Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rieckemárta

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor a kilencvenes évek elején alakuló dán kapcsolatokról meséltem, utaltam rá, hogy a nyugati országok mennyire támogatták az oroszoktól szabaduló Magyarországot, tanácsaikkal, tapasztalataik átadásával akarták segíteni, a kapitalizmus kebelébe visszaigyekvő…..
1991 tavaszán, kezemben a cégbíróság ideiglenes határozatával, mint a Regiszter Bt cégvezetője, ültem a tizenéves fehér Zsigulimban, és hogy úgy mondjam, kerestem a jövő útját, azt, amin járni szerettem volna. Azon spekuláltam, hogy amikor nem sokkal korábban, az iskola  új,…..
Korábbi bejegyzéseimben többször is szóltam arról, hogy az oktatás, oktatásszervezés mindig fontos és számomra kedves részét képezte munkámnak. De hogyan is kezdődött? A mezőgazdaság hatvanas évek elején történt átszervezése, nagyüzemesítése (kizárólag gazdasági…..
Az előző bejegyzésekben felidézett eseményekből talán érezni lehet, hogy a hetvenes évek számomra, számunkra meglehetősen eseménydúsak voltak. Húsz év után vezetője lettem első munkahelyemnek, a Megyei Tanács Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Osztályának, megszereztem a…..
Az utóbbi időben gyakran röppenek fel hírek/kacsák a hadkötelezettség békebeli értelmezéséről, a sorkatonaság rendszerének esetleges felélesztéséről, ami persze a magamfajta nyolcdanosokat már nagyon régen nem érinti közvetlenül, de azért foglalkoztat, meg érdekel is a…..
 1973 júniusában megkaptam a végbizonyítványt az aspiránsi tanulmányok sikeres befejezéséről, ami azt igazolta, hogy átrágtam magam a kásahegyen, folytathatom a kandidátusi végcél eléréséig tartó utamat. Folytattam is. Már csak az értekezés megírása, munkahelyi vitában…..
Mostanában naponta találkozhatunk azzal a hírrel, hogy a 2011-ben kiadott oktatási törvény megjelenése óta, az egyetemi és főiskola diplomát csak az a végzett hallgató veheti át, aki egy-két nyelvvizsga papírt is fel tud mutatni, és ez eddig 49370 hallgatónak nem sikerült. Az…..
Ennek a blognak az első bejegyzése majdnem pontosan egy évvel ezelőtt, 2013. március 28-án született. A véletlen hozta úgy, hogy épp egy csütörtöki nap délelőttjén került fel a világhálóra a 8 danos nyugger első írása. Azóta a csütörtök kiemelt jelentőségűvé vált az…..
Nem igazán esne jól, ha jelen mondókám alapján az a vád érne, hogy „na, ez a nyugger is kezdi a 'bezzeg az én időmben'-ezést”. Ám ha mégis ez az érzése támadna a Tisztelt Olvasónak, be kell látnom, hogy   lehet benne valami, hiszen az az évtizedekkel ezelőtti kor tényleg…..
A múlt héten, karácsonykor, a negyvenedik alkalommal tártam apró, egyéni, de nekem fontos történéseimet a tisztelt olvasó elé. Az előző részben elmesélt kalandos gyermekszületés számomra önmagában is nagyon fontos esemény volt, de ráadásul egy történelmi léptékű,…..
A frissen megkapott oklevéllel és a kézhez vett „vezényléssel”, a kijelölt határidőn belül, megjelentem a Bács-Kiskun Megyei Tanács Mezőgazdasági Igazgatóságán. Akkor még nem sejtettem, de igazság szerint nem is gondoltam arra, hogy ez az épület, amelyet egy néhány évvel…..
rieckemárta 2013.10.24 18:55:17
E blog történeteinek 8 danos főhőse, s egyben állandó szerzője jól megérdemelt őszi pihenőjét tölti Zalakaroson, ezért lépem be most helyette a magam bő 5 danjával - mondjuk úgy - szerkesztői minőségemben (és persze tisztelettudó gyermekként is, aki kisegíti agg atyját, ha…..
Az eseménydús böhönyei alapkiképzés után következő évben részt vettünk egy három hónapos tartalékos tiszti kiképzésen is. Ez ugyan háromszor annyi ideig tartott, mint az, de közel sem hagyott olyan mély nyomot bennünk. Volt éjjeli gyakorlatunk, ahol még a szuronyt is…..
Az érettségi után a magasabb iskolákban való továbbtanulás irányának, módjának meghatározása akkoriban sem volt egyszerű feladat. Volt egy viszonylag szűk csoport, a népi kollégisták elkötelezett és többségében tehetséges csapata, amely  előtt nyitva állt minden út.…..
A cserkészkedés és a rokon lányok sétáltatása nyújtotta nyári örömökről már meséltem. Persze nemcsak ennyi volt a szünidők szórakozása, volt egyéb is, ha nem is olyan flancosak, mint a mai ifjúság lehetőségei. Nyaranként nagyon sokat olvastam, és nem igazán válogattam,…..
Milyen gyakran hallani ezt a kirohanást a vállalkozóktól, amikor kiderül, hogy túl sok a fizetendő áfa, csillagászati a tagi kölcsön vagy váratlanul végrehajt a bankszámlán az adóhatóság. Pedig a könyvelés, eredeti funkciója szerint, egyfajta visszacsatolás, vezetői…..
Nézzék el nekem, hogy a régi és akkoriban még elvárt magatartásformákról mesélek, de úgy vélem,hogy a mai diszkós világban (ahol a rossznyelvek szerint az illem szintje odáig terjed, hogy a "hazakísérhetlek?" kérdésre az illendő válasz: "meg hát…") még érdekes is lehet.…..
A mi generációnk nem volt egy elkényeztetett társaság, mi nem csak a moziban láttuk, hanem át is éltük a háború minden borzalmát, mi örültünk, ha a pék a kenyérjegyünkre ki tudta adni az egy napra járó 20 deka kenyeret, vagy éppen az iskola melletti pincében működő szutyok…..
A mai napra ugyan a háborús történetek folytatását ígértem, de ahogy az már lenni szokott, közbejött valami mégpedig… Május első hetét a Balaton mellett töltöttük,csodálatos időben, még csodálatosabb helyeken, de nosztalgiából nem a sztrádán mentünk, hanem úgy, mint…..
Kedveskéim, a  blogolás mélyvizébe ugrásom, pontosabban a lemenők általi belelökdösésem óta  négy bejegyzést követtem el és most úgy érzem itt az ideje, hogy kidugjam a fejem a mélyvízből egy kis levegővétel érdekében. Mi tagadás izgultam egy kicsit/nagyon, hogy…..
1939. szeptember elsején két fontos dolog is történt a világban. Egyik: megkezdtem tanulmányaimat a ceglédi rom. kat. elemi népiskolában, a másik: kitört a második világháború. Nyilván ebben az időben még az első történés hagyott mélyebb nyomokat bennem. Néhány év múltán…..