Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lee3

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Székesfehérvár szerencsére igencsak gazdag a szebbnél szebb köztéri szobrokban és műemlékekben. Nemrég éppen azon kezdtem el gondolkozni, hogy összegyűjtöm egy bejegyzésben a - szerintem - legjobbakat (és erről nem is tettem le), de mindeközben akaratlan eszembe jutottak azok a műalkotások is,…..
Korábban már írtam a TotalTool-on  a következő  témáról, azaz  tudatosan  csökkentik-e a gyártók a gépek élettartamát,  vagy csak mi érezzük úgy, hogy egyre silányabb a minőség és emellett egyre jobban távolodnak a vevőktől? Akkor hazai mintákon keresztül próbáltam…..
lee3 2018.05.19 00:17:27
Villamos fejlesztő mérnökként, naponta szembesülök ezzel a dologgal. Vagyis tervezett avulás nincs, ...de van. Tehát nem úgy kell elképzelni, hogy rengeteg tesztet végzünk, és ha a termék tartósabb mint a garancia idő+ 2 nap, akkor kidobjuk és gyengébbre tervezzük. A tervezés menete a következő: Adott büdzséből megtervezed a készüléket, a büdzsé általában jóval kisebb annál, hogy az ismert, kipróbált neves alkatrészekből építsük. Ezért majd' minden alkatrész kínai vagy indiai. Ha a termék kész, következnek a tesztek, ha ezeken megfelelt, akkor mehet a termék a piacra. A következő évben jön a spórolási direktíva miszerint a termék árát csökkenteni KELL, mondjuk 7%-al. A beszerzés keres egy még olcsóbb beszállítót. A fejlesztés tesztel, ha a szav időt kibírja, akkor jó, mehet. A harmadik évben szintén csökkenteni kell a termék költségét, a folyamat kezdődik elölről. Tehát kifejezetten nincs avulásra tervezés, de óhatatlanul az lesz belőle, hiszen néhány iteráció után csak úgy lehet még olcsóbbat találni, ha közben romlik a minőség. Mennyire lehet gyengébb minőségű? Pontosan annyira, hogy még kibírja a szavatossági időt. Ez a legfőbb probléma, ...persze ebből adódóan az is, hogy nincs semmi túltervezve, -ez pénzbe kerül-, (annak idején én még úgy tanultam, hogy átlag 40%-al robosztusabbra kell tervezni a szükségesnél...), de persze egyrészt az alkatrészek minősége ma sokkal egyenletesebb, a hálózati feszültség stabilabb,... És igen, hasonló módon működik ez mindenhol, tehát az az alkatrész amit ma beterveztem a készülékbe, holnap, holnapután már nem tud annyit, mert annak a gyártója is "költséget csökkentett"