Regisztráció Blogot indítok
Adatok
gastrobloggers

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Fura dolog ez a hamburger, az ember hozzá van szokva, hogy megkapja kis noname bodékban, gyorséttermekben, bevásárlóközpontokban, marhából, sertésből, patkányból, csalamádéval. Nem is feltétlen az illusztris szakmák csúcsa burgerbloggernek lenni. De akkor, amikor egy 98 éve…..
gastrobloggers 2012.08.11 12:40:49
csááá mindenkinek. egy kis matek:

1. az USA-ban az éttermekben nem 27% az ÁFA, hanem kb 8-9, amitől alapból minden 20%-kal olcsóbb. Viszont az elvárt borravaló a vendéglátó helyeken 15%, 6 fő fölött pedig az éttermekben 20% szervizdijat számolnak fel...

Alább egy amerikai Déryné szintű burger netto ára egy belvárosi helyen (az USA-ban mindenütt net árakat irnak ki): a sajtburger 19USD = 4180.Áfával 4535. Borravalóval 5200...

Ha az éttermi Áfa itthon 8,5% lenne, akkor a Déryné Burger a burgonya nélkül 2000 alatt lenne, borravalóval kb 2200.

balthazarny.com/menus/dinner.pdf

2. És még valami: a burger árában a világon mindenütt benne van a hely fenntartási költsége, rezsije, bérleti dija, mert ugye azt is meg kell fizetni...a bérleti dijak a belvárosban, belbudán simán hozzák az amerikai szintet, az áram és gáz pedig konrétan sokkal drágább.. Ha pedig a vendéglős ezeket nem kalkulálja bele, akkor egyszerűen be kell zárnia.

Ráadásul egy korrekt tiszta médium bészin burgerhez korrekt bészint kell venni, számlásan, az összes bizonyitvánnyal. Ez pedig a beszállitónak sem olcsó, pont 2x-3x annyiba kerül, mint a sarki burgereseknél árult löncshús, amit amugy jól át is sütnek, mert véresen ki sem merik adni az összetevők miatt....

úgyhogy good luck. ami olcsó, annak hidd el, meg van az oka...az egész világ igy működik.