Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hackmac27

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Takácsy Dorka Talán nem túlzás, ha azt mondom, az orosz közlekedésről még az is hallott, aki nem akart. Mindenesetre a keresőben az "orosz", a"vezető" és "forgalom" szavak bármilyen kombinációjával korlátlan számú rendkívül látványos karambol, baleset, akciófilmbe illő  és csattanás,…..
hackmac27 2016.05.27 19:44:06
@BéLóg: Az aluljárókban az árudákat és a föld fölött a bódékat idén elbontották. Az összeset. A helyüket sóval jó vastagon be is hintették. A jobbkormányosokat meg már jó régen korlátozták. Viszont a pénzváltókkal az Istennek se tudnak semmit sem csinálni (hála a jó égnek). Ráadásul az inkorrekt váltóknak jól be is vonták az engedélyét. Csak normális, üveglapos maradt, ahol nem ragad a kiadó ablakba véletlenül néhány száz euro. :)
Ha a szíriaiak ismét fegyverrel esnek egymásnak, a moszkvai vezetők azt mondhatják: Obamáék baltázták el. Szerte Oroszországban, a katonai repülőtereken sóval és kenyérrel, hősökként fogadják a Szíriából hazatérő pilótákat. Lassan itthon is vége lesz a tanácstalanságnak. Most, hogy már néhány…..
Az ENSZ 70. Közgyűlésén Putyin végre mindenki előtt megmondhatta a magáét: nem szeretne Líbiához hasonló összeomlást látni Szíriában, az orosz-ukrán konfliktus kapcsán pedig érzékeltette, hogy az ottani történéseknek semmi helye a globális agendákban, lévén egy elszigetelt…..
hackmac27 2015.09.30 23:53:26
Le merem fogadni, hogy az oroszok nem felejtették el az afgán leckét és levonták a megfelelő konzekvenciákat. Putyinnak, a többiekkel ellentétben van stratégiai célja és teljesen kiszámíthatatlan a taktikája. Az elmúlt 5 évben minden csörte során rávert egyet az ellenfeleire, még ha elsőre nem is egyértelmű a győzelme. Az nagyon látszik, hogy az amcsik Szíria ügyében teljesen tanácstalanok. Már megbánták százszor hogy kavartak az ellenzékkel, de kiszállni már nem tudnak, már csak az olajmonarchiák miatt sem. Irakban teljesen elvesztették a kontrollt és a befolyást, Afganisztánban újra jön föl a talibán (Kunduz már elesett). A Szaúdiak is szívják a fogukat, mert Szíriában nem haladnak, Jemenben megálltak és veszteségeket halmoznak, közben Irán befolyása logaritmikusan nő a régióban, ráadásul a palotaforradalom réme is elkezdett felbukkanni. Izrael köszöni szépen, egyelőre jól van, bár az orosz katonai jelenlét megköti a kezüket, mert berepülni szír területre ezentúl nem fognak tudni az oroszok jóváhagyása nélkül. Katar pumpálja a pénzt az al Nuszrába, de jelentős eredményt nem látnak, ráadásul a céljaiktól (gázvezeték Európába) egyre messzebb kerülnek. Egyiptom gőzerővel fejleszti a hadseregét, amiben most épp a franciák és az oroszok a partnerek. Törökország is egyre messzebb kerül a céljaitól: Asszad a helyén, 4 millió szír török területen, a kurdok ellen nem tudnak felmutatni semmit, tranzit gázvezeték Európában nincs, a pénz és az Erdogan kormány renoméja pedig vészesen fogy. Az Eu... hát az meg teljesen leszerepelt. Ennek fényében, visszatérve az oroszokra, ha sikerül valami eredményt felmutatni Szíriában, akkor szerintem fundamentális változás elébe nézünk, mind a Közel-Keleten, mind a világpolitikában.
Az orosz elnök az ENSZ Közgyűlése előtt elmondott hétfői beszédében közös fellépésre szólította fel a nyugati államokat a szír polgárháború megoldásában. Putyin közel-keleti politikai manővereinek fókuszában azonban valójában az ukrán helyzet és országa hanyatlásának…..
hackmac27 2015.09.29 23:28:28
@D/Csepregi Zsolt: Lukasenkóról pedig azt, hogy színház, amit csinál. Ha kell 10 százalék kedvezmény a gázszámlából, egyből szalad nyugatra haverkodni, ha pedig Brüsszelben rákérdeznek a politikai foglyok helyzetére, szalad Moszkvába Evrazeszt építeni. Kb. ennyire kell komolyan venni a "híd szerepét".
hackmac27 2015.09.29 18:08:38
Oroszország hanyatlása gondolom finom irodalmi túlzás, ha érzelmektől mentesen, higgadtan és reálisan nézzük meg a dolgok mai állását. Helyezzük kontextusba a dolgokat és hasonlítsuk össze a 2005-ös és 2015-ös helyzetet. 2005 óta politikai fronton Putyin megszerezte Dél-Oszétiát és Abháziát (ezzel kilőve Grúzia NATO-közeledését), Grúziával normalizálta a kapcsolatokat, visszaszerezte Krim-et, stabilizálta a belorusz, kazah, örmény és azeri befolyást, létrehozta az Evrazeszt, felfuttatta a kínai kapcsolatokat, megépítette a kék áramlatot Törökország felé, kilőtte a Nabuccót, felhúzta az északi áramlatot, viszont valóban elbukta Ukrajnát (viszont NATO-tagság addig tuti nem lesz, amig van Donbassz, ergo még sokáig ott marad a DNR és LNR). Persze az EU-val és az USA-val most nagyon fagyos a kapcsolat, meg a déli áramlatnak is annyi.

Gazdasági fronton, a GDP 2005-ös 764 milliárd dollárról megnőtt 1861-re (2014), a népesség, a sztereotípiákat félretéve 141 millióról 146 millióra nőtt, az úthálózat 40 százalékkal bővült, az átlagos, egy főre jutó jövedelem megtriplázódott. Ugye mindenki észrevette, hogy 2005 után az orosz turisták ellepték egész Európát, Budapestet, Londont, Berlint. Ja, 2005-ben a GDP 70 százaléka származott kőolajtermékekből (földgázt is ide sorolom), míg 2014-ben már csak a GDP 48 százaléka. Ha az olaj ára 2015-ben leesett a felére, de valahogy a GDP csak 3,5 százalékkal, akkor 2015-ben a kőolajszármazékok aránya a GDP-ben még alacsonyabb lesz (saccra 40 százalék körül). Főleg hogy 2014-től beindították a hazai ipar és mezőgazdaság felfuttatását gőzerővel. Elég megnézni a hústermelés felfutását 2005 és 2015 között: 10-szeres növekedés. Pedig a bázis sem volt alacsony. Vagy a gépgyártás, számait megnézni, az is eléggé beszédes. A gépjármű gyártás 20-szeresen felfutott (jó, a bázis istt tényleg alacsony volt). Ugyan ez a helyzet a repülőgyártással, elektronikával, hajógyártással, stb. Erre a gyenge rubel most épp rá is segít.

Aki járt Moszkvában vagy Szentpéterváron, Szocsiban, vagy akár Jekatyerinburgban az elmúlt években, az láthatja, hogy Oroszország eléggé felfutott, és a haláláról szóló hírek finoman túlzóak.
hackmac27 2015.09.29 23:21:19
@D/Csepregi Zsolt: Kezdhettem volna 2000-rel (Putyin első éve). Akkor még durvább lenne a különbség. A nyugati sajtóorgánumok és az azt olvasók gyakran értetlenül állnak Putyin 85 százalékos népszerűségi indexe előtt. Azt írják, hogy manipulált adat, meg propaganda. Hát nem. Egyszerűen egy átlagorosz életszínvonala fényévekkel nőtt a 90-as évek vége és 2014 között, akár a vidéki, akár (főleg) a városi lakosság körében. Mindezt úgy, hogy nem is nagyon adósodott el a lakosság, pláne nem devizában. Az átlag orosz katasztrófaként élte meg a 90-es évek zűrzavarját. Erre jött egy fiatal fószer, aki 1-2 év alatt rendet vágott, aminek persze volt negatív hozadéka is, de nettó sikerként éli meg az orosz társadalom a változást.

Ami a gazdasági modellt illeti, egyet értek veled, hogy fenntarthatatlan. De 1: a Kreml beletörődött abba, hogy az olaj ára a közeljövőben nem fogja meghaladni az 50-60 dolláros árszintet. 2: ebből kifolyólag jól visszavágták a kiadásokat (főleg a szociális) 3: 2016-tól megemelik a nyugdíjkorhatárt, mert az tényleg tarthatatlan (jelenleg 55 év a nőknek és 60 a férfiaknak, miközben az átlagéletkor 76 év) 4: próbálják a kkv-kat valahogy stimulálni (pl. első két évben nem kell adót fizetni a kisvállalkozásoknak) 5: hazai termelés felfuttatása az embargó segítségével 6: infrastruktúra fejlesztése

A hozadéka gondolom megjelenik 1-2 év múlva a kimutatásokban. Addig is nézzük mi fog történni. Az oroszoknak rendkívül jó az alkalmazkodókészségük, amit a külpolitikai sikersorozat látványosan reflektál.

Egyébként a külpolitikai sikersztorihoz elfelejtettem hozzácsapni a perzsákkal és az egyiptomiakkal való összeborulást is.
Semmiképp sem csorbítanám a méltán híres Vörös tér, a Tretyakov Galéria, a Bolshoi Színház vagy a Vaszilij Blazsennij Székesegyház hírét. De ha az utazónak ideje engedi és magába szippantaná az orosz valóságot, vagy látná Moszkva 1000 arcát, a lehetőség adott. A 10…..
hackmac27 2014.10.06 17:08:16
@Cormorant: Én is hozzá szeretnék fűzni egy pár dolgot. Moszkvában élek jó pár éve, munkámból kifolyólag sokat utazom Oroszországon belül is.

A bérekről: nem csak az a nagy szám hogy magasak a fizetések, hanem az is hogy alacsonyak az adók. Az szja 13% mindenkinek. Magyarán a fizetésed 87%-át kapod kézhez. A TB-t, a nyugdíjjárulékot a munkáltató fizeti be, most 26%-a a fizunank. De ha magánvállalkozó vagy, akkor (most tessék kapaszkodni) 6, azaz hat százalék adót kell befizetned a bevételeidbál és tiszta vagy az adóhatóság előtt. Ehhez jön hozzá az, hogy a fizetések köszönőviszonyban sincsenek a magyarokéval. Dolgoztam 1 évig Magyarországon is, de leginkább az orosz viszonyokat ismerem. Az angolul beszélő titkárnő nálunk 100.000 rubelt keres, ami mai árfolyamon 614000 HUF-nak felel meg. Ennek a 87%-át kapja kézhez, ami 534000 HUF. A programozók ennek kb. a másfélszozosát kapják, a melósok a felét. Ez Moszkva. Szentpéterváron a fizetések harmadával kisebbek.

Azok, akiket itt beszippantott a mókuskerék általában nehezen engedik el. Ha felküzdötted magad egy középvezetői szintre, ott már jár vállalati autó, kicsit feljebb sofőr is, meg rendeteg béren kívüli juttatás. És szerintem nem is kell túlságosan megerőltetned magad, mert nem nagy a konkurencia. Én már kétszer mondtam hogy távoznék a cégtől, rögtön megduplázták a fizetésemet. Pedig magyar viszonylatban elképzelhetetlen jövedelmek vannak itt. Szóval én megtaláltam a számításomat. Mondjuk ehhez elengedhetetlen az anyanyelvi orosz ismeret. Angolul gyakorlatilag senki se tud.

Azt, hogy az átlag orosz háztartás sosem élt olyan jól mint 2013-ban 100%-ig alá tudom támasztani. Kb. 2%-os a munkanélküliség, a középréteg nagyon de nagyon megszedte magát az elmúlt 10 évben.

A szankciók hatása tényleg kezd begyűrüzni, főleg a visszaesett fogyasztás alapján, de a vállalati szférában még nem látom a hatását. Pedig nagyon figyelek.

UI: A Radisson hajói nagyon jók, nem véletlen hogy az elmúlt évben megduplázták a flotta méretét. A feleségem nagyon szereti, sok családi ünnepet ott szoktuk megünnepelni.
Emlékeim szerint Oroszországban még nem nagyon jártunk, úgyhogy éppen ideje volt Annamária írásának, melyből sok egyéb mellett kiderül, miért kellett Moszkvába egyetemre járnia, miért nem mert hetekig tojást venni, no és persze ott a Nagy, Eldöntendő Túró Rudi…..
hackmac27 2012.09.24 07:28:59
@grani: Azért mert még nem találkoztunk. Egyből felmegy a szám háromra :). Egyébként én kb. 5 embert ismerek, akinek a magyar és az orosz is az anyanyelve. Van köztük egy szentpétervári lány is ám. :)