Regisztráció Blogot indítok
Adatok
jzg

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azt gondolom, nem csak az Egyesült Királyságban nagy kérdés, hogy béreljünk-e ingatlant, vagy a bérleti díjat törlesztésre fordítva inkább vásároljunk. A magam részéről én a mai fejemmel inkább bérelnék, de ezen lehet (és szerintem fogunk is) hosszan vitatkozni. Noha…..
jzg 2014.01.17 16:19:04
Hu, micsoda nosztalgiazas lett nalunk miutan elolvastuk ezt a cikket. Azaz, hogy en olvastam aztan forditottam Roy-nak. Mi 1970-ben vettuk a hazunkat Brightonban. Akkor meg minden riziko faktor nelkul is 20% deposit kellett, kulonben szoba sem alltak senkivel. Es a feleseg fizetesenek csak 1/3-at szamitottak be es nem 5-szorost hanem csak 3-szorost adtak mortgage-nak. Hat azok voltak a szep idok, amikor nem lett housing bubble, mert csak olyanok vettek akiknek tuti, hogy volt fedezetuk visszafizetni. Meg persze az egesz politikai, gazdasagi rendszer akkor megsokkal stabilabb volt, igy nem volt meg a riziko arra, hogy allastalan maradsz tul sokaig. Abban az idoben meg biztositast is lehetett venni erre az eshetosegre, ebbol is latszik, hogy nem volt valoszinu.

Aztan laktunk benne 36 evig, minekutan kiadtuk. Igy talan a masik oldalrol is kaptok most perspektivat. Mi megprobalunk tisztessegesek lenni, mivel olyan nagyon nem renovaltuk ossze-vissza a hazat, igy nalunk alig ment fel a lakber az elmult 7 evben. Sot, egyszer meg lefele is ment aztan kicsit vissza. Ha barmi problema van (es az van!!) akkor mindent mi fizetunk, meg akkor is amikor tuti, hogy 5 perc alatt meg tudnak a lakok is csinalni. Eddig mindig rohadt mazlink volt a lakoinkkal, tisztak, megbizhatoak stb. volt mindegyik. De az tuti biztos, hogy a vege fele mar mindegyik majdnem az ugynokseget hivta azert is, hogy egy kimult villanylampat becsavarjon nekik. :-)

Most viszont aruljuk. Erdekes volt olvasni, hogy azert vesz panikszeruen most a nep mert felnek a lufitol, holott ettol a tulajdonosok felhetnek a legjobban. Eppen ezert hirdettuk most meg, mert az arak barmikor osszeomolhatnak megint, ezt most mar senki nem tudja megjosolni, vagy ha megprobalna, ugyse hinnek neki. Persze az is lehet, hogy Brightonban majdnem ugyanaz a helyzet, mint Londonba, azaz, hogy amikor lementek az arak akkor se mentek tul messzire es azota boven visszamentek, a credit crunch elotti ertekekre. Mi leginkabb azert probalunk szabadulni, mert mar oregszunk es egyre kenyelmetlenebb az egesz. Sok a felelosseg, most mar tenyleg nagyot kellene rajta renovalni, ado, ugynokseg dijai, biztositas, javitasok stb., stb.

Es konkluzionak csak azt mondanam, hogy a vasarlas/bverles dilemmaja regionkent, emberenkent, gazdasagi helyzetkent stb.,stb., egyeb okokkent valtozik. 1970-ben tenyleg semmi ertelme nem volt valaki mas bankkolcsonet fizetni, ezert is vettuk. Aztan kesobb mar nagyon ugy nezett ki, hogy a berles jobb, mert flexibilitast ad, ha rosszabbul megy neked akkor kiveszel egy kissebbet egy rosszabb helyen es megoldod a helyzetet, mig eladni stb., stb., nagyon nehez. Ha akkor lettem volna fiatal akkor nem vettem volna. Most megint, szerintem, a vasarlas a jobb. Az viszont biztos, hogy ez a poszt nagyban segit barkit, aki ilyesmin tori a fejet, igy szerintem nagyon erdekes volt es meg annal is hasznosabb.