont egy, a közelmúltban bekövetkezett katasztrófa alanya, amely 2000 óta nyugszik jobb oldalára dőlve az Égei-tenger közepén található Párosz (Paros) partjaitól kb. 2 kilométerre. Egy olyan szomorú esemény mementója lett, amelyben 82 ember vesztette életét Görögország egyik legsúlyosabb…..
Hajóroncsok 121. U-352 - USA 2017.06.18 12:24:54
A II. VH közepén egy nagyon érdekes, ám halálos csata zajlott hihetetlenül közel Amerika partjaihoz: német tengeralattjárók százai lapultak az USA és Kanada partjainak sziklái között és lesben állva várták jövendőbeli célpontjaikat. A konvojba rendezett teherhajókat, melyek fontos utánpótlást…..
Alexander Moritz Otto Erich von Frankenberg komoran nézte a norvég partokat 1940 január 6.-án a kora esti sötétségben. A vasérccel teljesen megpakolt teherszállító hajó kapitányának nem volt szerencséje, a téli vihar, a havazás és a hideg téli szél addig sem kímélte az öt napja Németország felé úton…..
  Régóta bántott a tudat, hogy már jó ideje nem született új bejegyzés, így – igaz, eléggé komótosan – rászántam magam, hogy egy újabb virtuális kalandra indulva bemutassak megint egy roncsot. A mai célpontot kedves barátom és kollégám ajánlotta figyelmembe, aki elmesélte, hogy egy hajókirándulás…..
A mai poszt alanyáról nem mondható el, hogy a világ leghíresebb hajóinak körébe tartozott volna, illetve egyáltalán bármilyen okból hírnévre tett szert életében, ezzel szemben Észak-Amerika jelenleg egyik leglátványosabb és legtöbbet fényképezett nevezetességévé vált az…..
Mintegy 300 km-re délre az előző posztban tárgyalt MV Bianca C.-től egy újabb pompás hajóroncs vár ránk a karibi térség kellemes vízében. A Saint Lucia-i roncs teljesen ideális célpont, nem kell hozzá több száz merüléses tapasztalat, száraz ruha, bonyolult terv, csak pénz,…..
Ebben a téli, hűvös, trutyis időben úgy gondoltam, hogy jó lenne ismét melegebb vizekre evezni, így a mai utazásunk egy karibi kis sziget dél-nyugati csücskéhez vezet. Grenada bővelkedik mindenben, amire mi innen mindig is vágytunk: kellemes időjárás, gyönyörű tenger, boldog…..
A mai poszt eléggé rendhagyó, most nem csak egy hajóroncsot szeretnék bemutatni, inkább egy teljes búvárkalandot mesélek el, hogy ha valaki arra téved, legyenek pontos információi. Szerencsére azért ezen kirándulás alkalmával sem maradunk hajóroncs nélkül, mert pár kép…..
Mivel (állítólag) itt a nyár, ezúton szeretnék a hajóroncsok szerelmeseinek egy újabb, viszonylag könnyen elérhető úti célt javasolni. A mai célpont egy háborús „veterán”, amely bőven kivette a részét az első világháború hadi cselekedeteiből, sőt mi több, ennek is lett…..
booware 2014.06.26 19:21:40
@Matróz Kommandó: Szia, ok beírtam.
Hajóroncsok 113. P29 - Málta 2014.03.26 21:21:25
Jelen poszt alkalmával visszatérünk a Földközi tenger középső régiójába és újra megtekintünk egyet a remek máltai hajóroncsok közül. A Kelet-német eredetű járőr Málta legújabb roncsainak egyiket, amiért máris rajong a víz alatti kalandokat (is) preferáló turisták nagy…..
Térjünk vissza egy röpke látogatás erejéig a csodás Vörös-tengerhez, ezen belül Egyiptom egyik kedvelt nyaralóhelyéhez, Hurghada településéhez. Jelen roncs meglátogatásához nem kell sokat utazni, lévén az őt elpusztító találatot a kikötőhöz közel, kb. 150 méterre…..
Hajóroncsok 111. Kinghorn - Kanada 2014.02.11 21:32:42
Kanada szerencsés országnak mondható, legalábbis hajóroncsok területén biztosan. Ezer kilométernyi part, ahol mind az óceánt, mind hatalmas tavakat átszelő hajóútvonalakon sok-sok hajó járt szerencsétlenül. Ezek közül számos roncs sekélyebb vizekben nyugszik, így – szerencse…..
Franciaország hosszú partszakaszai bővelkednek könnyen merülhető hajóroncsokban, mivel ezen régió is az intenzív kereskedő, illetve háborús övezetek közé tartozik. Mai célpontunk ezzel szemben egy fatális baleset következtében kerül a tenger mélyére, mely során sajnos 100…..
booware 2014.02.05 21:22:35
@zbzbzb: Jogos, javítottam! Köszi.
A mai bejegyzésemben egy olyan roncsot mutatok be, amely csak azért „jött létre”, hogy konkurenciája lehessen a közelében található híres történelmi hajóroncsnak, azaz elsüllyesztésének egyetlen célja, hogy turistacsalogató látványosság legyen. Járjuk tehát körbe…..
Hajóroncsok 108. Persier - Anglia 2014.01.16 22:26:17
Anglia partjaihoz visszatérve most körbejárunk egy szép roncsot, melynek elsüllyedése nem a szokásos módon ment végbe. Mint megannyi hajó a II. VH során, a Persier is torpedótalálatot kapott, mely során az összes gép leállt, a legénység gyorsan mentőcsónakokba pattant és…..
Hajóroncsok 107. Satil - Izrael 2014.01.07 22:50:31
Mai roncsunk igazán kemény első napokat tudhat maga mögött, hiszen kalandos úton került a hajógyárból a megrendelőhöz. A Vörös-tenger keleti csücskében az Aquaba-i öböl Izraeli oldalán nyugszik a Satil (régi nevén Achi Sufa) roncsa, amelyet 25 év kemény szolgálat után a…..
Így Karácsony környékén egy érdekes roncsot fogunk megnézni, amely az Észak-amerikai Michigan tóban lelte halálát abban az évben, amikor a Titanic is az óceán mélyére került. Mai célpontunk egy gyönyörű háromárbocos vitorlás, története ezer szállal kötődik az…..
Mostani bejegyzés alkalmával visszatérünk a Csendes-óceán egy kis szigetcsoportjához, ahol a II. VH. egyik legádázabb csatái zajlottak és ennek nyomán itt jött létre ezen szörnyű háború egyik legnagyobb és legnépesebb hajó és repülőgép temetője. Mai célpontunk is rosszkor…..
Most visszatérünk az amerikai felségvizekre és a 85. posztban bemutatott Sea Tiger után ismét egy érdekes víz alatti látványosságot veszünk górcső alá. Ez a roncs nem az a klasszikus „fogjuk a vasat és dobjuk a tengerbe” féle mesterséges zátony, hanem inkább egy figyelemre…..
Most újra egy olyan roncs következik, amely sohasem lett volna híres, ha nem kerül a tenger mélyére. Mivel szinte egyáltalán nincs múltja és valószínűleg semmi érdekes nem történt vele normál élete során, így csak a kimondottan szép jelenével tudunk foglalkozni. Törökország…..
Hajóroncsok 102. HMCS Yukon - USA 2013.11.28 21:35:57
Most egy hatalmasat ugrunk térben, és pár ezer kilométerrel arrébb meglátogatjuk Észak-Amerika nyugati partját, ahol számos érdekes célpont közül most az egyik legnagyobbat és egyben legveszélyesebbet vesszük górcső alá. Élete során a hadihajó egy életet sem oltott ki, ezzel…..
Amikor egy révkalauz úgy gondolja, hogy idős ausztrál utasoknak örömet szerezve elintézi, hogy menet közben a csodás partvidékben gyönyörködjenek, akkor az esetek nagy részében nem történik semmi.  Ha viszont nincs tisztában pontosan az általa irányított hajó…..
Mostani bejegyzés során visszatérünk Európa partjaihoz. De nem teljesen. Ez úgy lehetséges, hogy újra meglátogatjuk Spanyolország egyik népszerű kis szigetcsoportját, ahol hosszú pihenőjét tölti egy 100 méteres teherszállító hajó. Európa „afrikai” határán,…..
Mai posztban a világ egy olyan helyére érkezünk, amely teljesen egyedi a maga nemében a búvárok számára. Az apró, amerikai fennhatóság alá tartozó Csendes-óceáni sziget a roncsmerülők számára páratlan élményt nyújt: Guam nyugati partja az egyetlen hely a világon, ahol…..
booware 2013.11.07 18:35:17
@doggfather: Na, ennek örülök!!! Ha készítesz pár jó képet és van kedved hozzá beszámolót írni, örömmel kirakom!
Sok sikert: Dénes