Regisztráció Blogot indítok
Adatok
beetle1

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hosszú évek óta dolgozom többed magammal a digitális magyar zsolozsmán. Erre a Magyar Kuríron azt olvasom, hogy „Antonio Spadaro jezsuita szerzetes, aki XVI. Benedek nevezett ki a Kultúra Pápai Tanácsa és a Tömegkommunikáció Pápai Tanácsa konzultorának, a Cyberteologia című…..
beetle1 2012.09.03 00:04:03
@borazslo A "Designed by Apple"-ben szerintem az a bizarr, hogy az Apple ma körülbelül a szimbóluma az amerikai kapitalizmusnak: légy igényes (=költs sokat), igyekezz mindenből a tökéleteset megkapni, légy trendi, figyeld, mikor jelenik meg az új kütyünk és csapj le rá - mindezt legyártatjuk neked a legújabb földi csúcstechnikával, éhbérért dolgozó kínaiakkal. Ja és büszkék vagyunk erre az életstílusra, ezt a logót felragasztjuk a kocsinkra, a Keynote-on úgy mutatjuk be a legújabb változatot, mint valami tökéletes ékszert, és 30%-ot leakasztunk minden pénzmozgásból, mert ugye élnünk is kell valamiből...

Félreértés ne essék, nem gondolom, hogy ezek ördögtől való, elítélendő dolgok, elvégre így működik a kapitalizmus, és az ilyen cégek miatt fejlődik ilyen ütemben a technika, amiből egy csomó jó dolog is fakad. De mégis, emiatt nekem nagyon furcsa lenne egy ilyen "ikonikus" eszközt szent tárgyként kezelni a liturgiában. Körülbelül olyan lenne, mintha a húsvéti gyertya helyén egy villanykörte világítaná a falra, hogy "made by Edison". És bár villanykörtét is használunk a templomban (pl. örökmécsesnek is, de oltáron nem), gondolom anno azon is volt bőven tűnődés, hogy mi illik bele a liturgiába és mi nem. Itt is lesz egy-két kör.

Nyilván amit ma kifejez egy iPhone vagy iPad (különösen Mo-n), az nagyon időleges. Húsz évvel ezelőtt valószínű sokan beszóltak volna, hogy mit keres egy számítógép a templomban - ma meg már tök természetes, hogy laptopról, projektorral vetítenek. A hasonlat sántít, mivel a Hozsannát helyettesítő projektor nem liturgikus tárgy, de épp ezért a misekönyvre vagy a húsvéti gyertyára fokozottabban érvényesek ezek a dolgok.