Regisztráció Blogot indítok
Adatok
oktato34

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vendégszerzőnk, Forgács István írása. Nyersen hangzik vagy sem, de ki kell mondani (századszor is!), hogy Magyarországnak csakis akkor lesz érdemi jövőképe, ha végre történik valami cigányügyben. Sokan legyinthetnek persze, hogy ezt mindannyian tudjuk és tudtuk eddig is, ebben…..
oktato34 2014.06.03 16:59:25
A cigányságról, arról, hogy szerencsétlenségük, mai sorsuk vajon a mélyszegénység problémája-e, vagy sem, az alábbiak jutottak eszembe:
Városon ugye nehéz beszélni erről. Miből tudnának megélni a nincstelenek? Egy kis koldulás, egy kis lopás, ott a segély, de az nem elég. A falu érdekesebb, ott lehetne tenni valamit. Nagyvárosi ember vagyok, de van egy kis vidéki házam. Szabolcsban egy Isten háta mögötti faluban. Nincs vasút, a busz is csak befelé jár. Ha valaki dolgozni akar a közeli városban, autóval kell rendelkeznie. De hogyan rendelkezzen vele, ha még nincs munkája? Örök csapda, örök szolgaság.
A falu kb. harmada cigány, a többi nem. Szegregáltan élnek, van cigánysor, ahogy másutt is. Még kocsmába is külön jár a cigány és a magyar.
Ebben a faluban gyakorlatilag mindenki szegény, kivéve egy-két agrárvállalkozót. Mindenki fillérekből él. A szomszédomnak kb. 100 ezer forint a bevétele, s ebben jelentős tétel a családi pótlék, és fontos a közmunka, ha éppen van. De megélnek, mert mindent maguk csinálnak. Ott a föld. Érdekesek a statisztikák. Valószínűleg munkanélküliként vannak regisztrálva, rontják az átlagot, holott egész nap dolgoznak. Azt teszik, amit régen is faluhelyen: krumplit, kukoricát, zöldséget termelnek. Nem eladásra, nem őstermelők, piacozók, és csak azért bio a zöldség, mert permetezőszerre sincs pénz. Maguknak termelnek. A kukoricából felnő a csirke. A krumplit megeszik mellé. Nagyon keveset költenek. A pénznek értéke van. A tűzifa még megszerezhető (hát, innen-onnan, ne keressük a forrását), de kell az áramra, a tévére, esetleg a telefonra, ha baj van. Kell a gyereknek ruhára, a kínaiból. Ő még iskolába jár, nem nézhet ki úgy, mint a szülei. Néha még egy sörre is, de csak ritkán. Az alkoholistának saját bora van. Aki dohányzik, az sodorja. Ez luxus. A hús is luxus. A fagyi is luxus a gyereknek. Csak hó elején.
A többségük még nem volt túl Nyíregyházán, Pestet a tévéből ismerik. A Balaton – néhányan fiatalon voltak ott – az olyan, mintha egy belvárosi ma Japánban járt volna. Életre szóló kaland, amit harminc év múlva is emlegetnek. Siófok! Az micsoda úri hely! Aha, 1987-ben. Azóta a közelében sem jártak. A gyerek volt tavaly Gávavencsellőn, a kastélyban osztálykiránduláson, az is mennyibe került. De hát világot kell látnia neki is.
Viszont ezek az emberek mindennap dolgoznak. Kapálnak, kicsit fusiznak, ha tehetik, eljárnak napszámba. Szigorúan feketén, itt nem figyelnek az olyan elvont fogalmakra, mint járulék, meg adó, de itt nincs is állam, amit fenn kellene tartani – egyedül az iskola. Az orvosnak már pénzt kell adni. A rendőr meg csak büntet, a biztonságot úgysem tudja fenntartani.
Ami talán a legfontosabb. A ház előtt mindenkinek virág nő. A férfival is el lehet beszélgetni egy negyedórát az orgonafajtákról. El is mondja nekem, a tanulatlan városinak, elég megkérdezni. És vasárnap felgereblyézik az utcafrontot. Mert ezt így kell. Így volt ez régen is, és addig így lesz, amíg az önkormányzat nem kövezi le az utcát (az pedig nem lesz sohasem).
Nincs rá szabály. Nem büntetik. Nem kell adót fizetni emiatt. Belső szabály van. Így kell lennie. Ez a szokás.
A cigánysoron nincs virág a házak előtt. Krumpli sincs a kertben. Tyúk sincs. Ha majd lesz, akkor integráció is lesz. Vagy fordítva, ha lesz integráció, lesz orgona is, krumpli is, tyúk is, biztosan. Hogy ehhez mi kell, azt csak nálam okosabb ember tudja megmondani.
Virág kell a házak elé.