Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fekete Aladár

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bevándorló gyökerekkel rendelkező városrészben törtek ki zavargások a svéd fővárosban. A szegregáció lehet a valódi ok.  Hétfőről keddre virradóra ismét zavargások törtek ki Stockholm egyik külvárosi negyedében. A második napja tartó randalírozásnak ezúttal…..
Normális, vagyis olyan, mint mi, és ezzel lehetetlen szembenézni, és ezzel szembe kell nézni. Megy a szövegelés arról, hogy elég vagy nem, sok vagy kevés a 21 év magányos komfort, amit a norvég bíróság az oslo-i tömeggyilkosnak kiszabott. S hogy – nagyon izgalmas…..
sorok között Nulla vagy 2012.08.22 07:08:00
Bemelegítésnek ajánlom a Napi Gazdaság egyik múlt heti cikkét: Csak a pénzüket az unortodox gazdaságpolitika következményeitől féltő gazdagok - a privát banki ügyfelek - érnek valamint a Magyarországon tevékenykedő bankoknak.... - Csak a parázó gazdagok érnek valamit…..
Fekete Aladár 2012.08.22 16:38:55
Szerintem a társadalom a középosztálynál fog szakadni, egy része (kisebb) magasabbra kerül, a többi lesüllyed. Ez már most igen látványos változás Amerikában (legalábbis amennyire ottani ismerőseimtől hallom). Európa más tészta, pláne a posztszocialista államok. Nálunk például a devizaválság szerintem kinyírta az épülő középosztályt, nem véletlen az olyan cégek vannak szarban, amik tipikusan a középosztálnyak termelnek (könyvkiadók, átlagos fodrászboltok, átlagos éttermek). A luxus igények kiszolgálására nálunk is van, és virul néhány erre szakosodott üzlet. Magyarán világszerte tapasztalható jelenség a középosztály eltűnése, a társadalom kétpólusúvá válása. Csak van ahol gyorsabban, van ahol a helyi adottságok miatt lassabban zajlik. Mármost szerintem ez addig fog menni, míg a társadalmon belül a hasadék olyan szintre ér, hogy a lentieknek nem marad semmi vesztenivalójuk. Tehát mikor a különbség már nem az életminőség, hanem a puszta életben maradás. Mikor az "akinek a vagyon, annak nagyon", "akinek a vagyon, csak annak"-ká változik. Mivel a változás régiónként különbözik, ezért ez persze nem egyszerre fog bekövetkezni. Nálunk én érezni vélem ennek némi előszelét. Sokan talán ezért is költöznek, ám nem vagyok biztos abban, hogy ez nem történik-e meg máshol viszonylag hamar (5-10 éven belül). Aztán lehet, hogy az egész okoskodást felülírja, hogy mikor majd nem az euróra figyel mindenki, akkor rájönnek, hogy a dollár szart sem ér, és hogy akkor mi lesz, azt szerintem senki nem tudja kiszámítani...
Fekete Aladár 2012.08.22 17:01:21
@FPéter: Szerintem az erről szóló vita jelenleg meghaladott. A vita lényege amúgy, hogy ki miként definiálja a magántulajdont. Ez pedig a civilizáció nagy kérdése: ahány államforma, annyi válasz van rá. Ezért, hogy ki mit tekint igazságosnak, igazságnak ez ügyben, az relatív, és erősen függ a domináns politika-, gazdaságfilozófiáktól. Úgy is mondhatnám, hogy egyfajta hitvitáról van szó. A lényeg viszont, hogy amilyen irányba ez a rendszer jelenleg halad, azt nem fogja túlélni. A kézigránát mindenképpen felrobban, függetlenül attól, hogy azt mondjuk zöld alapon barna, vagy barna alapon zöld színű.
Fekete Aladár 2012.08.22 17:38:41
@Pszientológus: "Az átlagos jólétben élő nyugati átlagember szintje az, amire az egész világnak el kellene jutni."

Ha ezt a szintet energiaigényben, szükséges termőföld nagyságban nézzük, akkor kiderül, hogy jelen technikai tudásunk mellett, bármily fájó, de ez számszerűleg lehetetlen.

Ha ökológiai lábnyomban nézzük, akkor pedig az derül ki, hogy ha mégis lehetséges lenne, másnapra elfüstölnénk a bolygót...
Úgy néz ki, húzhatunk még egy strigulát a "jól hangzik, de soha nem lesz belőle semmi" rovatba, ezúttal a Setét torony című Stephen King-adaptáció fényképével kiegészítve. Az ambíciózus projektete Ron Howard rendező-producer és Akiva Goldsmith forgatókönyíró a Universalnél…..
Fekete Aladár 2012.08.21 22:49:48
@Fekete Aladár: Az ismeretlen színész azért lenne jó, mert lehetne vinni tovább egy esetleges sorozatba, habár az első könyv filmes szempontból nagy előnye, hogy (SPOILER) a: mindössze három karakter (ebből a feketébe öltözött ember cserélhető a későbbiekben) bukkan fel belőle a későbbi történetekben, ebből az egyik Roland. b: Roland a második könyvben már öregebb, mint az elsőben (illetve az első legvégén már öregebb, ha jól emlékszem, de ez jó lezárással: nem látjuk a végén az arcát például -- megoldható) így egy esetleges színészcsere történetileg is magyarázva lenne. Sokat okoskodom, tudom, de remélem, hogy valahol csak elkészül a film. Mondjuk a HBO nem lett volna rossz az említett "bevállalósság" miatt, ugyanakkor szerintem nekik túl nagy falat.
 A szürke ötven árnyalata a Wikipédia szerint harmincegymillió példányban kelt el harminchét országban a tavaly júniusi megjelenés óta. E. L. James bestsellerének magyar kiadását az Ulpius-ház jegyezte, fordítónak Tótisz Andrást kérték fel. Tótisz Andrást, vagy talán egy…..
Fekete Aladár 2012.07.26 18:39:31
@Counter: Ezt elhiszem, én sem bratyiznék vele. Sőt örülök, hogy nem ismerem személyesen. Az egész Tótisz kérdéskörről, meg hazai fordítási gyakorlatról is van nem épp hízelgő véleményem, amit megtartok magamnak. Ennek ellenére valamilyen önmérsékletet jó lenne tanúsítani. Tótisz például nem tanúsít, de nem hiszek abban, hogy tahóságra még nagyobb tahóság, arroganciára fokozottabb arrogancia a válasz, mert akkor jól megnézhetjük magunkat nem is olyan sokára.
Fekete Aladár 2012.07.26 17:07:43
@Atisz: Picit ironikusan értettem azt a nő kérdést :)
Fekete Aladár 2012.07.26 18:28:33
@Makkasz: Szerintem ebben a facebook kérdésben van egy kis generation gap. Te például barátokról beszélsz, én viszont elképzelhetetlennek tartom, hogy valakinek 300 barátja legyen. Egyszerűen az ember mással sem töltené az idejét, csak a barátaival kommunikálna. És még úgy sem lenne elég mindenkire. Nekem van pár barátom, meg néhány családtagom. Sosem zsaroltam őket, de ha valami nekem fontos volt, vagy sikert értem el, maguktól érdeklődtek, gratuláltak mindig. Egyikük sincs fent a facebook-on, ahogy én sem. Amit olvastam, az alapján Tótisznak ezekkel a netbarátokkal lett tele a töke, mert azt várta, hogy úgy viselkedjenek, mint az igazi barátok. Egyszerűen más a barát felfogása, mint neked. Aztán lehet, hogy emellett primitív hisztérika, de számomra, amit tett, messze nem az évszázad skandaluma.