Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Altalena

9 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Részletek Orbán Viktor évértékelőjéből: "A pártjaink ugyan lehetnek ellenzékben, a haza azonban nem. ... Van olyan, hogy néha leparancsolják az embert a parancsnoki hídról vagy a kormánykerék mellől – erről én is tudnék mesélni –, de a hajó közös, ezért ilyenkor is…..
Habár vitathatatlan, hogy a történelem során előfordult a vallásnak valamiféle méltánytalan gyakorlása, azonban nem igaz, hogy az istentagadás helyreállítaná a békét. [Se un qualche uso indebito della religione nella storia è incontestabile, non è tuttavia vero che il “no” a…..
* Egy majdani összefoglaló alább olvasható béta-verzióját a blog jelenlegi két szerzője közösen írta másfél évvel ezelőtt. Most elővettük, hogy az azóta szerzett belátásokkal és ismeretekkel bővítve és kiegészítve újraszerkesszük. Ezért különösen szívesen fogadunk…..
Altalena 2012.12.21 01:30:28
@ipartelep:
Az csodás volna, ha itt széljobbos antiszemita kommentek lennének, azokat nagyon szeretjük! Remek játék és ujjgyakorlat, az ilyet alapból nem moderáljuk és nem küldjük el a szerzőjét... Valamint azt javaslom, hogy a szövegeket minősítsük, ne az íróikat: ez egyszerűen szórakoztatóbb, tanulságosabb, értelmesebb, korrektebb időtöltés. Amikor van néhány bekezdés tele logikai bukfenccel, akkor pazarlás otthagyni egy olyan egyszavas ítélet kedvéért, hogy antiszemita.

Amúgy Schwerer Gustav szövegéből én nem hallok ki antiszemita húrokat. A "talmudista szakkör" inkább valami pajtáskodó, bennfenteskedő izé, akár még pozitívnak is mondható, ha azt nézzük, hogy a Talmud elképesztő kincsesbányája valóban adhat a tanulmányozóinak némi előnyt a szövegelemzői-logikai feladatokban. Mondjuk ehhez minimum az kell, hogy a Talmud valóban tanulmányozva legyen, az meg nem jár együtt a származással, de még a vallással sem, itt tárgyi tévedésben van a kolléga. Arról se tudok, hogy Bajnait a "Dohány utcából" segítenék (értsd: zsidó tanácsadói lennének), szemben mondjuk Orbánnal, aki masszívan használja a Bibi Netanjahu emberét, bizonyos Arthur Finkelsteint, vagy szemben az MSZP-vel (Ron Werber reloaded). De valahogy nem gondolom, hogy Ron Werber és Finkelstein epikus csatáját a magyar országgyűlési választásokon az fogja eldönteni, hogy melyikük mászkál gyakrabban Talmuddal a hóna alatt... Lüke szöveg a talmudozás, na. Egy lüke mém, aminek Schwerer Gusztáv itten a meggondolatlan replikátora.

Ha meg arra célzott a kommenter, hogy ez a blog maga lenne a talmudista szakkör nyilvános felülete, és mi Bajnai védelmében és/vagy megbízásából írjuk, amiket írunk, az egy nagyon hízelgő elképzelés lenne, de sajnos a fontosságunkban való sütkérezés után ki kéne mutatnunk róla, hogy az összeesküvés-elméletek hibáival bír (a szükségesnél több igazolatlan előfeltétel és falszifikálhatatlanság).

Aztán van ez a félmondat: "...összeállt a talmudista szakkör és heves brainstormingba kezdett, hogy mégis valamivel segíteni kell a baráti brancsot, mégis csak le kell számolni ezzel a kurva fasizmussal, ami itten uralkodik".
Ez a szöveg a "támadják a magyarságot az idegenszívűek"-narratívát hozza ide, becsomagolva. Mintha ami Magyarországon zajlik (igazolhatóan fasisztoid jegyekkel egyébként), az nem Magyarországnak lenne legfőképp és legelsősorban káros, hanem valami brancsnak, ami idegen(szívű) csoportokkal áll baráti kapcsolatban. A hazaárulók szövetkezése a külső ellenséggel, a derék magyarok ellen... Én igazából ezt se nevezném antiszemita szövegnek, mert a zsidó itt egy jelkép, és nem az a legfontosabb vonása, hogy zsidó, hanem hogy a magyarságtól idegen entitás.

... Nem mondom, hogy ez a pár sor, amit most összehordtam, olyan remek szövegelemzés volt, Montefiore meglehet másképp és sokkal ügyesebben szétszedné, de én még erről is úgy vélem, hogy sokféle módon produktívabb és hasznosabb, mint azt írni, hogy Sch. G. egy hülye szélsőjobbos.
Amerikai elnököt még soha nem utasított el nagyobb arányban a fehér férfi választói réteg, mint Barack Obamát 2012-ben. Obamára a fehér férfiak mindössze 34%-a szavazott, megkapta viszont a feketék (93%), az ázsiaiak (73%), és a spanyolajkúak (71%) támogatását. A fehér férfi…..
Azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy szexuális életet éljenek egymással.” Egyrészről... Mi mást is lehetett várni egy nagykövettől, az elnyomó többségi társadalom…..
Az Obama-kampánystáb és az amerikai tömegmédia hónapokon keresztül azzal tematizálta az elnökválasztási kampányt, hogy Mitt Romney miképp "bakizik". Baki volt Izraelben a palesztin területek relatív elmaradottságát összefüggésbe hozni kulturális tényezőkkel, a londoni…..
Példabeszédek Mi jobbak vagyunk 2012.09.14 03:30:00
"[A Muszlimok ártatlansága című film] bemutatása egy rosszindulatú kampány része, ami a vallások lejáratásával a népek, különösképp az egyiptomi nép megosztását célozza." ------------- "Elítéljük azokat az állandó próbálkozásokat, amiket félrevezetett személyek a…..
Altalena 2012.09.16 14:14:38
@milliliteratura: "ha egy hazug pamfleten a teljes muszlim világ megsértődik, akkor e pamfletet objektíve elfogadhatjuk sértőnek."

És ha egy igaz pamfleten sértődnek? Ha jól értelek, azt nem tartanád sértőnek.
Vagyis ismét oda jutunk, hogy nem a sértődés ténye határozza meg, hogy valami sértő-e, hanem az adott dolognak a reakcióktól független minősége (példánkban az igaz vagy hamis volta).

A gyarmatosító bűnök miatti jóvátétel, kiengesztelés egy (tudtommal) marxista gyökerű balos idea, nem én álmodtam meg. Ha azt szeretnéd vitatni, hogy Európa jóléti államai e balos ideológiai hagyományok képviselői, és hogy Obama ugyanezt a balra tolódást próbálja keresztülvinni az óceán túlpartján, ahhoz kevés lesz annyi, hogy lázálomnak minősítsd.

"igen könnyen értelmezhető. neked ez utóbbi azonban ez nem sikerül, sajnos."

A másik lehetőség, hogy te nem értetted meg, amit értelmezésként írtam a clintoni narratíváról. Javaslom, adjunk pár százaléknyi esélyt annak, hogy esetleg ez a helyzet.
Altalena 2012.09.16 15:32:22
@milliliteratura: Pedig tényleg nem bonyolult, a külügyminiszter asszony szövege értelmetlen, mert (leírom még egyszer, ezen ne múljék) igazolatlan, hogy a film "szándékos törekvés a lejáratásra", továbbá maga a lejárató vonás sem annak függvénye, hogy azt akárhány ezer muzulmán lejáratónak/sértőnek érzékeli-e (ebben talán most már te is egyetértesz).
Azt persze mondhatja általánosságban, hogy helytelenít minden szándékos lejárató törekvést stb., de itt nem általánosságban beszél, hanem a konkrét filmről és a konkrét helyzetről.

És mivel a Clinton-szöveg ilyen módon értelmetlen, de azért ő mégis elmondta, és megerősítette, és vélhetően értelmesnek gondolja, ezért érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen keretben (narratívában) számít ez helyénvaló gondolatnak. Hát például abban, hogy nekünk bocsánatot kell kérnünk tőlük, mert mi vagyunk a felelősek az ő sérelmeikért (függetlenül a fentiektől, miszerint ténylegesen nem mi vagyunk felelősek). Összevetve Obama idézett ENSZ-béli szövegével (Amerika vezető szerepének tagadása), meg általában a négyéves ténykedésével megállapítható, hogy ez a bocsánatkérő, engesztelő, ugyanakkor paternalista narratíva jellemző az amerikai kormányra.

Szerintem ez egy elég pofás levezetés, de ha van ötleted arra, hogy Clintonné lükeségei milyen más keretbe illenek bele, szívesen olvasom. Sajnos arról nem tudtál meggyőzni, hogy a szöveg értelmetlenségét értelemnek lássam.

A másik ellenvetésedről: úgy emlékszem, végig a nyugati kormányokról (és nem népekről) írtam, mint ennek a felfogásnak a terjesztőiről, akik közé odatartozik Obama is. A poszt utolsó sora pont arról szól, hogy novemberben kiderül, mennyire azonosul többek közt ezzel a felfogással az amerikai választópolgár.
Altalena 2012.09.16 16:09:18
@milliliteratura: Köszönöm a vitát és a jókívánságot :) Viszont kívánom a Te blogodhoz is.
Gondolom, már mindenki értesült arról, hogy Christopher Stevenst, az Egyesült Államok líbiai nagykövetét kedd este Bengáziban megölték. A tettet a sajtóban megjelent hírek szerint a feldühödött tömeg követte el, akik egy, az iszlámot és Mohamed prófétát gyalázó film miatt…..
Altalena 2012.09.14 14:19:59
@Martian: "Simán elképzelhető, hogy (most is) a háttérből titkos amerikai ügynökség szervezte ezeket az "iszlám terrorista" akciókat."

Kellően csapongó fantáziával bármi simán elképzelhető, de ez nem jelenti, hogy az elképzelt eseménynek különösebb köze lenne a valósághoz.
Ráadásul a muszlimok bántó lenézése az, hogy ők akarat nélküli bábok lennének, akiket a CIA akkor bír rá egy kis lincselésre, amikor csak akar. Ez a "mi jobbak vagyunk, mint ők" hiedelme, ami szerint az ő tetteikért is mi vagyunk a felelősek. Bővebben lásd:
peldabeszedek.blog.hu/2012/09/14/mi_jobbak_vagyunk
Altalena 2012.09.14 16:05:14
@milliliteratura: Ha mindenki ilyen egyformán hülyíthető, akkor miből gondolod, hogy a CIA hülyíti az arabokat, és nem fordítva?
Altalena 2012.09.14 16:08:42
@Kullancs1983: "A gyilkosságra mindazonáltal épp most készülnek gyilkossággal reagálni."

No, gyűlik az amerikai tömeg a washingtoni líbiai nagykövet meglincselésére?
(Persze, hogy nem gyűlik, mi ilyeneket nem csinálunk, mert jobbak akarunk lenni. Ha netán bosszút állunk, azt is sokmillió dollárért kifejlesztett technikával tesszük, nehogy a célszemélyen kívül bárkinek bántódása essen.)
Gotham City utcáin demokrácia és jogrend uralkodik, de a felszín alatt, a városi csatornarendszer törvényen kívüli bugyraiban egy karizmatikus népvezér készülődik, hogy az emberek közvetlen képviseletére hivatkozva átvegye a hatalmat. Ezzel a felvezetéssel kezdődik a…..
Szent Istvánt gyalázni szabad, Anna Frankot nem. Szent István érdemeit tagadni, relativizálni lehet, a holokausztot nem. [...] Szent István emlékét saját ünnepén porig gyalázták. Betonba döngölték. Hataloméhes önző szadistaként állították be államalapító királyunkat.…..
A magyar fiatal generációkban századokra visszamenőleg megvan az az ösztön, hogy más kultúrában is kipróbálják magukat. A kalandozások népe vagyunk, és ez igaz a XXI. században is. [...] Én is elmentem ’89-ben, amikor ösztöndíj lehetőséghez jutottam. Azonnal mentem Oxfordba,…..