Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vertor

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Könnyen lehet, hogy a mai posztért kapok majd hideget-meleget, de mégis kiteszem Judit levelét, mert azt gondolom, a blog olvasói és hozzászólói (vagyis Ti) számtalanszor bebizonyítottátok már, hogy igazi közösségként működtök. Márpedig itt most egy fiatal lány kér tanácsot,…..
vertor 2012.08.02 14:57:15
Rendszeresen olvasom, követem a határátkelőt, főleg a rengeteg hasznos és érdekes történet miatt, amelyekből rengeteg tanácsot, élettapasztalatot kapok, nemcsak a határátkeléshez.

Kedves Judit!

Jelenleg logisztikusként dolgozom, immáron 5 éve, s a posztod olvasása során éreztem úgy, hogy talán, ha keveset is, de valamennyit hozzá tudok tenni ahhoz, hogyan érdemes hozzálátnod, ha már ez a terület érdekel... Persze logisztikának számos területe van és rendkívül különböző irányai..így rengeteg választási lehetőség adódik...

Pár szót magamról: közgazdász diplomám van, az egyetem mellett gyakornokként kerültem egy vidéki multinacionális vállalathoz logisztikai területre és "itt ragadtam". Ezt nem rossz értelemben mondom, mert szeretem amit csinálok. Még az egyetem alatt hamar fel is vettek teljes állásba, majd a diploma kézhezvétele után is maradtam. Öt év alatt jó pár jelentkezést láttam, átéltem ill. a saját tapasztalatomból is mondhatom, hogy mi is "kellene", "mi az elvárt" ennél a területnél is. Elsősorban csak a saját cégemnél elvártakat tudom mondani, de talán általánosíthatunk is:

Nem elvárt diploma vagy bármilyen OKJ-s képzés, sokkal inkább a logikus gondolkodás, talpraesettség és határozottság, egy normális hozzáállás a munkához, minden más tanulható (földrajzi, szállítási, csomagolási ismeretek) és persze számolni is tudni kell. Ami viszont a legfontosabb, a nyelvtudás: min. egy, sokkal inkább két, esetleg három nyelv ismerete, ebből az egyik, de inkább kettő mindenképpen tárgyalóképes szinten és manapság már inkább az angolt kérik. Multinacionális vállalatnál az anyavállalat nyelve a mérvadó...leginkább a nyelvtudás az, amire szükség van és keresett a vállalatoknál és persze jobban is lehet vele keresni. Sokkal könnyebben vesznek fel bárhova is dolgozni, ha nyelvekből jó vagy, még ha nincs is képesítésed. Ez a munkakör a nyelvismereten kivül gyakorlattal tanulható.És ez a lényeg, emiatt hangsúlyos a nyelvtudás. Én az egyetemen tanultam logisztikát és nem sok hasznát vettem, ha ugyan vettem is valamit az elmúlt öt évem alatt, nincs is sok köze annak, amit csinálok a gyakorlati logisztikához. (Ennyit a magyar oktatásról).

Szóval, én azt tanácsolnám, ha nem ott, azon a területen akarsz elhelyezkedni, amit jelenleg tanulsz, akkor fejezd be, mert az idő az amiből nincs. Az OKJ-s tanfolyam nem rossz ötlet, bár nálunk nem elvárt a papír, de lehet, hogy máshol igen. Viszont, amibe sok energiát kellene fektetni, az a nyelvtudás. Persze mindehhez rengeteg pénz kell, így családi támogatás nélkül először el kell helyezkedni és nekilátni mindennek.
Mindenekelőtt üdvözlet mindenkinek itt, az új otthonunkban! Remélem, jól fogjátok magatokat itt érezni (én nagyon izgulok...), a környezet mindenesetre szerintem csodás, a tartalom pedig marad a régi, illetve a következő hetekben terveim szerint lesz majd némi bővülés. Nem is…..