Regisztráció Blogot indítok
Adatok
stevie balkanski

30 bejegyzést írt és 87 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Szerbia és Bulgária közötti Dimitrovgrád - Kalotina átkelő maradt a Bulgáriába vezető útvonal üvegnyaka. Hegyvidéken lépjük át a határt, nincs minden sarkon határállomás, hiszen eleve út sincs. A Kalotinától északabbra fekvő Vrška Čuka átkelőt tavaly teszteltük, idén pedig a délebbre fekvő…..
sörfigyelő Dreher Bitter Lager 2022.03.19 13:42:03
Illat: szinte semmi, nagyon enyhén citrusos komló, mintha szúrós-savanyú lenne Hab: puha, mosószeres habzású, ízre olcsósörös, viszonylag hamar leapad foltosra Szín: arany   Kijelenthetjük, hogy a Dreher hozta az utóbbi években a legrosszabb döntéseket itthon és ennek folyományaként a három nagy…..
A bulgáriás fórumokban augusztus elején kezd előkerülni a kérdés: érdemes-e az utószezonban indulni a tengerre...
Azt már tudjuk, hogy az utazást mindkét irányban célszerű a hét közepén tervezni, különben együtt mozgunk a hazafelé tartó vendégmunkásokkal. De mi van akkor, ha muszáj hétvégén utaznunk? (A képen a Vrška Čuka határállomás bolgár fele EU-zászlóval, szoborral, illatos, de a hőségtől kissé kókadt…..
Az alábbiakban 12 tippet osztunk meg, hogy a nyaralásod a bolgár tengerparton még szuperebb legyen. A témákat a bulgáriás Facebook-csoportok leggyakrabban ismételt kérdéseiből állítottuk össze...
stevie balkanski 2021.08.31 22:05:33
@dmwd: Ez melyik évben volt?
Minden egyes nyáron van néhány horror hétvége: aki például idén július 10-én pénteken indult a bolgár tengerpartra, vagy utána szombaton, vasárnap, az bizony beleeshetett 6-8 órás várakozásba is a szerb-bolgár határon. A bulgáriai nyaralással foglalkozó fórumokban, csoportokban egyből meg is…..
Több mint két évtizede írtam meg először a részletes útvonaltervet Budapestről a bolgár tengerpartig, aztán évente frissítettem. A frissítéseket mostanáig az utikalauz.hu közölte, de Árpád barátom az elmúlt két-három évben már nem igazán foglalkozik ezzel a projekttel, ami pedig a maga idejében…..
stevie balkanski 2021.06.20 20:10:18
@Ironhide: Üdv. A szerb autópálya matricát nem lehet neten megvenni, ott kapuk vannak, és a megtett távolság alapján fizetsz. A bolgárt passzolom, az sokkal alkalmasabb lenne az online vásárlásra, de nincs tapasztalat. Bárhol veszed meg a matricát, konkrét, ablakra felnyalható matricát már nem kapsz egy rendszerbe viszik be az autó adatait. Ami a Revolut kártyát illeti, megint csak nincs személyes tapasztalat. A bolgárok alapvetően early adopterek, ugyanakkor viszont iszonyú bürokratikusak és papír alapúak is tudnak lenni (pecsét! pecsét!), szóval ez nagyjából X. Hagyományos bankkártyák működnek, szóval ne induljatok el azok nélkül. A tapasztalatot akár meg is írhatnátok.
Mint a „magyar” töltött paprikát vagy a még magyarabb töltött káposztát, ezt az ételt is az ottománok hozták magukkal, amikor utoljára épp a régióban töltöttek egy pár évszázadot. A kebabot ugyanis tábori körülmények között is el lehetett készíteni. Amíg a vezírek az állatok nemes részét falatozták,…..
stevie balkanski 2020.11.29 18:19:11
@Katalin Juhász: üdv, írj a stevie.szekeres-kukac-gmail.com címre, ha még aktuális.
  Forintot levára? Forintot euróra, és azt levára? Vagy bankkártya? Hogyan jön ki legolcsóbban a költőpénz? Elő a kalkulátorral! (A bejegyzés 2023. július 17-én frissült.)..
stevie balkanski 2014.08.22 09:25:37
@maxval a bircaman: Maxi, bakker, hülyén halnánk meg nélküled :-) A "kettes szám" egyébként tipikus az indoeurópai nyelvek között, de a leva-levove páros nekem inkább a többi szláv nyelv ragozására hasonlít, ahol 2-3-4 után más esetben áll a névszó, mint a nagyobb számok és más mennyiséghatározók (mennyi, sok, kevés, stb) esetén. Az általam ismert, és a bolgárhoz sok tekintetben közel álló szerb nyelvben (és az oroszban is) 2-3-4 után egyes szám birtokos esetet, nagyobb számok után többes szám birtokos esetet használunk.
stevie balkanski 2020.10.12 13:04:07
@Enekes Janos: Neked érdemes volt ezt a szöveget megírni :-)
Bár lehetett olvasni a tengerparti nyaralóhelyek gyengélkedéséről, július közepén a szófiai buszpályaudvaron ez puszta siránkozásnak tűnt. A naposparti buszra utolsónak szálltam fel. A busz teljesen tele volt, csak a hátsó sor középső ülése maradt szabadon. Remek utazásnak nézett ki, hét óra a…..
stevie balkanski 2020.08.27 22:24:14
@Tesztelo.hu: Budapest-Balatonföldvár 120 km, Szófia-Napospart 400 km... Egy személyre egy oda-vissza buszjegy kb 60 EUR, az utazási idő majdnem 7 óra.
stevie balkanski 2020.08.29 12:10:59
@gigabursch: hát, egy pár hozzászólást kigyomláltam. A déli szakaszokon nem jártunk, azt passzolom. Nincs kizárva, hogy ott jobb lehetett a helyzet, mert oda alapvetően eddig is bolgárok jártak.
stevie balkanski 2020.08.29 12:14:29
@MAXVAL bircaman közíró: én nem vettem észre semmit az árakon. Inkább csökkentek, mint nőttek. Nagyjából szófiai áron lehetett kajálni. 50-60-70 levából mindig meg tudtunk kajálni négyen, inkluzíve egy üveg bor és rakijkák. Egyszer mentünk 100 lv fölé, de akkor ketten is polipot ettünk, az meg nem tud olcsó lenni.
Úgy tűnik, hogy a nemzetközi politikai téren nem minden alakul úgy  a hazai kormánypárt szeretné. Ehhez persze szükséges volt egy kicsi kockáztatásra is tőlük, ami nem jött be.  Ugyanis, január elsejétől az EU soros (kisbetűvel) elnöki tisztségét Horvátország tölti be, ahol volt egy…..
stevie balkanski 2020.01.17 09:34:19
Sokan úgy gondolják, Slobodan Milošević akkor bukta el a hatalmát, amikor Joe (valós nevén Ljubisav Đokić) beindította a markológép motorját, és a belgrádi közmédia székháza felé fordult vele. Mindez 2000. október ötödikén történt, nem sokkal a jugoszláv elnökválasztás után. Két nappal később…..
stevie balkanski 2019.02.21 08:42:41
@különvélemény: Én írtam a cikket, és én vagyok a CFEP igazgatója. Több állítást sorolsz fel az intézetünkkel kapcsolatosan, ezek azonban tévesek.

1) A CFEP nem "balos" intézet. Ha már muszáj választani, akkor én inkább liberálisnak nevezném.

2) Politikai semlegességet nem említettünk semmilyen kommunikációnkban. Mi a "non-partisan" kifejezést használjuk, ami azt jelenti, hogy nem kötődünk semmilyen konkrét politikai párthoz sem.

3) Én személyesen fontosnak tartom a gender egyenlőséget, de az intézetünk egyáltalán nem foglalkozik ezzel a témával.

4) A "95% negyven alatti" kitétel valószínűleg az ifjúsági programunkra vonatkozik. Én magam speciel 48 vagyok.

www.c4ep.eu
Egymás közt vagyunk, lássuk be az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra, szép magyar nevén OMÉKra elsősorban szórakozni megy az ember.   Habár a Hungexpo megközelítése tömegközlekedéssel vagy autóval a legkevésbé sem vicces, a parkolásért például kétezer forintot kérnek, ez ott…..
stevie balkanski 2017.09.26 12:39:22
@FILTOL: Ez magyarázza a standokat, de nem magyarázza, miért volt pont Irán, a Fülöp-szigetek és Japán a díszvendég? Valaki a minisztériumból kapott ingyen utakat, vagy mi?
Porsche rendőrautó; postaláda a villamoson; kakaó, amit a magyarok sugárban köpnek ki; halott emberek fényképei a fákon; bevásárlás guggolva; pár év alatt felépített 32 metróállomás - Bulgária másképp működik. (Frissítve: 2024. 03. 11.)..
Tegnap este Mark Turner trio játszott a Budapest Jazz Clubban. A BJC már egy ideje a régi Odeon Lloyd Moziban működik. Szerettem a mozit, rengeteg filmet láttam ott, hangulatos hely és jó a büfé is. Az utóbbi időben ritkábban jártam, inkább a bmc; közelebb is van, meg az én ízlésemnek jobban…..
Másfél év van a választásokig. Az ellenzéknek záros határidőn belül meg kell állapodnia az együttműködésről. A hótiszta, érintetlen messiás nem jött el a fehér lovon, úgyhogy abból kell főzni, ami van. Mindenkire szükség van - azaz mindenkire, aki a tetteivel bizonyította, hogy valódi ellenzéke a…..
Itt a vég, Ertsey Katalin is elesett. A volt LMP-s politikus a sokadik a sorban, aki nem tudott ellenállni a kormánypárt hívó szavának. Míg az egykori fideszes potentátok közül többen harcos ellenzékivé válnak, addig saját pártjukban háttérbe szorított ellenzékiek csapnak fel diplomatának,…..
Conan O'Brien showjában mutatták be, hogy hogy nézett ki kívülről az USA - Szerbia kosárlabda összecsapás az olimpia döntőjében. És tényleg...
Átjutottunk a szerb határon, ereszkedtünk Szófia felé. Éjfél már jóval elmúlt, a forgalom ilyenkor minimális. Szép tiszta éjszaka, száraz út, friss felfestés. Mögöttünk 700 kilométer, előttünk még majdnem 500, ilyenkor ugye az ember - aki amúgy meglehetősen jól ismeri az utat - hajlamos nem…..
stevie balkanski 2016.07.25 19:31:11
@Király Katalin: már frissítve van, csak a szerkesztő még nem tette fel. Amikor megjelenik a 2016-os változat, akkor itt a blogon is kiteszem a linket. Drámai változások nincsenek. Ami van, az mind pozitív: egy picivel olcsóbb lett az autópálya Szerbiában, és új autópálya-szakaszokat adtak át Nis és a bolgár határ között, és a szófiai elkerülőn is.
Ahogy közeledtünk az angol bajnokság végéhez, egyre nőtt az esélye, hogy bombameglepetés születik és a tavaly épp csak bent maradó  Leicester City lehet a bajnok.Hétfő este óta ez már nem feltételes mód, a világ legkeményebbnek tartott pontvadászatát egy olyan kis csapat nyerte, amelyre ötezer az…..
Ceglédi Zoltán – akiről rövid guglizás után sikeresen kiderítettem, hogy a Heti Hetes állandó tagja, a Republikon Intézet vezető tanácsadója, a hajdani SZDSZ frakció sajtóreferense, és akinek fő szakterülete a politikai kommunikáció – tegnap, blogjában huszonöt kérdést…..
stevie balkanski 2015.11.22 00:36:14
Akárhogy is nézzük, a kiegészítők piaca ma már kezdi utólérni magát a hifit, legalábbis úgy tűnik, hogy ott liheg szorosan a sarkában. Mivel nekem is adódott némi problémám ilyen téren, gondoltam, utánajárok, mit lehet tenni, mit lehet venni, és egyátalán érdemes-e…..