Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mernok_ur

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Naiv ügyfél visszamenekült Írországba, és azóta sem érti, hogyan kerülhetett 345 ezer forintba 5 hónap fűtés egy 60 nm-es panellakásban: Tavaly 5 év külföldi száműzetés után volt "szerencsém" otthon letelepedni próbálni, de 5 hónap után feladtuk a feleségemmel és…..
mernok_ur 2012.09.01 01:34:49
Pár megjegyzés a korábbiakhoz:

A panelekben történő "egyéni" mérés alapvetően ellenkezik a régi, olcsó fűtőanyagok világában készült szerkezetekkel. Akkor ugyanis nem számított, olcsó volt és ezek a lakások úgy lettek tervezve, hogy "mindenki egyenlő", tehát nem érdekes, hogy középen szinte 0-t fogyaszt, kint meg 10x annyit, elosztották elvtársiasan. Közben történt egy rendszerváltás meg egy jó adag kőolaj+földgáz árnövekedés és bizony a szélső lakók ingatlanjainak értéke csökkenne az adottságok miatt (ha valaki választhat, nyilván középsőt vesz, ergó az drágább).

De ebben az országban kompenzálnak, meg egyedileg mérnek, miközben a lakók 90%-a lop. Ugyanis a mérők bepólyálása ugyanolyan lopás, mint a villany vagy vízóra "okosítása", csak mivel a törülköző könnyen levehető, megteszik. Ha a legvégén az egész ház trükközik, akkor ugyanoda jutnak, ahonnan elindultak a trükközés előtt, ugyanis a központi mérőre hiába tesz akárki akármit, az annyit mér, amennyit kell és ugyan a lakók csökkentették az egységeiket, de az összehasonlítási alap is csökkent, ergó százalékosan ugyanaz.

A távhős dolgok egyébként egy jó rendszerben olcsóbb kéne hogy legyen, mind nemzetgazdasági, mind egyéni szinten a földgáznál, szintén tipikus magyar betegség, hogy csak az árat nézi, azt nem, hogy mennyire támogatott. A most kiszivárgott infok alapján (13 év mulva nincs nyugdíj) szerintetek meddig lesz támogatás a földgázon?:)
A távhőt meg lehet szidni, de az alapból hulladékot hasznosít, így elvileg még zöldebb is, de a kisebb CO2 kibocsátásból nem vesz senki kenyeret (max aki eladja a CO2-kvótákat).
Az olvadó hó meg egy természetes dolog, de megnyugtatásul: nagyjából 10% hővesztesége van a távhővezetéknek.

Amikor egy régi panelt hasonlít az ember össze egy családi házzal, ne a 15 cm-es EPS szigetelt falat meg 20 cm üveggyapottal hasonlítsa össze, hanem a 70-es,80-as évek családi házaival, a gázszilikát meg rába téglás csodákkal...ott is összejön az átlagos 1000 ft/m2/hó, akár jó kazánnal is + megfelelő szabályozással.

Mindazonáltal a bejegyzés írója által befizetendő 530.000 Ft már kellően sok ahhoz, hogy utánajárjon az ember. Én energetikai mérnök vagyok, szerintem 530.000 Ft egy ekkora panellakásra nem jöhet ki, még ha 28 fokot is akar tartani. Nyilván ezekhez mélyebb vizsgálat kell, de számolható, hogy kb. mekkora belső hőmérsékletet kéne tartani bent a teljes fűtési időszakban, hogy a megadott árú távhőből ennyit elhasználjon az ember. Ebből bizonyítani lehet, hogy csalnak a többiek/rossz a mérő/rossz valami és ezek alapján továbblépni.
mernok_ur 2012.09.01 18:29:54
@Xezs: köszönöm

@Mr. Alkohol: ez lassan kezd egy fogyasztóvédelmi fórumhoz képest túlságosan szakmai lenni, de röviden:
1. eset: nem biztos, hogy a megfelelő felújításokat ejtették még, én elég sok lakást/házat látok nap-mint-nap és sajnos a tervek, számítások nélküli felújítások harmada-fele nemhogy a kitűzött célt nem érte el, hanem egy soha meg nem térülő befektetés marad, esetleg még problémákat is okoz (pl. penész). Tipikusan ilyen a gépészeti/építészeti felújítások összhangjának hiánya, pl. totális szigetelés, legmodernebb ablak, de a kazán marad a régi. A szigetelés, ablakcsere hatására a fűtési hőigény a felére esik, ezt a régi kazán sokszorosan meghaladja, így percenként ki-be kapcsol, ezáltal az éves hatásfok a béka segge alá csökken, a gázszámlacsökkenésből pedig nem fognak még egy hétvégéi bevásárlást se megejteni.

2. eset: és ez a fajta kombináció a létező legrosszabb, ez a tipikus télen az ablakkal szabályzok eset (ez volt régen, mint korábban is említettem, inkább elképesztően túl lett lőve a fűtés, mint hogy túl kevés legyen...és persze, hogy ilyenkor marad az ablaknyitogatás). Mindezek ellenére, a szomszédos körbefűtöttség figyelembe vételével ez sem kiemelkedően drága a technológiához képest.

3. eset: erre nem tudok mit mondani.

Összességében, mivel egyiknél sem szerepelt m2, csak költség, így elég nehéz nyilatkozni, a tapasztalatomat írtam csak le.

Megjegyzés: a paneloknál a "szomszédot ne fűtsem már" jeligére szoktak tenni belső oldali hőszigetelést..az abban az esetben, ha a ház nincs felújítva, egész jó megoldás, kivéve ha a páralecsapódásra nem gondolnak, akkor egy elég rövidtávú dolog lesz :)
Persze mindent meg kell előznie gondos számításoknak, esetlegesen tervezésnek, hiába akarják annyian megúszni, később a sokszorosát fizetik ki a nem várt dolgok miatt.
mernok_ur 2012.09.01 21:02:11
@Xezs: így van. És ez még ráadásul nem is tűnik annyira veszélyes megoldásnak, mégis durva baleset lett a vége. Másik tipikus eset a szintén nyílt égésterű kazán + régi, légáteresztő ablak tökéletesen záródóra cseréje.. A régi ablaknál a kinti levegő "bejött", míg az újnál nem. Így ebben az esetben is bekerül az égéstermék a légtérbe, ebből is rengeteg haláleset volt már, épp ezért is kéne gyakorlatilag minden gépész jellegű fejlesztéshez gépész tervező szakértelmét használni.