Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lillanagyi

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tegnapi nagyszerű törökországi poszt után fokozzuk a tempót és a távolságot, mai úticélunk ugyanis a világ egyik legbiztonságosabb, legtisztább (felmossák az utcakövet!) állama, valóságos adóparadicsom, ahol rend van és fegyelem, alacsony adók – és persze mindennek a…..
Lillanagyi 2012.08.11 11:28:35
Nagyon tetszett a cikk, gratulálok kedves Krisztián.
1980 és 86 között négyszer jártam Szingapúrban, a cikkben leírthoz hasonló állapotokat találtam. Akkoriban már a Szingapúrhoz közeledő repülőgép utasait is figyelmeztették a "házirendre". Pl. Férfi hosszú hajjal nem léphetett be az országba, tilos volt a rágógumi. Az utcai szemetelést 100 szingapúri dollárral büntették. Nem is volt szemét az utcán. Éjszaka a város utcáit mosókocsik járták, valóban a földről lehetett enni. Nem volt kosz, kutyagumi, grafitti a falakon, mint bárhol Európában. A drogozás és a drogkereskedelem elképzelhetetlen volt, hiszen halállal büntették.
Nekem nagyon tetszett ez a szigor pedig alapvetően liberális gondolkodású vagyok.
Ami még különösen tetszett Szingapúrban, az a különböző vallások békés egymás mellett élése volt. Jellemző volt, hogy a nyolcvanas években a szingapúri dolgozók mindössze 5 nap szabadságot kaptak évente. Mivel azonban az összes vallás valamennyi ünnepe szabadnap volt, bőven kijött a 30 nap szabadság. 1980-ban májusban jelen voltam egy buddhista vallási ünnepen és saját szememmel láttam együtt ünnepelni buddhistát és muzulmánt, keresztényt és ateistát.
Amikor 1980-ban először jártam Szingapúrban még vízummal lehetett csak bejutni az országba. Igen nehéz volt megszerezni. Ottlétünk alatt jelentkezni kellett a Brit Konzulátuson és a Bevándorlási Hivatalban is. Hosszabb távra szóló munkavállalási engedélyt csak a legmagasabban képzett szakembereknek adtak ki. Legalább két diploma és minimálisan 3 nyelv magas szintű ismerete volt a feltétel.
Valamennyi alkalommal hivatalos úton jártam Szingapúrban - kereskedelmi kiállításokat szerveztem. Elkápráztatott rugalmas, gyors, szakszerű ügyintézésük, munkabírásuk és megbízhatóságuk.
Szingapúr már akkor is lenyűgöző volt. És hová fejlődött azóta...