Regisztráció Blogot indítok
Adatok
fiúsmama

0 bejegyzést írt és 75 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Chez DuBarry Valami szép 2013.02.24 00:18:48
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); az öreg japán beauty expert néni szerint, ha bizonyos kor fölött ilyenekre gondol az ember, az is fiatalít. ..
fiúsmama 2013.02.26 06:02:04
@Mujza: futócipős témához muszáj hozzászólnom.
Saucony, Asics és csak ezután jön a Nike.
Ha teheted, akkor fuss pulzuskontrolláltan, így nem tudsz elszállni.
fiúsmama 2013.02.26 19:08:12
@Mujza: Én leragadtam a polar óráknál, de most már annyiféle van, csak a pénztárca szab határt. A polar-ról csak jót tudok mondani, megbízható, évek óta használom, elemcserén kívül más baja nem volt. Ajánlom a zerge.info oldalt, jól áttekinthető, árban is jók. Az biztos, hogy nekem az első nagy lökést a polar adta, jó volt megnézni a heti összesítőt, hogy hány órát töltöttem mozgással, hány kcal-t égettem.
Edzéstervhez nem nagyon tudok szólni, mindig érzésből futottam.
@Scala:Nike csilli-villi, de nekem már nem ez a fontos.
fiúsmama 2013.02.28 20:02:46
@Scala: biztos olvastad a Dívány cikkben az edző is azt mondja, 30 alatt nincs jó futócipő. Betonra zselés, Kinsei enyhén pronoláló és neutrális lábra is jó. Sajnos drága. Nagyon. Saucony-k olcsóbbak, a saját boltjukban nagyobb a választék, mint a Spuriban.

Itt egy jó cikk futócipőkről összefoglalva.
www.futas.net/cikkek/futocipo/megfelelo-futocipo-valasztasa.html#futocipok%20valasztas
Egy gyors helyzetjelentés: 2012. december 26-án hajnali fél 1-kor megszületett A.! 4,5 kg, 57 centi, egészséges, tüneményes baba! Nem volt császár, mert az UH "csak" 4 kg-t mért, de nem volt semmi probléma a szüléssel. Végre egyszer hasznos volt a széles csípőm :) December 29.…..
Remélhetőleg az utolsó heti bejegyzésemet írom, és a 40. héten a baba (nevezzük A-nak) már a kezemben lesz :)   baba előtt 37. hét 38. hét 39. hét 2012-03-24 2012-12-09 2012-12-16 2012-12-23 Testtömeg (kg): 69,4 91,2 94,2 94,2 Gyarapodás (kg):…..
fiúsmama 2012.12.26 20:00:54
@Scala: Tudsz esetleg valamit Bosziról?
fiúsmama 2012.12.27 08:06:57
@Scala: Ezek szerint minden rendben :). Nekem ennyi is elég.
fiúsmama 2012.12.27 10:43:40
@Scala: Add át jókívánságaimat :) és még egy kíváncsi kérdés: magától vagy indítással?
Sajna a rugalmas kendőt változatlanul nem találom, a Mei tait odaadom ha aktuális lesz már.
Mivel még mindig egyben vagyok és itthon, folytatom a sorozatot. Már nincs olyan sok hátra :) Ez egy nagyon hiánypótló előadás volt: egy gyerekorvos tartotta, és kicsit más szemlélettel, mint a nőgyógyászok. Hosszú távon mindenképpen hasznos lesz, úgy gondolom. 1. Születés…..
fiúsmama 2012.12.20 11:35:12
Fütyitémával kapcsolatban tudnék mesélni, de mivel lányod lesz nem untatlak :).
Cumisüveggel kapcsolatban is mondtam, hogy jó az az Avent, a nagyfiam valami olcsóból is ivott, mégis megnőtt, nem is reklamál.
Én a légzésfigyelőt sem sorolom az alapfelszerelés közé, ugyanígy a bébiörzőt sem.Mi kaptunk (kölcsön), de be sem üzemeltem. A bébiörző sugároz és ettől kifejezetten védeném a gyereket. Nálunk mondjuk az volt a szokás, hogy én költöztem be a babákhoz a kiságy mellett aludtam. Így apa is tudott aludni, úgyis nekem kellett felkelnem. Kb. fél év múlva költöztem vissza a hitvesi ágyba :). Ezt azért tartom jónak, mert a gyereket sem mozgattam, valahol az a szokás, hogy a babaágyat teszik a felnőtt hálószobába. Persze, így is működhet.
Oltásokkal kapcsolatban is megoszlanak a vélemények, én sem gondolom, hogy MINDEN választhatót be kellene adni. Szerintem akkor havonta szurkálnák (az első időben alapból is gyakrabban, bár régebben még több részletben kapták meg). Én a rota vakcinát sem preferálom. 1. Iszonyat drága. 2. Semmi garancia, hogy ne kerülne valamikor kórházba fosás-hányás miatt. Mi vagyunk az élő példa. Tavaly az akkor 8 éves fiammal(pedig ebben a korban már nem annyira veszélyeztetett, mint 1-2-3 évesen) voltunk a Lászlóban hányás-fosás következményével. Kiszáradt. Megcsinálták a rota tesztet, ami negatív lett, rotán kívül ezer más vírus okoz ilyen panaszt. Rá 3 hónapra ugyanezt eljátszottuk az akkor 2 évesemmel. Hányás, fosásból egyenesen következik a kiszáradás, irány a László. Rota teszt pozitív. Viszont ami már érdekes, a gyerek akkor napi szinten 3 órát kis közösségben volt, ahol senki nem volt beoltva, mégse lett senki beteg. Azt hiszem ezek a dolgok erősen függnek a pillanatnyi immunrendszeri állapottól.
Gyerekorvostól kaptatok már újszülött receptcsomagot? Amíg a kórházban vagytok érdemes kiváltani, hogy ne akkor kelljen rohangálni. 70%-os alkohol, napraforgóolaj, K vitamin, hydrofiles fürdetőkenőcs...egy élmény (szerintem higítsd forralt vízzel és tedd pumpás adagolóba).
fiúsmama 2012.12.20 12:31:13
@PrettyWitch: K vitamint talán már a kórházban kapnak, nem tudom, hogy most mi az aktuális álláspont az otthoni adagolással kapcsolatban. Ez is mindig változik, a 3 gyereknél is volt eltérő nézet. Nem gondolom, hogy Neked kellene ennek utána járnod. A lelkiismeretes gyerekorvos/védőnő figyelme ki kell, hogy terjedjen arra az időszakra is amikor év végén születnek a babák és nem jönnek házhoz 5 napos korában.
Gyerekbetegségek: vannak a füles gyerekek, vannak a hányósak, vannak a krupposak. Mindent megúszni úgysem lehet, bármit is tesz a szülő ellene.
fiúsmama 2012.12.20 14:12:27
@PrettyWitch: A védőnőt nem tudod választani, gyerekorvost igen. Nem érdeklődtél környékbeli anyukáktól? Vagy nincsenek még ilyen barátságok, ismeretségek? Én is éppen gyerekorvos váltásra készülök, persze nem könnyű ez sem. Emberileg maximálisan megértem a dokinéninket, szakmailag sincs vele bajom, tényleg nem tudok rá rosszat mondani, de más élethelyzetben van, mint 10 éve (amikor gyakorlatilag bármikor lehetett hívni és el is jött), most a gyerekei, unokái külföldre kerültek, állandóan utazik, nincs kéznél. Az én kicsi fiam viszont még sokáig lesz gyerek, megbízható orvosra van szükségünk. Bármennyire is kellemetlen, de érik bennem a váltás gondolata. Most az információgyűjtés időszakában vagyok. Ezzel is csak azt akarom mondani, ha bármikor problémátok adódik nem feltétlen kell leragadni a "körzeti" gyerekorvosnál.
A múlt héten hogy örömködtem, hogy nem híztam - a héten sikerült bepótolni, sőt :(   baba előtt 36. hét 37. hét 38. hét 2012-03-24 2012-12-03 2012-12-09 2012-12-16 Testtömeg (kg): 69,4 91,1 91,2 94,2 Gyarapodás (kg):…..
fiúsmama 2012.12.18 11:52:03
@PrettyWitch: Nálunk senki nem volt, utolsó pillanatig én csináltam mindent.Annyi könnyebbségem volt, hogy 6 és 12 évesek voltak a fiúk a 3. szülésnél. És a piacon ahol vásárolok az autómig hozták a cuccot, ez jól esett.
Azt hiszem én is feleslegesen írnám, hogy nem kell izgulnod akkor sem, ha épp nem lenne a dokid. Megmondom őszintén engem legjobban az bosszantana, hogy 9 hónapig pénzeltem aztán mégis az ügyeletes dokinál szülnék. Nekem nem volt (túl) rossz tapasztalatom az ügyeletes dokival, az hogy nem volt túl mézes-mázos, betudtam annak, hogy hajnal volt és hálapénzt sem kapott.
Mi a kiírt dátum?
Ez akár egy jó előadás is lehetett volna, ha az előadó követi a napi szintű jogszabályváltozásokat, de időnként úgy tűnt, hogy mi, kismamák jobban képben vagyunk a témával, mint az előadó :( Épp ezért a leírtak nem biztos, hogy teljes mértékben valósak, ne támaszkodjon…..
Rendesen lemaradtam ezekkel a bejegyzésekkel, de nem igazán volt időm megírni. Most viszont már jobban ráérek, és nekem sem árt, ha átismételem, úgyhogy felveszem a fonalat ott, ahol abbahagytam. Úgy látszik, a családközpontú szülészet témája örökzöld és újra előjön,…..
fiúsmama 2012.12.13 11:54:53
Szia Boszi! Ez már annyira izgi, újraélem én is az utolsó hetek várakozását. Mi még utolsó este csavarogtunk, semmi különöset nem éreztem. Megerősíthetem, hogy éjjel, hajnalban indulnak a szülések, nekem egyikkel sem kellett csúcsforgalomban autóba ülni, hajnalban, reggel ill. délelőtt születtek, éjszakai vajúdás kezdéssel. Mindenképpen segít, hogy tudod, hogy amiért fáj az nem betegség, hanem természetes állapot. Az én férjem tanácsa a szülésen bent lévő apukáknak: vigyenek solymász kesztyűt, vagy az anyukáknak legyen rövidre vágott körmük. Már biztos írtam, nekem nem volt jó tapasztalatom az eda-val kapcsolatban, persze nem akarnálak egyértelműen lebeszélni róla, mert nagyban függ az adott helyzettől, mennyire húzódik el a vajúdás, hogy tágulsz, nem jó ha kimerülsz a tolófájásra.
Apuka ha nem akar vért látni, akkor nem fog. Nálunk a szülésznő szólt neki, hogy kukkantson oda, már ott a buksija. Én meg szóltam, hogy apuka nem kukkangat, itt marad fent. Na az azért nem semmi látvány...ami eddig egészen mást jelentett a férfi számára, az akkor eltorzulva, véresen...én nem akartam, hogy lássa. Baba úgyis rögtön a pocakra kerül, magaztmázasan, nedvesen...még most is elérzékenyülök, szívesen újraélném.
Mennyire tudsz a karácsonnyal foglalkozni? Mert ezután már soha nem lesz ilyen ;).
Légzésnél szólnak, hogy mit hogyan csinálj, más a tudatállapot, de ez abszolút követhető, magadon könnyítesz, ha úgy teszel ahogy mondják.
fiúsmama 2012.12.13 14:40:09
@PrettyWitch: K. vigyázzon a kezére, hosszú köröm órákon át tartó nyomot tud hagyni.

Amúgy kiakadni jöttem. Itt most írásban megfogadom, hogy soha többet nem veszem meg R.Réka egyetlen tornadévédéjét sem, amit eddig mindig megtettem. Nem vagyok sem fanatikus rajongó, sem elvetemült gyűlölködő sem, de amit ebben alakít az már nekem is sok. Az egy dolog, hogy semmi újat nem nyújt, gyakorlatilag évről-évre ugyanazt csinálja más helyszínnel, más zenével. Az idén belerángatta a gyerekét is, aki nagyjából az én középsőmmel egyidős. Sajnálom szegény kislányt. Ugyanazokat a gyakorlatokat csinálja, mint a felnőttek, én ezt hibának tartom. Van egy pont amikor látszik, hogy nem bírja, az anyja szól neki, hogy pihenhet, Lara majdnem sír. Ugyanazt a kék (nagyon erős) szalagot használja, pedig létezik belőle gyengébb is. Miért kell ezt? Na és ezek az idióta poénok...Hasgyakorlatnál: has(s), alkoss, gyarapítsd a hasizmodat! Jééézusom!Ahogy öregszik, egyre gázabb ez nő. Ehhez képest a legelső dvd-n, vagy a kismamatornáján egy finom, bájos (pedig akkor sem volt az) nő volt. Pffffff...
Az utolsó mérés a bűvös 20-as jegyében telt :)   baba előtt 32. hét 33. hét 34. hét 2012-03-24 2012-11-04 2012-11-11 2012-11-18 Testtömeg (kg): 69,4 87 87,9 89,4 Gyarapodás (kg): - 17,6 18,5 20 Ideális gyarapodás (kg):…..
fiúsmama 2012.11.30 06:07:49
@Edit.hu: Igen, egyébként tudtam, de azért mégiscsak furcsa egy baba-mama csomagban egy üveg sörrel szembesülni.
Az elsővel nekem az őszibaracklé vált be gyors tejszaporítóként. Persze vigyázni kell ezekkel a kalóriatartalmuk miatt.
fiúsmama 2012.12.01 13:46:41
@PrettyWitch: Ó, ha ez valami papírformaszerűen meg lenne határozva...mert ez pont az amivel nem érdemes foglalkoznod. Annyi variáció lehetséges. Az én kisfiam az első három hónapban sokkal "jobb" volt, mint utána és 1 évesen még biztos, hogy ébredt éjjel, de szerintem még másfél évesen is. Nagyjából addig ciciznek éjjel is amíg van tej. Mi is próbálkoztunk annak idején, azt mondtam, hogy na már pedig én nem megyek oda hozzá éjszaka, átadtam apának a terepet, azt kell mondjam, hogy ez be szokott válni (1 éves gyerekről beszélünk, amikor már tele a hócipőd az éjszakai szoptatásoktól). Ja és (sajnos) a tápszeres babák jobban alszanak éjszaka, talán jobban eltelítődnek.
fiúsmama 2012.12.01 15:23:12
@Scala: Én két évig szoptattam ;), minden gyerekemet egyre tovább :). Nem pártolom azt az elvet, hogy ha aludni szeretnék 1x,2x tápszert adok. Nekem mondjuk a 4 óra egyben (és ezen van a hangsúly) már elég a túléléshez. Elárulom, hogy ma a 9 éves mellett virrasztottam és úgy érzem, hogy nem tudnám sokáig csinálni.
Tegnap voltam először CTG-n, nagy élmény volt :) A doki mondta, hogy úgy érkezzek, hogy előtte fél órával ettem. Ezt sikerült teljesíteni, de azzal, hogy du. 4-re mentem, és 3-ig előtte dolgoztam. Elvileg most volt az utolsó munkanapom, bár szombaton még be kell mennem…..
fiúsmama 2012.12.01 13:48:21
Szokás szerint lemaradva, de itt vannak a centik.   baba előtt 31. hét 32. hét 33. hét 2012-03-24 2012-10-27 2012-11-04 2012-11-11 Testtömeg (kg): 69,4 84,8 87 87,9 Gyarapodás (kg): - 15,4 17,6 18,5 Ideális gyarapodás (kg):…..
fiúsmama 2012.11.18 05:27:05
@PrettyWitch: Ezt akartam én is (az alkalmazkodásról).Ami fontos neked, nektek ahhoz ragaszkodjatok, egy gyerek szinte bármihez hozzászoktatható, végletesen pl ahhoz is ha vasárnap 9 ig ágyban vagytok, de ahhoz is ha 6 kor már futni mentek :) Bár igaz, hogy a napi rutin sokkal inkább megszoktatható vele, szóval ez nem a legjobb példa volt ;)
Scamp: is-is, jó a webjük, ajánlom, vagy vasárnap délelőtt nyitva vannak, ha nem kell átutazni hozzájuk a fél várost akkor érdemes elmenni...úgyis közel van a Brendon is :) Jártam már úgy, hogy weben nem nagyon tudtam mit venni, személyesen több fajta volt az adott méretből. Helyes lányos dolgok vannak, mégsincs az az érzésem, hogy túlzó vagy kényelmetlen lenne.
fiúsmama 2012.11.18 10:42:37
Hú, érzékeny téma került szóba..vagyis írásba, szóban jobban lehet ezt elemezni, jól érteni. Azt gondolom, hogy abban alkalmazkodjon hozzátok ami nektek nagyon fontos ahhoz, hogy meglegyen a lelki békétek. Mindenki jobban jár úgy. Ha nektek szükségetek van pl.kéthetente meglógni egy pár órára, inkább nélkülözzön a kicsi, mint szenvedjetek a hiánya miatt, persze ez sem szentírás, nyilván beteg gyerek mellől nem megyek el és nem mondom az hogy na nehogy már keresztbetegyen nekem ez a kis szaros...Nem vagyunk végletesek, nem vittük pár hónaposan sem síelni, sem a Szigetre, de itthon sem hagytam azért, hogy a mi nyaralásunkat kipipálhassam. Semmi nem szentírás, nektek legyen jó. És engem ezért sem borítanak ki a DobóKata féle megnyilvánulások, ha nekik úgy jó, csinálják úgy.Bevallom, hogy a nagyobb gyerekeinknél még elég mereven vallottam a köztünk ugyan nem alszik elvet, viszont most, hogy már tudom, hogy az utolsó kicsit babusgatjuk előfordul, hogy direkt én alakítom úgy, hogy köztünk aludjon és ez vele kiválóan működik is.Nincs is attól meghatóbb, mikor éjszaka érzed az arcodon a tapogató kis kezeket akit megnyugtat a te közelséged. Rugalmas gyerek,mert ennek ellenére a saját ágyában is tud aludni (ez talán a legnagyobb félelme-joggal- a szülőknek, hogy ha egyszer engedsz, onnantól vége). Nálunk nyilván a legkisebbnek kellett a leginkább alkalmazkodnia (és nem a mi heppjeinkhez, hanem a nagyok életéhez...ha menni kellett értük, menni kellett) szerencsére kiegyensúlyozott gyerek lett belőle. Azt mondom, hogy semmi nem szentírás, a gyerekek nagyon toleránsak, a legfontosabb hogy a szülők jól legyenek.
Vannak bizonyos sírásfajták aminél nem szükséges rögtön eldobni mindent, van olyan amikor azonnal kell cselekedni és természetesen árnyalatok is vannak, fogod érezni.
És akkor itt jött a feketeleves...   baba előtt 30. hét 31. hét 32. hét 2012-03-24 2012-10-19 2012-10-27 2012-11-04 Testtömeg (kg): 69,4 84,5 84,8 87 Gyarapodás (kg): - 15,1 15,4 17,6 Ideális gyarapodás (kg):…..
fiúsmama 2012.11.13 12:43:22
@PrettyWitch: ellentmondásosnak tűnik amit írok, mert a bőr összehúzódását elősegítő kencékben nemigen hiszek, viszont krémmániásnak tartom magam, amik sokkal inkább a lelkemnek kellenek. Többre tartom a váltott vizes zuhany jótékony hatását amire úgysem lesz időd Régebben szerettem egy Dr Kelen zselét, de annyi féle van, hogy már nem tudom melyik volt a rajongásom tárgya és sajnos a legutóbb vásárolt már nem jött be. A régi büdös volt és bemelegített, égetett, de azt éreztem, hittem, hogy ezzel hat. Sosem felejtem el, még a csecsemőidőszakban egy testradírozás, habos fürdőzés, testápolóval való kenegetés bizony felért egy 3 napos wellness élménnyel. De elmúlik az az (számomra csodálatos)időszak is. Imádom a kisbabákat a hányás szagukkal, anyatejes kakijukkal együtt :)
@Scala: szóval igen, azért a homeopátia sem mindenható, inkontinenciára sem találtam semmit. Ti sétáltok már?
fiúsmama 2012.11.13 20:59:37
@Scala: A homeopátia kézikönyve (több magyar orvos által íródott, szerkesztett). Nálunk ma kifejezetten enyhe idő volt, csak rá kell venni magad a kimozdulásra. Sajnos a kialvatlanság az egyik lehető legrosszabb, mindent rosszabbnak, nehezebbnek lát olyankor az ember. Akkor viszont aludj vele, egy gyerekkel még megteheted (legalábbis könnyebben).
Az enyémek (vagy legalábbis valamelyik :)) olyan bukós volt, hogy lehetetlen volt annyiszor átöltöztetni, így néha azért volt egy kis félig megemésztett tejszaga (és milyen szépen fogalmaztam :)). Kezdődik a Terápia(egyetlen sorozatom), ami annyira nem tetszik, de sajnos már belefolytam, kíváncsi vagyok, hogy mi sül még ki ebből.
fiúsmama 2012.11.13 21:05:26
@Scala: na és a lényeg lemaradt: mózes rész, emlékezeteim szerint fél év és utána is eleinte csak enyhén döntött a kocsi. Addig amíg nem tud ülni, addig úgysem aktuális.
Szellőztetést a kicsivel én is gyakran úgy oldottam meg, hogy kiraktam a teraszra ahol szintén jókat aludt. Ez is egy jó alternatíva lehet, ha megoldható.
Ahogyan az előző bejegyzésben írtam, ezt a centizést megelőzte pár olyan nap, amikor nem voltak korlátok. Az eredmény rögtön meg is látszott: egy hét alatt +2,3 kg. Remélem, ez egy egyszeri nagy kiugrás volt, és a továbbiakban ennyit nem fogok hízni hétről…..
fiúsmama 2012.10.27 22:01:56
@PrettyWitch: Ugyan azt mondom biztos ami biztos alapon, hogy ne kezdd rögtön kilónyi eperrel, de szerintem nem csinál bajt, lecsúszik jövőre is több kiló ;). Hol van az még...
fiúsmama 2012.11.07 20:58:24
@Scala: @Scala: Először is gratulálok Barbarához, jó egészséget, sok örömöt kívánok Nektek! Minden rendben volt? Én bátorkodom azt mondani,hogy szoptatás alatt igenis lehet fogyni, csak egy kis odafigyelés kell hozzá. Szerintem egyedül a nasikat (túró rudi miegymás)kell elhagyni. Minőségi étkezésen van a hangsúly,nem hinném, hogy mennyiségileg többet kell enni. Hogy mit lehet szoptatás alatt enni azt megint csak egyénileg kell kialakítani, tapasztalat alapján.
Ha már szóba jött a séta, kíváncsi vagyok,hogy kinek mit mondanak? Nálunk a középső gyerek november végi, születésekor enyhe idő volt, nagy baba volt, így már 1 hetesen sétáltunk egy rövidet,2- 3 hetessel a mostani időjárásban már simán lehet a levegőzéssel próbálkozni.
Mivel én sem fejtem(csak az elsővel,de az másfél évtizede volt) nem tudom, csak sejtem,hogy hogy megy a a lefejt anyatej tárolása és felhasználása. Nyilván sterilizált üvegben és utána langyosítva. Nem mikróban, hanem mondjuk forró vizes lábasba rakva a cumisüveget. Töredelmesen bevallom, hogy én bizony az első évben nem nagyon voltam képes hosszabb időre elválni a kisfiamtól, de ez nem követendő. Nyilván más lett volna, ha rendszeresen jelen van az életünkben nagymama, vagy valaki.
A múlt hét előtti hét végére kicsit magam alá kerültem. A munka mennyisége fix, abbahagyhatnám hamarabb, de azzal nagyon megszívatnám a kollégáimat, és a fáradtságon túl semmilyen fizikai problémát nem okoz (nem fáj a hasam, csak a hátam kicsit). A babának a szülésznő…..
fiúsmama 2012.10.24 14:13:27
Szia!
Ne aggódj, lesz ez még így se! Csak kellő lazasággal állj a dolgokhoz(szerintem sok mindenhez), ha a ch segít túllendülni a holtpontokon, akkor örömmel és jóízűen edd meg. Akkor ártasz a legtöbbet ha ezt úgy (t)ennéd, hogy bűntudatot és csalódást érzel. Én is igyekszem egészséges ételeket adni a gyerekeimnek, férjemnek, volt amikor osztályoztuk a kajákat (pl. brokkoli ízből 1-es, egészségből 10-es, kinder pingui fordítva). Mégis időről időre be kell látnom, hogy a férjem és különösen az egyik gyerekem lételeme a mákos guba, madártej és hasonló típusú ételek összessége. Ez van. Tudod hány elméletet adtam én már fel a gyerekneveléssel kapcsolatban...Úgy készülj, hogy te is feladsz majd néhányat amiről most még esetleg úgy gondolod, hogy na te úgy biztos, hogy nem fogod csinálni. Persze, vannak a katonatiszt típusú anyák,szülők, akik aztán tényleg ragaszkodnak az elveikhez, elméletükhöz, nyilván úgy is lehet, de én nem ezt a vonalat képviselem.
Én alapvetően elég fittnek tartom és tartottam magam a terhesség alatt is, de az nst-s időszakban már gyakorlatilag sírva álltam meg egy-egy mozgólépcsővel nem rendelkező metróállomáson. Vagy az utolsó hetekben nem egyszer fordult elő, hogy sírva csaptam be magam mögött az ajtót, mert már sokkal kevesebbet bírtam és nem csináltam(csak az utolsó hónapban nem dolgoztam), viszont a srácoknak az nem volt annyira fontos, hogy minden az élére legyen állítva. Nehezen viseltem. Jó, hogy ők már erre nem emlékeznek :).
Egyébként pont ma eszembe is jutottál, hogy még pár nap és azt mondhatod, hogy jövő hónapban szülni fogsz. Izgi :))
fiúsmama 2012.10.25 13:27:57
@PrettyWitch: Szerintem bejglisütés nyugodtan mehet, több részletben elkészítve. Úgysem fogsz tudni a fenekeden üldögélni decemberben.
1. mák (dió?)megdarálása előző nap
2. töltelékek elkészítése mondjuk délelőtt, utána pihenés
3. tészta elkészítése, utána 1 óra pihenés
4. összeállítás, sütés.
50 dkg lisztből nem olyan melós munka ez, mint amilyen sikerélményt tud okozni ;)
Többször eszembe jutott már, hogy elrettentésképpen leírom, mennyi bogyót szedek be egy nap. Korábban írtam már arról, amit a fogyókúra alatt ettem, most összeírtam, miket szedek a terhesség alatt. 1. L-thyroxin: pajzsmirigyhormon és jód. Ezt sajnos a pajzsmirigy-alulműködés…..
fiúsmama 2012.10.10 21:23:48
@PrettyWitch: Nagy nehezen kisírtam, hogy ha már egyszer, jobban mondva kétszer megnézték a d vitamin szintemet és ez télen kritikán aluli volt, nyáron, barnán, 0 fényvédelemmel is csak éppen elfogadhatóra emelkedett, írják már fel a d vitamint. Viszont még így sem sikerült annyit felíratni, amennyit én biztonságosan elégnek tartok (2000 NE, de a 3ezertől se lenne baj). Szóval így kaptam 1000et, a másikat pedig összevadászom. 1 Ca+d3 pezsgő 400 Ne, 1 Supradyn 500 NE, vagy Vigantolból 2 csepp (ez a gyerek d vitamin, majd ti is kapjátok, nyugodtan lopjál belőle). Várhatóan protokoll szerint majd úgy írják elő, hogy 2 hetes kortól -na mondjuk ezt sem értem- 1 éves korig naponta, utána csak ősztől tavaszig. Téli kislányod lesz, szűk másfél éves koráig folyamatosan adod majd, de én adnám(adom) mindig. Szóval recept nélkül 4-500 NE adagok vannak különböző készítményekben. Ugyan van olyan nem vényköteles d vitamin amiben megvan a 2000 NE (50 mikrogramm), de kínai vitamint nem vagyok hajlandó szedni, próbálok ogyis készítményeket venni.
fiúsmama 2012.10.10 21:46:23
@PrettyWitch: Fresenius, filléres tétel. Azért vannak ám orvosok akik haladnak a tudománnyal és javasolják a szedését...
Mostanában nem nagyon van időm írni, így a két héttel ezelőtti szülésfelkészítésen készített jegyzeteimet még nem gépeltem be. Szerencsére a múlt héten nem volt óra, így nem vagyok annyira elúszva, de a héten már igen, ezért muszáj mielőbb pótolnom a hiányosságaimat. A…..
fiúsmama 2012.09.28 21:43:19
Szia!

Úgy látom, hogy minél többet tudsz, annál több a kérdés is.Próbálok néhányra válaszolni.
-Elevit és tsai: a 3.-kal össz-vissz 1 dobozzal szedtem be, standard gyerek, 3,5 kilóval. Az első kettővel még komolyabban vettem ezt, eredmény: 3,6 ill. 4 kilós babák. Nem gondolom, hogy lényegesen beavatkozott volna a súlyukba.
- a gátmasszázs olajat őszintén szólva én is baromságnak tartom, egyrészt olyan technikát ír, amit magadnak nem tudsz megcsinálni, részben a pocak miatt. Időben is sok, tök macera.
-gátseb: hát nem tudom, nekem az első rohadtul fájt, estére már a lábamba is hasogatott, azt hiszem extrémnek számított, de 1 hét után is csak vánszorogtam.Nem látszik :) Na és az aranyér sem kímélt...erre is készülj, gyakori.
- első éjjel mindig a babanélküliséget választottam, nem ettől leszel jobb vagy rosszabb anya, majd ott eldöntöd az adott helyzetben.
-Sote-t nem ismerem, kicsit merevnek tűnik az itt leírtakból, a csecsemősök nem a kedvességükről híresek, elég katonásak sok helyen.
-egy tejelő mell (jujj, de brutál így leírva) soha nem lesz teljesen üres. Ezt már egyszer kifejtettem, mellszívó nélkül is 2 évig mellgyulladás nélkül szuperált. Az elsővel fejtem, mégis mellgyulladásom lett,majdnem vágtak. Gyűlöletes dolog a mellszívózás, kvázi a lényegét, a spontaneitását veszíti el a szoptatás. Mikor a kicsit szoptattam, a nagyoknak már komoly programjaik voltak, szoptattam én mindenhol, amit könnyű is megoldani..na, de egy fejést?! Ritkán adok konkrét tanácsot, de erről lebeszélnélek.
- a hasszorítót én akartam, egyszerűen jól esett. Hogy ezért, vagy sem, de a hasam nem tartozik a kedvenc testrészeim közé.
Bocs, hogy hosszú lettem.
Most már nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogy fogod megélni a szülést, remélem, hogy beszámolsz majd.
fiúsmama 2012.09.29 17:58:19
@PrettyWitch: Fejés (brrrrr) témához még egy-két gondolat. Legutoljára ezt az egész procedúrát iktattam ki az életemből, sem kézzel, sem semmivel nem fejtem soha, nem volt mellgyulladásom. Az első gyerekkel többféle mellszívóm volt, kézi, avent isis (nem is, mert az már a középsőnél volt kölcsönbe, de mindegy is). Szóval én magáról a fejés elkezdéséről beszélnélek le. Na, de már érzem, jönnek a gondolataim, tudok olyan helyzetet amikor kikerülhetetlen a fejés. Szóval vissza is vonom a konkrét tanácsom. Kell fejni: kora babánál (na, de ez téged nem fog érinteni :)).
-Nem bírod a bezártságot, van segítségetek és időnként meg tudsz, tudtok lógni, akkor inkább lefejt tejet kapjon, mint tápszert (persze azzal sincs semmi gond). Szerintem aki nem bírja a fájdalmat (én sem) az nem valószínű, hogy meg tudja tanulni a kézzel való fejést, ami nem fáj, csak...nincs rá jó szavam. Szoptatós melltartókat is vegyél(38 hétig ne) az nagyon jó, én magam az Anita márkára esküszöm, hasleszorítóból talán a chicco volt a legjobb (egy vagyon), meg az eldobható bugyi is jó találmány a kórházas időre, elég egy-két 5 db-os csomag.Chicco szülés utáni betét, ha spórolósabbra akarod, akkor a Tena lady-t ajánlom. És még néhány praktikus gondolat, ami csak úgy eszembe jut. A Vigantolt (d vitamin) majd a kislányod szájába cseppentsd, esetleg kiskanál lefejt :))) anyatejbe. A laktoherb teát szerintem kerüld, akkor inkább kecskeruta (ne filteres), de ne igyál állandóan tejserkentő teát. Téli baba lesz, nem kell teáztatni, vízzel itatni, fél évig legjobb a kizárólagos anyatej, szerintem a legegyszerűbb is, persze nem mondom, hogy nem adódnak nehéz pillanatok. Értem, hogy 30 után már másképp készül a nő az anyaságra, de arról azért nem vagyok 100%-osan meggyőződve, hogy kell-e minden lehetőségre felkészülni, nyilván úgysem lehet. Agyalsz sok mindenen, aztán az élet olyan forgató könyvvel állhat elő, hogy te magad is meglepődsz. Lazíts :), szülők lesztek nemsokára, innentől -ha nem figyelsz-semmi nem ment meg az állandó agyalástól,aggódástól. Ne görcsölj később sem, mert a feszültséggel többet ártasz, mint azzal, ha uram bocsá' kimarad egy fürdés.
Abba kellett hagynom a futást. A doki azt mondta, addig kocoghatok, amíg nem fáj, és a runtilt után kifejezetten fájtak a medencecsontjaim. Nem szeretnék kockáztatni, úgyhogy eldöntöttem: áttérek a terhestornára. Eleinte eljártam egy edzőterembe, ahol tartottak terhestornát is, de…..
fiúsmama 2012.09.09 07:23:49
@PrettyWitch: a légzésről csak annyit, hogy szülés közben mondja a szülésznő, hogy mit és hogyan csinálj, nekem ez bőven elég volt. Szerintem élő helyzet nélkül nem is tanulható meg a légzés úgy, hogy önállóan helyesen csináld szülés közben. Kicsit túl van lihegve ez a téma ;)A tágulás pedig annyi mindentől függ.
Vagy: hiába dönti el a kismama, hogy epidurállal szeretne szülni, ha úgy megy be a kórházba, hogy 2-3 ujjnyira nyitva van, nem kap gerincérzéstelenítést. Természetes, hogy sokat foglalkoztok a szüléssel, hogy lesz, mint lesz, de igazából felesleges :)Ne féljetek, természetesnek vegyétek a fájdalmat is, hiszen nem ok nélkül történik.én pl. már harmadszorra nem is fogadtam senkit, mert úgy voltam vele, ha minden rendben megy, akkor a szülésznő segítségével(akik szinte kivétel nélkül normálisak) is meg tudom szülni a kisfiam, ha pedig gond van, akkor úgyis összeszalad mindenki.
A múlt héten ismét eljutottam a SOTE felkészítő tanfolyamára (ezen a héten még nem biztos, hogy összejön). Egy 40 körüli férfi orvos készült előadást tartani, de mikor betöltött a ppt (eszerint ő volt dr. Pataki Zoltán, akinek egy korábbi, neten fellelt, nekem nagyon profinak…..
fiúsmama 2012.08.31 16:02:05
@PrettyWitch: ne is siettesd, bár a 38. héten már én is nagyon szerettem volna szülni, sosem sikerült, szinte napra pontos időpontig húztam, na a túlhordástól lényegesen jobb, azt nagyon nem akartam.Bimbóvédő nehéz kérdés, egyrészt lebeszélnének róla, de nekem is volt az első kettőnél, na ha valamire, akkor arra rá tud szokni a gyerek, vagyis csak azzal tud szopni, macera (fertőtlenítés, nekem egy kicsit kínos is, de ha már igen akkor MAM pillangó alakú kicsi)Viszont be kell valljam, hogy a szoptatás se mindig álomszerű...rohadtul tud fájni. A 3.-nál nem volt már védőm, jó volt úgy.
Másik nehéz kérdés, döntés, talán gondolkoztál már rajta: adsz-e neki játszócumit? Érvek és ellenérvek vannak bőven. Tudnék mesélni, a 3 srácom totál más volt, ilyen is olyan is.
fiúsmama 2012.08.31 18:09:33
@PrettyWitch: nincs különbség, ne foglalkozz vele, persze a Brendonban biztos mást mondanának, sok felesleges dolgot megvetetnek a szülővel.A baba úgyis egy cumihoz ragaszkodik, persze az elején még bármit bedughatsz a szájába..vagy nem ;)
Előre elnézést a diéta miatti olvasóktól, ez egy babás bejegyzés lesz. De hátha ebben is találtok valami hasznosat :) Várhatóan - a választott orvosom miatt, meg azért, mert ott gyakorlatilag minden van, ami baj esetén kell, biztos, ami biztos - a SOTE I. szülészeti és…..
fiúsmama 2012.08.24 07:13:55
@PrettyWitch: az utolsó 1-2 hétben már annyira teher a pocak és a másnaponkénti ctg-re járás, hogy úgy fogod (ha kihúzod addig) érezni, mindegy már hogyan, csak kint legyen a gyerek.
Szvsz a gátmetszést elsőre nemigen lehet megúszni, ill. anélkül csúnyán szétreped odalent.Málnalevél tea 36 héttől, orbáncfűolaj, homeo ilyenekkel lehet azért próbálkozni. Én pl. már jobban félnék a kialvatlanságtól, éjszakai felkelésektől és egyéb járulékos nyűgöktől. A szülés elmúlik, kiváló fájdalomcsillapítási módok vannak. Én szültem EDA-val, kéjgázzal és fájdalomcsillapítás nélkül ebben a sorrendben. Az elsőnél szülés előtt 2 héttel elment a nyákdugó, egyéb jelek nem voltak, mind éjfél és 5 között indult. Valahogy ritkán hallok napközbeni megindulást. Gyűlöltem a mérleget! A 2. után szoptatás alatt olvadtak a kilóim, a 3.-nál nem,na ebben én is ludas vagyok.5 kg-tól szeretnék megszabadulni. Jövő héten epeműtétem lesz (3 terhesség után bónusz epekő), kényszerdiéta hetekig, lehet, hogy nem lesz gond a fogyással :)
Hátha hasznos lesz ez még vkinek, ha leírom ide, kb. hogyan is zajlott ez a nap. Reggel 7-kor bejött a nővérke, hozta a tálcán a mindenféle cuccot az előkészületekhez. Sajnos előző este megérkeztek a piros napok, még ez is pont jókor!!! így aztán a nővérke közölte, hogy meg…..