Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Navegre

91 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Xi'an korul hatalmas varfal huzodik, ami egesz eklektikus latvanyt nyujt a hatterben magasodo hatalmas tombhazakkal. Esti fenyekkel is jol nez ki:-) A varfal korul egy park van, amiben nagyon sokan gyakorolnak nap kozben pl. tai chit is. A varosban van a legregebbi mecset, aminek az a…..
Xi'an egyik nevezetessege a 707-709 kozott a Tang-dinasztia idejeben epult Kis Vadliba Pagoda. Eredetileg 45 meter magas volt, de 1556-ban egy foldrenges utan csak 43 meteres maradt. A pagodaban es a korulotte levo epuletegyuttesben Idiabol hozott Buddhista szent iratokat oriztek, melyeket itt…..
Pekingbol 3 oras kesessel sikerult atrepulni az 1100 kilometerre levo Xi'anba. Ez az egyik legregebbi kinai varos, sokaig a csaszari Kina fovarosa volt. Innen indult a Selyemut es itt van Qin Shi Huang csaszar cserephadserege is. Jelenleg kb. 13 millio a lakossaga.  1974-ben egy kutfurasnal egy…..
A regi pekingi hazak sikatorait hutongoknak hivjak. A sikatorokat udvarhazak, siheyuanok tagoltak. A modosabbak es hivatalnokok laktak bennuk, ma is gazdagnak szamit, akinek itt van lakasa. Harom generacio vagy tobb csalad lakott egyutt a zsufolt udvarhazakban. Itt egy kalligrafiaval…..
Made in Kina A kinai Nagy Fal 2016.06.01 17:52:23
Az ember lanya valoszinuleg egyszer jut el a Nagy Falhoz, kis szerencsevel egy esos napon:-) De ettol fuggetlenul megis hatalmas elmeny. Ha mar igy alakult, legalabb szines esernyok mutattak az utat a kodos idoben:-) Pekingbol a Badaling szakasz a legkonnyebben megkozelitheto. Allitolag ez az…..
Az Eg oltara az egyik legnagyobb kinai templomegyuttes. A teli napfordulo idejen itt imadkozott es mutatott be aldozatot a csaszar az Egnek es oseinek. A kek kerek teto az eget jelkepezi. Fabol es egyetlen szog nelkul keszult. A Qinian Dian (Egi Imadsagok csarnoka) 1420-ban epult, a Ming-korban.…..
Made in Kina A Tiltott Varos 2016.06.01 06:34:45
 A Tiltott Varos (hivatalos neven Palotamuzeum) 1420-1912 kozott mukodott aktivan, kezdve a Ming es befejezodve a Qing dinasztiak uralkodasa alatt. A palotaegyuttes 980 epuletbol all es 72 hektaron terul el. Tizenot evig epitettek. Allitolag 9999 szobaja van, de ezt meg pontosan senki nem szamolta…..
Made in Kina Peking - Tiananmen ter 2016.06.01 05:01:58
Hongkongbol 4 ora kesessel megerkeztem Pekingbe. Korabban olvastam egy BBC cikkben, hogy a legiforgalom pontossagat tekintve Kina az utolso helyen all a vilagon, de megis faraszto volt ezt a sajat boromon tapasztalni... Aki fo-fold (mainland) Kinaba megy, keszuljon fel lelkileg, hogy le van tiltva…..
Az Ngong Pingben levo nagy Buddhatol 10-15 perces setaval (egy kisse elhagyatott reszen keresztul) a Bolcsesseg-osvenyehez jutunk. 38 db. 8-10 meter magas fa lapon a 260 szavas Sziv Szutra szovege lathato. Ez az egyik legnepszerubb szutra, ami osszegzi Buddha gondolatait a vilagrol es az elet…..
Made in Kina Po Lin kolostor 2016.06.01 04:26:31
A monostort harman alapitottak 1906-ban es Nagy Kunyho volt az elso neve. Azota kinotte magat, tobb epuletbol allo telep lett.  Mielott bejutnank a fotemplomba, eloszor oket kell koszonteni... Majd meg kell furdetnunk Buddhat. A buddhistak szerint a termeszetfeletti…..
Ha a kotelpalyan felertunk Ngong Ping Villagebe akkor a Tian Tan Buddha-szobrot, a Po-Lin kolostort es a Bolcsek osvenyet lehet megnezni. Ilyen egy kivansag-fa:-) A Tian Tan Buddha a vilag legnagyobb szabadteri ulo Buddha-szobor. 202 bronz lapbol all, 34 meter magas es 12 evig epitettek. A…..
Made in Kina Ngong Ping 360 2016.05.12 03:18:30
Az Ngong Ping 360 kotelpalyan lehet feljutni Lantau-sziget egyik csucsara. Ha feljutottunk az Ngong Ping Villagebe fogunk erkezni. A palya kb. 6 km hosszu es 20 percig tart egy iranyba az ut. Lehet valasztani hagyomanyos vagy 'kristaly' kabin kozott, aminek az alja is atlatszo. Hat nem volt kerdes,…..
Elso probalkozasra nem sikerult feljutni a Tung Chung metroallomastol indulo Ngong Ping 360 nevu kotelpalyan Lantau sziget csucsara. Ez a felho kicsit elremisztett, hogy a 6 km hosszu palyan kapjon el egy kis viharocska. Masodik probalkazasnal verofenyes napsutesben erkeztem koran reggel. De a…..
Made in Kina Epuletnezo hetkoznapok 2016.05.08 15:54:58
Ami talan leginkabb jellegzetes szamomra Hong Kongban azok az epuletek. A banki negyed felhokarcoloitol a lakotelepekig szeles a tarhaz:-) Ez a Lippo Center. Ez a Bank of China. Sok parkos resz van a varosban, amik nagyon uditoek tudnak lenni a hosszu gyaloglasok utan. A lifteket ugy…..
Made in Kina A Viktoria-csucs 2016.05.08 15:06:02
A Victoria Peakrol ralathatunk Hong Kong nagy reszere. Erdemes felmenni, bar amikor en probalkoztam 2 oras sorba allas volt a helyi 'siklohoz'. Egy nemet parral inkabb bereltunk egy taxit es nagyon kanyargos uton, de hamar feljutottunk. A Peak Tram (siklo) a Centralbol indul nagyon meredek…..
Rengeteg lehetoseg kozul lehet valasztani. A kerdes inkabb az, hogy tudjuk-e hogy eppen mit eszunk... Ez volt a borotvalt fagylalt:-) Az utcai arusoknal is valtozatos a kinalat:  A duriannal is sikerult megismerkednem - hiresen budos, de finom. A szallodak kornyekerol ki van tiltva:-) Nekem…..
Made in Kina Kowloon 2016.05.07 20:58:28
Aki kevesbe a csillogasra kivancsi, annak Kowloon igazan erdekes lehet. Az elmondottak alapjan, sokan akik itt elnek, szinte nem is jarnak at Hongkong-szigetre es angolul is kevesbe beszelnek. Sokkal tagasabbak az utcai terek, nincs az a zsufolt hatas.  A lakossag osszetetele is mas, sok a…..
Made in Kina Hongkong esti fenyben 2016.05.07 20:39:32
Eleg pazar latvany. Foleg az egyik legmagasabb epuletbol, az IFC-bol nezve:-) 415 m magas es 88 emelete van. A vilag egyik legmagasabb epuletenek szamit. A tajekozodas nap kozben is alapvetoen a felhokarcolok alapjan mukodik. Minden jelentosebb banknak van itt kepviselete, igy azok alapjan siman…..
Made in Kina Hong Kong/Hongkong 2016.05.07 20:26:38
Hongkongban az angol mellet a kantoni nyelvet beszelik. A Hongkong jelentese: illatos kikoto:-) 1997 julius 1 ota Kinahoz tartozik, de kulonleges kozigazgatasi ovezetkent kormanyozzak. Korabban 150 evig Brit gyarmat volt, igy sok mindenben megjelenik az angol orokseg. Visszacsatolasa utan meg 50…..
Tehat egy hirtelen felindulassal belecsaptam az allo mocsaramba. 3 nap alatt sikerult vizumot szerezni a Benczur utcai kinai kovetsegen. Delutan nincsenek nyitva es 11ig kell szamot huzni, hogy aznap bejusson az ember. Ja es nincsenek nyitva minden nap. Kell repjegy oda-vissza, foglalt szallas,…..
Az utobbi idoben tobbszor is ezt a kerdest kaptam kulonbozo helyekrol... Volt aki nevetett melle, volt aki komolyan ossze is rancolta hozza a homlokat. Igen, megint felmondtam. Igen, ismet nem tudom, hogy hogyan tovabb. Nem tudom, hogy eletem legnagyobb hibaja volt-e. Az ido majd megmondja... Egy…..
24 nap Peru Machu Picchu 2015.05.15 22:00:35
     Sulpayki!..
24 nap Peru Salinas de Maras 2015.05.14 15:51:29
Cuzcotol kb. 40 km-re, a Szent volgy szelen talalhato ez a 300 csaladi vallalkozaskent mukodtetett so leparlo. Cuzcobol collectivoval (kisbusz) lehet eljutni Marasig, ahonnan taxival a legegyszerubb a tovabb jutas.   Az inkak idejebol maradt fenn a leparlas hagyomanya. Csatornarendszert…..
Rovidebben: a perui 'Stargate' kapu:-) Punotol 65 km-re, kb. 4000 m magasan talalhato az 'Istenek varosa', ahogy a helyiek nevezik. Dobbenetes, ahogy a semmi kozepen egyszer csak egy hatalmas (7x7 m) sziklaba faragott kapu fogad, ami egy 'sehova nem vezeto atjaro'. Az inka legenda szerint, Amaru…..
Ayaviri varostol nem messze talalhato a 250 hektaron elterulo Tinajani kanyon, amit Ordog kanyonkent is emlegetnek. Fantasztikus alakzatokat lehet felfedezni a korengetegben:-) Pillanatrol pillanatra valtozott az ido, de vegul szarazon megusztuk...  ..