Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bébelfan85

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Filmbook Az asszony, az asszony 2011.12.06 19:33:00
Ironikus, hogy pont ez a film kerülte el eddig teljesen a figyelmemet, akár újhullámos, akár  Belmondo mozikról legyen szó. Pedig kétségtelenül a legjobbak közt a helye, bárhonnan is nézzük. Belmondo maga csak mellékszereplő a történetben, de fogalmazhatunk úgyis, hogy a…..
Bébelfan85 2012.09.06 14:15:37
Mint már írtad ez Godard egyik legszórakoztatóbb filmje (Godard "nehezebb" filmjeire is jellemző a sajátos humor, de ez a film a mester hétköznapibb művei közül való).
Mint ahogy szintén említetted Anna Karina (Godard akkori párja) játssza a főszerepet, a két srácot pedig Brialy (róla tudni kell, hogy a 60-as évek elején az egyik legnépszerűbb francia színész volt, sokáig Chabrol és Godard egyik nagy kedvence) és a fiatal Belmondo (már túl a Kifulladásigon) alakítja. Feltűnik még az újhullám másik nagy alakja Jeanne Moreau is egy rövid epizódszerep erejéig.
Már régebben láttam a filmet, de ami feltünt nekem, hogy Godard kedvesen odaszurkált "barátilag" a másik újhullámos rendezőnagyságnak Truffaut-nak (ekkor még jóban voltak). Ilyen volt pl. amikor a bárban Belmondo megkérdezi Moreau-tól, hogy van a Jules és Jim-mel , Belmondo azt mondja, hogy megyek haza nézni a Kifulladásigot (említetted) vagy Anna Karina Charles Aznavour-t hallgat (a Lőj a zongoristára főszereplője). Van benne még jónéhány nagyszerű ötlet és dialógus, de ez egyáltalán nem meglepő Godard-tól. Ja még annyit hozzáfűznék, hogy ha valaki ismerkedni szeretne a Godard-életművel, az nyugodtan kezdheti akár ezzel a filmmel is (nem érdemes rögtön mondjuk a Bolond Pierrot-val vagy a Weekend-el kezdeni).
Apropó, hogy állsz a francia újhullámos filmekkel? Itt gondolok pl. Godard, Truffaut, Resnais, Chabrol, Loui Malle filmjeire. Melville-nek már több filmje terítékre került, ezért gondolom, hogy őt sokra tartod.
Filmbook A káprázatos 2012.06.29 14:04:00
Belmondo néhány minden szempontból is csak közepes film(A bajhozó, Az örökös) után újra Philippe de Broca-val dolgozott együtt, akivel közösen eddig mindig hatalmas sikereket arattak olyan könnyed mozikkal, mint a Cartouche, a Riói kaland, vagy az Egy kínai viszontagságai…..
Bébelfan85 2012.09.01 13:01:47
Egyik kedvenc Belmondo vígjátékom (a másik a szintén de Broca által rendezett Javíthatatlan). Belmondo itt két szerepben is lubickol: az egyik Merlin a "középszerű" író, a másik pedig Bob Saint-Clair a szuperhős. Emellett még ott van a gyönyörű Bisset kisasszony és az igazi csúszómászó karaktert zseniálisan hozó Vittorio Caprioli. A film egyszerre egy zseniális James Bond paródia, de ugyanakkor sokkal több is ennél. Saint-Clair csak Merlin agyának teremtménye, a saját vágyait testesíti meg, Saint-Clair gyakorlatilag Merlin. De ott van például Christine, akiből Tatiana lesz vagy a gyűlölt kiadó Charron, akiből létrehozza Karpof ezredest. De a hétköznapi élet piciny szereplői is szerepet kapnak a műben: a szemét bádogos, akit szitává lő Saint-Clair vagy a parkolóőr, akinek megkíméli az életét, mert az a való életben nem büntette meg. Merlin már régen megakar szabadulni Saint-Clair figurájától, de nem teheti meg, mert ugye a pénz... Tehát a film vége (amikor kiszórja a "nagy mű" lapjait Charonnak) tulajdonképpen az író felszabadulását jelképezi. Zseniális film a maga nemében szerintem. Ja a szinkron nem rossz, de én ezt a filmet inkább felirattal szeretem. Belmondo "francia angolja" és a hangok, amiket kiad a filmben zseniálisak. Caprioli szinkronja viszont nagyon el lett találva szerintem.
Ja és még valami, bár ez már nem ehhez a filmhez tartozik. Az örökös szerintem nem olyan rossz mozi, annak ellenére, hogy elég sok logikátlanság van a filmben (pl. Belmondo csak egyszerűen bezárja a liftbe a faszit, aki az életére tör vagy az autó csak kigyullad, ahelyett, hogy felrobbanna stb.) Viszont ezt ellensúlyozandóan ott vannak a zseniális színészek nagyszerű alakításai (Belmondo, Denner, Rochefort, Gravina stb.), érdekes alaptörténet, érdekes karakterek, nagyszerű dialógusok, Michel Colombier remek zenéje, kiváló vizuális dolgok (pl. Belmondo álma a két nőről vagy a széthulló gyöngyök)stb. Azt mondanám, ha az újságíró-rendező Philippe Labro átadta volna a rendezést valami nagyobb rendezőnek (és teszem azt társrendező lett volna), akkor lehet, hogy egy remekmű is lehetett volna belőle. Hibái ellenére szerintem így is egy hangulatos kis krimi lett az európai mozi jobb időszakából.
Bébelfan85 2012.09.05 22:52:59
@Santino89:Igazából a Javíthatatlan számomra még tizenéves koromból (annak is az elejéről) nagy kedvenc. Annak idején mindenki inkább Jim Carrey-ért rajongott, én meg inkább de Funesért, Belmondóért, Pierre Richardért, Depardieuért, a Spencer-Hill párosért. Azóta sokat változott az izlésem, de valahogy ez a film mindig kedves maradt számomra. Hogy miért is szeretem annyira? Talán a hangulatáért, végig derűt áraszt magából a film, Belmondo végigpörgi az egészet, szerethető naív figurát alakít, aki azért csinálja "áldásos" tevékenységét, hogy gát épüljön a Mont Saint Michel-en és "ne termesszenek répát" (a filmből van) barátja (Julien Guiomar) "szerelmeinek színhelyén". A film jellegzetesen francia: kissé naív, kissé túljátszott, kissé színpadias (olyan kcsit mint egy színmű filmre vitele), de van valami sármja, gyermeki bája, eleganciája az egésznek, amihez hozzájönnek Michel Audiard számomra élményszámba menő dialógusai. Megértem, ha valakinek nem tetszik (nekem sem jön be sok minden), de számomra akkor is egy "kedves darab".
Bébelfan85 2012.09.06 00:33:18
Filmbook Az autóversenyző 2011.09.08 17:14:00
Belmondo egy kevésbé ismert szerepéről van szó, viszont mag a film több szempontból is érdekes. A főhős ezúttal nem egy menő gengszter, hanem egy senki, aki menő gengszternek akar tűnni. És valóban a fiatal Belmondo-n nagyon jól áll a hosszú bőrkabát, és a sötét napszemüveg,…..
Filmbook Két nap az élet 2012.01.15 23:10:00
Robert Merle első, önéletrajzi ihletésű regényét 1949-ben írta meg, amelyet 1964-ben filmesített meg Henri Verneuil az akkortájt egyre népszerűbbé váló Jean-Paul Belmondo főszereplésével. A történet a második világháború idején játszódik, melyben a németek egészen az…..
Bébelfan85 2012.09.01 09:38:59
Na igen, ez egy nagyszerű film. Sőt még azt is megkockázkatom, hogy ez az egyik legjobb francia háborús film és Henri Verneuil rendező egyik legigényesebb, legjobb mozija.
Írtad, hogy téged meglepett, hogy Belmondo-t ilyen fajta szerepkörben láttad. Tudni kell, hogy Belmondo mint drámai színész futott be először és az első komolyabb kommersz sikere a Cartuche volt. Na most ezt megelőzően már szerepelt olyan filmekben (pl. Egy asszony meg a lánya, Moderato cantabile, Az utcalány stb.), amelyekben lássuk be nem sok lehetősége volt a poénkodásra.
Visszatérve a filmre, az habár a könyvön alapul, de közel sem pontos adaptáció. Pl. az események sorrendje más, egyes részek kimaradtak a könyvből vagy bekerültek könyvben nem fellelhető részek is, de a legszembeötlőbb, hogy a könyv és a film befejezése más. De ami a lényeg, hogy a film nagyszerűen visszaadja a könyv hangulatát, cinizmusát a zseniális színészi munkának és Maurice Jarre gyönyörű zenéjének köszönhetően. Ami még nagyszerű a könyvben (itt talán még jobban átjön) és a filmben is az, hogy Maillat gyakorlatilag egy kis kaliberű emberke, egy niemand és ezzel nagyban eltér az amcsi filmekre jellemző karakterektől. Egy pillanatig sem képzeli hősnek magát, nem érdekli őt a hadi dicsőség, a hazaszeretet, ő csak egyszerűen kiakar szabadulni ebből a helyzetből, meg akarja úszni az egészet. Nem ura ő a helyzetének, úszik az árral, az eseményekkel. Kicsit olyan mint a filmben a vízen lebegő hintaló szimbóluma.
Csak ennyit szerettem volna hozzá tenni, egyébként kiváló kritikát írtál.
Ja és a szinkron valóban zseniális.