Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Becomoco

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ismeretlen elkövetők megelégelték a "Pachamama" ("Földanya") szobrok jelenlétét a római Santa Maria in Traspontina katolikus templomban, és hétfő kora reggel a megszerzésük után a Tevere folyóba hajították őket. A tettesek az akcióról készített videójukat az interneten is közzétették: A szobrok…..
Becomoco 2019.10.22 10:01:33
Október 6. Magyar nemzeti gyásznap, amelyre a cseh és szlovák köznyelv is megemlékezik: Világoš. • Magyarországon nem ismert, hogy a szlovák és a cseh nyelvben bevett szó • Szlovákiában nem ismert, hogy Magyarországon ez egy fájó történelmi…..
Becomoco 2013.10.07 15:37:54
Az 1848/49-es eseményeknek (forradalom, polgárháború, szabadságharc) legsúlyosabb öröksége a Kárpát-medencei nemzetek (nemcsak a politikai elitek ) közötti végleges szakadás. Világosan gondolkodók számára, mint pl. Teleki László, ez már világos volt. A kormány párizsi küldötteként 1849. májusában már megírta Kossuthnak, hogy a szentistváni Magyar Birodalomnak vége van (magyarok aránya 38-40%), ki kell egyezni a szerbekkel, horvátokkal és románokkal (a többi nemzeti mozgalmat nem tartotta még erősnek és veszélyesnek, nekik területi autonómiát adott volna), amíg nem késő. Ha menni akarnak menjenek.
A véres polgárháború Erdélyben és Délvidéken és a Felföld egyes régióiban tömegélménnyé tette az egymás elleni erőszakot, megtorlást, visszatorlást, bosszút. A szomszéd népek (szerbek, horvátok, szlovákok, románok) számára 1848 az elnyomó magyarok elleni harcot jelenti, mi, magyarok pedig azzal az illúzióval nézhetjük utólag az eseményeket, ha nem jön az orosz beavatkozás, mindegyik nemzeti mozgalmat legyőzhettük volna. Ami talán igaz is lenne, de az együttélés akkor sem ment már volna hosszú távon. A kérdés az maradt, milyen határok mentén történik majd meg a szétválás/szétesés. Ez 1918/19-ben történt meg, számunkra a legrosszabb forgatókönyvek alapján, amiben a magyar politikai eliteteket (kb. 1870-1918) terheli a legnagyobb felelősség.
1848/49 legsúlyosabb öröksége nem a levert szabadságharc hanem a véres polgárháború, amit az előbbi katonailag kétségkívül jelentősebb eseménysor eltakar, mindmáig.
Škultéty-Skultéty biztosan nem értené, miért vitáznak ma a magyar és a szlovák nacionalisták, akik egymással gyakran teljesen ellentmondó és egymást kizáró nyelvet beszélnek.  Igazi gyöngyszem a Škultéty sztori, különösen szórakoztató a magyar narratíva…..
Becomoco 2013.06.25 13:55:14
Valóban, a szlovák fél eljárása és a magyar fél ellenreakciója is a régi, kirekesztő nacionalista sémát mutatja.
Több mint valószínű, hogy főhősünk szlovák anyanyelvű lehetett abban a teljesen szlovák környezetben, de erős "hungarus-tudata" is lehetett. Abban a korban ez simán belefért.
Így, szerintem mindkét fél magáénak tudhatja. Amúgy úgy tudom, hogy lesz magyar nyelvű felirat (kivételesen).

Érdekességképpen annyit: épp most szerkesztettem egy térképet az 1848-ban Galíciából hazaszökő/hazatérő huszáralakulatokról. A huszárezredek a korszakban elvileg a legmagyarabb alakulatoknak számítottak. 1848 nyarán/őszén a 8. (Coburg) huszárezred Lemberg térségében állomásozott. Az ezred hadkiegészítő területe: Pozsony, Nyitra és Trencsén vármegyék voltak. Ennek az ezrednek az elődjében szolgált Skultéty is. A legénység 2/3-da vagy 3/4-e szlovák volt (pontosan nem ismerjük az arányt.) Az ezred legénysége századonként hazaszökött/hazajött Magyarországra és részt vitézül részt vett a szabadságharcban magyar oldalon.
Tisztikarnak csak egy része követte őket, jó magyaros nevű, nemesi származású tisztek nem mentek velük.
A "hungarus tudatuk" mellett persze a testületi szellem is jelentős szerepet játszott: de itt sem lehet nemzeti sémában leírni viselkedésüket, meg a többi korszakban élt embereknek sem.
Tehát a 8. magyar huszárezred pontosabban: 8. magyarországi huszárezred volt.
Slovensko, do toho! Pszeudomagyarok 2012.08.20 13:02:00
Az ősmagyarok megérkezése a Kárpát-medencébe és Szent István államalapítása történelmünk egyik legjelentősebb eseménye. Ennek ellenére még csak annyira sem ünnepeljük, mint Cirill és Metód szlovákiai látogatását, még ennél is rosszabb: azt gondoljátok, a győri vagy a…..
Becomoco 2012.08.27 12:39:49
Tisztelt Csehszlovák Kém!

Történelmi gondolatmenetének időrendben első mondatát korrigálnám: „Jöttek a hunok, a szlovák kivárt.”
Én úgy tudom, - és ez a szlovák, lengyel, cseh stb. töténészeknél sem probléma -, hogy az első szláv törzsek a Kárpát-medencébe az 5/6. század fordulóján kezdtek keletről és északról benyomulni. A 6. század elején szállják meg a mai Szlovákia területét is. Ekkor ér véget a Dunától északra a germán törzsek kb. 500 éves uralma. Még itt találják a pl. longobárdokat is, mármint a mai Szlovákia területén. 567/568-ban jelennek meg az avarok a térségben és alapvetően átalakítják a térség politikai, etnikai képét. Ezt már kibekkelhették a szlávok. Hogy a 6. századi szlávokat szlováknak minősíteni, ezzel még a szlovák munkákban se nagyon találkoztam. A 9-11. században: az egy más kérdés.
A hunok a térségben még az 5. század elején jelennek meg, ekkor még a szlávok az „őshazájukban” vannak: Dnyeper-Visztula-Dnyeszter térségben.
Attila 453-as halála után a hun uralom néhány éven belül összeomlik és visszahúzódnak Kelet-Európába: mint politikai hatalom megszűnnek. Ez utáni évtizedekben kezdődik csak meg a szláv törzsek délre és délnyugatra való mozgása. Tehát a hunokat szerintem nem bekkelhették ki a szlovákok, az avarokat is erős túlzással. A Morva Fejedelemség létrejötte is alapvetően összefügg az Avar Kaganátus 795-807 közötti megsemmisülésével. Az avar-szláv együttélés egy komolyabb kérdés: a szlávok balkáni megtelepedésében a bizánci uralom összeomlása járult hozzá, melyet az avarok 568-626 közötti balkáni hadjáratai váltottak ki.
Egyenlőre ennyi.
PS.: Ami I. (Szent) István magyar király jelentőségét illeti a szlovák történeti gondolkodásban, azzal egyetértek. A románság akkori Kárpát-medencei jelenléte szerintem kétséges, a horvátoknak nincs köze hozzá, a szlovónoknak talán. (Egyikről sincs egykorú forrás) A mai szlovének őseinek a kis számú pannoniai jelenléte miatt se nagyon. Egyedül a szlovákoknál lehet olyan fontos, mint a magyaroknak.
Most csak ennyi.
Viszlát! Do videnia!