Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mnkj

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Különös bírósági ítélet született a múlt héten Moszkvában. A városi bíróság két év letöltendő börtönre ítélte az orosz lányok alkotta punkzenekar, a Pussy Riot három tagját. A lányokat huliganizmussal és vallási gyűlölet szításával vádolták, mivel a tavaszi…..
mnkj 2012.08.26 20:26:45
Tulajdonképen egyet kell, hogy értsek veled, csak szerintem te egy olyan dologról beszélsz, ami csak elméletileg létezik. Szerinted melyik országokban létezik az "igazi" demokrácia?

"Senki nem tudja megmagyarázni nekem, hogy az orosz ember ebből a szempontból különbözik, alapból hülyébb, vagy genetikusan arra vágyik, hogy rendszeresen beletörölje a hatalom a csizmáját."

Valóban. De nem erről van szó. Az általam ismert oroszok ezt nem így élik meg. Ők örülnek minden apró lépésnek, amit Putyin megtesz. Különösen szeretik, hogy a valamivel politikusabb Medvegyevvel ellentétben ő nevén nevezi a gyereket (pl. egy korrupciós botrány esetén).

"választási csalásról nem tudok, de szerintem ettől nem áll nagyon távol, ahogyan Medvegyev segítségével átlavírozta a magát a hatalomban maradás alkotmányos akadályain"

Nos, ez nézőpont kérdése. Van egy párt, ahol Putyin a főnök. Ez a párt nyeri folyamatosan a demokratikus választásokat. Mikor az alkotmány miatt Putyin nem lehetett újra miniszterelnök, akkor Medvegyevvel is nyertek, aki egy kicsit más irányvonalat képviselt. Aztán, mikor újra indult a választásokon, megint nyertek és ő lett a miniszterelnök. Máshol nem történik ilyesmi, de az nem jelenti azt, hogy nem demokratikus. (Amikor nálunk nyert a 2/3-ad, akkor is voltak ilyen hangok külföldön, de ebben az esetben is csak a vesztesek generálják ezeket a vitákat.) Vannak más pártok is, mint pl. a kommunisták vagy a Zsilinovszkij nevével jegyzett szélsőjobboldali párt. A többieket nem ismerem, biztosan vannak még. A kommunistákra érthető módon kevesen szavaznak, Zsilinovszkij pedig nem teljesen ép elméjű (talán te is hallottad, hogy akkoriban Magyarországot is hozzájuk akarta csatolni). Ugyanakkor az utcán meglát egy színesbőrű embert, nekiáll vele kiabálni, hogy takarodjon haza. Egy hónapja 500 Rubelt osztogatott a piacon öregasszonyoknak. Szerinted? :-) Majd ha lesz egy épkézláb ellenzéki párt, lehet, hogy Putyin lekerül a hatalomból. Akkor lesz majd érdekes, hogy hogyan reagál. Ha nem adja át, akkor neked lesz igazad. Egyébként meg az olyan orgánumok, mint a Pussy Riot komolytalanok. Ha nem a temlomban csináták volna, amit csináltak, akkor most nem irogatnánk egymásnak. Mint korábban írtam, az ítélet komolytalan, de eléjét veszi a templomban történő rendbontásnak. Nem vagyok valláspárti, de szerintem sem ez a módja a tiltakozásnak. Ott is be kell jelenteni egy rendezvényt a rendőrségen és azt kiabálhatsz, amit akarsz. Nem visznek gulágra.

Oroszország más világ. El tudod képzelni, hogy ezek még mindig ott tartanak, hogy ki nyerte meg a II. világháborút? Más mentalitás, számunkra nehezen érthető, mert nem éltük át azt, amit ők.

Ezek az én tapasztalataim, de persze lehet, hogy más másfajta emberekkel találkozik, mást hall. Innen nem tudjuk megítélni, hogy nekik mi lenne a jó. Meg amúgyis ez az ő belügyük.