Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jolika neni a szomszedbol

0 bejegyzést írt és 169 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Időről időre érkeznek olyan levelek, történetek, amelyek kissé árnyalják a külföldi életről szóló képet. Zsófi mai írása is ilyen, ő Németországban találkozott olyan megalázó jelenségekkel, amilyenekkel szerinte Magyarországon egy külföldi nem szembesül. „Több…..
Jolika neni a szomszedbol 2013.04.13 11:46:27
@Sanyi9: A borítékolt 1000 hozzászólás? :)
Többször jártunk már hajón, ám úgy, mint ma, még nem. A mai poszt szerzője ugyanis egy bárzongorista, aki sokat dolgozik óceánjáró luxushajókon (is), és bár szinte látom magam előtt a kétkedő hozzászólásokat (hogy finom legyek), annyit előre le szeretnék szögezni, hogy a…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.12.28 15:36:03
@váj mí: Vedd is fel gyorsan a jelmezt, pingáld fel a Joker arcot :D
Jolika neni a szomszedbol 2012.12.28 15:37:26
@Lilli_Csiribiri: Pont erre gondoltam, hogy lehet, hogy nem óceánjáró óriásról írta a posztot, hiszen a bevezetőben az volt, hogy azokon IS dolgozik.

váj mí: csak lassan sminkelj!
Jolika neni a szomszedbol 2012.12.28 19:05:31
Sokszor hangzik el baráti beszélgetésekben (és nem csak azokban), hogy Magyarországon az álláskeresés során (is) elsősorban a kapcsolatok számítanak és csak másodsorban a tudás és a tapasztalat. Csaszi leveléből az derül ki, hogy az elmúlt időszak eseményei benne is súlyos…..
Ismét egy folytatásos történet újabb epizódja következik, ezúttal Londonból, ahová Ádám kevesebb, mint fél éve költözött ki. Mint írja, lassan kezdi felvenni a ritmust, lassan rutinos londonivá válik, noha bőven akad még, ami zavarja. Mondjuk az, hogy a brit főváros…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.12.21 09:44:45
@Babette_: Nem is neked kell érezned.
A Közel-Kelet országai mindig kicsit titokzatosnak tűnnek az egyszeri európai ember számára, hiszen nehezen tudjuk a saját kulturális berögzültségeink segítségével elképzelni, milyenek is lehetnek a mindennapok egy ilyen országban. Ezért is jó olvasni Abaya írásait, hiszen…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.12.18 19:34:16
@Zsuzsi65: Zsuzsi (és még sokan), az autó kérdésről szerintem átformálnád a véleményed, ha ellátogatnál valamelyik GCC országba, és megtapasztalnád a saját bőrödön, hogy mi számukra a vezetési kultúra. Ugyanis nincs vezetési kultúra. Az erősebb kutya szexualizál alapon működik a közlekedés. Két gyerekkel a hátad mögött pedig átértékeled a nagyméretű autó előnyeit. A nagy autó itt a biztonságot jelenti, nem pedig a társadalmi hovatartozást.
Külföldre érkezés után az első hetek még akkor is komoly problémahalmazt jelentenek, ha az ember megpróbál a lehetőségekhez mérten felkészülni. Így járt Kriszta is, aki párjával Írországba költözött, és bár amit lehetett, próbált előzetesen kivédeni, kiderült, a…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.12.08 14:27:23
@Recepcios lány: Hát igen, én sem a felelősen gondolkodó jelzővel illetném ezeket az ismerőseimet, az tény. Van olyan közöttük, aki még 7 év után is pakisztániakkal lakik együtt, és panaszkodik, hogy sertést még csak be sem vihet a lakásba, de olyan is, aki még nem beszél angolul, mert folyamatosan úgy kevergette a dolgokat, hogy csak magyarokkal lakjon együtt, magyarok dolgozzanak körülötte.

Ne veszítsétek szem elől a céljaitokat, ez sok erőt tud adni akkor, amikor már esetleg kezd belefásulni az ember.
Jolika neni a szomszedbol 2012.12.08 15:22:51
@Th's child: Panelt. Tiszántúlon például. Tömegével. Hidd el, hogy nem lehetetlen, rengeteg 30 körüli embernek van lakása abban a kisvárosban. Dolgoznak nagyon keményen, igen behúzott nadrágszíjjal, megcsinálták.
Jolika neni a szomszedbol 2012.12.08 18:25:11
@Sanyi9: Nem.
Teljesen kizárt, hogy december 6-án ne Finnországba vezessen az utunk (ezúton is üdvözlöm Joulupukkit, remélem, mindenkinek hozott valamit – nekem virgácsot hozott, amiért annyira elmaradtam a levelek megválaszolásával, de megfogadtam, hogy mihamarabb utolérem magam), úgyhogy ma…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.12.07 08:19:23
@tanato: Igen, így még visszatetszőbb, hogy ott is él velük egy fedél alatt, ezért mondtam, hogy azonnal megválnék egy ilyen embertől, aki vadidegeneknek elpletykálja, hogy mi mennyit költünk dizájner lámpára, bezzeg az ő fizetésére...
Jolika neni a szomszedbol 2012.12.07 09:20:12
@tanato: Igen, jó is volt olvasni, hogy ő hogy áll a dolgokhoz, erről lenne szó, erről szólna ez a munka szerintem.
Határátkelő Svájci horrorsztori 2012.11.30 06:58:00
Mint a címből is kiderül, nem lesz egy vidám poszt a mai, de nem árt, ha a külföldi munkavállalás árnyoldalait is látja, akit ez érdekel. Szerzője, Nyauka Vauka egy svájci au pair munkát vállalt be, és (talán nem meglepő a felvezetés után) ma már nagyon bánja. Hogy miért, az…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.12.01 09:04:18
@hagyma: Én évek óta dolgozom együtt indiaiakkal, sri-lankaiakkal, férjemnek pedig sok pakisztáni beosztottja van. Egyet elmondhatok: nagyon fontos náluk a fürdés, a hajmosásnak pedig kiemelt fontossága van. Egy átlag indiai nő például naponta minimum egyszer megmossa a haját, de ez tényleg a minimum. Sokuk naponta kétszer (reggel és este) mos hajat. Vannak olyan indiai ismerőseim, akikkel vagyok olyan viszonyban, hogy ezekről a dolgokról beszélgessünk, meglepődnél, hogy mennyire fontos náluk a személyi higiénia! Az egyik kutyás indiai barátom nevetve mondta, hogy ha a húga annyiszor mosna hajat, mint én (hetente kétszer), az anyjuk nagyon megverné. Nekem az a tapasztalatom velük, hogy mindig nagyon ápoltak (különösen a nők!), a hajuk szépen fésülve, fonva (én még nem találkoztam rövidhajú indiai nővel, szóval ez nem kis meló nap, mint nap, hogy mossák egyszer-kétszer), a munkaruhájukat minden este mossák-vasalják. Rendkívül ápolt emberek. Akiknek a lakásán voltam, arról ugyanezt tudom elmondani. Váratlan látogatás esetén is makulátlan tisztaság, a padlóról enni lehetett volna.
Jolika neni a szomszedbol 2012.12.01 09:50:36
@tanato: Igen, amikor először szembesültem azzal, hogy ennyire sűrűn mosnak hajat, és mi mindennel ápolják, én is rögtön azt mondtam, hogy ja, hát ez itt a titok, így aztán tényleg mindenkinek szép lenne a haja! Nagyon sok a fehérítő hatású kozmetikum, a boltok tele vannak vele. Ők olyan fehér bőrt akarnak, mint az enyém, én meg olyan szép hajat, mint az övéké, kerek a világ :D

Most jutott eszembe, hogy amikor együtt bandáztunk a kutyáinkkal, majdnem megütött a guta, amikor elmesélték, hogy ők bizony a kutyájukat is hetente minimum kétszer-háromszor fürdetik, hiába tartottam nekik előadást, hogy nem szabad, heti egyre sikerült csak letornázni a fürdetések számát.
Jolika neni a szomszedbol 2012.12.01 09:57:57
@DieNanny: Igen, így akkor már tényleg érthető a keveredésem :)
Mi más is lehetne, mint Moszkva? (Na jó, akad még egy-két ötletem...) A mai történet tehát onnan érkezett, Annamária írta, aki egyszer már jelentkezett az orosz fővárosból. Kiderül, tényleg olyan drága város-e (és ez mit is jelent pontosan), de szó lesz sok minden más,…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.11.29 19:14:10
@Magyar Vitéz: Hat ja... Pedig a te hozzaszolasaid mind eleganciat es illemet tukroznek. :D
Mai történetünk Texasból érkezett, és sok sztereotípiára ad választ. Kiderül például, hogy tényleg elhízottak és buták-e az amerikaiak, tényleg csak azok járnak-e gyalog, akik sportolnak, milyen egy jó színvonalú lakópark és még sok minden más. De a lényeg, amit Texasi…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.11.26 19:10:46
@csaxólok: Miert lenne fals a pelda? Mindossze azt erzekelteti, hogy ahany ember, annyi sors, annyi eletut, es kb. mindenkienel van rosszabb, ami miatt szegyellhetnenk magunkat az aktualis problemaink miatt. Meg a ket leirt peldanal is tudnek sokkal-sokkal rosszabbakat irni, csak nem akarok senkit sem untatni.

De elitelni, sertegetni valakit azert, mert mashogy dont es el, mint ahogy mi cselekdnenk? Mire jo ez?

Anyagi viszonylatban kb. ott vagyunk, mint a posztolo, de dolgozom. Mert EN mashogy gondolkodom, nekem jolesik (na nem a reggeli ebredeskor). Olyan vagyok ezzel itt, mint a feher hollo, a magyarok kozott meg plane. Na errol tudnek meselni, es hidd el, ettol fordulnal fel, amit itt a magyar madame-ok muvelnek, nem pedig a posztolotol. Mindebbol azt akartam kihozni, hogy bar tok hasonlo a helyzetunk a posztoloval, en dolgozom, de eszem agaban nincs elitelni azert, mert o nem.
Jolika neni a szomszedbol 2012.11.26 19:21:02
@csaxólok: Nem tudom, hogy masok mit hisznek, meg nem is az en dolgom. Nekem nem kell ezeket mondanod, engem mar kopasztottak meg egy valas soran.
Jolika neni a szomszedbol 2012.11.26 19:22:20
Miután képtelenek volt vevőt találni a manhattani házra, a patinás Woolworth-kúria tulajdonosa úgy döntött, hogy inkább kiadja azt. Havi 150 ezer dolláros lakbérével valószínűleg nem lesz népszerű az egyetemisták körében. A gótikus francia stílusú villát még…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.11.24 11:05:30
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Pont ez jutott eszembe, hogy bollywood-ban megnyalnak mind a 10 ujjukat erte, nameg az arabokat sem kell felteni, a GCC-ben bejonne a stilus.
Nemreg lattam egy csaladot, ahogy buszken megvasaroltak egy TRONT, ami lila plusshuzattal volt bevonva, strasszok diszitettek, esaranyszinu oroszlanlabakon allt. A hattamlajat nem csicsaztak tul, egyszeruen faragtak egy 3 agu koronat ra, aztan kesz is.
A tegnapi (többféle értelemben is) forró poszt után ma hűvösebbre vesszük az irányt és egészen Svédországig szaladunk. Kiderül, tényleg olyan magasak-e a svéd adók; hogyan jöhet össze egy évben 61 nap szabadság (háromszor adtam össze és annyi...); és az is, mi a…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.11.23 18:11:10
@tanato: Jajj, ez nagyon nem hangzik jol, a baj nem jar egyedul, viszont ha vigasztal, akkor legalabb letudtad a harmast... Visszamentelt tervezel kesobb? Es tenyleg: MILYEN AUTOD VAN???
Jolika neni a szomszedbol 2012.11.23 18:30:06
@tanato: Na mondjuk ezt megertem, ferjemnek is egy ilyen nagyon ritka kocsija van, kb. 5 fore csokkenne a lehetseges tulajok szama, ha kiraknank a netre. Azert ird meg nekem privatban, hatha te vagy az egyik az otbol :)
Jolika neni a szomszedbol 2012.11.23 18:57:13
@hagyma: Nem lehetne, hogy szimplan csak tiszteletben tartsd, amit mondott? Mindenfele negativ felhang es minositgetes nelkul. Eleg regi motoros o itt, regebbi, mint te. Azt hiszem sokak neveben mondhatom, hogy szeretjuk ot. Reszemrol sajnalom, hogy miattad, es a hozzad hasonloak miatt nem kommentel mar. Neki legalabb volt ertelmes mondanivaloja...
Történelmi pillanat: újra olvasói poszt. Igen tudom, rengeteget küldtetek, de sajnos lusták vagyunk őket nemhogy megszerkeszteni meg lehozni, de még elolvasni is. Meg hát sajnos úgy vagyunk ezzel, hogy valójában csak a sajátjainkat szeretjük igazán. Ezért elnézést kérünk…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.11.20 18:51:25
Még véletlenül sem Magyarországról szól a mai poszt (...), hanem Thaiföldről, ahol a rendőrök esőben nem szívesen mozdulnak ki az őrsről, ellenben jogosítványt szerezni finoman szólva sem túl bonyolult, de legalább vicces. Erről és sok más érdekességről is szól Cooper mai…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.11.18 19:41:26
Jolika neni a szomszedbol 2012.11.18 19:43:40
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szeretnem megkerdezni, hogy miert irod a mediat mediaknak? De komolyan, ezen gondolkodom, annak idejen ugy tanitottak nekunk, hogy nincs tobbesszama. Biztosan van valami magyarazat ra, komolyan kivancsi vagyok!
Jolika neni a szomszedbol 2012.11.18 19:57:53
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hmm, erdekes, a tanarunk pont azzal tamasztotta ala, amivel te is, hogy a media szo mar eleve gyujtonev, tehat osszegyujti a televizot, a radiot, es a nyomtatott-, valamint internetes sajtot is, ezert nem lehet tobbesszamba tenni.
A mai poszt nem egyetlen országról szól, sokkal inkább a motivációról, illetve arról, miként lehet szépen fokozatosan felépíteni egy életet és külföldi karriert. Jöjjön tehát András története, melynek során az Egyesült Államokból indulunk és Magyarországon keresztül…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.11.17 20:29:00
@Jess G: Hat ez biztosan jo valamiert hagymanak, engem azonban egyik ismerosom sem hatalmazott fel arra, hogy kiadjam az adataikat, meg oszinten: miert is tennem? Ja, mert hagyma azt mondta, hogy neki addig nem er? Akkor igy jartam, ezeknek az ismeroseimnek a letezeset szerencsere nem hagyma fogja igazolni, vagy bizonyitani. En annak idejen Houstonhoz kozeledve lattam ezt a sok medencet leszallashoz keszulodve, most akkor jartam ott, vagy megsem? Majd a hangok megmondjak :D

durvadupp: azota meg eszembejutottak nehanyan, akin szinten kint vannak - legalisan.
Jolika neni a szomszedbol 2012.11.18 04:46:27
@hagyma: Majd szolj, ha latod barhol, hogy azt irtam, szerintem Houston=NY-kal.
Igencsak egzotikus országba vezet ma utunk, még akkor is, ha ez az ország Európában van, valahogy mégis keveset tudunk róla, leszámítva a jó öreg sztereotípiákat. Albánia az úti cél, nagyon sok minden kiderül, például hogy miként lehet helyes például az a mondat: „ott megy…..
Nem is olyan régen, a múlt héten volt egy poszt, melyben egy apa búcsúzott külföldre költöző lányától. Akkor az otthon maradó szülő szempontjából láttuk a történetet. Az a levél elég nagy visszhangot keltett, többek között Lászlót is írásra késztette. Ő a másik…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.11.14 17:42:32
@nemzetikonyves: Én a legelejétől követem a blogot, így ennyire nincsenek ilyen érzéseim. Sokkal inkább az, hogy HÁ látja (némi dorgálásos hang kedves HÁ), hogy erre érkezik a temérdek komment itt, tehát inkább ezt a vonalat erősíti. Kereslet-kínálat ugyebár. Kár érte. Nyulz valamelyik nap teljesen jól megfogalmazta, amit én is érzek.
Jolika neni a szomszedbol 2012.11.15 09:20:10
@hothead: Jogos, jogos :)
Emlékeim szerint Oroszországban még nem nagyon jártunk, úgyhogy éppen ideje volt Annamária írásának, melyből sok egyéb mellett kiderül, miért kellett Moszkvába egyetemre járnia, miért nem mert hetekig tojást venni, no és persze ott a Nagy, Eldöntendő Túró Rudi…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.09.22 12:28:17
@Határátkelő: Igy van, mi is arab orszagban elunk, de nem beszeltunk arabul, amikor jottunk. Fiam most mar tok jol ert, en is egyre jobban kommunikalok, persze nem komoly dolgokat. Ferjem meg nem beszel egy kukkot sem, hiszen egesz nap amerikai kornyezetben van. De a lenyeg az, hogy a munkavegzesunkhoz a legkissebb mertekben sem volt szukseges az arab nyelv ismerete.
Egy történet arról, hogyan lehet okosan, és tervszerűen nekivágni a világnak, felkészülve a nehézségekre és leküzdve azokat. Az már megint egy másik kérdés, hogy miért veszíti el Magyarország sorra az olyan embereket, mint Gyé és családja... TROLLFIGYELŐ: Trollt…..
A mai poszt érdekessége, hogy (némi túlzással) egy „második generációs" határátkelő írta. Vanda ugyanis hét éve, 13 évesen került ki édesanyjával Angliába (igen, ismét egy angol poszt, most figyelmeztetek mindenkit, akit nem érdekel, hogy ne olvassa tovább...), azaz…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.09.07 07:54:50
A távol-keleti ország számomra mindig meglehetősen ellentmondásosnak tűnt. Vonz a kultúra, a gasztronómia, taszítanak ugyanakkor a merevnek tűnő viszonyok és a helyhiány. G. szerencsésebb, mint én, hiszen neki megadatott, hogy mindezt saját tapasztalatai alapján döntse el.…..
Határátkelő Bejgli helyett ataif 2012.08.31 06:53:00
Egy kis egyiptomi ízelítő ottani országfelelősünktől, avagy Timi elárulja, milyen is a kairói élet Ramadán ünnepének idején. Egy biztos: az önmagukat éheztető, ostorozó muszlimok képe nem feltétlenül felel meg a valóságnak. (A képek nem a szerző…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.08.31 14:47:37
@magyarlanykairoban:

En is egy muszlim orszagban elek (GCC), nalunk kifejezetten nem ajanlatos Ramadan idejen meg nekunk sem enni, inni, dohanyozni, ragozni, hangosan zenet hallgatni nyilvanos helyeken. A ferjem cege egesz Ramadan alatt korlevelekben hivta fel a figyelmet erre, hogy nehogy valaki megfeledkezzen rola.
Akár a méregdrága luxusautóikat is hátrahagyják azok az egykori milliomosok, akik az adósságaik elől menekülve inkább elhagyják Dubajt. A státusszimbólumnak számító, elhagyott luxusautók nagy része az emirátus repterei mellett parkol (természetesen nem mind, és a…..
Sajnos az alább olvasható írás igazságtartalma erősen megkérdőjelezhető. Szerzője a kommentekben felmerült kételyekre, kérdésekre napok óta nem válaszol, az email-címét, melyen keresztül a kapcsolatot tartottuk, megszüntette. Sajnálom a történteket, elsősorban azok miatt,…..
Jolika neni a szomszedbol 2012.08.28 13:12:13
@bpetya75: Ja ertlek :)

Igen, egyebkent nekem is ugy tunik, hogy eleg nagyfiu ahhoz, hogy helyen kezelje ezeket a velemenyeket.
Jolika neni a szomszedbol 2012.08.29 18:19:30
@GrandMasterB:

Meg egy lepest meg lehet erdemes lenne megtenni, utananezni kozossegi oldalakon, hogy Ilir Baloku fent van-e, tett-e fel magarol kepet. En nem tudok, nem vagyok fent sehol sem.

Valaki meg tudja nezni? Most mar kezdek igen kivancsi lenni!
Jolika neni a szomszedbol 2012.08.29 21:09:56
@skylla: Csak azert kerdeztem, mert ha a profiljan vannak kepek, amik megegyeznek Norbi elozo posztjahoz csatolt "sajat" kepevel, + ugye az e-mail-ben is jott az info, akkor mar nem igazan maradt sok kerdes sajno :(