Regisztráció Blogot indítok
Adatok
A könyv íze

53 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Réges-régen, még az alföldi papucs korban édesanyámmal szombatonként vásároltunk be, méghozzá a piacon.  A  csirke csirke volt, nem szilikonbögyű broiler, a fokhagyma meg Bözsi néni kertjében termett és nem a Huang-He partján, ahol mostanság dobozolt friss levegőt is árulnak. Néhanap leküldött…..
Az Indafotó egy egész népszerű fotómegosztó, a tudatos fotósok között. A hobbifotósok mindent fotóznak, a pengeverdásokat csak az autók érdeklik, nem is beszélve a vonatbuzikról, a makrósokról, biciklistákról. Fájóan hiányoznak viszont az ételfotósok. Jómagam is szoktam…..
A könyv íze 2013.02.23 11:19:32
  Állt a bál a múlt héten, céllövölde, ringlispil, plüss szív mérgezés meg édes sült disznóvér, ahogy az olasz karnevál idején illik. Utóbbit ugyan csak megidéztük, nápolyi ismerősöm említette süteményevés közben, hogy náluk is elmaradhatatlan kelléke a farsangi mulatságnak a chiacchiere…..
    Imádom a frissen felásott föld illatát. Érezni benne a kacér tavaszt, az újjászületés ígéretét, a reményt, a napfény illatát no meg a marhatrágyát. Nagyon hiányzik már ez az élmény, úgyhogy ideje a tél bozontos farkára csomót kötni és jól fenéken billenteni. Erre  kiválóan megfelel a herőce…..
      India leggazdagabb embere és családja beköltözött 1 milliárd dolláros lakásukba, 600 alkalmazottal. A ház amúgy a nyomornegyedre néz. A feleség azt nyilatkozta, hogy a három gyereknek saját maguknak kell takarítaniuk a szobájukat. Az épületben jégszoba is van, kézzel készített(?)…..
  Kezeket fel (nem, nem úgy), ki emlékszik még Kaposváron a Pálma cukrászdára? Isteni lúdláb tortát és fagyikat lehetett ott enni negyed évszázaddal ezelőtt. Ahogy most a csokis mignon Kaposfüreden vagy Pici néninél,  a gesztenyeszív pedig a Somogy soron a legjobb. Férjem kedvence a lúdláb…..
  Néhány amerikai kutató megvizsgálta, hogyan reagálnak az alkoholra a méhek. Az angol kutatók hogy csapkodhatják most a homlokukat! Arra jutottak, hogy minél nagyobb töménységű alkoholt fogyasztott el egy méh, annál kisebb valószínűséggel repült vagy párzott és annál nagyobb eséllyel feküdt…..
A KÖNYV ÍZE Alma, a csábító 2013.01.28 08:01:00
Az almáról csak egy levegővétellel lehet beszélni: az ókorban sok növénynek nem volt neve, így az almához hasonló nagyságú, kerek gyümölcsöket vagy zöldségeket is almának nevezték el, mivel a női kebelhez hasonlít, ezért a szerelem és a termékenység, míg virága a nőiesség, a szépség szimbóluma, a…..
Adolphe Quetelet költő szeretett volna lenni, de 1830 tájékán egy reggelen úgy ébredt, hogy inkább kitalálja, hogyan lehetne meghatározni a testtömegindexet. Nem tudjuk, volt-e ebben szerepe a feleségének. Most az Oxford Egyetem kutatói megállapították, hogy a belga statisztikus formulája…..
  Mostanában marhaságokkal is foglalkoztam a blogomon, ma sincs ez másképp. Nem túl gyakran készítek húst, de túl rövid az élet ahhoz, hogy egyebek mellett: - legalább egyszer ne taknyoljak motorral, - ne tudjam, mi az, hogy építőtábor, - ne horgásszak ki egy angolnát, - ne hímezzek kalocsai…..
  Tudtátok, hogy a kakaó termésének alakja adta az ötletet a Coca-Cola üvegének egyedi formájához? Én nem és ezen teljesen kiborultam! Olyannyira, hogy azonnal szükségesnek láttam készíteni valami kakaósat. Meg közben rámtört  a csokivágy is.  Igazi retro kakaós és duplacsokis csigákat sütöttem…..
A KÖNYV ÍZE Tartsunk jakot! 2013.01.17 07:59:00
      (Kőrősi Csoma Sándor emlékére) Ha ránk tör az ünnepek utáni januári depi vagy épp örömünket leljük a világ legértelmetlenebb dolgában (hólapátolás), merthogy nincs járvány, mégis mindenki havat hány, vagy nem hagy nyugodni minket a gondolat, hogy Tóth Gabi és Voksán Virág ombre lett,…..
A könyv íze 2013.01.18 19:20:30
@joskarola: Az anyatejjel szívják magukba, biztos azért :-). Az eszkimók alapvető tápláléka meg főként a bálnazsír...
    “…Ó, rejtsd el magad a frissen sült kenyérben…” Megfogadtam József Attila tanácsát, az eredmény egy  aranybarna kovászos gyönyörűség lett. Sok heti izgatott várakozás megkoronázása volt ez a kenyér. Mert ŐT, a fő művet, annyiszor dobtam ki és kezdtem újra. Nevelgettem, szuggeráltam,…..
Drága szerzőnk! Feltett szándékunk, hogy 2013-ban a lehető legtöbb olvasót hozzuk neked. Abban is segíteni szeretnénk, hogy az értékes munkád a piacon is értékes legyen, ne csak átvitt értelemben. Ennek érdekében jövő héttől olyan tartalomnépszerűsítési és hirdetési…..
  (A fotóhoz: Nem, nem hasmenéses madarak üldögéltek a tányér felett órákig...) Ismét nem volt a karácsonyfa alatt jak, azóta próbálom kiheverni a csalódást. Pedig elképzeltem, ahogy kinézek az ablakon és nem egy távoli pontot fürkészek, hanem az állat ott legelészik a kis tulokformájával a…..
A könyv íze 2013.01.11 14:27:03
Tudjátok mi a hasonlóság a  lazacok és az emberek között?  A kor előrehaladtával mindkét faj elveszíti a fogait. És hát a kalandos élet, hogy aztán belepusztuljanak a szerelembe… A lazac  édesvízben születik, majd elindul a hidegebb tengerek felé, akár Grönlandig is. 8-10 életévükből a tengerben a…..
A könyv íze 2013.01.09 10:04:10
@eztettem: Köszönöm!
  A csokoládé fogyasztása függőséget okoz – állapította meg néhány tanulmány. Nem tudom, erre a következtetésre hány tudós hány munkanapot áldozott. Én magam is nagy csokikutató vagyok, szerintem vagyunk még egy páran, akik erre mindenféle tudományos ismeret nélkül is képesek, mármint kutatni a…..
„Hurka, kolbász, sonka, rántott csirke!” - a magát a nyerskoszt és koplalás mesterének tartó Bicsérdy Béla elleni tüntettek így állítólag 1926-ban. Az örök élet tanát hirdető különcről Kosztolányi Dezső kapcsán tettem említést. Nagyon érdekes, megfontolandó és tanulságos történet az övé:…..
Hetek óta készülök valamilyen csemegét készíteni reggelire gránátalmával, nemcsak azért, mert enyhén fűszeres, gyümölcsös illata igazán érzéki hatást kelt és így jól indul a nap. Előre elterveztem, mi is lesz a süti, de addig-addig eszegettük a környékünkön termett gránátalmákat, és addig…..
Crescenta, schiaccia, chizzuola, pizza, fogazza, torta, gastella, messinese, pinza, cofaccia. Azaz focaccia. Azonnal beleszeret az, aki egyszer megkóstolta. A költők verseket zengtek róla, íze az olasz tájra emlékezteti a messzire tévedőket. A focaccia alapja tulajdonképpen kenyértészta, de annál…..
A KÖNYV ÍZE Mazsola a Holdon 2012.11.30 07:53:58
  Ha egyszer eljutok a Holdra és döntenem kell, mit vigyek magammal, mazsola biztosan lesz nálam. Minden megvan benne, ami egy ellenálhatatlan csemegéhez szükséges: természetesen édes és sokáig lehet szemezgetni anélkül, hogy bűntudatot érezne az ember, a csokival ellentétben. A magtalan vagy…..
Varázsoljunk tavaszt! A borongós napokon igazán jólesik zöldet enni, a zsenge zöldborsónak például nem lehet ellenállni. A legfinomabb dolgok a hátsó kertben teremnek, ha sikerül, még télire is marad a föld zamataiból. Ha már zöld, legyen a társa is az, rántott cukkini lett a kísérője. A borsó…..
Virágának illata szerelemre késztet, szeplő ellenszere, van fojtó, galamb, here, ugráló, viszkető és a legerősebb mérgeket készítették belőle régen: íme a bab. Szinte minden fajtája mérgező, azonban az étkezésre használt Phaseolus fajták méreganyagai szerencsére a főzéssel elbomlanak. A földművesek…..
Azért csokiágyon, mert így legalább meg kell olvasztani  a csokit, van indok a nyalakodásra, hiszen a tál alján maradtat ujjal ki lehet törölgetni, mégse menjen kárba…A mandulapuding pedig azért készült, mert a Barozzi torta készítésekor nem használtam fel minden mandulát. A mandula egyébként…..
Egy pohár bor sok mindenről tud mesélni: a föld zamatáról, a napfény ízéről, a szőlőről, amiből készült, annak “neveltetéséről”, hogyan dolgozták fel,  a bort miképpen tárolták… Úgy tartják,  a modenai Lambrusco bor nagylelkű  és őszinte, mint azok az emberek, akik itt élnek. Egy szempillantásra van…..