Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NomAAd

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A két világháború között kiteljesedő art deco volt az első művészeti stílus, mely a világ minden tájára eljutott - így természetesen Magyarországra is, ám politikai okok miatt a magyar építészetben nem vált meghatározóvá: a hazai art deco épületállomány a szecessziós tizedét sem éri el.…..
Mindenekelőtt egy fontos időpontváltozás! Szept 11-13-án lesz a Főzdefeszt, mert esőt mondanak a mostani hétvégére. És akkor néhány szakmai irányultságú gondolat a 10. Főzdefesztről és a további fesztekről. A Főzdefesztről már a júniusi beharangozóban is írtam, hogy sok…..
NomAAd 2015.09.03 12:12:53
@Madnezz: Nagyon hasonló gondolatok fogalmazódtak meg bennem is. Előre is bocsánat a következő "romantikázásért". Én először csak a 4. feszten voltam, de ott még egyértelműen az volt az érzésem, hogy ez töményen az izgalmas sörökről szól, hogy ez egy kultúrált rendezvény, többségében komoly érdeklődőkkel - csendes, derűs, barátságos. Olyan közönséggel, akik értékelik az igényes söröket és olyan sörfőzőkkel, akik büszkék a remek söreikre. Ez ismétlődött még kettőször, mielőtt más helyszínre került volna.

Idén nyár elején már egyáltalán nem ilyen érzésem volt a feszten. Sok volt az átlagos sör, kevés "nagy", lenyűgöző. Az is lehet, hogy a 4. óta hozzászoktam a szinthez... Azok tudnák ezt megerősíteni vagy cáfolni, akik már az 1. feszt előtt is komolyan foglalkoztak a jó sörökkel és nagyobb rálátásuk van. Az árak elszálltak, lehet ezért is volt kevés a nagy sör. Hányan fizetnek 2-3 deciért majd 1000 forintot? Mert feltételezem, hogy a mostani keretek között kb. ennyiért kínálnának egy nagy sört a főzdék. A közönségben egyre több a bulizós arc vagy aki azt élvezi, hogy ő most divatos és nem igazán érdeklik a komoly sörök. Értem én, hogy "everything counts in large amounts", hogy annál több lehetőség lesz minél több zs döl be, csak számomra, mint közönség ez annyira nem élmény. Kicsit visszás, hogy arról hallok, hogy kisüzemi, kézműves, és a hangulata tolódik el a tömeges jelleg irányába. Lehet, hogy ez egy természetes fejlődése a helyzetnek. Tagadhatatlanul nagy szerepe van benne annak, amit és ahogyan Bart Dani csinált idáig. De számomra is és úgy tűnik mások számára is ott tart már, hogy a hangulat tömeges irányba változását már egyre kevésbé tudja a kiváló sörök élménye ellensúlyozni (nem az ABV-re gondolok :-) ). Visszhangozni tudom: lenne inkább "szakmaibb", vagy sörközpontúbb rendezvény, mint ez a tömegmágnes. Nekem úgy tűnik, hogy azon már túl vagyunk, hogy az emberek többségével tudatni kellene, hogy létezik az igényes, magyar (tényleg) kézműves sör - főleg azok esetében, akik megengedhetik, hogy azt az összeget ráköltsék, amennyibe rendesen kerül.

És nagyon furcsa, hogy nincsen még sörlista, ahogyan szokott... annyit tudunk hogy ott lesznek a "vallásos" sörök. Ez nekem kevés ahhoz, hogy érdemes legyen menni. A pohár dolog is több, mint furcsa... de felesleges lenne nekem is ismételni.

Világos, hogy nem mindenkinek van ahhoz ideje, pénze és képessége, hogy leszervezzen egy hasonló eseményt, de én (is) várom, hogy legyen egy olyan sörös rendezvény, feszt, ahova azért mennek az emberek, amit ott kapni lehet, nem azért, mert útba esik vagy mert közel van a bulis helyekhez.

60 km-re lakok a fővárostól és nem nagyon van ott dolgom, időnként "zarándokolok" el Budapestre sörös élményeket szerezni. Sajnos messze nincs annyi lehetőségem izgalmas sörökkel találkozni mint a többieknek akik itt hozzászóltak, lelkes amatőr vagyok. :-D Nem igazán fér bele, hogy elmenjek megnézni, kísérletezni különböző "ilyen-olyan" sörös fesztiválokkal, hogy milyen szintet hoznak, még ha van is kézműves vagy kisüzemi jelenlét. A Palóc/Stari/Szarvasi/Fóti már sok helyen ott van, főleg palackban, de ha már kimozdulok akkor (bocsánat a szóhasználatért) érdekesebbeket is keresek. Ami esemény, mozgás van a kézműves sörök körül arról sajnos többnyire csak az internetről értesülök. És úgy tűnik, hogy nem nagyon van már olyan hely Pesten, ahova érdemes menni, ahol valamennyire még a régi hangulat visszaköszön. Nagyon szívesem veszem ennek a cáfolását.

Köszönöm a lehetőséget a "szentimentalizálásra". :-D Várom a változást...
és a legnehezebb Főzdefeszt. Küldetéstudatunk bevezetett minket a dolgok sűrűjébe, ott ahol a legnagyobb publicitást kapjuk. Most jól megmutattuk a világnak, milyen is a Főzdefeszt. Az Opera előtt, az Andrássy úton, a tévékamerák kereszttüzében, számos színvonalas párhuzamos…..
Sokszor érezzük, hogy a globalizáció csúnyán kibabrált a sörkultúrával, amikor letarolta a sokféleséget és egynemüsítette a világ söreit, de félre a borongással! A globalizáció mostantól nekünk dolgozik! A komlószüret világméretű ünneppé vált, és ma már a hazai…..
Pillanatkép a gyorsulva táguló magyar kézművessör-univerzumról. Egy évvel ezelőtt fele ekkora sem volt, jövő ilyenkor ki tudja mekkora lesz. Mivel az eddigi Google-térképet már lusta voltam folyton frissítgetni, ráadásul egy idő óta mellnövesztési tanácsokkal bünteti az…..
Szeptember közepén ismét Főzdefeszt – első hazai kézműves sörfesztivál a Józsefváros szívében. A Krúdy Gyula utca -Mikszáth Kálmán tér – Reviczky utca – Szabó Ervin tér tengelyre negyedszerre vonulnak ki a magyar sörfőzők, hogy megmutassák, mennyire jó tud lenni a…..
NomAAd 2012.09.03 20:57:42
Kis segítséget szeretnék kérni, mivel korábban sajnos még nem tudtunk részt venni ilyen alkalmon és vidékről szeretnénk "nekifutni" ennek a következőnek. Gyakorlati dolgokat nem tudtam kideríteni a leírásból (a www.fozdefeszt.hu -ról se), mint pl. milyennek kell lennie egy kostolópohárnak, amiben fogunk kapni sört (mert valahogyan az nem áll össze fejben, hogy remek söröket műanyagpohárból igyunk)? Főleg a kóstolóűrtartalom a kérdéses számomra, meg hogy mitől tekintenek egy poharat hitelesnek.

Előre is köszi!
NomAAd 2012.09.04 20:39:05
@TonyCaviar: Nagyszerű, a válaszod pontosan az, amire irányult a kérdésem. Nem szerettem volna én kóstolópoharat, szó sincs ilyesmiről. :-) Bár ha idővel odáig fajul a dolog, nem bánnám én, ha Főzdefeszt logós pohár vagy korsó díszelegne otthon. :-)
NomAAd 2012.09.05 21:49:21
@TonyCaviar: "lesz kétdecis ár mindenhol" - ez feltette az i-re a pontot, ott kell lennünk! 2-3 sörrel biztosan többet tudok majd kóstolni, és az nagyon nem mindegy.