Regisztráció Blogot indítok
Adatok
CastieL

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amikor egy család gyerekekkel vág neki a külföldi életnek, az egyik legfontosabb kérdés az iskolai beilleszkedés. Különösen nehéz lehet a helyzet, ha nyelvi nehézségek is adódnak, márpedig általában ez a helyzet – még szerencse, hogy a gyerekek gyorsan tanulnak és…..
CastieL 2012.08.04 18:20:24
@Frőczy Sanyi: Hát ez az, semmi értelme nem lenne vele foglalkoznom, de hát, nah...
CastieL 2012.08.04 18:27:43
@bloggerman77: ha elolvastad volna az előző írását (könnyű tudatlanul kritizálni), akkor tudnád, hogy nem szült négy gyereket Rozamami, hanem csak kettő (az elmondásából csodálatosat) gyereket, illetve a férje előző házasságából van még kettő. Arról meg nem is szólva, hogy a súlyos betegség miatt lett rosszabb az egzisztenciális helyzetük.

És mégis mit akarsz egyébként mondani? Hogy csak milliomosnak lehet egynél több gyereke? Őrület, én mondom...
CastieL 2012.08.04 17:42:16
@Golgotai: És melyik lenne a HAZA? Hmm? Melyik párt?
Könnyen lehet, hogy a mai posztért kapok majd hideget-meleget, de mégis kiteszem Judit levelét, mert azt gondolom, a blog olvasói és hozzászólói (vagyis Ti) számtalanszor bebizonyítottátok már, hogy igazi közösségként működtök. Márpedig itt most egy fiatal lány kér tanácsot,…..
CastieL 2012.08.02 11:51:02
Szia!
Először is, nehéz döntés előtt állsz, bár szerintem rossz emberektől kérsz tanácsot. Elsősorban nem a mi dolgunk, hogy helyetted döntsünk, ezt a pároddal és a szüleiddel kell megbeszélni. Az én véleményem is az, hogy ne hagyd abba az egyetemet, ellenben szerintem halassz egy évet, ha úgy kívánod, ha úgy látod, annyi idő alatt esetleg mást tudnál csinálni, más irányba elindulni... ha meg nem sikerül, akkor legalább még ott van Debrecenben a geológus szak, amit befejezhetsz. :)

Ennél több segítséget azonban nem nagyon tudok adni, maximum, ha a saját példámat írom le.

Egy éve tanulok én is Debrecenben, azonban ezalatt az egy év alatt ráébredtem, hogy ez nekem nem jó, nem ezt szeretném csinálni - egyszóval, nem azt, amit elvártam. Ez még nem baj, azonban nem akartam mindent abbahagyva másba kezdeni, mégsem lehet egy évet csak úgy sutba dobni. Azonban elkezdtem nézni lehetőségek után, azt tudtam, hogy mi akarok lenni. Azt hiszem, hogy konkrétumok leírása nélkül nem nagyon célravezető a kommentem, tehát felvállalva a fújjolásokat... anglisztikát tanulok Debrecenben, és tanárnak készültem volna. Azonban az itteni oktatási rendszer elég távol áll az én elképzeléseimtől, nem hittem volna, hogy így ugyanolyan élvezettel tanítottam volna, mint máshol. Úgy pedig nincs értelme az embernek tanárnak menni, hogy nem élvezi azt, ebben remélem egyetértünk, mert annak csak a diákok isszák meg a levét, ez saját tapasztalat. Szóval, visszakanyarodva az eredeti témákhoz, nézelődni kezdtem lehetőségek után. Szerencsére a nyelvvel nincs bajom, C1-C2-es szinten mozgok, viszont valahogy finanszírozni kell az egészet, meg persze meg kell találni a megfelelő helyet, mert az nem volt kérdés, hogy belevágok egy külföldi diplomába, remélhetőleg sikeresen. Végül Skóciára esett a választásom, mert ott ingyenes (vagyis az állam fizeti az EU-s diákoknak) a tandíj, és találtam is nem egy olyan egyetemet, ahol ott van négy éves képzésként az, ami nekem kell. Persze még ezek ismeretében nem vágnék neki az egésznek, amúgy is csak most szeptembertől tudnék felvételizni (és jövő szeptemberben kezdeni). De én sem fogom abbahagyni az egyetemet, a másodévet végigjárom, közben pedig dolgozom, hogy félrerakjak pénzt az esetleges kezdésre (ami nem lesz sok, de pont elég lesz), illetve leteszem a nyelvvizsgát, ami kell az egyetemhez. Aztán, ha felvesznek, az itteni egyetemen halasztok egy évet, ott pedig elkezdem (mert ki tudja, lehet, hogy nem jön be az ottani elképzelés, itt meg nem akarom minden lehetőségem sutba dobni).

Ami a lényeg az unalmas sztorim után: tervezni, tervezni, tervezni! Pontos elképzelés és annak megvalósítása nélkül nagyon nehéz lesz a helyzeted, ha mindenféleképpen váltani akarsz, de még elképzeléssel sem lesz az élet habostorta (unom már a kolbászt meg a kerítést, attól a falnak megyek... inkább legyen... mondjuk: ott sincs a padló mályvacukorból, vagy mit tudom én...) Nem szabad félredobni az itteni diplomádat, vagy legalábbis annak megszerzését, mert sok ezer más megoldás is van. Ahogy írták már, az ERASMUS, Debrecenben még az ISEP is van (mondjuk ahhoz nagyon jó nyelvtudás kell, plusz, hogy nagyon jó átlagod legyen), illetve érdemes elmenned Debrecenben az ösztöndíjas irodába, mert biztos van még más is, tanácsot kérhetsz. De NE HAGYD ABBA a geológus szakot, ami ráadásul elég jó szak és külföldön is sokat érhetsz vele. Viszont ha mindenáron mást akarsz csinálni és máshol, akkor azt tedd megfontoltan, ne pedig bele a vakvilágba.
CastieL 2012.08.02 11:52:21
@CastieL: ja, azt el ne felejtsem, hogy Skóciában egyetem mellett is kell dolgoznom, ha nem akarok éhen halni. És fogok is, ezt le kell szögeznem, mielőtt megköveznek. :D
A mai poszt rövid lesz, de fontosnak tartom kitenni, mert azt hiszem, jól jellemzi a Magyarországon uralkodó viszonyokat. Rebecca és családjának történetében nem nagyon látszik a happy end, vagy ha igen, az aligha Magyarországon lesz. TROLLFIGYELŐ: Nem ideillő, minősíthetetlen…..
Határátkelő Mindennapi Anglia 2012.07.23 06:59:00
Milyen típusú szállást keressünk Angliában? Mire figyeljünk a közlekedésnél? Mi a helyzet a tévével, internettel, telefonnal? És a közbiztonsággal? Ha ezek a kérdések érdekelnek, akkor jó helyen jársz, hiszen (bár bevallottan csak egy általános kép felvázolására…..
CastieL 2012.07.23 11:52:17
@redsea: szerintem arról szó sem volt, hogy eddig a kulturált hangnemben, ámde mégis csak egy kissé kritizáló hozzászólásokat kimoderálták volna eddig. A HÁ, ahogy te is mondtad, csak a rasszista, antiszemita és trágár kifejezéseket használó hsz-eket moderálta ki, amibe mások lekurväzása sajnos beletartozik. :(
Nem mindenki nyugatra megy – kezdte írását Jani haverja, aki első látásra egészen különös helyen keresi a boldogulást: Albániában. Egy olyan országban, ahol (szerzőnk szerint) tejből van a tej, ahol a család szent és ahol a nyugdíjasok a nyugdíjemelés ELLEN tüntettek. Szóval…..
CastieL 2012.07.20 10:58:28
@karburator: lehet, hogy marketing szaga van, de én nem éreztem úgy utána rögtön, hogy csomagoljunk-össze-mindent-és-menjünk. :D És szerintem a legtöbb ember tudomásul vette, hogy "érdekes, érdekes... és jó is", de ennyi. :)
CastieL 2012.07.20 22:00:37
@Jani haverja: megkérdezem őt, bár egy jó ideje nem beszéltünk, a háta mögött nem akarok csinálni semmit. :)
Viszonylag egyértelmű, hogy a blog olvasóinak többsége úgy gondolja, más országban könnyebben, talán még boldogabban is élne. Ám vannak más vélemények is, én pedig szeretnék ezeknek is teret adni, mert hiszek benne, hogy közös dolgainkat meg kell beszélnünk és ebben a…..
CastieL 2012.07.20 16:48:25
@tableno: legalábbis a jobb agyféltekéjét egy kissé megnevelhetné. :D Van benne indulat, az biztos...
CastieL 2012.07.20 17:16:37
@håll käften: igen, még tavaly ősszel került fel a HÁ-re